Rachetele Patriot din Turcia stârnesc iritare la Moscova

NATO va desfăşura rachete Patriot şi trupe în Turcia, la graniţa cu Siria. Turcia consideră că măsura este necesară, din cauza tensiunilor în creştere dintre rebeli şi forţele lui Bashar al-Assad, de la graniţa turco-siriană. Tirurile de artilerie dinspre Siria au atins de mai multe ori teritoriul ţării vecine. Acordul, deocamdată neoficial, a stârnit tensiuni între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia.

Turcia a obţinut sprijinul aliaţilor săi din NATO în faţa ameninţării venite dinspre Siria. Va amplasa un sistem de interceptare la frontiera cu această ţară. După ce Guvernul de la Ankara a cerut oficial solicitarea, niciunul dintre membrii Alianţei nu a formulat obiecţii, potrivit cotidianului francez Le Monde. Totuşi, o decizie formală a ambasadorilor statelor NATO va veni probabil abia săptămâna viitoare.

Criticile au apărut deja din partea Moscovei, pentru care NATO şi orice mişcare a sa reprezintă încă ameninţarea cea mai importantă. Decizia este cu atât mai criticată cu cât Kremlinul a rămas singurul aliat internaţional important al regimului lui Bashar al-Assad. Rusia a anunţat că se opune desfăşurării de rachete sol-aer şi a insistat că decizia va dăuna stabilităţii din regiune.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a respins însă criticile. „Sunt nejustificate”, spune liderul NATO.

Desfăşurarea rachetelor Patriot, care sunt utilizate pentru a intercepta rachete sau avioane este pur defensivă, explică Rasmussen. Nu vor fi nicidecum utilizate pentru a ataca Siria. Vor servi doar ca măsură de descurajare a unor eventuali inamici, în contextul în care turcii sunt tot mai îngrijoraţi de rachetele siriene ce cad pe teritoriul lor şi de situaţia de la frontieră în general. Un grup de experţi NATO a plecat deja spre Turcia, pentru a inspecta frontiera şi a decide unde să amplaseze rachetele.

Germania şi Olanda, state care dispun de astfel de interceptoare, au fost de acord să le trimită pe teritoriul turc. Germania va trimite şi 170 de militari în regiune. Decizia trebuie întâi să primească aprobarea Parlamentului.

NATO a mai dotat Turcia cu sisteme antirachetă Patriot în 1991 şi 2003 în timpul conflictelor din Irak. După aceea, rachetele au fost retrase.

Eventuala desfăşurare de rachete Patriot de către NATO în Turcia, la graniţa cu Siria, are un caracter pur defensiv şi Rusia nu trebuie să se îngrijoreze, a declarat vineri şeful diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu, informează AFP.

‘Acesta este un sistem de apărare, nicio ţară şi mai ales Rusia nu trebuie să-şi exprime îngrijorarea’, a spus Ahmet Davutoglu în cadrul unei conferinţe de presă la Ankara, după o întâlnire cu preşedintele noii Coaliţii a opoziţiei siriene, Ahmad Moaz al-Khatib.

Ministrul turc a explicat că ţara sa are o frontieră de 900 km cu Siria, aflată în mijlocul unui război civil, şi a fost victima ‘violării frontierei sale’ de către Damasc. Obuze siriene care au căzut în Turcia luna trecută au ucis cinci civili, provocând riposta armatei turce.

‘Turcia este în măsură să-şi asigure securitatea prin propriile sale mijloace şi prin cele ale NATO’, a afirmat şeful diplomaţiei turce. ‘Rusia ştie foarte bine că rachetele Patriot sunt pur defensive’, a adăugat el.

Rusia a avertizat vineri în legătură cu desfăşurarea de rachete Patriot în Turcia, care riscă, potrivit Moscovei, să provoace un ‘conflict armat grav’.

Turcia a solicitat oficial miercuri desfăşurarea de rachete antiaeriene şi antirachete Patriot de ţările membre NATO de-a lungul frontierei cu Siria. SUA şi Franţa s-au declarat în principiu favorabile acestei cereri. În ceea ce-l priveşte, secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, a precizat că organizaţia va studia această solicitare turcă ‘fără întârziere’. Dintre cei 28 de membri NATO, numai SUA, Germania şi Olanda deţin baterii de rachete Patriot.

Potrivit unei surse turce, o misiune NATO este aşteptată luni în sud-estul Turciei, frontalieră cu Siria, pentru a evalua cu statul major al armatei turce numărul de baterii Patriot care ar putea fi desfăşurate pe teritoriul turc, precum şi locaţia lor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.