Rădăcinile răului și ale mediocrității

Duminică, putem spune că am bifat încă un lucru pe care nu-l visam în anii în care România avea o mare echipă de fotbal. În sfîrșit, avem un Campionat European de fotbal care se desfășoară și în România.

Înainte, eram izolați de restul lumii, dar aveam o echipă. Nu campioană a Europei, nu campioană sau vicecampioană mondială, dar era o mare echipă de fotbal. Putea învinge orice echipă națională. În suferințele noastre generate de comunism, ne răcorea cum nu ne mai răcoreau decît victoriile Nadiei Comăneci și ale lui Ilie Năstase.

Culmea, în acei ani urîți, multe cluburi și FRF erau conduse de niște domni. Nu toți. Nu culți, nu spilcuiți, nu membri prin comitete și comiții europene, dar domni, unii profesori, alții arhitecți, unii militari, alții milițieni. Şi, cu toate acestea, cluburile românești au urcat pe trepte și în competiții în care echipele comuniste erau rareori văzute. Am avut un comunism mai de rahat decît în alte țări, dar în acei ani am avut și cele mai strălucite rezultate sportive în toate domeniile.

De la handbal, gimnastică și atletism, pînă la fotbal eram o forță, o putere, un nume. Acum lucrurile s-au întors pe dos. Avem stadioane și nu mai avem performanțe. Avem transmisii în direct de la mai toate competițiile pe la care apar ai noștri și unde, de obicei, cu excepția Simonei Halep, ne facem de rîs.

Am devenit liberi, dar avem rezultate de sclavi, de proști, de neserioși, de nemîncați și de neantrenați. În locul generalului Oțelea și al lui Ion Alexandrescu a venit Gigi Becali! În locul profesorului Stroe de la Craiova au venit Rotaru și Mititelu.
În locul generalilor de miliție și Securitate au venit Negoiță și Cortasero. Conducători mărunți cu rezultate și mai mici.

Tocmai cînd se inaugurează stadioane peste stadioane noi ne înecăm în mediocritate. Cînd locuitorul României are peste 10 canale de sport la dispoziție, noi n-avem ce transmite. Cînd putem face vedete, fie ele locale sau regionale, nu avem performeri.

Sunt un chibiț de fotbal de pe vremea în care făceam programe de meci și reviste color pentru Sportul Studențesc, împreună cu Octavian Stireanu și Ioan Buduca. Scriam și în revista și în almanahurile Rapidului făcute de Radu Călin Cristea și mergeam la mai toate meciurile importante pentru titlul de campioană a României. Să nu mai zic de meciurile de calificare pentru cupele europene.

Scrisul despre fotbal era mult mai liber. Era un domeniu în care se răcoreau numele importante ale literaturii române și ale presei. Acum, scrisul este liber și toți se închină la golăniile lui Adrian Mutu și la propozițiile de Bulă ale lui Becali și Mitică Dragomir și se minunează că prin meciurile de la București trăim un eveniment istoric. Un eveniment istoric primit cadou de la UEFA care a încercat și varianta cu o ediție desfășurată pe terenurile din mai multe țări.

România n-a ajuns pe listă pentru calitățile sale organizatorice, nici pentru fotbalul pe care îl joacă și pentru performanțele echipei naționale sau ale echipelor de club, ci pentru pitorescul și diversitatea hărții de organizare a acestei ediții.

În aceste zile, n-am auzit nici o analiză nemiloasă a Federației Romane de Fotbal și a sforarilor și mediocrităților care o controlează. A plouat doar cu mirări și exclamații, plus o mulțime de relatări despre prezența turiștilor străini prin Centrul vechi.

Pînă acum, desfășurarea acestei ediții și la București n-a însemnat și un prilej de analiză a gropii fotbalistice în care ne-am scufundat.

Din păcate, așa anonimi și limitați cum suntem la fotbal, așa suntem și în presă. Şi pentru că toate au rădăcini adînci, mediocritatea noastră din toate domeniile vine de la politicieni. Deasupra lor, ei au un exemplu pe care nu vor să-l depășească în nici un chip.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 32

22 de Comentarii

  1. Nicicum nu-i bine!”Dacă tinereţea ar şti, dacă bătrîneţea ar putea…”:)))Conflictul între generaţii – mai acut ca oricînd, alimentat de lupta deja pierduta de „Digital Immigrants” contra „Digital Natives”
    Era mai bine cu Mitica de la Liga si sforarul Mircea Sandu la FRF??? Categoric DA, pentru generatia spritului si a micilor era mai bine …

  2. In comunism sportul pentru tineri si echipamentele erau gratis. Acuma trebuie sa platesti lunar antrenamenteele, echipamentele si deplasarile la competitii.
    Germania comunista la Olimpiade era pe locul 3 la medalii, dupa SUA si URSS, iar Germania Federala pe locul 10. Sau unificat si tot după locul 10 sint.

