„Internetul obscur“ – poarta către ilegalități

Cum poți să te alegi cu viruși cibernetici periculoși și cu memoria afectată permanent de informații ilegale și șocante? Simplu! Viața modernă se poate rezuma cu lejeritate la un singur cuvânt: Internetul. Indiferent de vârstă, gen, statut social sau naționalitate, majoritatea oamenilor au la purtător un telefon inteligent de care cu greu se mai pot dezlipi.

Pe lângă faptul că Internetul ne oferă informație și distracție, acesta conține și anumite lucruri atât de bizare, încât întrec orice fel de imaginație. Unele dintre cele mai deranjante știri din mediul online pot fi considerate cele despre războaie, femei sau copii abuzați și violență asupra animalelor. Conform Techinsider.net, există însă și o „parte întunecată“ în acest spațiu, ascunsă de ochii curioșilor.

Conținutul online nu este disponibil pentru toată lumea. Spre exemplu, doar un hacker cu experiență poate sparge baza de data a FBI-ului. Pe lângă informațiile care pot fi catalogate drept neprețuite sau top secrete, Internetul conține și alte lucruri ilegale, mult mai rele. Potrivit unui studiu realizat de InsideMonkey, oamenii obișnuiți au acces doar la 4% din conținutul rețelei globale de Internet. Celelalte 96% de procente sunt catalogate drept „Depp Web/ Internetul obscur“ și conțin 7,9 zettabiți, adică mai precis 7357448339458,5 gigabiți!

Conținutul „Deep Web-ului“ este ceva care ar trebui să rămână ascuns, motiv pentru care nu are o adresă IP permanentă și nu poate fi găsit prin utilizarea unui motor de căutare obișnuit, cum ar fi Bing, Yahoo sau Google.

„Internetul obscur“ poate fi folosit și pentru scopuri nobile, precum schimbul de informații prețioase între jurnaliștii din țări diferite, informații interzise de guverne, ca urmare a unei eventuale publicități negative, care trebuie ascunse de ochii populației. Cu toate astea, știrile de acest tip reprezintă un procent foarte scăzut din componența „Deep Web-ului“. Mai este folosit și pentru transmisiuni, transferuri și știri dubioase, ascunzând multe „portițe“, de unde se pot cumpăra diverse: de la arme la obiecte oculte sau sclavi.

Furtul ID-urilor și al cardurilor de credit se întâmplă să fie cele mai ușoare infracțiuni care pot fi comise pe „Deep Web“. Toate celelalte includ violența, vânzarea narcoticelor și a armelor, plănuirea violurilor și orice alt conținut îngrijorător. Instrumentul cu ajutorul căruia „Deep Web“ poate fi accesat este „Onion Router/Routerul Ceapă“. Acesta este un sistem care garantează anonimatul online, iar numele este metaforic și ideea de bază vine de la modurile diverse în care utilizatorii își protejează identitatea, locația și activitatea, precum straturile cepei. Browserul oferă accesul la site-uri ascunse, ce pot fi accesate folosind sufixul „onion“, pentru un domeniu, în loc de „.com“, „.ro“, „.org“. Datele sunt incriptate în mod repetat și înglobate într-un număr mare de noduri de rețea, făcându-le practic imposibil de detectat.

În mod surprinzător, „Onion Router“ a fost la început parte dintr-un proiect militar secret sponsorizat de Laboratorul de Cercetare Navală SUA, ulterior fiind descoperit printr-un atac cibernetic. În general, a fost creat cu scopul cercetării sau aflării unor informații indisponibile, documente pierdute sau posibilitatea de a avea conversații discrete.

Cu toate acestea, nici „Deep Web“, nici „Onion Router“ nu sunt ilegale, însă dacă o persoană fără experiență în domeniul informaticii ajunge să le folosească se poate alege, cum spuneam mai sus, cu viruși cibernetici periculoși și cu memoria afectată permanent de informații ilegale și șocante.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.