
Republica Moldova a semnat un nou contract de furnizare a gazelor pe termen lung cu Gazprom, o decizie menită să pună capăt unei crize a gazelor în țară, cauzată de demersul companiei ruse de a reduce livrările și de a cere concesii politice în schimbul unui acord, scrie Financial Times.
Republica Moldova a purtat negocieri cu Gazprom în ultima lună, căutând în același timp asistență financiară din partea UE și încercând să cumpere suficient gaz de la companiile europene pe piața spot pentru a-și satisface nevoile zilnice.
Luna aceasta, Republica Moldova a declarat stare de urgență după ce Gazprom, care furnizează toate gazele țării, a redus livrările cu o treime și a amenințat că livrările ar putea fi oprite dacă nu acceptă un contract mai scump.
Gazprom a mai spus în timpul negocierilor că țara ar putea obține un acord mai bun pentru gaz dacă renunță la unele politici pro-UE, au declarat săptămâna aceasta pentru FT surse apropiate negocierilor.
Criza moldovenească a făcut parte dintr-o criză europeană mai amplă a gazului care i-a determinat pe criticii Gazprom, cel mai mare furnizor de gaz din Europa, să sugereze că încearcă să obțină concesii politice și să pedepsească unele țări și guverne.
Moldova nu face parte din UE, dar a ales în această vară la putere un partid puternic pro-occidental, care caută legături mai strânse cu Bruxelles-ul și dorește să scoată țara din zona de influență a Rusiei. Rusia a negat că politica a jucat un rol în negocieri și a declarat că discută un nou contract „exclusiv în termeni comerciali”.
În ciuda eforturilor oficialilor UE de a convinge țara că ar trebui să evite semnarea unui nou acord obligatoriu cu Moscova și să se bazeze în schimb pe livrările de la companiile europene, Moldova a anunțat vineri un contract pe cinci ani cu compania de stat.
„Acordul . . include prelungirea contractului anterior dintre Gazprom și MoldovaGaz pentru încă cinci ani, pe baza formulei de preț propuse de partea moldovenească”, a declarat guvernul moldovean, adăugând că livrările vor începe luni.
Acordul implică, de asemenea, un audit al datoriilor pe care Gazprom spune că Moldova le are față de compania rusă, dar pe care Chișinăul le-a contestat. Nu au fost dezvăluite detalii despre preț.
În această săptămână, UE a promis Moldovei o subvenție de 60 de milioane de euro, echivalentul a 20 de zile de importuri de gaz la prețurile actuale ale pieței.
Happy to meet Moldovan PM @natgavrilita to reiterate our full support to Moldova.
Tomorrow’s ???? Association Council will further strengthen our cooperation.
In this context, @EU_Commission is making available €60 million to help ?? manage the current energy crisis. pic.twitter.com/2NkWX0efUu
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 27, 2021
Cititi ce debiteaza un „mameluc „…@ marele urs (zis ciuma sovina):..,”Moldova are o datorie imensa neplatita catre furnizor”.Pai minti,baa..nerușinat ungureste.Moldova nu „pupa”in c-r,pentru gaze rusesti,cum a facut ungurimea cocalara a lui Victor Orban,datoare 40% din PIB la rusi.Tu dimineata in fata oglinzii scuipa mereu cu sarg!.
Sistemul mondial sorosist forteaza inchiderea termocentralelor pe combustibil fosil sub pretextul energiei verzi. Cine castiga? Baietii sorosisti care s-au plasat dinainte in hidrocentrale, energie solara, etc si …Rusia. Pentru ca se inchid cele conventionale inainte sa fie construite cele verzi. Cine plateste cresterea de preturi? Poupulatia de fraieri!
Ce este Politica ?
-R = Politica este respectul fatza de semenul tau .
A face Politica inseamna a-ti urmari interesele fara a aduce prejudicii vecinului .
PS_ Cind gardul dintre tine si vecin este construit prea inalt , prea solid , precum o arma , paguba este a tuturor.
” Politica este o curva ” doar pentru curvari .
Politica este o stiinta a comunicarii si organizarii pentru oameni educati si bine-intentionati .
Mai degrabă tot ce se spune la Chișinău și Mascva sînt pricini mincinoase pt a scumpi gazul.
Nu uitați că scumpirea energiei este plănuită pt toată lumea. Covidu este doar praf în ochii injectaților.
Treaba că gv de la Chișinău ar avea datorie neplătită miroase urît a vodchi. De cînd este oligarhia muscală ( muscal= Moscova nu rus) este omenoasă, dă pe datorie?
PS E total întîmplător faptul că bunicul lui Putin a fost bucătarul lui Lenin.
Conform noului acord Moldova nu va plati nimic din datoria de 700mil pana nu se va face un audit. Se pare ca datoria asta e umflata. N-au cum sa taie rusii gazul pt Moldova pt ca ii lasa si pe ai lor atat din partea stanga a Nistrului cat si din partea dreapta in frig. Gazul trece prin Ucraina si aia abia asteapta sa suceasca robinetul in cazul in care Moldova nu ajunge la un acord cu Gazprom…
Fraiere, aia sunt bani de bomboane pentru Putin. Este mai destept ca tine de zece ori. In Moldova sunt 25% vorbitori nativi de limba rusa si Putin stie ca nu poate sa-i lase in frig. Acestia sunt firesc avocatii Rusiei in Moldova care cultiva mereu printre moldoveni o atitudine daca nu amicala macar de normalitate cu fosta metropola. In rest, mai toata productia de vinuri moldovenesti este vanduta in Rusia. Ca si tigarile.
Poate fi si un argument cu care Putin sa demonstreze din nou Europei prin fapte ca nu foloseste gazul ca pe o arma de santaj impotriva nimanui. Consumul Moldovei este total nesemnificativ pentru exportul total al Rusiei. Nu vad de ce Moldova ar mai constitui vreun interes strategic pentru Putin chiar admitand ca enclava Transnistria ar fi cauza. Oricum rusii vor pastra accesul nestingherit prin Moldova, in afara de americani nimeni neputand sa-i opreasca. Iar acestia nu au nici un motiv.
Subvenție de 20 de zile… Mamă ce mai ajutor…
Au noroc moldovenii ca rușii ii țin in spate pe cei din Transnistria si trebuie sa livreze oricum. Altfel le vindeau cu 1000 de eu.
Păi minți bre, nerușinat, românește.. Moldova are o datorie imensă neplătită către furnizor., Moldova a incercat un truc mizer, probabil invățat de ciumații dâmbovițeni, de a intoarce spatele și a lua gaz dinspre occident prin Polonia.. Insă surprize surprize,.. nici prețul nici cantitatea fluctuantă nu erau de acceptat.. Deci au lins repede acolo unde au scuipat și deocamdată rușii le dau doar pe promisiuni,..DEOCAMDATĂ,. Insă,..vine iarna..
Iar pretul este de cca 450 dolari pe mia de metri cubi de gaz.
Doar in treacăt despre motivul principal al discuției: datoria neplătita a Moldovei la Gazprom. Sute de milioane. Rușii sint de vină, că nu dau pe gratis! Cățeaua riioasa tine coada sus.