”Jurnalismul are viitor. Munca de teren nu poate fi întreprinsă de maşini”

„Misiunea agenţiilor de presă este de a relata faptele cât mai onest şi obiectiv posibil. Este o datorie de lungă durată, aşa cum o demonstrează AGERPRES, în cei 135 de ani de existenţă ai săi. Această misiune rămâne la fel de relevantă astăzi, într-o lume în care opiniile sunt din ce în ce mai polarizate, în care ştirile false sunt masive şi în care libertatea de exprimare este prea des atacată.

Relatarea faptelor este o sarcină solicitantă, care necesită prezenţa pe teren, angajamentul de a diversifica sursele pentru a se evita bazarea în exlusivitate pe declaraţii instituţionale, precum şi determinarea în vederea eliberării de orice prejudecată. (…)

Îngrijorarea constă în faptul că accesul la informaţii de calitate ar putea deveni din ce în ce mai limitat la o mică elită economică, în timp ce majoritatea oamenilor se bazează pe ştiri ieftine, dacă nu chiar pe ştiri false, care sunt întotdeauna accesibile în mod gratuit.

Cu toate acestea, rămân optimist în ceea ce priveşte rolul agenţiilor de presă, atât timp cât acestea rămân fidele misiunii lor, deoarece valoarea informaţiilor concrete, verificate şi contextualizate nu poate decât să crească în timp.

Jurnalismul este o profesie care are un viitor în era inteligenţei artificiale, pentru că munca de teren nu poate fi întreprinsă de maşini”, a declarat pentru AGERPRES Fabrice Fries, directorul general al Agenţiei France Presse şi preşedintele Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

11 Comentarii

  1. E suficient sa stai cu fundul pe scaun si sa citezi ca sursa unica NEXTA, asa cum a facut Huhurezeanu FreeEurope in Dec 1989 cu agentia iugoslava TanYug. Pana si astazi, dupa atatia ani este rasplatit pentru ce a facut.

  2. 1% mai sînt jurnalisti care sînt obiectivi si impartiali….restul sînt scribi..(adica scriu la ordin )

  3. Jurnalismul e mort de vreo cativa ani si anume de cand a disparut presa scrisa adica ziarul care se vindea la coltul strazii! acolo trebuia sa ai profesionisti sa scrie articole ca sa vinzi, altfel nu-ti puteai acoperi cheltuielile de productie si intrai in faliment! Online e simplu, doi trei baieti destepti care fac copy paste iar ca sa traiesti bine banii (cash) vin de la „sponsorii” care te „indruma” ce sa scrii. Deaia s-a umplut netul de tot felul de siteuri de presa manipulatoare!

  4. ‘Jurnalismul este o profesie care are un viitor în era inteligenţei artificiale, pentru că munca de teren nu poate fi întreprinsă de maşini,tot spionii cu acoperirea de jurnalisti trebuie sa circule ”, a declarat pentru AGERPRES Fabrice Fries, directorul general al Agenţiei France Presse şi preşedintele Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă.

  5. Presa care preseaza este parte componenta a razboiului hibrid. Se plateste sau se rasplateste, ca in cazul Hurezeanu. Si au mai fost mai multi la TVR, ale caror aparitii pe sticla au produs victime umane nevinovate. Unul dintre ei a fost batut si alergat de acolo, populatia nu l-a mai suportat de mai multi ani.

  6. Serios? Cam toate televiziunile folosesc metoda „dacă aveți imagini, puneți pe pagina…și vom difuza informația”! Stau in incinta televiziunilor și totul vine pe tava, sau, trimit 1-2 cetățeni să transmită ceva succint live, apoi preiau materiale difuzate de strainezi, și, gata cu jurnalismul.

  7. Nu are nici prezent, nici viitor ! Smecherii planetei -aia cu doi de SM – controleaza tot, se relateaza doar ce trebiuie ! Sunt doar falseturi sau cu mesaj subliminal !

  8. Ca sa hii ș’ credibil s’ ziarist ar însămna s-o faci ca hobby nu ca „job” remunerat. Cu apariția banilor plătiț’ apare și corupția iar informația-i alterată di interesul celui ce plătește…

  9. „Fluturica“, jurnalista Antena 1, va fi înmormântată duminică. Fratele …
    minciuna.com › Știri locale › Focşani
    26 dec. 2015 · Reporterul Iuliana Gătej, de la Antena 1 şi Antena 3, a murit joi într-un accident produs pe E85, în localitatea Dumbrăveni. Jurnalista se afla …

  10. Jurnalismul nu mai reprezintă nimic altceva decat o altă modalitate de control a maselor. „Știrile” nu mai sunt simple și oneste relatări ale unor situații de fapt ci sunt adevărate intrumente de propagandă.

  11. cati jurnalisti se mai duc „pe teren”…? cred ca jurnalistii trebuie sa vorbeasca cu oamenii…dar, in momentul in care le spui ca ii filmezi sau ii inregistrezi fie mint de frica, fie refuza sa vorbeasca.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.