Ne-am cadastrat până n-am mai putut

Cum să facem să rămânem în urmă cu o sută de ani? Prin noi înșine, desigur, scrie Petrișor Peiu în Realitatea Financiară.

In articol, autorul scrie că România ar fi trebuit să finalizeze la finalul anului 2023 realizarea cadastrului sistematic însă, până acum, doar 7% din UAT au reușit (unele parțial) acest lucru.

(…)

Pentru a fi și mai clar: cea mai mare parte a impozitelor pe terenuri plătite în această țară și majoritatea actelor de vânzare-cumpărare și de succesiune care privesc terenurile agricole nu sunt chiar exacte, ci conțin un grad inacceptabil de imprecizie.

Cum s-a ajuns aici? Cât se poate de simplu: atunci când s-au aplicat legile fondului funciar și s-a redat proprietatea privată asupra terenurilor agricole și forestiere, fiecare primar a aplicat legea destul de aproximativ, iar aplicările succesive au condus la nenumărate suprapuneri sau alocări multiple. Iar statul nu a făcut decât să neglijeze cât a putut de mult această problemă. În realitate, căci pe hârtie guvernul și-a suflecat mânecile și simulează perfect munca. Mai precis, prin anul 2015, coaliția PSD-PNL, aceeași care ne conduce și astăzi, a elaborat o hotărâre de guvern (nr. 294/29.04.2015), care „a lansat” o idee cât se poate de generoasă: programul național de cadastru și carte funciară, căreia îi detaliază activitățile și sumele necesare realizării lor, suportate din veniturile proprii ale ANCPI și fonduri externe nerambursabile (adică din fonduri europene). Programul respectiv, de fapt un cadastru sistematic, era, de fapt, lansat încă din 1996 (art. 9 alin. 23 din Legea nr. 7/1996 ), dar, timp de 20 de ani nu a fost finanțat! Cu alte cuvinte, statul nostru a decis, după 26 de ani de la Revoluție, că ar cam fi timpul să intrăm și noi în secolul XXI și să avem măcar o inventariere corectă a proprietăților funciare, premisă esențială a construirii societății capitaliste și fundament al procesului de coagulare a proprietăților agricole, în vederea exploatării eficiente și a obținerii unor randamente mai înalte.

România are 320 de orașe și municipii și 2861 de comune, în care se află peste 40 de milioane de proprietăți. În localitățile urbane avem cam 8 000 000 de imobile, adică o cincime din totalul național, iar în rural avem cam 32 000 000 de imobile (proprietăți), adică 80% din totalul național. Cadastrul sistematic înseamnă punerea în ordine a celor 32 de milioane de proprietăți de la sate în vederea înregistrării corecte a acestora, a eliminării distorsionărilor și suprapunerilor. Sau, mai simplu spus înseamnă trei lucruri:

  • înregistrarea gratuită a tuturor proprietăților din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară;
  • realizarea planului cadastral;
  • deschiderea cărților funciare la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale.

Dacă acest cadastru sistematic s-ar fi realizat, conform promisiunilor, am fi reușit să avem realizarea unui inventar complet al proprietăților imobiliare. Inventarul respectiv ar fi adus cu sine  siguranța circuitului civil al proprietăților imobiliare, dar și  clarificarea regimului juridic al proprietăților imobiliare publice și private. Un ultim beneficiu ar fi fost, fără îndoială,  finalizarea înregistrării terenurilor agricole, pentru a se asigura implementarea schemelor de plăți (subvențiile la hectar acordate fermierilor)în agricultură, dar și deschiderea gratuită a cărților funciare pentru toate proprietățile din România. Practic, România ar fi aflat, în sfârșit, cum arată la nivel de detaliu, iar orice impozit plătit și orice tranzacție s-ar fi făcut cu corectitudine și precizie.

Pe hârtie, totul suna bine: guvernul a stabilit și o dată la care cadastrul sistematic ar fi trebuit finalizat: 31 decembrie 2023, adică peste câteva zile de azi înainte. A alocat guvernul nostru și o sumă care atunci părea impresionantă: peste 4 miliarde de lei, adică 900 de milioane de euro, la care se adăugau încă 312 milioane de euro provenite din fonduri externe nerambursabile, adică de la Uniunea Europeană -programul Operațional Regional, axa 11. Cei 900 de milioane de euro proveneau din fondurile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, adică din sumele pe care noi, contribuabilii, le plătim sub formă de taxe către respectiva agenție, de câte ori facem o vânzare-cumpărare sau de câte ori cerem un extras de carte funciară sau atunci când facem cadastrul proprietăților pe care le avem. Cu alte cuvinte, agenția guvernamentală ANCPI strânge bani din taxele pe care le încasează de la cetățenii și firmele din țară, bani cu care ar fi trebuit să pună în ordine situația proprietăților la nivelul întregii țări.

https://www.ancpi.ro/pnccf/documente/Cadastru_prezentareMDRAP.pdf

Și dacă ați rămas impresionați de sumele pe care statul și-a propus să le cheltuie pentru cadastrarea pământurilor noastre, aflați că, de fapt, lucrările propriu-zise de măsurători cadastrale reprezentau doar 54,4% din sumele alocate, la care putem adăuga încă 2,4% lucrări de „geodezie, cartografiere, topografie și fotogrammetrie. În total mai puțin de 57% din sumele alocate mergeau efectiv către cadastru. Restul? Păi 28,8% se duceau către „alte activități”, nenumite, 8,5% către „conversia digitală a documentelor analogice” și peste 5% pentru nelipsitele „sisteme informatice”:

