Dragnea anunță

Legea offshore: Să adoptăm, ca să avem ce să modificăm

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, duminică seară, că se poartă discuții pentru o posibilă Ordonanță de Guvern pentru legea offshore, precizând că prevederile din lege nu sunt bine definite în anexe și nu sunt clare.

„Parlamentarii au plecat în vacanță. E normal. Astea sunt prevederile legale. Noi avem însă conducerea Camerei și colegii din Guvern, lucrăm la câteva proiecte importante, proiectul legii pensiilor și așteptăm motivarea Curții Constituționale pentru Fondul Suveran de Investiții. Noi nu o să citim într-o lună de zile, ci o să acționăm imediat. De asemenea, se fac discuții acum pentru posibilă ordonanță de guvern pentru Legea off-shore. Eu am spus, chiar în seara zilei respective, după adoptarea legii, în comisia de specialitate din Camera Deputațiilor, s-au făcut modificări până în ultimele minute. Ceea ce am pus în textul legii nu este foarte bine definit în anexa în care se stabilesc formulele de calcul, ceea ce este foarte important şi pentru statul român şi pentru companiile care investesc, pentru a respecta principiile asumate. Ele sunt foarte bune pentru statul român, sunt acceptabile pentru companiile respective, dar trebuie să fie clare pentru ca nimeni, niciodată, să nu înţeleagă greşit, în favoarea sau în defavoarea uneia dintre părţi”, a declarat, duminică, Dragnea, la România TV.

Dragnea a precizat că legea prevede ca minimum 50 % din cantitatea de gaze să fie comercializată pe bursa din România.

„Vrem să și punem în lege că nu se schimbă acea cotă de 50%. Pe mine mă interesează ca ceea ce s-a decis politic, ca şi principii, să fie puse foarte clar şi riguros, în formule şi în texte, pentru că este o lege de importanţă uriaşă pentru România şi este bine ca pentru viitor să nu existe dubii, pentru că orice dubiu poate fi exploatat oricând de cineva de rea credinţă, dintr-o parte sau din alta. (…) Vorbim de resursele României, vorbim de peste 400 de miliarde de metri cubi de gaze, cel puţin, vorbim de zeci de miliarde pe care trebuie să le câştige statul român şi vorbim, de asemenea, de câştigarea, pentru prima dată, a independenţei energetice a României”, a mai spus Liviu Dragnea.

Pe 9 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul care stabileşte măsuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, cu 175 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 30 de abţineri. Iniţiativa legislativă reglementează modul de implementare a operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere off-shore. Liviu Dragnea a anunţat înainte ca deputaţii să voteze iniţiativa, că proiectul de lege a suferit modificări în comisie, astfel că nu va fi adoptat în forma adoptată deja de Senat.

Sâmbătă, ambasadorul american, Hans Klemm, a declarat că modul în care a fost adoptată legea offshore de către Parlament a încălcat principiile transparenţei şi consultării.

Anterior, la începutul săptămânii, ALDE a criticat, prin vocea deputatului Varujan Vosganian, legea.

„Având în vedere faptul că faţă de ceea ce noi am dorit să apară în lege în text nu reflectă în totalitate voinţa legiuitorului, se impune o intervenţie de urgenţă pe actul normativ. Pot să vă spun, ca legiuitor, că sentimentul meu este că voinţa noastră de a îmbina un anumit tip de impozitare mai redus decât onshore, dar în orice caz suficient de ridicat trebuie să se combine şi cu recuperarea costurilor de operare, care sunt foarte mari în zona offshore şi în acest sens se impune o modificare de urgenţă a actului normativ. Toate deciziile se iau prin consens în coaliţie, dialog există în coaliţie, însă nu a existat pe acest act normativ”, a declarat deputatul ALDE, Varujan Vosganian, la Parlament.

Acesta a mai precizat că propunerea făcută şi adoptată în Comisie a pus grupul ALDE într-o situaţie delicată.

„Eu cred că propunerea care a fost făcută şi care a fost adoptată în comisie a fost o propunere care pe noi, care eram membrii ai comisiilor reunite din partea ALDE, ne-a pus într-o situaţie delicată. Eu cred că pentru o mai bună acuratețe a procedurii legislative e nevoie de discuţii prealabile”, a adăugat Vosganian.

Deputatul ALDE a cerut Guvernului să adopte o ordonanță de urgență pentru modificarea Legii offshore.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Legiferarea trebuie facuta incat sa se mentina echilibrul parerilor in coalitie.
    Nu se permite o destabilizare acum chiar daca opozitia e pe faras.

