Îndrăzneala ungurilor!

Fidesz şi alte partide creştin-democrate ungare au prezentat miercuri în parlament o rezoluţie ce solicită executivului de la Budapesta să nu susţină începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, în perspectiva unui summit crucial ce va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, transmit Reuters şi MTI.

”Politica de extindere a Uniunii Europene ar trebui să rămână un proces obiectiv bazat pe reguli şi performanţă. Începerea negocierilor de aderare cu Ucraina trebuie să se bazeze pe un consens între statele membre ale Uniunii Europene. Condiţiile pentru acest lucru nu sunt întrunite astăzi”, arată textul rezoluţiei.

Documentul atenţionează că liderii statelor membre ar trebui să facă întâi o evaluare detaliată asupra modului în care posibila aderare a Ucrainei la blocul comunitar european ar afecta politica de coeziune şi politica agricolă comună ale UE.

Intrarea masivă a cerealelor ucrainene pe piaţa europeană anul trecut a provocat proteste ale fermierilor din state membre est-europene, precum Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia Bulgaria şi România, iar şoferii de camioane polonezi au blocat în ultimele săptămâni mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, cerând UE să reintroducă permise ce limitează tranzitul pentru concurenţii ucraineni.

Potrivit liderului grupului parlamentar al Fidesz, Mate Kocsis, Comisia Europeană nu poate aplica duble standarde.

Parlamentarul ungar a susţinut că întotdeauna ţările candidate au trebuit să îndeplinească toate criteriile de aderare la UE. ”Nu poate exista nicio excepţie, nici ca urmare a curentului politic, nici din consideraţii ideologice”, a spus el.

”Nu putem accepta ca Ucraina să o ia înaintea ţărilor din nordul Balcanilor, care aşteaptă aderarea, în special fără ca Kievul să îndeplinească toate condiţiile pentru începerea negocierilor de aderare, inclusiv pe cele referitoare la situaţia minorităţilor şi la folosirea limbii materne”, a adăugat parlamentarul Fidesz.

Premierul ungar Viktor Orban a cerut marţi retragerea de pe agenda summitului Uniunii Europene din 14-15 decembrie a două decizii esenţiale pentru Ucraina, una referitoare la un sprijin bugetar şi cealaltă la deschiderea negocierilor de aderare la UE.

”Vă cer respectuos să nu ne invitaţi la Consiliul European pentru a decide cu privire la aceste subiecte în decembrie întrucât lipsa evidentă de consens ar conduce inevitabil la un eşec”, a afirmat Orban într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

Este vorba despre a doua scrisoare de acest fel trimisă recent lui Charles Michel de către Viktor Orban, singurul dintre liderii statelor UE care a păstrat legături strânse cu Kremlinul după invazia rusă lansată în Ucraina în februarie 2022.

Viktor Orban, care a pus sub semnul întrebării strategia europeană de sprijinire a Kievului şi eficacitatea sancţiunilor contra Rusiei, are posibilitatea de a bloca aceste decizii întrucât este necesară unanimitatea celor 27 de state membre.

În noiembrie, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova, două ţări care au obţinut statutul de candidat în iunie anul trecut, la câteva luni după declanşarea războiului de către Moscova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

33 de Comentarii

 1. De apreciat VERTICALITATEA Ungariei. Dacă toți ar fi căcăcioși ca românii, lingători de clanță, Ursula ne-ar călca în picioare.

 2. să ieșim noi (din UE )și să intre ei . Să simtă și ei ,, beneficiile” . Slava …

 3. muhahahaha a indeplinit ungaria vreun criteriu altul decit prostituatele plasate sub mese la maharii americani???

  asa se face si de desface morala… gunoaiele ajung etalon…

 4. Da, Ucraina e o țară racleta, iar pt moldoveni, e cum ți ai băga în curte niste escroci, oportuniști, prostituție, furt, You name it

 5. Cinste Ungariei!!!…Acum la greu se vede Valoarea!!! Valoarea aplaudacului e minora chiar daca aplaudacii sunt multi….Am scris ca Istoria moderna a Romaniei a fost scrisa mincinos… Am incercat sa repar cate ceva cu toate argumentele pe masa…In zadar!!!…Rumanu e incrancenat in prostie rusofoba….Si ungarofoba… Cred ca in subconstient romanu nu vrea sa asculte argumentele pentruca intuieste ca a gresit…dar nu e patriotic sa recunoasca!! ….Astfel de patriotism e fals, e de peluza de fotbal….