Sursa: https://www.ancpi.ro/pnccf/documente/Cadastru_prezentareMDRAP.pdf

Ei bine, iată că mai avem doar câteva zile până la expirarea termenului pentru realizarea cadastrului sistematic și a valabilității fondurilor europene alocate pentru acesta, deci am putea să deschidem liniștiți șampaniile și să  savurăm momentul istoric al intrării în normalitate. Sau nu? Căci iată care este situația la zi (la final de octombrie 2023) a măreței împliniri: „Din totalul de 3.181 UAT-uri din România, până la data de 31.10.2023 au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 204 UAT-uri (din care în 183 UAT-uri în integralitate și în 21 UAT-uri parțial), precum și în sectoare cadastrale, cu o suprafață totală de 4.988.888,35 ha” (sursa: https://www.ancpi.ro/pnccf/documente/NOTA%20privind%20activitatea%20ANCPI%20la%20data%20de%2031.10.2023.pdf ). 204 comune din totalul de 2861 la nivel național, adică 7%! Dacă ne referim la fondurile europene alocate din Programul Operațional Regional 2014-2020 (cele 312 milioane de euro), trebuie să spunem că ele vizau cadastrul sistematic din 660 de localități. Cam de trei ori mai multe decât cele 204 localități terminate la termenul final. Ca suprafață, cele aproape 5 milioane de hectare cadastrate deja reprezinUAT, tă ceva mai mult de o cincime din totalul național de aproape 24 de milioane de hectare.

(…)

Citeste articolul integral pe Realitatea financiară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

7 Comentarii

  1. petrisor peiu are dreptate,suntem in urma cu 100 ani in urma,incapabili in cadastru adica in totalitatea lucrarilor tehnice pentru stabilirea precisa a suprafetelor funciare, cu toate caracteristicile si in intabulare ,adica a înscrie definitiv un drept de proprietate sau un drept real imobiliar în cartea funciară.

  2. este o mare manarie pentru control total orwellian. statul vrea sa te vada da satelit…este pentru CONTROL TOTALITARIAN PE CETATEAN. nu acceptati. o proprietate „intabulata” este mai usor de EXECUTAT! usurati munca celor care va baga amenzi din burta, pentru care „kistitia” iti da termen in 5 ani, iaer ei deja te executa silit! creantele bugetare sunt titluri executorii! astfel statul te saraceste si te indatoreaza, pentru ca tu, romanule, sa iti pierzi PROPRIETATEA! nu acceptati aceasta manipulare! PETRISOR PEIU CARE ARE TRASATE „SUBIECTELE FIERBINTI” TOT DIN „SPATE”. GANDITI MAH CU MINTILE VOASTRE!

  3. Astea de la cadastru și cu pateurile lorîși îngrijesc muncă,mănâncă banii statului sau fonduri UE,și între timp mai acumulează cate un teren de la oamenii cu mai puțină pricepere ,și uite așa ei se inbogatesc alții sărăcesc bătând la ușile primăriilor în speranța că or pute să-și intabule pământul,mai antai se fac măsurători pt.cei în funcții și dacă mai rămâne și pt prosti.ca la unii le-au luat și dreptu de veteran de război alea 2 h.date de stătu român cândva.

  4. Greșit!!! ANCPI veghează la respectarea legislației în domeniu ,OCPI verifica lucrările din teren efectuate de firme private de cadastru ! Aceste firme private ( nu toate , dar multe ) efectuează lucrări penale ( prin nerespectarea realități din teren și acte.Pe ele le interesează doar ,,șpaga,,nicidecum situația cadastrala și banii statului pentru ca au un sistem juridic care nu știe ce inseamna ,,fals sub semnătura privata sau tulburarea de posesie . Cadastrarea sa pornit de încă doua ori și de fiecare data a dat ,,chics,, dar nimeni nu răspunde!? De ce oare ? Ori România prin ignoranță tuturor a fost data hienele? Eu sunt pățit cu o astfel de firma pe care distinșii cu pensi speciale si imunitate la lege își permit sa o trateze cum au obligația.

  5. Cei de la OCPI, cu toată miscarea legislativă instabilă, schimbarea Regulamentului și de 2 ori pe an, mai ales în Maramureș, țin lucrările cadastrale câte 3-4 luni, fără sa se atingă de ele, iar dacă intervii, incep sa-ti dea „raspunsul”, printr-un referat de completare, găsesc ei ceva, și tot amâna și amână soluționarea documentației, caz fericit cand nu te alegi cu o respingere, pana cetățeanul înjură topograful.

  6. Bună ziua !
    Felicitări tuturor care se implică pentru rezolvarea terenurilor care fac obiectul L18 /1991.

  7. Acum 5 ani Am platit cadastru la casa si gradina din buzunar,cred ca Sa expirat.Acum dosarul este la primaria cogealac. Totul doarme.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.