Lovitură sub centură: Daniel Morar sare la Augustin Lazăr!

Judecătorul CCR Daniel Morar, fost șef al DNA, renunță la premiul acordat de Grupul pentru Dialog Social (GDS), invocând cazul Augustin Lazăr, căruia îi este conferit același premiu.

Într-o scrisoare adresată GDS, Morar spune că Augustin Lazăr nu a fost un torționar, însă nu este nici un inocent și că ar fi trebuit să-și prezinte demisia. Profesia de procuror în regimul comunist a ales-o în cunoștință de cauză și trebuia să înțeleagă care sunt consecințele unei asemenea activități într-un regim represiv, spune Daniel Morar în scrisoare.

Iată scrisoarea lui Daniel Morar

”Stimați membri ai Grupului pentru Dialog Social (G.D.S.),

Decizia dvs. de a acorda premiul G.D.S. pe anul 2018 domnului procuror general Augustin Lazăr m-a determinat să reflectez asupra semnificației acestui premiu, acordat și subsemnatului în anul 2011, și să vă adresez această scrisoare deschisă.

Încep prin a spune că revoluția din decembrie 1989 m-a ”prins” în facultate, student la Drept, la Universitatea UBB din Cluj-Napoca, la vârsta de 23 de ani, având educația intelectuală pe care mi-o permiteau cărțile și lecturile disponibile într-o societate închisă. Odată cu apariția organizației dvs, prima organizaţie a societăţii civile constituită legal după căderea dictaturii, și a Revistei 22, orizontul meu s-a deschis cum nu credeam că este posibil. Urmăream asiduu revista pe care o editați și citeam cărțile și articolele publicate de către dvs. Aveam încredere în echilibrul și spiritul critic al opiniilor exprimate în cadrul G.D.S, ”grup independent, care nu se subordonează nici unei grupări politice și care refuză orice colaborare cu cei care au susținut vechiul regim”, așa cum se sublinia în actul de înființare a organizației. Cu alte cuvinte, m-am format citindu-vă pe dvs și pe alți teoreticieni ai ”societății deschise”. Prin urmare, atunci când G.D.S. mi-a acordat premiul în anul 2011, pentru „modul în care, în pofida presiunilor politice, am asigurat eficienţa, independenţa şi imparţialitatea anchetelor de corupţie şi fraudă în dosare cu politicieni şi alţi funcţionari publici”, am apreciat acest gest nu atât ca o recunoaștere a meritelor și a realizărilor mele profesionale, în calitate de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, cât, mai ales, ca o acceptare a faptului că sunt format în spiritul valorilor civice pe care organizația dvs le promova.

Tocmai de aceea, în contextul dezvăluirilor recente ivite în spațiul public cu privire la activitatea domnului Augustin Lazăr ca procuror în perioada regimului comunist, surprinderea mea a fost cât se poate de mare atunci când am aflat că premiul G.D.S. pe anul 2018 a fost acordat acestuia, în pofida faptului că activitatea dânsului a presupus volens nolens, prin actele întocmite în dosarul disidentului anticomunist Iulius Filip, cauționarea regimului represiv. Din câte ne dăm seama, domnul Augustin Lazăr nu a fost un torționar, însă nu este nici un inocent. Profesia de procuror în regimul comunist a ales-o în cunoștință de cauză și trebuia să înțeleagă care sunt consecințele unei asemenea activități într-un regim represiv. Avea de ales, chiar în condițiile acelor vremuri, mai ales că erau anii 80, iar nu anii 50. Istoria ne arată că actele de tortură în timpul regimurilor dictatoriale erau comise de regulă de forțele de miliție/poliție, de către ofițeri de siguranță/securitate sau de către gardienii închisorilor. Însă, tot istoria ne arată că disidenții politici erau oprimați de către autoritățile regimului, de regulă, cu ajutorul magistraturii. Procurorii și judecătorii acestor regimuri politice erau cei care, potrivit legii, dispuneau trimiterea în judecată a oponenților regimului și, respectiv, dispuneau condamnarea și încarcerarea acestora. Tot ei erau cei care cenzurau, într-un fel sau altul, liberarea condiționată a deținuților. Dacă o făceau din convingere, din frica de Securitate ori din grija de a nu-și periclita cariera are mai puțină importanță acum. Este însă târziu să vorbim despre responsabilitatea lor juridică. Ce este important de afirmat este că nu erau inocenți.