    • E vorba de presiunile lobbystilor de prin ambasade de a ne lua resursele pe GRATIS si a ni le vinde SCUMP

  2. Dragnea tocmai a recunoscut ca el si Parlamentul tarii dominat de PSD-ALDE sunt nulitati absolute in ale legiferararii, niste corupti care dau legi doar pentru folosul lor personal. Nici in tarile din lumea a treia, legile nu necesita modificari prin OUG dupa ce au fost votate de legiuitor! Dragnea dupa ce ne-a explicat el la tablita ce lege buna offshore i-a scornit mintea teleormaneana, dupa ce a fortat PSD-ALDE sa o voteze votata fara dezbatere in Parlament, tot Dragnea recunoaste ce lege proasta a facut, aceasta trebuind corectata prin OUG!

  3. Poveşti. ce poate fi neclar intr-o formulă de calcul???? nici matematica nu mai e sigură? sau trebuie sa dea cu minus? ca in gluma cu militianul care manancă , bea, plateste o suta de lei si primeste rest 300 lei.

  4. Pana nu ies cum vor companiile straine, nu are rost sa mai dati legi economice in Romania !ALDE stie ce spune…doar asta face de 30 de ani Tradiceanu,tradeaza si iar tradeaza….

  5. Legea privind exploatarea gazelor din Marea Neagră (offshore) a fost adoptată pe 9 iulie de Camera Deputaților(al carui presedinte e Dragnea!) în calitate de Camera Decizional.
    Printre cele mai importante modificări, impuse de Dragnea cu CATEVA ore înainte de votul final, se numără impozitarea suplimentară a veniturilor companiilor, renunțarea la creditul fiscal, precum și obligația de a vinde jumătate din producția de gaze în România.
    Ambasadorul Hans Klemm a declarat că prin adoptarea acestei Legi au fost încălcate toate principiile transparenţei şi negocierii.
    „Această lege a fost prezentată prima dată spre vot luni la ora 15.00 şi adoptată la 22.00″, a precizat diplomatul american.
    Acum, Dragnea RECUNOASTE ca Ambasadorul a avut dreptate: ERORI Uriase, recunoscute chiar de Dragnea, care senin nevoie mare admite INCOMPETENTA ce colcaie in randul PSdeilor, ESEC dupa ESEC de acnd sunt la guvernare, plus 2 Premieri DEMISI: OU nr 13, Legea asta, Codurile penale contestate INTERN si EXTERN, Fondul suveran de dezvoltare declarat NECONSTITUTIONAL de CCR, „reforma fiscala” care a trecut prin OU Contributiile sociale de la Angajator la Angajat e un esec, Legea de dupa OU zace in Parlament, parlamentarilor le e FRICA sa o voteze, Amanarea CCR pentru Toamna a discutarii Sesizarilor la Codurile penale, ZERO realizari in Programul de guvernare, exceptie Salariile si Pensiile Speciale ale Parlamnetarilor, DUBLATE fix cum e in Programul de guvenrare de la 1 Iulie 2017(mare realizare, nu?!), in rest ZERO Spitale, Km de Autostrazi, Scoli, Crese si alte promisiuni populiste PLUS celebra VIRGULA!!
    http://partidulpromite.ro/category/promisiuni-electorale/partidul-social-democrat/

    CUM sa vii si sa spui ca vei MODIFICA prin OU la 2 saptamani DUPA ce ai Adoptat Legea in Parlament si ai trimis-o la Promulgare Presedintelui Romaniei?
    Cum se numeste asta: INCOMPETENTA, habarnism sau Politruci periculosi pentru Tara?!

  6. 50% DIN GAZELE EXTRASE TRANZACTIONATE PE PIATA ROMANEASCA . NU 50% DIN GAZELE EXTRASE PROPIETATEA ROMANIEI PLUS REDEVENTA.
    GAZELE SANT ALE ROMANIEI. ACESTE GAZE SANT ULTIMUL TREN PENTRU REINDUSTRIALIZAREA ROMANIEI. EX 70 % DIN GAZELE EXTRASE DIN LIBAN SANT ALE STATULUI LIBANEZ , 40 % DIN GAZELE EXPLOATATE IN OLANDA SANT ALE STATULUI OLANDEZ PLUS IMPOZITELE AFERENTE
    ETC, ROMANIA SA IA EXEMPLU SA NU MAI ” DONEZE ” RESURSELE TARII.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.