Ipotecă pe locuințele vechi

Clădire cu "bulină" din Bucureşti

Primăria Capitalei a emis ieri o hotărâre prin care va finanța lucrările de consolidare a imobilelor cu risc seismic I, pericol public, de la bugetul municipalității. Persoanele cu venituri mici sunt scutite de o jumătate din cheltuieli, urmând să achite în 25 de ani restul banilor. Pentru persoanele juridice și pentru bucureștenii cu venituri mai mari de trei salarii medii brute pe economie, se instituie ipotecă pe spațiul de locuit pe 25 de ani, bani plătibili în rate lunare. Hotărârea este inutilă, atâta vreme cât nu este eliminată condiția ca toți proprietarii din imobil să fie de acord cu lucrările de consolidare și cu ipoteca pe 25 de ani.

Consiliul General al Capitalei a aprobat „facilitățile“ de plată pentru persoanele fizice proprietari ai locuințelor multietajate încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic. La rambursarea cheltuielilor de consolidare, oamenii cu venituri lunare mai mici de trei salarii medii brute pe economie, adică sub 9.915 lei, vor fi scutiţi de jumătate din costurile lucrărilor în anumite condiții. Bucureștenii nu vor avea voie să vândă apartamentele timp de 25 de ani de la data recepției terminării lucrărilor. În plus, Primăria Municipiului București va avea drept de preemțiune asupra acestor imobile în cazul în care proprietarii vor să vândă imobilul sau apartamentul. În acest caz, „valoarea costurilor aferente lucrărilor de intervenție-consolidare va fi achitată sub formă de cotă-parte din preț“, se arată în hotărâre. În cazul în care nu se poate exercita dreptul de preemțiune, proprietarii trebuie să restituie Primăriei Capitalei valoarea costurilor aferente lucrărilor de intervenție-consolidare care mai sunt de achitat. Din experiența de până acum, costurile de execuție practicate de Primăria Capitalei erau mult mai mari față de cele ale firmelor de construcții specializate în consolidări.

Neîncredere în autorități

Această metodă de lucru a municipalității se practica și până acum, chiar dacă nu exista o hotărâre de Consiliu General. În raportul de specialitate care însoțește documentul sunt enumerate problemele întâlnite „pe teren“. Potrivit Ordonanței 20/1994, pentru demararea lucrărilor de consolidare, toți proprietarii din imobil trebuie să fie de acord și să semneze în acest sens. Experiența arată că adesea se întâmplă ca unul sau doi proprietari să se răzgândească în ultimul moment, astfel că toate demersurile devin inutile. Și mai grea este situația în care oamenii trebuie să se mute din clădire, dacă aceasta este grav afectată.

Rate fixe

„Reticența, semnarea cu mare dificultate (număr mare de persoane, timpul alocat, persoane vârstnice și greu deplasabile, persoane care nu se află ori nu locuiesc în țară) ori chiar refuzul în a încheia contractele de restituire a sumelor transferate de la bugetul de stat pentru executarea lucrărilor de intervenție, iar ulterior s-au constatat întârzieri la plata ratelor, anumite probleme juridice legate de cuantumul sumelor de restituit.“ „Nesemnarea contractelor privind asigurarea finanțării (…) a condus la nefinalizarea lucrărilor“, se mai arată în raportul de specialitate. Primăria susține că ratele de restituire a costurilor sunt fixe și fără dobândă. În limita fondurilor bugetare, au prioritate imobilele construite înainte de 1970.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Nu este nicio speranta sa-i multumesti pe toti, asa ca nu se va face nimic, iar cand vor cadea cladirile pe ei, vor da vina bineinteles pe autoritati.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.