A murit scriitorul Nicolae Iliescu

Scriitorul Nicolae Iliescu a decedat. Nicolae Iliescu a fost un scriitor și publicist român, doctor în filologie al Universității din București.  Născut la 7 februarie 1956 în București, Nicolae Iliescu a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București. 

A fost membru al cenaclului „Junimea“, condus de Ovid S. Crohmălniceanu. A fost profesor, funcționar cultural, corector, redactor în presa literară, purtător de cuvânt al Ministrului Culturii (Marin Sorescu, 1994-1995), cercetător științific, profesor asociat, realizator de emisiuni tv. În perioada aprilie 2013 – ianuarie 2014, a fost detașat pe postul de director general al Bibliotecii Metropolitane din București.

A fost membru fondator al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România, ASPRO.

A fost redactor șef al revistei „Literatorul”, seria nouă, fondată în 1991 de către Marin Sorescu – între 2010 și 2017. Din 2019, s-a transferat în cadrul Editurii Academiei Române unde a îndeplinit funcția de redactor șef.

A debutat în presă cu o schiță, „Fuga”, în revista clujeană „Tribuna” în 1978 ( condusă de D.R. Popescu ), iar editorial în 1983, cu volumul de proză scurtă „Departe, pe jos…“. În paralel, tot în 1978, a debutat în revista „Amfiteatru” cu o recenzie la volumul „Pasărea și umbra”, de Sorin Titel.

Atmosfera de la Editura Academiei

A mai publicat volumele: „Dus-întors“ (1988); „Discheta de demaraj“ (1995); „Distribuția a fost următoarea“ (1995), „Depășirea interzisă”, „Abatorul de vise” (2001), „Natură moartă cu viață în zig-zag” (2002), „Completarea însușimii mele” (2003), „Mezanin”, „Scaunul catodic” (2004), „Diacritice” (2005), „De la Nicolae Filimon la Dinu Păturică” (2006), „Privește dincolo de tine” (2010), „Masca și oglinda” (2014), „Cronica ale(r)gătorului” (2015), ”Mareea invizibilă sau Ora de gheață” (2019), „Razne și prisosuri” (2022). Împreună cu prozatorul George Cușnarencu a publicat romanul „Dodecaedru“ (1991) și volumul „Exilați în amintiri” (2010) , iar împreună cu Mihaela Iliescu volumele „Cele șapte minuni ale lumii“ (1998) și „Parfumul orașelor” (2004).

Resturi de singurătate

Este prezent cu proze scurte în antologiile „Desant ’83“ (1983; ediția a II-a, Editura Paralela 45, 2000), „Generația ’80 în proza scurtă“ (Editura Paralela 45, 1998) și în secțiunea antologică a volumului „Experimentul literar românesc postbelic“ (Editura Paralela 45, 1998).

 

Texte ale sale au fost traduse în limbile germană, franceză, polonă, maghiară, ucraineană. Are o bogată activitate publicistică, susținând rubrici pe mai mulți ani în ziare și reviste ca : „Amfiteatru”, „Suplimentul literar-artistic al Tineretului liber”, „Contemporanul”, „Cronica Română”, „Național”, „Timpul – 7 zile”, „Literatorul”, „Arc”, „Cotidianul”, „România literară”, ”Azi”, „Clipa”, „Adevărul literar și artistic”, „Națiunea”, „Caiete critice”,”Tribuna”, ”Convorbiri literare”, precum și în publicația on-line ”Adnotări”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Ovid S. Crohmălniceanu se putea ignora,
    funcționar cultural-se putea ignora,
    purtător de cuvânt al Ministrului Culturii -nu intereseaza pa nimeni,
    condusă de D.R. Popescu,…
    -atata pote capu tampit a lu vieru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.