Ultima mare bătălie a războiului sirian

Putin și Assad îi trântesc ușa în fața lui Donald Trump

Vladimir Putin și Bashar al-Assad  nu au ținut cont de avertismentele Statelor Unite și au lansat o campanie aeriană intensă asupra provinciei siriene Idlib. Bombardamentele, despre care relatează presa din Orientul Mijlociu și BBC, au fost lansate în cursul zilei de marti, după ce, luni seara, președintele Donald Trump scria pe Twitter: ”Președintele Bashar al-Assad nu trebuie să atace provincia Idlib. Rușii și iranienii ar face o mare greșeală umanitară dacă vor lua parte la această potențială tragedie umanitară. Sute de mii de oameni pot fi uciși. Nu lăsați să se întâmple asta!”.

La câteva ore după avertismentul lui Trump, bombardierele ruse au atacat ținte din zeci de localități din regiunea Idlib. Presa din Orientul Mijlociu a contabilizat 50 de lovituri efectuate până în după-amiaza zilei de marți. Armata siriană loiala regimului de la Damasc este mobilizată pentru a începe ofensiva terestră după câteva zile de bombardamente ale aviației ruse.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului i-a răspuns președintelui Trump spunând că SUA nu iau în calcul situația complexă din Siria în momentul în care se referă la tragedia umanitară ce se poate produce in Idlib. ”Nu este o abordare cuprinzătoare”, a spus Dmitri Peskov.

”Băieții buni” și ”băieții răi” din Siria

Ofensiva ruso-siriană asupra provinciei Idlib, ultimul refugiu de pe teritoriul sirian al opozanților regimului Assad și al radicalilor islamiști, poate fi ultima mare bătălie a războiului sirian. Ca într-un scenariu bine cunoscut, presa occidentală prezintă situația din Idlib ca pe aceea a unor eroi pozitivi înfrânți, retrași în spatele baricadelor și așteptând ca aliații să spargă asediul, cel mai probabil sub pretextul folosirii armei chimice de către regimul sirian. De cealaltă parte, Rusia, Iranul și regimul Assad vorbesc depre sute de mii de teroriști care trebuie eliminați din ultimul lor sanctuar sirian. La mijloc se află însă milioane de civili amenințați atât de islamiștii ce-i foslosesc drept scut uman, cât și de bombardierele ruse.

Ultimul sanctuar al teroriștilor și al opoziției

De ce este atât de importantă provincia nordică Idlib și de ce SUA au lansat aceste avertismente, inclusiv legate de folosirea armelor chimice de către regimul sirian împotriva celor aflați în Idlib? Această provincie face parte din cele patru zone de dezescaladare a conflictului stabilite în 2017 de Rusia, Turcia si Iran. Idlib a rămas ultima dintre acestea care nu a fost atacată de forțele siriene, cu sprijin masiv din partea Rusiei. Cel mai mai cunoscut exemplu este cel al zonei de dezescaladare Ghouta de Est, o suburbie a Damascului, bombardată de aviația rusă și de forțele siriene în luna asprilie.

Dincolo de faptul că Idlib este o zonă de dezescaladare despre care s-a discutat și la întâlnirea dintre Putin și Trump de la Helsinki, provincia este importantă pentru că în această zonă protejată s-au refugiat o mare parte dintre elementele radicale, teroriștii și membrii așa-zisei opoziții moderate din Siria. Provincia numără acum dublul populației de dinainte de război, având 3 milioane de locuitori, dintre care circa 100.000 de membri ai opoziției. Sunt forțe sprijinite de SUA și Turcia în primele secvențe ale războiului din Siria, pentru îndepărtarea regimului Assad. Acum, tot SUA și Turcia au creat patrule comune în regiunea Idlib, pentru a se asigura că acești combatanți nu vor recurge la provocări care să ducă la o intervenție ruso-siriană, asigurând perpetuarea unui nucleu anti-Assad.