Constatăm, de asemenea, că societatea românească postcomunistă nu a generat o dezbatere serioasă cu privire la rolul magistraturii în perioada 1945-1989 care să fi evidențiat măcar o ”culpă istorică” a judecătorilor și procurorilor. Aceasta însă nu face legitimă dorința unui procuror, care a cauționat într-un fel sau altul un regim represiv, de a ocupa cea mai înaltă magistratură în cadrul Ministerului Public, aceea de procuror general într-o societate democratică în care, în plus, comunismul, ca regim politic, a fost condamnat. În condițiile în care domnul Augustin Lazăr a păstrat tăcerea cu privire la aceste aspecte ale carierei sale, măcar în momentul în care ele au apărut în spațiul public ar fi trebuit să-și prezinte demisia. Nu a înțeles să o facă, dar nu aceasta este vina dvs. ”Vina” dvs este că, în aceste condiții, după tot ce știm/știți acum și în pofida valorilor pe care le-ați promovat de-a lungul anilor, înțelegeți să îi acordați premiul G.D.S. Astfel, în opinia mea, premiul dvs încetează să mai recompenseze o persoană care promovează valorile unei societăţi democratice şi ale statului de drept.

Dintr-o altă perspectivă, apreciez că valoarea nu trebuie văzută acolo unde nu există. Valoarea este un lucru în sine și nu se definește doar prin raportare la non-valoare. Dincolo de motivarea oficială a acordării premiului domnului Augustin Lazăr (”pentru merite deosebite în lupta anticorupție”), înțeleg, dintr-o luare de poziție publică a unui membru G.D.S. că premiul îi este acordat domnului Augustin Lazăr pentru faptul că ”a rezistat” ca nimeni altul în aceste vremuri. Da, dânsul, personal, a rezistat. Însă Ministerul Public, statutul procurorilor, reputația acestora au devenit mai fragile ca oricând în urma exercitării mandatului său. Procurorul general al României trebuie să fie un lider responsabil și inteligent care să-și exercite în așa fel atribuțiile încât, la finalul mandatului, să nu predea această instituție fundamentală a statului mai slabă decât atunci când a preluat-o. Inconvenientele și dificultățile acestei funcții publice nu sunt inerente doar acestor vremuri, însă procurorii generali ai României postdecembriste au reușit să mențină sau să consolideze statutul și rolul procurorului. Prin urmare, dacă dorim să evaluăm corect lucrurile, consider că esențială nu este ”rezistența” personală a domnului Augustin Lazăr, ci efectele pe care le-a generat această ”rezistență” asupra Ministerului Public, cu consecințe asupra modului în care această instituție își îndeplinește misiunea fundamentală, aceea a apărării ordinii de drept, a drepturilor și intereselor cetățenilor.

Stimați membri ai G.D.S.,

Rostul acestei scrisori nu este acela de a critica alegerea dvs., ci doar de a-mi justifica decizia de renunțare la premiul G.D.S. pe care mi l-ați acordat în anul 2011.

București, 16 aprilie 2019

Cu stimă,

Daniel Marius Morar”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Ioana Radu 8515 Articole
Author

12 Comentarii

  1. GDS l-a premiat si pe Morar?
    Pentru ce?
    Pentru ca a transformat un prejudiciu de 320 milioane de euro in prejudiciu zero si l-a salvat pe Basescu de puscarie in dosarul FLOTA?
    E clar… GDS si Societatea Timisoara sunt doar niste oficine securiste sub acoperire.

  2. Upssss! Cati ani are si Morar? Nu cumva a muncit si el pentru comunitatea comunista sub acoperire? Spun asta,deoarece”cine se aseamana se aduna”sau”cine se iubesc,se cauta”! Si cate asemanari!

  3. Nu stiu cat a fost sau nu vinovat si ce a facut acest Augustin Lazar(si Norica Nicolai a fost procuror Comunist, cu bube-n cap destule!), dar sa-l aud pe lingaul lui Basescu, Daniel Morar vorbind asa e prea mult!
    Daniel Morar NU a facut nimic in fruntea DNA, doar a tinut la sertar Dosarele infractorului Multi Milionar in Eur, Cocos Dorin si ale nevestei Elena Udrea, marea simpatie a lui Basescu, pe langa celelalte ale infractorilor din PDL!
    Iar faptul ca Daniel Morar a ajuns mare judecator la CCR e rasplata lui Basescu ca a fost „baiat bun”, desi Morar NU a profesat niciodata ca Judecator, a fost Procuror!
    Sictir, sluga de Basescu!

