O nouă zi de proteste în sănătate

Aproximativ 500 de persoane din sistemul medical au protestat în curtea Spitalului de Urgență din Craiova. Nemulțumite de măsurile luate în privința salarizării, cadrele medicale și personalul auxiliar amenință cu greva generală dacă nu le vor fi rezolvate solicitările. 

Mai multe cadre medicale și personal auxiliar au ieșit să protesteze și în curtea Spitalului Bagdasar Arseni din Capitală, spun surse din cadrul unității. Este a doua zi de protest a acestora, după ce sute de oameni din sistemul medical protestează de săptămâna trecută în întreaga țară.

Protestatarii sunt nemulţumiţi de faptul că veniturile angajaţilor au fost diminuate, începând cu luna februarie. Totodată, asistentele nu sunt plătite pentru orele lucrate noaptea cu sporul de 25%, ci cu 15%, iar medicii au ajuns să fie plătiţi cu 5% pentru orele de gardă din timpul săptămânii.

Unul dintre liderii sindicatelor din Spitalul Craiova, Eleodor Cârstoiu, reclamă faptul că la alte spitale din ţară, unde au fost situaţii identice, Ministerul Sănătăţii a găsit o soluţie.

”Ce constatăm noi este faptul că la Spitalul Judeţean Timişoara, unde a fost o problemă identică, s-a rezolvat, adică s-au mai dat bani, la Spitalul «Marius Nasta» din Bucureşti s-a găsit o soluţie, tot de către minister, iar aici la noi s-au dat 25%, o sumă de bani în care nu ai cum să te încadrezi. Conducerea spitalului a vorbit cu noi şi ne-a transmis că nu are cum să se încadreze, conform legii, la banii aceştia. Aşteptăm ca ministerul să intervină, pentru că am aflat că la noi s-au dat doar 25%, iar Timişoara 34%, Universitar din Bucureşti 40%. Trebuie să înţelegem că managerul nu are cum să încalce legea, mai ales că răspunderea este personală”, a afirmat Cârstoiu.

Revoltați de modul în care se acordă sporurile în sistemul medical, oamenii își strigă nemulțumirile. Sute de cadre medicale care au încasat mai puțini bani în baza noii legi a salarizării au protestat, ieri, la cinci spitale din Capitală și din țară. Este vorba despre Spitalul Bagdasar Arseni, Institutul CC Iliescu, Centrul de Recuperare Nicolae Robănescu, Institutul Marius Nasta și spitalul din Craiova.

Protestele au reînceput, după ce managerii de spitale au declarat că nu au bani să asigure salariile angajaţilor.

Proteste au fost inclusiv săptămâna trecută în unităţi medicale, iar angajaţii spun că dacă nu le sunt îndeplinite cererile vor intra în grevă generală. „Am ales să discut cu fiecare, să vedem care sunt problemele. Discut cu fiecare manager în parte, îi rog să-mi prezinte situația, modul în care s-au repartizat sporurile. Nu este obligatoriu ca toată lumea să ia sporul maxim. Cred că weekendul ăsta am vorbit cu o sută de manageri. Până acum s-au dat sporuri maxime”, a spus Sorina Pintea la Digi24.

Explicațiile ministrului

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, vineri, în urma unei discuţii cu sindicaliştii, că spitalele vor putea suplimenta sporurile angajaţilor din bugetele proprii, urmând să fie transmisă o circulară în acest sens către unităţile sanitare.

“Eu voi da această circulară pentru că am avut o discuție cu sindicatele, au agreat această soluție de moment și vom relua discuția finanțării spitalelor în funcție de categoria de ratificare. (…) Este un articol în Legea 95, la capitolul de finanțare a spitalelor, pe care l-am spus și care poate fi aplicat. Deocamdată sunt aceste două propuneri, una a noastră cu aplicarea legii cu stimulentele pentru această lună, iar ei (sindicaliștii –n.r.) au venit cu propunerea diferențierii pe categorii de spitale. Mai sunt și alte soluții la care ne vom gândi, dar până la urmă repet, noi aplicăm legea salarizării cu încadrarea în cuantumul de sporuri”, a declarat Sorina Pintea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Indrazneste sa crezi: cand PSD promite Cresteri uriase de salarii in Sanatate, veti primi Scaderi !!!
    Indrazneste!!!!!!!
    Am vazut-o aseara la TVR 1 la Ionut Cristache pe Sorina Pintea contrazicandu-se la fiecare raspuns, pentru ca moderatorul chiar i-a pus intrebari, NU ca la RTV sau la Antena 3!
    A mintit sarmana, ca asa a fost instruita, dar se vedea clar ca nu e stilul ei sa minta!
    Ce i-o fi trebuit la MS nu inteleg, am citit ca la Baia Mare chiar a facut treaba…
    La Guvern …
    Sarmana…

    • Cum minte Sorina Pintea:
      Intrebata de Ionut Cristache depsre situatia celor 300 de medici rezidenti care NU au posturi nici acum, SOMAND, ea a spus ca a discutat ieri dimineata cu Teodorovici si ca au gasit o sloutie fff buna pe care urmeaza sa i-o prezinte dnei Dancila!
      Cristache a insistat sa spuna care e solutia MINUNE, dar ea a refuzat argumentand ca vrea s-o prezinte dnei Dancilla, care e „cel mai bun profesionist pe care l-am intalnit in viata mea”!
      In studio era si Marius Pieleanu care se uita pe mobil, dar cand ea a facut aceasta afirmatie Pieleanu s-a uitat mirat, de parca auzise cea mai tare minciuna!
      La fel, Cristache care era atent, a ridicat sprancenele a uimire, cautati Emisiunea lui Ionut Cristache, momentul e memorabil!
      Cum poate minti un politruc roman!

  2. Au dreptate să protesteze. Să-mi arate cineva o altă țară europeană în afară de România în care nu se plătesc orele suplimentare cu bani ci cu libere pe hârtie (cum se întâmplă în cazul lucrătorilor din UPU) sau în care se ia din veniturile unor categorii de lucrători pentru a se acorda creșteri altor categorii de lucrători. Adică nu vorbim aici de persoane care fac sau nu fac un efort considerat satisfăcător sau nu la lucru ci pur și simplu de meserii. Pentru că ți-ai ales meseria X sau Y de mâine primești mai puțini bani la salariu pentru că așa vrea Olguța. Asta n-are nici o legătura cu creșterea economică. Justețea salariilor în România medicală constă în cum se mișcă mintea unei individe care habar nu are ce-i aia economie sau măcar medicină. Sau cum nu se mișcă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.