Declarații ”ciudate” ale oficialilor ONU și SUA

Regimul Assad și Moscova au primit însă o mână de ajutor nesperată din partea trimisului ONU pentru Siria, suedezul Staffan de Mistura, și chiar din partea trimisului SUA, Brett McGurck. De Mistura a declarat că în regiunea păzită de SUA și Turcia este o mare concentrare de luptători străini (indivizi radicalizați din țările vestice) și circa 10.000 de teroriști, majoritatea făcând parte din organizatia Hayat Tahrir al Sham, fostă Jabhat al Nusra, rebotezată pentru a-și ascunde trecutul de organizație afiliată în trecut la Al Qaeda. Apoi a venit declarația americanului Brett McGurck: ”Provincia Idlib este cel mai mare sanctuar al Al Qaeda după 11 septembrie, legat direct de Ayman al Zawahiri (actualul olider Al Qaeda), iar aceasta este o uriașă problemă”. ”Trebuie să ne punem o întrebare. De ce și cum reușește adjunctul lui Zawahiri să ajungă în Idlib? De ce se întâmplă asta? Cum ajung aici? Nu sunt parașutiști?”, a spus trimisul SUA pentru Coalitia Globală împotriva Statului Islamic.

Armele chimice, din nou pretextul unei intervenții SUA

Asemenea declarații prezinta exact argumentele pe care le invocă Rusia și regimul al-Assad pentru atacarea provinciei Idlib, motiv pentru care presa americană califică aceste ieșiri ale oficialilor ONU și SUA drept ”ciudate”. Subminate de înșiși oficialii occidentali, argumentele americane pentru menținerea zonei de dezesacladare înțesate de islamiști sunniți ce luptă împotriva regimului șiit de la Damasc s-au redus la aspectul umanitar și potențiala folosire a armei chimice de către regimul Assad. Utilizarea gazelor de luptă a fost folosită drept pretext pentru lansarea singurelor atacuri americane împotriva regimului Assad până în acest moment. Ultimul incident a avut loc în Douma, în zona de dezesacaladre amintită Ghouta de Est, în aprilie, insa planează mari suspiciuni. După ce presa vestică a relatat despre presupusul atac cu gaze de luptă, jurnalistul britanic Robert Fisk scria că „întrebările mele despre atacul cu gaze îi lăsau perplecși pe oameni“. „Cum se face că refugiații din Douma care au ajuns în Turcia vorbeau deja despre un atac cu gaze de care nimeni dintre cei rămași în Douma nu-și amintește?“, scrie Fisk. În Douma, sirienii vorbesc despre Jaish el-islam, grupare jihadistă anti-Assad, care le-a luat clădirile, bunurile și a comis crime, nu despre atacul cu gaze. Se prea poate ca la nelămuririle lui Brett McGurck legate de teroriștii din Idlib să poată răspunde mai degraba regimul de la Ankara decât cel de la Damasc.

Rusia a lansat ideea unui atac sub drapel fals cu arme chimice pus la cale chiar de către teroriștii din Idlib, pentru a justifica o intervenție americană anti-Assad. Guvernul britanic a infirmat această posibilitate, prin vocea ambasadoarei la ONU. ”De ce respingeti ideea unui asemenea atac sub drapel fals?”, a venit întrebarea. ”Pentru că această idee vine de la ruși. Se prea poate să fie o perdea de fum pentru ceea ce pregătesc să facă autoritățile siriene”, a venit răspunsul.

Cu bombardamentele ruse deja lansate și odată cu pregătirea armatei siriene pentru ofensiva terestră, soarta provinciei Idlib, ultima zonă de dezescaladare din Siria, pare pecetluită. Regimul Assad va recăpăta controlul aici. Însă ceea ce va conta mult pentru viitorul negocierilor pentru împărțirea influenței în Siria, pentru relațiile Turcia-Rusia, Turcia-Iran și SUA-Rusia ține de modul în care se va întâmpla căderea rezistenței din Idlib – va fi o tragedie umanitrară, cu valuri uriașe de refugiați și de jihadiști ce se vor răspândi în regiune și în lume sau o negociere a unei capitulări?

Soarta celor din Idlib depinde de modul în care Turcia va reuși să controleze facțiunile militante din regiune pe care le-a susținut de-a lungul războiului și de modul în care Rusia va reuși să controleze acțiunile regimului Assad, dependent în totalitate de forța aeriană rusă. Cât privește Statele Unite, ofensiva din Idlib poate fi o oportunitate de a afecta relațiile dintre Rusia și Turcia, oferind sprijin pentru forțele sunnite din Siria, chiar dacă aceasta ar prelungi agonia populației din Idlib.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

9 Comentarii

  1. Dupa ultimele semne, Turcia, Rusia si Siria legitima (Assad) sunt de-aceeasi parte a baricadei. Articol foarte bun, obiectiv, sintetic. SUA nu intervin. La Casa Alba nu mai sunt tzotzkisti asasini de tip Bush-Clinton-Obama. Si la Elysée, în Franta, nu mai e Hollande. Trump, în ce-l priveste, nu s-a referit la nici un „dezastru umanitar”. Sintagma ar fi si fost grotesca, în conditiile-n care Siria, prospera acuma câtiva ani, a ajuns, de prea binele ce i l-au vrut Clinton-Obama si sauditii, aliatii lor, o ruina. Monumente antice au fost compromise, unele, definitiv. Si lumea care-a mai ramas traieste-n conditiile-n care traiau locuitorii Stalingradului sub asediul nazistilor.

