Ministrul Justiției, fața-n față cu omologul olandez

Ministrul român al Justiției, Radu Marinescu, i-a solicitat omologului olandez ‘continuarea eforturilor pentru soluționarea eficientă’ a cazului dispariției pieselor din tezaurul dacic al României și și-a exprimat disponibilitatea de a oferi părții olandeze tot sprijinul necesar.

În contextul reuniunii informale de la Varșovia a miniștrilor de justiție din statele membre ale Uniunii Europene, joi, ministrul Justiției, Radu Marinescu, a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul justiției și securității din Regatul Țărilor de Jos, David van Weel, în legătură cu dispariția, de la Muzeul Drents, a pieselor din tezaurul dacic al României.

Oficialul român a menționat că dispariția pieselor din tezaurul dacic al României a cauzat multă îngrijorare în societate, dată fiind importanța acestor bunuri de patrimoniu, și a provocat reacții emoționale puternice în rândul opiniei publice. Totodată, a menționat măsurile dispuse de Guvernul României, la nivelul căruia a fost organizată o celulă de criză pentru coordonarea eficientă a activităților legate de recuperarea celor patru piese de patrimoniu care au fost furate, se precizează vineri pe pagina de Facebook a Ministerului român al Justiției.

De asemenea, Radu Marinescu a subliniat că este pe deplin conștient de faptul că autoritățile olandeze competente depun toate eforturile pentru a investiga rapid acest caz în vederea identificării și prinderii autorilor, precum și a recuperării bunurilor de patrimoniu furate. Până în prezent au fost reținute trei persoane suspecte.

‘În contextul bunei funcționări a cooperării judiciare între partea română și partea olandeză, ministrul Justiției a solicitat ministrului van Weel continuarea eforturilor susținute pentru soluționarea eficientă a acestui caz și a exprimat disponibilitatea de a oferi părții olandeze tot sprijinul necesar. Oficialul olandez a precizat că înțelege pe deplin poziția părții române și a dat asigurări că autoritățile olandeze depun toate eforturile în vederea soluționării cu celeritate a cazului și a recuperării bunurilor de patrimoniu. A subliniat totodată că autoritățile olandeze vor menține un contact strâns cu cele române, pe durata efectuării investigațiilor’, precizează sursa citată.

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc o spargere la Muzeul Drents în urma căreia au fost furate coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur, unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României. Se presupune că cel puțin trei persoane ar fi fost implicate în jaf, pe baza imaginilor de supraveghere surprinse în timpul incidentului.

Recomanda

5 Comentarii

  1. e ceva foarte suspect in toata tarasenia asta…iar autoritatile romanesti nu sint straine de ceea ce se intimpla. e frumoasa piesa pe care o joaca autoritatile mimind nationalismul intr-o „servita” (cine a copiat stie ce spun) menita sa recupereze distanta majora fata de curentul suveranist… vai, guvernul o sa gaseasca piesele si o sa ne faca capul mare cu cit de suveranisit sint ei si cit de mult le pasa… proasta piesa, prosti actori, prost scenariu…prost ciolac, prosti ministri…

  2. PRINCIPALUL SI UNICUL VINOVAT FAPTUITOR ESTE TURCANU PDL, CARE A INDRAZNIT SA INSTRAINEZE TEZAURUL ILEGAL, FARA HOTARARE GUVERN, PE SHEST, FARA AVIZE SRI SI CHIAR INTERPOL – CUM SE OBISNUIESTE CU OPERELE DE ARTA. Turcanu a abandonat obiectele timp de 6 luni intr-un muzeu de doi bani, nepazit, femeia a semnat un contract dezavantajos pt. Romania. Urmariti banii.

  3. Aici e vorba de un ministru. Ala olandez. Ghiolbanul din poza e un avocat de provincie fara scoala, specializat in divorturi cu partaj si furturi de izmene de pe uscator. Ne facem de rusine in mod constant si irevocabil. Vivat Nația, Țara si Crucea!

  4. Prea multa sfiala la acesti oficiali romani vis a vis de omologii din Olanda care s-au dovedit (pana acum) incompetenti si comozi. Dar cum sa-l bage ala in seama pe al nostru cand a aflat ca deja in Romania a inceput taierea de capete adica vina mare este la noi si nu la ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.