    Si a-propos, de atacurile lui Taricenau la adresa lui A. Lazar: Pe 17 decembrie 2007 Nicolai a fost desemnată de Tăriceanu pentru funcția de ministru al justiției, desemnare pe care Băsescu a refuzat să o confirme.
    În ianuarie 2008, Președinția a făcut public motivul real pentru care Băsescu a respins candidatura Noricăi Nicolai pentru fotoliul de ministru al justiției: în primul rand, în anul 1987, Nicolai, în calitate de procuror, ar fi băgat după gratii o persoană în ABSENTA unui proces, după ce, în prealabil, a acuzat de aceleași fapte un NEvinovat pe care instanța l-a condamnat și încarcerat. În al doilea, Nicolai ar fi pledat ca avocat într-un proces de înfiere a unui copil, deși statutul de procuror nu îi permitea.
    Acestea sunt si abaterile pentru ca in 1991 ea a parasit Procuratura Oltenita trecand in sistemul privat.
    Azi, ALDE il ataca de dimineata pana seara pe Lazar!

  4. Aha,nu il premiaza public dar nu il sare de la premiu! E misto,aceasta entitate publica alimentata din bugetul statului premiaza „tortionari”! Pe cand calareste drumul lui Visinescu?

  5. @Valter COJMAN.Ziceam pe aici , dar la alt articol , ca in locul lui I.Filip as refuza categoric un eventual premiu oferit de G.D.S. Vaz ca Morar renunta la premiul primit de la GDS si scrie o epistola catre ei.Si totusi nu are taria sa le bata obrazul.Iata si ce se mai scrie despre unii dintre GDS-isti ,actuali , fosti , sau plecati in plaiurile vesnice ale vanatorii , acolo unde nu este nici durere nici suspin.
    Editat

  6. Frati romani, realizati in ce moment al istoriei suntem cand magistratii isi dau in cap unul la altul pe motive de torte, maretia dreptului si furaciuni din buget de sute de milionae de dolari. Vai de tara mea cand magistratii care trebuie sa pastreze balanta in echilibru se ataca cu armament greu si trag in cetatenii de rand cu toate categoriile de armament din dotare. Nu pot sa-mi scot din minte discursuriel tradatorilor de neam si tara din Parlamentul Europen care nu vad si nu aud de camerele anecoide(unde orice zgomot se atenueaza) de la elita DNA Ploiesti care nici mai mult nici mai putin au vrut sa-la bage la haules pe Toni Blair nestiind cine a fost si este Toni Blair.Ne-am facut de rasul lumii democrate. Cand ai in fruntea magistratilor un tortionat sustinut de un presedinte strain de sentimentele autentice romanesti, nu mai ai nicio speranta! Dumnezeu nu bate cu parul, vezi catedrala „Notre Dame’!

  7. @lili: daca tot mentionezi cele doua procese judecand ca N.Nicolai a „bagat dupa gratii o persoana in absenta unui proces”(dupa ce tot tu sustii c-a fost procuror???) sau ca ” Nicolai ar fi pledat ca avocat într-un proces de înfiere a unui copil, deși statutul de procuror nu îi permitea” n-ar fi bine sa mentionezi cu lux de amanunte( data, nr. de dosar) a.i. sa putem sa aprofundam si noi „minciunelele” dumitale???? personal cred ca majoritatea comentariilor dumitale sunt INFECTE si pline de neadevaruri, menite sa bage zazanie in membrii societatii(asta-i diversiune securistoida!). RUSINE sa-ti fie ptr. atitudine!

  8. Nu stiu ce experienta are
    Ioana ca ziarista, cata ve-
    chime, cata cultura genera-
    la are. Aici nu este vorba
    in niciun caz de lovitura
    sub centura. Cu toate paca-
    tele lui, cel putin de aceasta data, Morar merita
    apreciat pentru declaratia cu privire la Augustin Lazar. Aparatorii sistemu-
    lui neosecurist, alde Lili,
    Oana etc au fost nauciti
    dupa asemenea lovitura. Ra-
    masi fara replica, n-au
    gasit decat argumentul omu-
    lui ingust la minte si, deo-
    potriva, rau-intentionat:
    aia cu „ba, pe ma-sii!”.
    Pentru „Lili” si „Oana” doar
    un cuvant, care tot apare in
    „arsenalul” lor: sictir!

  9. DMM recunoaste ca nu merita premiul acordat in 2011 CORECT, restul sunt ziceri fara noima, mai ales ca citeste revista 22. Dupa ultimele aspecte publice din cariera lui nu se vede!?GDS regreta ca a acordat premiul lui daniel in 2011?

  10. @lili. ai dreptate, este lingaul lui Basescu contra lingaulului lui Iohannis. Sigur l-ai lins si tu pe Morar pe cand era sluga mafiotului securist bese, dar acum trebuie sa-l scuipi, ca da in tortionatul comunist Lazar, asta este ordinul pe unitate. Ca asa esti tu, iti place sa lingi si sa scuipi, sau invers.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.