 6. BRAVO Ungaria. O tara care se respecta, nu lingai ai Bruxellului. Gaselinta asta cu Ucraina, este o palma peste obrazul tuturor tarilor care au aderat la Piata Comuna, toate au trebuit sa faca eforturi sa fie capabile de aderare.

 7. Racketa, nu racleta, axoane, ungarofobia e absolut justificată, rusofobia e o maaare tâmpenie…și pagubosenie

 8. O sa ajunga romanii sa si-l doreasca pe VICTOR ORBAN presedinte si la Romania nu numai la Ungaria. Ca, astia pe care i-a avut Romania, au jucat numai in interesul lor personal si impotriva intereselor Romaniei.

 9. Nu am facut politica…Pe Ceaysescu l – am aplaudat doar la ultimul Miting de pe 21 decembrie…Am stat acolo 2 ore si am vazut Complotul, am auzit marea Detonatie de la libraria Palatului…Am vazut primii rifolutionari care au intrat in piata pe la ora 16, erau Galeriile reunite de fotbal Steaua – Rapid…Am vazut si Represiunea lui Ceausescu, circa 100 de militieni, toti in varsta!!!, dotati doar cu pulan de cauciuc de 50 cm….A doua zi am plecat la tara sa tai porcu…La Tara nicio o revolutie….Prima revolutie am intalnit – o la Bolintin. O trupa de tigani pe sosea.. Am pus cravata rosie a copilului la oglinda masinii ca sa trec drept revolutionar…Am trecut cu succes, nu m – au cautat la portbagaj care era plin ochi cu carne…

 10. dar de cateva ori/zi – subiecte, poze despre ungaria???
  @cotidianul a ajuns bârlogul ursului din harcov?

 11. golitii de uman si-l doresc pe orban… aia care n-au nimic in iei si-s la fel de goi ca si el, el, mindrul de el, intruchiparea puritatii etnice… bleah! multi prosti care se iau dupa vorbe, straini in mintea si-n sufletul lor…

 12. Un stat care face crime de razboi impotriva civililor ce cauta in Europa. Ungaria si Turcia sa ceara excluderea.

 13. Poate ați uitat cât a durat acceptul intrării româniei în uniunea europeană!…câte condiții au trebuit îndeplinite, câte tratate cu vecinii trebuiau îndeplinite și cea mai importantă era să nu avem conflicte cu vecinii…
  Oare ukrainienii îndeplinesc condițiile astea?..
  Dacă îi vrea ur sula în muie, atunci ar fi bine ca noi să ieșim din ea…ca englezii…

 14. Porci și slugi la ruși. Cei care s-au revoltat în 1956 se răsucesc în mormânt.

 15. Cum sa pornesti aderarea unei tari in conflict teritorial cu alte state din UE ? Nu exista cineva s-o opreasca pe Ursula ?

 16. # Elena Popa….Ungurii nu se razvrateau contra URSS in 1956 daca Stalin le acorda lor din pix Transilvania….Ca de obicei esti pe dinafara realitatii…si a logicii….@ Zalmoxis. Esti un cres tin.

 17. Ați prezentat un punct de vedere, vă mulțumesc! Pentru dumneavoastră este mai importantă ura decât consecvența. Totuși, pentru unele popoare libertatea este pe primul loc, iar ura pe ultimul.

