Internetul cauzează boli mintale

Un studiu recent al unei echipe de cercetători britanici relevă faptul că există o conexiune între folosirea excesivă a Internetului (mai ales a rețelelor de socializare) și bolile psihice diagnosticate în rândul persoanelor tinere. Cu toate că analiza nu arată în mod detaliat că folosirea „extremă“ a Internetului ar cauza în mod direct apariția bolilor mintale și a depresiei, concluzia studiului este că numărul mare de ore petrecute în mediul virtual poate fi adesea asociat cu nemulțumiri referitoare la propria existență.

Studiul, publicat de Education Publicy Institute, încearcă să evalueze sănătatea mintală în rândul copiilor și adolescenților, iar unul dintre subiectele atinse a fost referitor la corelarea între folosirea Internetului și a rețelelor de socializare cu probleme mintale. Aparent, tinerii care petrec în timpul săptămânii trei sau mai multe ore online sunt de două ori mai predispuși în a dezvolta probleme de sănătate mintală. Astfel, în timp ce copiii și tinerii care folosesc cu moderație dispozitivele conectate la Internet au raportat incidente de hărțuirile în mediul online (bullying) în 6,7% din cazuri, proporția crește la 17,8% în rândul celor care petrec mult timp conectați la rețelele de socializare și Internet. Simultan, proporția celor care se declară mulțumiți de propria viață scade de la 7,4%/10 la 6,59/10. Acest lucru sugerează un impact negativ asupra psihicului uman, însă folosirea excesivă a Internetului poate fi și un răspuns la problemele de zi cu zi. Este greu de stabilit dacă timpul petrecut online este sursa problemelor, sau este o consecință a acestora.

Românii, campioni la folosirea Internetului

Potrivit unei statistici publicate de Eurostat, românii care folosesc Internetul depășesc media înregistrată la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește citirea știrilor sau a ziarelor online. Cu toate acestea, românii se află sub media UE la postarea de mesaje pe rețelele de socializare. În ceea ce privește activitatea pe rețele sociale precum Twitter sau Facebook, România are parte de un procentaj de 48%, faţă de 52%, media întregii Uniuni Europene. Totuși, psihologii avertizează în privința timpului petrecut în mediul virtual. Cu cât mai mult timp este alocat activității pe rețelele de socializare, cu atât mai mult dependența se va așterne.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.