  2. Inca nu te-ai saturat autorule, cu „regimul”.Care regim Assad? „regimul de la Ankara”-alta. Daca in mare articolul este corect,felul cum incerci sa injosesti guvernele unor tari,anuleaza totul.Regimul roman ce zice de situatie? dar regimul francez sau regimul englez (astia parca au mercenari pe acolo) ,regimul american ??

  3. Ba taica de ma rugash to si azi ca io cand am inceput jurnalistica si nu am uitat sa ma sterg si cand nu am avute de loc hartiute dealea cu parfumel si miau si mai dat la guaura me de la gura de mio venite rau. Si mama me aia din groapa ca o plecate pe lumea hailalalta si so degradat deja saracuta deea ca era boshoroaga saraca si avea si destule mate strcate prin ea si sa o vezi in pozele ei adevarate ca gajica se credea si ea fata mare intre picioare nu mai are decat dinti falsi si ai…. si credea ea ca e destep si fura el de la ea ea de la el si dupaia vene si ma declara pe mine ca ma face si ma dreje ca vezi tu domne ce- or mucite ele pe dos si pe fata! Si deacolo ei au tras toate sforile la clopote si o venit ala cu candela ridicata si in flacari Potopu lui Noe! Ca de la 1977 cand io m-am descurcat singurica prin viata si am auinvatat sa le ridic fermuarele mucemicilor si deselaturile lor sa nu mai ridice necurat reacu vorba lui nedigerata si neispravita de la mine. Si de nuti place mai romninski cum vorbesc io cu tine apai taica deabe ce iesi din Tamisa si din Elaba direct in Eufrath! Ca miss CIOBANU BAI 🙂

  4. Pai ba io iti lasai ca pe vremuri luminite aprinse iar ia ha de vezi vezi ca de vine tataia la voi.. va luat reacu de nu incetati cu furtul comentariilor!!! SI NU NUMAI!
    PS~ RE’play!

  5. @BulaB: observatii juste: Assad e presedintele legitim, international recunoscut (ONU), al Siriei. E drept ca Marchievici ar fi putut sa-l gratifice de „presedinte”, numai c-asta ar fi-nsemnat reabilitare (ori, sintagma „regimul Assad ” e si ea o concesie, fata de apelativul vestic initial, de „calaul Assad”), reabilitare pe care, de pilda, Franta socialista (a lui Hollande-Macron) si SUA Democrate (Obama), ale caror interese au fost grav compromise-n Siria, în distrugerea careia tipii au facut, fara sa si reuseasca, imposibilul – mobilizarea mass-media în confectionarea de „genocide”si „atacuri chimice”, când nici un reporter vestic nu se afla pe teren si arhetipul „Assad-criminalul de masa” (ba si, vezi Hollande, „Putin-criminal de masa”, fiindca Rusia intervenise-n apararea bazei proprii de la Tartus si sustinerea autoritatilor siriene legitime), se „construia”-n mod exclusiv prin montaje, în studiourilor TV americane si vest-europene (= „fake news”), si când „opozitiei” fundamentaliste si taietoare de capete i se desfasura covorul rosu în palatele oficiale vestice, unde era primita – contra bani grei-, furnizându-i-se si cantitati industriale de arme, „interese economice”, nu-i asa ! …) -, când Vestul, asadar, a facut eforturi sustinute în rasturnarea administratiei legitime, a lui Assad (pentru, adica, un Orient Apropiat exclusiv saudit, sunnit, cu sacrificarea fara scrupule a minoritatilor crestine de-acolo, pe care Assad le-a protejat si le protejeaza, le onoreaza), i s-ar opune.

  6. America e extenuata , Rusia e pe val ! Daca nu ne lepadam de nazistii americani , astia sint capabili sa ne arunce pe noi contra rusilor pentru interesele lor ! America se va ineca in propria ei voma ! Pentru lacomia americana tot universul nu este de ajuns !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.