 18. eu sint ce vreau eu, nu ce vrei tu…

  ha ha ha ha

  pici ca fletu nu nasu-n drum. daca taceai, filozof ramaneai. da nu poti ca te maninca si te crezi important…

  ha ha ha ha ha ha

 19. Din cauza politicii ns.externe incaputa pe mina unui Iohannis strain de cauza si de efect,sa nu cadem in extrema adularii lui Victor Orban.
  El insusi are o politica externa duplicitara,pres.Ungariei nici nu exista el face si desface Impreuna cu mina lui forte de la Fidesz ataca pe toata lumea ,mai ales vecinii,are un fel de „scoala”de doctrinari periculosi asemenea lui.
  Din pacate in probl.aderarii Ucrainei la UE are dreptate.Spoliata de conditii impuse,trecuta prin furcile caudine,marille puteri ale UE membre vechi, au impartit practic economic Romania,au jucat torontoiul dar iata ca acum un Zelenski gaseste „intelegere”la o Ursuleasa si camarila interesata probabil tot economiceste sa fie primita cu larghete.Presiunile cine le face?Sefa acestui lagar pe punctul de a deveni pro-comunist,progresist neo-marxist desi noi Romanii am crezut -intr-o zi fatidica de Carciun ca am ajuns in „lumea libera”,o iluzie,o fata morgana ce-si arata acum adevarata natura de abuzuri,incalcari ale Tratatelor?Dubla masura dupa voia ,cui?Corupta Ursula sa plece cu ceata ei ridicola,abuziva si corupta dintr-o functie nealeasa de nimeni, numita acolo de marile puteri dirijate de catre hegemonul american bagacios sustinut de catre globalistii europeni ce distrug popoare.Ei au distrus Ucraina si poporul ucrainean prin politici gresite si aberante.Ei sa refaca cu miliardele furate de catre corporatii ec.Ucrainei si apoi sa o primeasca!Nu vor plati st.membre hotia si jaful lor european!
  D

 20. Felicitari Ungariei si presedintelui Viktor Orban,in felul asta ar fi trebuit si noi sa procedam,tinind cont ca aderarea altor tari din Europa la EU au fost obligatorii niste criterii si conditii, pe care Ukraina nu le indeplineste in acest moment.La fel vedem cum Romania este plimbata cu aderarea la Schenghen ,iar Turcia asteapta de foarte multi ani sa intre in EU .Ukraina are cumva alt regulamnt si noi inca nu stim ?

 21. @axon:

  Vorbesti numai prostii.

  Stalin nu putea acorda din pix Transilvania Ungariei, intrucit si URSS si Aliatii nu recunosteau Diktatul de la Viena. La Conferinta de Pace de la Paris, indiferent de circul facut de Ungaria, nu a votat nimeni in favoarea sa. Cum putea deci Stalin sa dea din pix Transilvania Ungariei?

  Stalin in schimb ne-a pricopsit pe noi cu o enclava etnica, Rgiunea Mures Autonoma Maghiara, pe care UDMRul se da peste cap sa o reinfiinteze, si a interzis expulzarea ungurilor colonizati in Transilvania dupa Diktat.

 22. În urmă cu exact 100 de ani, pe 6 decembrie 1916, armata austro-ungară intra în București! Nu au făcut rău nimănui, nu au furat nimic, spre deosebire de armata română din Ungaria și Budapesta în 1919.
  Câți români știu despre asta?

 23. primavis spune:
  06 dec. 2023 la 20:03 ———-Foarte corect ,din pacate nu toti mioriticii citesc istoria.

 24. @primavis: Spui minciuni cit casa. Jaful a fost la singe. S-au luat clopotele de la biserici, pe care le-a recupert doar in parte armata romana, ajunsa in Ungaria. S-au jefuit vasele antice din muzeele de istorie. Ca sa nu mearga goale spre Germania, erau umplute cu miere. S-ar putea ca, austro-ungarii, mai putin meticulosi ca germanii, sa fi aparut mai toleranti. Totusi, ce jafuri a facut armata romana la Budapesta, faptul ca a recuperat, atit cit a fost posibil, din furaciunile ungurilor?

