Proiectile explozive funcționale, în incinta aeroportului

 12 proiectile funcționale, provenite din cel de-Al Doilea Război Mondial, au fost descoperite marți, 16 ianuarie a.c., pe un șantier din incinta Aeroportului Oradea.

 

Apelul prin numărul unic 112, care sesiza descoperirea unor muniții în incinta Aeroportului Oradea, a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al județului Bihor, în după-amiaza zilei de marți. Pentru gestionarea operativă a evenimentului semnalat, au fost alertați pompierii pirotehniști din cadrul Detașamentului 2 Oradea.

Sosit la locul indicat de apelant, echipajul pirotehnic a identificat șase proiectile explozive, de calibru 47 de milimetri, găsite de muncitorii care efectuau săpături în cadrul unor lucrări la rețeaua de canalizare din incinta aeroportului, iar după asanarea zonei, specialiștii pirotehnicieni au mai descoperit alte șase muniții similare.

 

Cele 12 proiectile, aflate în stare de funcționare, au fost ridicate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă de către pompieri, urmând a fi distruse ulterior prin explozie controlată.

Recomandări de la specialiști

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al județului Bihor reaminteşte cetăţenilor că, în cazul descoperirii elementelor de muniţie, trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic.

De asemenea, se interzice:

•    ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;

•    comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;

•    lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

•    introducerea muniţiilor în foc;

•    topirea elementelor metalice de muniţii;

•    tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

•    folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

•    demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;

•    folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora.


 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.