Jazz-ul viitor

Muzicieni newyorkezi vin în Arcub

Trio of Liberty: Don Braden, Joris Teepe, Gene Jackson

Se anunțase de ceva vreme că trei jazzmani newyorkezi pe val vin în noiembrie la București pentru un concert de groove, ritmuri emoționale și improvizație. În exclusivitate pentru România, Arcub îi aduce azi, de la ora 19.30, pe Don Braden, Joris Teepe și Gene Jackson, în al patrulea concert al stagiunii de jazz Artist in Residence, curatoriată de Mircea Tiberian.

Sub numele Trio of Liberty, cei trei veterani ai jazzului prezintă la Arcub ultimul lor album, „Conversations“, cotat cu patru stele în Down Beat Magazine. O celebrare a celor 25 de ani de colaborare între Don Braden și Joris Teepe, „Conversations“ ilustrează perfect modul interactiv în care cei doi muzicieni creează, explorează și fac schimb de idei melodice, armonice și ritmice, arată un comunicat trimis redacției. „Teepe și Braden au o înțelegere profundă a tradiției, se simte în felul în care cântă împreună, în felul în care își aleg repertoriul și în modalitatea lor tehnică de interpretare… cu acest album reușesc să dea un nou sens ideii de «a face spectacol»“, scria revista All About Jazz, în mai 2017.

Cu bateristul Gene Jackson, cei doi artiști au o puternică compatibilitate muzicală și o istorie comună, care se reflectă în participarea acestuia la ultimul album, cu aranjamente precum cel al melodiei lui Elvin Jones „Three Card Molly“. Atunci când sunt în format trio, Don Braden (saxofon tenor și flaut) și Joris Teepe (contrabas) concertează alături de Gene Jackson (tobe), sub numele Trio of Liberty.

Tradiție și carieră

Numit de revista All About Jazz „hipster de Harvard“, Don Braden începe să cânte la saxofon la vârsta de 13 ani. Apreciat pentru stilul său care împinge granițele hard bop-ului în timp ce rămâne ancorat în tradiție, Don Braden a cântat, în cei 30 de ani de carieră, cu Harper Brothers, Wynton Marsalis, Roy Haynes, Tony Williams, Tom Harrell și Mingus Big Band.

Basistul olandez Joris Teepe ajunge în New York în anul 1992, unde ia lecții de la Ron Carter și începe să cânte cu Don Braden, Benny Golson, Sonny Fortune. Cu zece albume lansate ca lider, Teepe este în prezent compozitor, producător și directorul secțiunii Studii de jazz la Hanze University, dar și profesor de contrabas la Queens College, NY.

Influențat de Roy Haynes, Philly Joe Jones sau Billy Higgins, bateristul Gene Jackson a dezvoltat un stil versatil de a cânta, care diferă în funcție de genul de muzică pe care îl abordează, fie că sunt ritmurile afro, fie latino sau jazz. Născut în 1961, în West Philadelphia, Jackson a studiat la Berklee College of Music și cântă cu Herbie Hancock, Terence Blanchard, Elvis Costello, Craig Harris, Dave Holland. Biletele costă 35 de lei.

Pledoaria lui Mircea Tiberian

Modelat după programe similare din San Francisco, New York și Amsterdam,  Artist in Residence  prezintă în premieră publicului bucureștean proiecte originale ce ilustrează tema stagiunii. Curatorul artist al celei de-a doua stagiuni Artist in Residence este pianistul și compozitorul Mircea Tiberian, iar tema propusă este „Jazz – un limbaj muzical al viitorului“.

„În zilele noastre lumea muzicii e din ce în ce mai distinct împărțită între larga majoritate, consumatoare a unor produse de serie simpliste, predictibile, lipsite de orice potențial creativ și o minoritate rezistentă, deschisă  încă spre firesc, spre arta vie. În acest peisaj schizoid, muzicianul de jazz, creatorul de muzică în timp real, se pare că posedă încă mijloacele de supraviețuire.

O dovedește numărul din ce în ce mai mare de improvizatori, într-un context instituțional destul de puțin ofertant. Întregul spațiu auditiv va fi parcelat ­probabil cu zgomote controlate ce vor ritmiza comportamentul multora dintre noi.  Totuși, la fel ca în scenariile filmelor science-fiction,  imaginez o comunitate mică ce va continua să celebreze prin sunet, expresie, dans și cuvânt creativitatea muzicală. Și vreau să cred că asta va conta pentru formația spirituală a omului. De aceea, având onoarea să fiu ales noul curator al programului Artist in residence, am decis să plasez seria concertelor din această stagiune sub deviza Jazz – un limbaj muzical al viitorului sau Jazz – a musical language of the future“, declară Mircea Tiberian, artist curator Artist in Residence.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.