 25. @ Anonim 20:00
  Iar debuteZi GENIALITĂȚI:
  Stalin nu putea acorda din pix Transilvania că erai tu pe-acolo și te supărai pe el…
  GENIULE, Stalin a făcut ce-a vrut în toată EUROPA ocupată de Armata Roșie.
  Vezi cum a mutat Polonia pe hartă…
  Dacă dădea Transilvania la Unguri sau lua Moldova cu totul ce se întâmpla ?
  Intrau Americanii în război cu Stalin pentru România ?
  măRog, trimite p.r.o.s.t.a.c.u.l la gheretă…🤮

 26. Anonimule, de ce minți? Cine te-a învățat asta? Ai auzit vreodată de generalul american Bandolz, care a oprit soldații români să jefuiască Muzeul Național Maghiar din Budapesta? Are statuie pe langă Muzeu. În 1919 armata română s-a retras din Ungaria furând sute de locomotive, vagoane, echipamente de fabrică etc. Despre ce clopote din București vorbesti?

 27. @Eduard ot cernopirtz:

  Stalin nu a facut chiar tot ce a vrut. Asta poti s-o spui de pe unde iesi tu in patru labe, dupa ce iti cheltui copeicile.

  Stalin era suparat foc pe unguri pentru duplicitatea si ingratitudinea acestora. A spus-o fara rezerve lui Antony Eden inca in 1941. Duplicitatea si ingratitudinea Ungariei se vede si azi, in raporturile cu UE.

  Pentru dezbaterile de la Conferinta de Pace, vezi de exemplu Marcela Salajean, Transilvania in jocul de interese al marilor puteri. Ceva ecouri apar si in memorialistica lui Stefan Andrei.

  Am mai dat si niste adrese de articole despre ocupatia Puterilor Centrale in Romania, precum si despre recuperarea de la Budapesta a unor bunuri jefuite de unguri. De cd nu au aparut, nu stiu.

 28. @Eduard ot cernopirtz:

  Stalin nu a facut chiar tot ce a vrut. Asta poti s-o spui de pe unde iesi tu in patru labe, dupa ce iti cheltui copeicile.

  Stalin era suparat foc pe unguri pentru duplicitatea si ingratitudinea acestora. A spus-o fara rezerve lui Antony Eden inca in 1941. Duplicitatea si ingratitudinea Ungariei se vede si azi, in raporturile cu UE.

  Pentru dezbaterile de la Conferinta de Pace, vezi de exemplu Marcela Salajean, Transilvania in jocul de interese al marilor puteri. Ceva ecouri apar si in memorialistica lui Stefan Andrei.

  Am mai dat si niste adrese de articole despre ocupatia Puterilor Centrale in Romania, precum si despre recuperarea de la Budapesta a unor bunuri jefuite de unguri. De ce nu au aparut, nu stiu.

 29. @primavis:

  De mintit, minti tu. Am dat niste adrese descriind ocupatia Puterilor Centrale in Romania, chiar si un citat, precum si despre recuperarea unor bunuri romanesti jefuite de austroungari. Nu stiu de ce nu au fost publicate. Probabil ‘o eroare tehnica’…

  Romanii erau indreptatiti sa-si recupereze bunurile jefuite pe timpul ocupatiei. Generalul Bandholtz a actionat, dupa toate aparentele, din proprie initiativa, sigilind usile depozitelor vizate de romani, probabil fara a avea ordin. Ce l-a stimulat, se poate doar imagina. Poveste cu cravasa este o hiperbolizare mincinoasa, tipica trufiei gaunoase a ungurilor. La fel si afirmatia ca nu s-au dedat la jafuri in Romania.

 30. Anonim: esti exemplu viu pentru tupeul miticilor! Minti cu nerusinare, faci afirmatii ieftine, nedovedite niciodata. Seamani cu Iliesu, cu lista lui de victime. Nu vei muri destept.

 31. @primavis:

  Mincinosi sinteti voi, care va tot plingeti ca sinteti discriminati, ca nu ati gasit romani atunci cind ati navalit in Transilvania si Panonia, acum ca nu ati jefuit in timpul ocupatiei Munteniei. Crimele facute dupa diktatul de la Viena sint bine documentate, dar Horty este erou. Sinteti maestri la linguseala pe linga oricine (austrieci, germani, Europa, acum Rusia) si la rastalmaciri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.