Ponta lasă DNA cu ochii în soare

Premierul Victor Ponta pasează Parlamentului problema controlului judiciar. Ponta refuză să adopte o ordonanță de urgență așa cum a cerut Direcția Națională Anticorupție într-o scrisoare transmisă ministrului Justiției, după ce Curtea Constituțională s-a pronunțat în acest caz.

Victor Ponta a declarat marți că Guvernul va promova modificările legate de controlul judiciar, dar printr-un proiect de lege, nu ordonanţă de urgenţă, spunând că este o problemă a Parlamentului în ansamblu, nu doar a majorităţii.

„Nu cred că este o problemă a majorităţii parlamentare, cred că este o problemă a Parlamentului în ansamblu, pentru că acel articol a fost adoptat de către Parlament. Curtea Constituţională a solicitat modificarea, am discutat cu ministrul Justiţiei ca mâine să vină în Guvern cu modificarea, după care Parlamentul are timpul necesar în această sesiune să o şi adopte”, a spus Ponta.

Ponta a precizat că modificările nu vor fi promovate de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă, ci printr-un proiect de lege, deoarece „este timp” şi există un acord politic din partea tuturor grupurilor parlamentare.

„Este timp, Parlamentul lucrează cel puţin până în data de 23”, a spus Ponta.

DNA a cerut ministrului Justiției emiterea unei ordonanțe de urgență după ce Curtea Constituțională a stabilit, joi, că articolele din noul Cod de procedură penală care reglementează modul de aplicare a controlului judiciar şi a controlului judiciar pe cauţiune sunt neconstituţionale, pentru că restrâng libertatea individuală, libera circulaţie şi viaţa intimă.

Curtea Constituţională a constatat că, deşi noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune, nu prevede şi durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri.

„Caracterul excepţional al măsurilor preventive, care implică restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, impune caracterul temporar, limitat în timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a reţinut că normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade nelimitate contravin exigenţelor articolului 53 din Constituţie”, se arată în decizia CCR.

Potrivit CCR, sunt neconstituţionale dispoziţiile articolelor 211 – 217 din Codul de procedură penală, care reglementează măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune.

Ulterior, după decizia de CCR, DNA a propus ca măsura controlului judiciar să fie dispusă pentru 60 de zile şi prelungită succesiv pentru aceeaşi perioadă, dar nu mai mult de doi ani, solicitând ministrului Justiţiei să fie făcute aceste modificări legislative.

DNA a arătat că sunt necesare modificări printr-o ordonanţă de urgenţă care să intre în vigoare anterior publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.

„Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție apreciază că modificările ar trebui adoptate printr-o ordonanță de urgență care să intre în vigoare anterior publicării deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial”, arăta DNA într-un comunicat în care anunța că a transmis ministrului Justiției o scrisoare în acest sens.

„Există riscul ca inculpați a căror libertate de mișcare a fost restrânsă de către judecătorul de drepturi și libertăți să părăsească teritoriul țării, îngreunând astfel desfășurarea procesului penal”, avertiza DNA.

Luni, deputaţii PNL au anunţat că au depus o iniţiativă legislativă menită să corecteze lacuna legislativă sesizată de Curtea Constituţională în cazul măsurilor preventive ale controlului judiciar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8524 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.