Oameni de afaceri față în față cu modificările fiscale

Anunțatele modificări de calcul al salariilor au zăpăcit pe toată lumea. Micșorările dărilor sociale despre care se tot vorbește sunt păcălitoare. Deși numărul contribuțiilor va scădea, procentajul lor va crește. Socotelile pe hârtie dau cu minus. Pentru ca venitul lunar net să rămână același, salariul brut va trebui să crească. Așa că mult trâmbițatele facilități fiscale sunt doar o găselniță populistă care nu face decât să destabilizeze economia, să-i sperie atât pe angajatori, cât și pe salariați, să crească cheltuielile și să scadă veniturile.

Nu câștigă nimeni nimic, angajatorii pierd“ – Ioan Popa, președinte Transavia

În primul rând, nici eu, personal, nici colaboratorii mei, vreo 200, câți am, nu înțelegem de ce vrea Guvernul să facă treaba asta. Ceea ce se spune în presă despre aceste modificări fiscale nu cred că este chiar așa. Acum, 32,5% din taxe la suportă angajatul, iar 22,83% sunt în sarcina angajatorului. La partea angajatorului se calculează salariul brut, dar Guvernul confundă brutul cu salariul de încadrare, care nu este același lucru, pentru că politica salarială a angajatorilor este diferită.

În cazul meu, în afară de salariul de bază, mai plătesc sporuri de noapte, pentru condiții de muncă, pentru ore suplimentare, prime, ceea ce înseamnă că salariul brut este diferit față de salariul de angajare.

Acum, dacă un salariat are 4.000 lei brut, după ce aplicăm contribuțiile de 33,5%, va avea netul de 2.778 lei. În afară de acesta însă, societatea plătește în plus la bugetul de stat 914 lei. Dacă cei 914 lei vor fi mutați la angajat, acesta va lua mai puțin cu cei 914 lei. Ca să nu se întâmple acest lucru, va trebui să măresc salariul de încadrare proporțional, astfel încât salariatul să ia în mână aceiași bani ca înainte. Ce se mai adaugă? Faptul că aplic sporurile, orele suplimentare, primele face ca obligațiile mele fiscale să crească. Prin urmare, nici vorbă de ce ne prezintă Guvernul. Nimeni nu câștigă nimic din modificările anunțate. Probabil statul câștigă, dar noi nu știm ce. Chiar dacă se spune că aceste contribuții vor trece în seama salariatului, tot angajatorul le virează. Realitatea este că nu câștigă nimeni nimic, angajatorii pierd.

Indiferent care va fi varianta pentru care va opta Guvernul, salariul de încadrare al angajatului va trebui mărit pentru ca acestuia să nu-i scadă venitul net. Nu știu ce beneficii va avea statul, însă pentru noi, angajatorii, balamucul ăsta de fiecare zi este foarte păgubos. Ca să fac o comparație, este ca și cum șoferul semnalizează la stânga și virează la dreapta.

În ceea ce privește creșterea salariului minim, nu mă deranjează, pentru că la mine venitul lunar al angajatului este mai mare. Dacă vrei să ai oameni calificați care să muncească bine, trebuie să ai grijă de ei.“

Politicienii nu-și respectă promisiunea de a nu plăti în plus“ – Valer Blidar, președinte Astra Vagoane Arad

Niciodată promisiunile politicienilor nu se adeveresc, vedem asta de 27 de ani. În varianta în care diferența de contribuții sociale va fi preluată de la noi și mutată la angajat, situația este aproximativ egală: ce nu dăm la stat, dăm salariatului. Însă Guvernul vine acum cu taxa de solidaritate, care nu știm ce temei legal are și pe care o considerăm abuzivă. Și, bineînțeles, asta înseamnă că nu-și mai respectă promisiunea de a nu mai plăti în plus. Deja avem de aici o sumă considerabilă, dacă o calculăm la nivelul unui an. Este deci un impozit în plus despre care n-am știut, pentru care nu i-am votat și despre care nu ne-au spus nimic până acum. Concluzia este că vom plăti mai mult decât ne-au spus guvernanții.

Prin schimbarea procentajelor privind contribuțiile sociale, a scăderii sumelor care vor rezulta din micșorarea impozitului pe venit, banii vor fi repartizați altfel şi în acest fel guvernanții doresc să echilibreze bugetul pentru pensii. Vedem foarte bine că bugetul pentru pensii este mult sub necesar și atunci trebuie tot timpul să redistribuie banii din bugetul de stat, direcționându-i spre cel de pensii.

