Paolo de Castro: Suntem foarte încântaţi de prestaţia lui Cioloş

Unanimitatea obţinută de Dacian Cioloş în comisia de Agricultură din Parlamentul European demonstrează că el a venit foarte bine pregătit, că a dat răspunsuri corecte şi că a avut o prestaţie bună, a declarat pentru NewsIn Paolo de Castro, cel care a condus audierea comisarului român."S-au confirmat aşteptările noastre. Toţi membri comisiei de Agricultură s-au declarat în favoarea lui Dacian Cioloş. Candidatul României a obţinut în unanimitate un vot pozitiv din partea grupurilor politice din comisa noastră", a subliniat Paolo de Castro, europarlamentar din partea grupului socialiştilor europeni.

Italianul Paolo de Castro a evidenţiat că este foarte încântat de ideile pe care le-a prezentat Cioloş. "El a dovedit la audieri că îşi propune să facă exact ceea ce aşteptă majoritatea deputaţilor PE de la el. Are cunoştinţe solide, a venit bine pregătit şi a răspuns corect la întrebări", a adăugat de Castro.

Avizul pozitiv pentru Cioloş nu vine ca o mare surpriză, având în vedere buna desfăşurare a audierilor. Timp de trei ore, candidatul român a răspuns calm, profesionist, ferm şi foarte sigur pe el la întrebările europarlamentarilor. El nu a fost pus în dificultate de niciunul dintre subiecte, demonstrând că stăpâneşte bine domeniul.

Audierile lui Cioloş s-au terminat în aplauzele europarlamentarilor. Suntem foarte bucuroşi şi mulţumiţi de răspunsurile dumneavoastră. Nu ştiu câţi dintre comisari au primit la sfârşitul audierilor aplauze atât de călduroase", a spus preşedintele comisiei pentru agricultură din PE, Paolo de Castro. Acesta i-a strâns mâna lui Cioloş şi i-a spus: "A fost foarte bine într-adevăr, Dacian". La sfârşitul audierii, europarlamentarii din comisie au venit să dea mâna personal cu Cioloş, felicitându-l.

Şi Dacian Cioloş a declarat la sfârşitul audierilor că a avut parte de o dezbatere interesantă şi consistentă şi că a fost bucuros să constate diversitatea ideilor din PE pe tema PAC şi interesul pentru acest subiect.

"A fost o dezbatere interesantă. Am fost încântat să văd în PE un interes pronunţat pentru PAC şi să constat că există o diversitate de idei. Este un lucru încurajator pentru mine, dacă voi fi confirmat în funcţie", a spus Dacian Cioloş.

Cioloş a spus că şi-a exprimat pe larg ideile, în timpul audierii, privind PAC şi a subliniat că CE va trebui să desfăşoare consultări ample pe această temă.

Dacian Cioloş a expus vineri, în timpul audierilor, calendarul privind reformarea Politicii Agricole Comune (PAC), detaliind că în 2010 va lansa o consultare publică, urmând ca la sfârşitul anului să fie prezentată o comunicare a CE, iar în 2011 să fie elaborate textele legislative.

În plus, comisarul desemnat a asigurat că vrea să dezvolte împreună cu europarlamentarii şi cu statele membre "criterii echitabile, clare şi transparente" pentru acordarea subvenţiilor directe şi a atras atenţia că vrea să elimine "criteriile istorice". "Criteriile de repartizare a ajutoarelor directe vor face obiectul unor ample dezbateri înainte de a propune reformarea PAC. Sunt convins că şi împreună cu dumneavoastră, în Parlamentul European, vom putea găsi soluţii echitabile", a spus candidatul român.

Totodată, Cioloş a militat pentru o finanţarea consistentă a Politice Agricolde Comune. "Cred că bugetul actual permite funcţionarea PAC şi cred că pe viitor este importantă redimensionarea acestui buget. Probabil că putem obţine mai mulţi bani. În colegiul comisarilor voi insista pe o PAC bine finanţată. Sunt destul de clar aici. Nu putem construi o PAC demnă de numele său, dacă nu există o finanţare corespunzătoare", a atras atenţia candidatul României.

"PAC ar trebui să asigure veniturile fermierilor în primul rând. Ar trebui să existe un nivel minim de stabilitate în ceea ce priveşte veniturile lor", a subliniat Dacian Cioloş.

Europarlamentarii au dorit să ştie cum va face astfel încât să aplice tot ce a spus în timpul audierilor referitor la o politică agricolă sănătoasă şi un buget consistent. "Sper să reuşesc să-i conving pe colegii din Colegiu la fel cum v-am convins şi pe dumneavoastră, dar este posibil ca aici, în PE, sarcina mea să fi fost mai uşoară", a declarat comisarul desemnat.

"Ne poate costa mult mai scump reducerea sau renunţarea la puterea de producţie, în cazul în care ne vom confrunta cu o criză alimentară, decât dacă facem eforturi să menţinem ceea ce am dobândit în atâţia ani", a spus Cioloş.

În ceea ce priveşte dezvoltarea politicii rurale, acest pilon ar trebui să rămână în cadrul PAC, a mai spus românul. "Ele nu pot fi separate, sunt foate strâns legate. Ar trebuie să existe o politică de coeziunie foarte strânsă, pentru a nu avea diferenţe majore între zonele urbane şi cele rurale", a argumentat comisarul desemnat.

Cioloş s-a descris pe sine ca fiind un reformator şi a subliniat că va dori să aplice idei doi în domeniul său, nu să privească în urmă. "Sectorul agricol al UE s-a schimbat foarte mult în anii aceştia. El are în continuare o diversitate foarte mare. Reforma nu înseamnă reducerea finanţării sau renunţarea la unele instrumente, ci înseamnă căutarea unor soluţii pentru a ne adapta la realităţile curente. Sunt un reformator şi caut idei noi", a spus Dacian Cioloş.

În cele din urmă, el a sigurat că şi în relaţiile cu România va respecta reglementările europene şi că nu va ceda presiunilor naţionale. Cioloş a spus că el este desemnat pentru un "portofoliu european", nu naţional. "Aceste lucru este foarte clar", a subliniat condidatul român.

"În relaţia cu orice stat membru voi aplica reglementările europene. (…). În plus, eu cred că nu trebuie să lucrăm unii împotriva celorlaţi, ci să conlucrăm pentru a găsi soluţii comune", a argumentat Cioloş. NewsIn

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.