
Fidesz şi alte partide creştin-democrate ungare au prezentat miercuri în parlament o rezoluţie ce solicită executivului de la Budapesta să nu susţină începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, în perspectiva unui summit crucial ce va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, transmit Reuters şi MTI.
”Politica de extindere a Uniunii Europene ar trebui să rămână un proces obiectiv bazat pe reguli şi performanţă. Începerea negocierilor de aderare cu Ucraina trebuie să se bazeze pe un consens între statele membre ale Uniunii Europene. Condiţiile pentru acest lucru nu sunt întrunite astăzi”, arată textul rezoluţiei.
Documentul atenţionează că liderii statelor membre ar trebui să facă întâi o evaluare detaliată asupra modului în care posibila aderare a Ucrainei la blocul comunitar european ar afecta politica de coeziune şi politica agricolă comună ale UE.
Intrarea masivă a cerealelor ucrainene pe piaţa europeană anul trecut a provocat proteste ale fermierilor din state membre est-europene, precum Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia Bulgaria şi România, iar şoferii de camioane polonezi au blocat în ultimele săptămâni mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, cerând UE să reintroducă permise ce limitează tranzitul pentru concurenţii ucraineni.
Potrivit liderului grupului parlamentar al Fidesz, Mate Kocsis, Comisia Europeană nu poate aplica duble standarde.
Parlamentarul ungar a susţinut că întotdeauna ţările candidate au trebuit să îndeplinească toate criteriile de aderare la UE. ”Nu poate exista nicio excepţie, nici ca urmare a curentului politic, nici din consideraţii ideologice”, a spus el.
”Nu putem accepta ca Ucraina să o ia înaintea ţărilor din nordul Balcanilor, care aşteaptă aderarea, în special fără ca Kievul să îndeplinească toate condiţiile pentru începerea negocierilor de aderare, inclusiv pe cele referitoare la situaţia minorităţilor şi la folosirea limbii materne”, a adăugat parlamentarul Fidesz.
Premierul ungar Viktor Orban a cerut marţi retragerea de pe agenda summitului Uniunii Europene din 14-15 decembrie a două decizii esenţiale pentru Ucraina, una referitoare la un sprijin bugetar şi cealaltă la deschiderea negocierilor de aderare la UE.
”Vă cer respectuos să nu ne invitaţi la Consiliul European pentru a decide cu privire la aceste subiecte în decembrie întrucât lipsa evidentă de consens ar conduce inevitabil la un eşec”, a afirmat Orban într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.
Este vorba despre a doua scrisoare de acest fel trimisă recent lui Charles Michel de către Viktor Orban, singurul dintre liderii statelor UE care a păstrat legături strânse cu Kremlinul după invazia rusă lansată în Ucraina în februarie 2022.
Viktor Orban, care a pus sub semnul întrebării strategia europeană de sprijinire a Kievului şi eficacitatea sancţiunilor contra Rusiei, are posibilitatea de a bloca aceste decizii întrucât este necesară unanimitatea celor 27 de state membre.
În noiembrie, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova, două ţări care au obţinut statutul de candidat în iunie anul trecut, la câteva luni după declanşarea războiului de către Moscova.
@primavis:
Mincinosi sinteti voi, care va tot plingeti ca sinteti discriminati, ca nu ati gasit romani atunci cind ati navalit in Transilvania si Panonia, acum ca nu ati jefuit in timpul ocupatiei Munteniei. Crimele facute dupa diktatul de la Viena sint bine documentate, dar Horty este erou. Sinteti maestri la linguseala pe linga oricine (austrieci, germani, Europa, acum Rusia) si la rastalmaciri.
Anonim: esti exemplu viu pentru tupeul miticilor! Minti cu nerusinare, faci afirmatii ieftine, nedovedite niciodata. Seamani cu Iliesu, cu lista lui de victime. Nu vei muri destept.
unguri la @Cotidianul!
@primavis:
De mintit, minti tu. Am dat niste adrese descriind ocupatia Puterilor Centrale in Romania, chiar si un citat, precum si despre recuperarea unor bunuri romanesti jefuite de austroungari. Nu stiu de ce nu au fost publicate. Probabil ‘o eroare tehnica’…
Romanii erau indreptatiti sa-si recupereze bunurile jefuite pe timpul ocupatiei. Generalul Bandholtz a actionat, dupa toate aparentele, din proprie initiativa, sigilind usile depozitelor vizate de romani, probabil fara a avea ordin. Ce l-a stimulat, se poate doar imagina. Poveste cu cravasa este o hiperbolizare mincinoasa, tipica trufiei gaunoase a ungurilor. La fel si afirmatia ca nu s-au dedat la jafuri in Romania.
@Eduard ot cernopirtz:
Stalin nu a facut chiar tot ce a vrut. Asta poti s-o spui de pe unde iesi tu in patru labe, dupa ce iti cheltui copeicile.
Stalin era suparat foc pe unguri pentru duplicitatea si ingratitudinea acestora. A spus-o fara rezerve lui Antony Eden inca in 1941. Duplicitatea si ingratitudinea Ungariei se vede si azi, in raporturile cu UE.
Pentru dezbaterile de la Conferinta de Pace, vezi de exemplu Marcela Salajean, Transilvania in jocul de interese al marilor puteri. Ceva ecouri apar si in memorialistica lui Stefan Andrei.
Am mai dat si niste adrese de articole despre ocupatia Puterilor Centrale in Romania, precum si despre recuperarea de la Budapesta a unor bunuri jefuite de unguri. De ce nu au aparut, nu stiu.
@Eduard ot cernopirtz:
Stalin nu a facut chiar tot ce a vrut. Asta poti s-o spui de pe unde iesi tu in patru labe, dupa ce iti cheltui copeicile.
Stalin era suparat foc pe unguri pentru duplicitatea si ingratitudinea acestora. A spus-o fara rezerve lui Antony Eden inca in 1941. Duplicitatea si ingratitudinea Ungariei se vede si azi, in raporturile cu UE.
Pentru dezbaterile de la Conferinta de Pace, vezi de exemplu Marcela Salajean, Transilvania in jocul de interese al marilor puteri. Ceva ecouri apar si in memorialistica lui Stefan Andrei.
Am mai dat si niste adrese de articole despre ocupatia Puterilor Centrale in Romania, precum si despre recuperarea de la Budapesta a unor bunuri jefuite de unguri. De cd nu au aparut, nu stiu.
Anonimule, de ce minți? Cine te-a învățat asta? Ai auzit vreodată de generalul american Bandolz, care a oprit soldații români să jefuiască Muzeul Național Maghiar din Budapesta? Are statuie pe langă Muzeu. În 1919 armata română s-a retras din Ungaria furând sute de locomotive, vagoane, echipamente de fabrică etc. Despre ce clopote din București vorbesti?
@ Anonim 20:00
Iar debuteZi GENIALITĂȚI:
Stalin nu putea acorda din pix Transilvania că erai tu pe-acolo și te supărai pe el…
GENIULE, Stalin a făcut ce-a vrut în toată EUROPA ocupată de Armata Roșie.
Vezi cum a mutat Polonia pe hartă…
Dacă dădea Transilvania la Unguri sau lua Moldova cu totul ce se întâmpla ?
Intrau Americanii în război cu Stalin pentru România ?
măRog, trimite p.r.o.s.t.a.c.u.l la gheretă…🤮