În ceea ce privește majorarea salariului minim pe economie, normal că ne afectează. Am avut promisiuni că niciun impozit sau taxă nu va crește, or, vedem că încep să apară una câte una, despre care nu ni s-a spus nimic.“

Sunt lovituri pe la spate care nu vor fi în beneficiul nimănui“ – Mihai Anghel, președinte Cerealcom

Aceste modificări fiscale legate de salarii vor pune presiune pe angajator, care va trebui să mențină nivelul salariului net actual, ceea ce înseamnă o creștere a cheltuielilor. Acest fapt mă determină să fac o analogie cu o situație care s-a întâmplat acum câțiva ani în agricultură, când le plăteam proprietarilor de pământ arenda. Inițial nu era impozitată, iar nivelul ei se situa la circa 600 kg grâu/ha. Apoi s-a introdus impozitul pe venit, de 5,5+16%, iar percepția arendatorilor era că arendașii le plăteau mai puțin. Într-adevăr, le dădeau mai puțin pentru că virau impozitul la stat. Așa că a trebuit mărită arenda la 800 kg/ha, o creștere de aproximativ 25%. La fel se va întâmpla și acum.

Vor rezulta creșteri salariale, angajatorul va trebui să plătească diferența. Vor fi presiuni mari pe angajator, ținând cont că ne confruntăm cu mari probleme în privința forței de muncă. Multe persoane au plecat din țară, învățământul este la pământ și nu mai furnizează niciun fel de pregătire, scăderea demografică este dramatică. Toate aceste lucruri vor determina angajatorii să mărească salariile. Și percepția salariatului va fi că angajatorul îi va da bani mai puțini, chiar dacă va plăti de fapt mai mult.

Sunt lovituri pe la spate care nu vor fi în beneficiul nimănui, nici al angajatorului, nici al angajatului. Va supraviețui cine va putea. Cine nu… va trage obloanele. Este foarte greu să preiei un astfel de șoc salarial care se va reflecta indirect în toate domeniile economiei. Toate produsele și serviciile vor avea creșteri de prețuri.

Sub această mască a scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10%, se va pune de fapt o presiune suplimentară pe mediul de afaceri, care și așa abia mai există, dacă ne referim la capitalul românesc.

În ceea ce privește creșterea salariului minim pe economie, și acesta ne va influența rentabilitatea, fiindcă va trebui să gândim și să găsim soluții pentru a diminua costurile. Dacă nu vom reuși, vom fi scoși de pe piață.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Ce nemernici si ticalosi mai sunteti. Liviule, hai o data cu aceste acte normative ca daca nu le faceti voi acum e vai si amar de poporul asta batjocorit si umilit. Liviule, tradatorii de neam si tara sunt exasperati ca puteti reusi iar speranta noastra este ca veti reusi. Iata de ce toata nadejde este in voi si numai in voi, astfel ca toate privirile oamenilor de rand din aceasta tara amarata sunt indreptate asupra voastra. Nu cedati !

  2. Dle Blidar: E corect ca ce nu dam la stat dam la salariat. Dar la chestia cu taxa noua de solidaritate nu aveți dreptate. Nu e o taxa noua ci e suma celor patru date mici pe care angajatorul le plătește și acum.

  3. „nemernici si ticalosi” sunt aia care te „tzin de lantz” si cu voi vuvuzele de 2-bani!

  4. Faptul ce IERI nici un PSDist NU a avut Curajul sa iasa si sa le EXPLICE Romanilor acuzati ca NU inteleg, masurile ce vor fi luate azi arata CLAR ca PSDeii cu Dragnea in frunte NU au nici un Argument in favoarea masurilor ce provoaca Haos si nemultumire generala!
    Dl Dragnea cel cu PIXul in mana in campania electorala prezent de dimineata pana seara la TOATE TVurile si laudandu-se cu cresteri astronomice la Salariile Romanilor, FUGEA Ieri de jurnalisti declarand „Azi NU dau Declaratii” desi Tara fierbe, Angajatii DACIA protestau la Mioveni, alte Proteste sunt anuntate si in loc sa iasa si sa EXPLICE cu PIXul in mana cum cresc Salariile in buzunarele Romanilor acelasi domn Dragnea REFUZA sa explice!
    De ce?!
    Pentru ca NU are ce sa explice, Conform Documentului PSD, prezentat azi de Cotidianul, chiar PSD recunoaste ca de exemplu la Salariul Mediu Brut pe Economie, Salariul NET ce va intra in buzunarul Angajatului Creste cu 2 Lei!
    2 lei este Cresterea cu care NU se poate lauda Dragnea la nici o televiziune, doar pe hartia care suporta toate minciunile acestui impostor!
    Grav e ca aseara la Antena 3, Mihai Gadea mai mai sa laude Guv lui Dragnea ca „Creste salariile” Romanilor, asa cum ne asigura si Premierul si Dl Dragnea, spunea Mihai Gadea!
    Desi Documentul PSD era deja PUBLIC, Mihai Gadea NU a spus ca suma cu care Cresc Salariile NETE e de 2 Lei.
    Rusine, Antena 3, d-aia NU mai aveti curajul sa iesiti in strada cu microfoanele cu sigla Antena 3!
    Cotidianul, va rog sa dati comentariul!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.