Numărul mediu al pensionarilor a scăzut

Numărul mediu al pensionarilor a scăzut cu 1,82% ajungând la 5,487 milioane persoane la finalul anului 2012, iar pensia medie lunară a fost de 773 lei, mai mare cu 2,7% faţă de anul precedent’, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS) remis, luni, AGERPRES.

Potrivit INS, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 85,8% în totalul celor de asigurări sociale. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 773 lei în anul 2012, cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 350 de lei (624 lei în judeţul Giurgiu faţă de 982 lei în Municipiul Bucureşti).

Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,3%. Indicele pensiei medii reale pentru anul 2012, faţă de anul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale şi indicele preţurilor de consum a fost de 100,1%.

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual – indemnizaţie socială), în anul 2012, a fost de 608.400 persoane, din care 421.500 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 9% din totalul pensionarilor din această categorie, iar 186.900 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, respectiv 30,2% din totalul acestora, se arată în comunicatul INS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.