  3. Cititi despre experimentul terifiant „Utopia sobolanilor” facut de John Calhoun, si veti vedea ca sobolanii, de prea mult bine, incep sa aiba comportament ciudat si ajung la extinctie.Se pare ca si oamenii vor pati la fel: se lenevesc incet- incet si-si pierd toate capacitatile.

  4. Daca la „mediocritatea noastră din toate domeniile vine de la politicieni” adaugati „datorita subfinantarii induse de jaful sistematic, de instrainarea resurselor, destructurarea economiei, agriculturii… etc…”. Democratia simulata si capitalismul de import au un efect mai devastator decat comunismul….

  5. pe mare sint nave cu cirma si nave fara …romania este fara cirma …toti milogii de la cotroceni s-au exprimat intotdeauna ca …vor ca convinga pertenerii nostri occidentali ….de una de alta…

  6. Ce sa vorbim de sport… La noi toate studiile universitare sunt cu taxa. Este incredibil cum am ajuns aici…

  7. Mediocritatea nu vine de la politicieni domnule Nistorescu. Vine de la noi. O mare masa de oameni care gandesc stramb si nu mai sunt in stare sa selecteze nimic corect. Nici ideile nici oamenii (conducatorii) nu sunt selectate corect pentru ca marea majoritate nu gandeste logic ci subiectiv pe criterii de ura, slugarnicie si snobism penibil. Ca tara avem o trasatura majora de care s-au prins toti: fraierii complexati si slugarnici ai Europei. Si santem tratati si pacaliti ca atare.

  8. Singura sansa a Romaniei este sa se intoarca la Comunism. Este facuta pentru aceasta forma a societatii, si aici nu blufez deloc. Istoria ne-a aratat ca numai tinuti sub papuc, poti scoate de la acest popor un maxim. Problema de toate veacurile la romani a fost insa clasa conducatoare, care in cele mai multe situatii a fost la nivelul cel mai scazut al perceptiei de realitate si in consecinta a fost impotenta in a lua decizii bune pentru societatea romaneasca. Astazi suntem la punctul cel mai de jos al existentei societatii romanesti, aproape de a inchide usa dupa ce am stins lumina.
    P.S. Cand in Obor te duci sa-ti faci vaccin pentru ca se dau mici nu te astepti sa fi neamt, francez sau rus.

  9. La noi” Sportul pentru toti” a fost înlocuit cu ” Sportul pentru hoții netoti” si ” Sportul de masa” cu ” Sportul de Ferească Grasa”. În rest e bine: avem sport si Minister al sportului, avem stadioane si pastem caprele pe ele, avem piste de atletism si le folosim pentru biciclete si-n fine avem mari conducători la FRF, dar n-aveam nimic a ne reprosa. Totul e perfect, mai putin starea vremii si prostituatele si peștii care au făcut din sportul romanesc o băltoacă in care se scaldă multi, multi porcii, asistați de pe margine si încurajați să se balaceasca de o ceata de comentatori sportivi înregimentați politic si slugi binevoitoare ale corectitudinii politice, în marea lor majoritate.
    Ps. Performanță sportului e asemeni celei politice, iar marea majoritate a sportivilor si antrenorilor inteleg sa faca sport de performanță exact cat inteleg politrucii sa faca o politică eficienta.

  10. Lasa ca este mai bine cu securistul Burleanu. De cand este la butoane, Romania a inregistrat o catastrofa in fotbalul national. Unde este vorba de bani nemunciti si multi, hop si securitatea! Faptul ca Burleanu a fost ucenic la Petrov spune totul.

  11. Pai cum sa fie Maestre ?
    Nu vezi ce-a ajuns Romania ?
    Fotbalul este un fenomen extrem de vizibil , se vede si din Cosmos diferenta din Fotbalul romanesc ante si post UE .
    Fotbalul ne arata cine am fost si ce am ajuns .
    Dar daca analizezi situatia economica , demografica , sociala si sanitara si alte domenii esentiale vei vedea . e n o r m a . diferenta dintre Romania anilor 1968 – 1988 si Romania 1999 – 2021 .
    in aceste momente Romania = Jungla

    in care : 5 % care au acumulat averi scuipa pe ceilalti 95 % care incearca sa se fereasca .
    o tara in care violenta fierbe la foc mocnit ….

  12. Nu ai zis nimic de acest ins pe nume Burleanu,un om al serviciilor care a dus fotbalul în cap,a distrus fotbalul de la noi, plus conducătorii de cluburi niște parveniți.

  13. Cornele, iar ne-ai lovit la „operatie”. Suntem sufocati de atata democratie si libertate. Imbratisarea” Ambasadei SUA a CIA si FBI este letal de dragastoasa. Cine sunt vinovatii ?! Or fi si politicienii. Ia amintiti-va de „ziarele si jurnalistii” aparute/ti ca paduchii in frunte cum invatau ei „stiutorii”, gloata populara abia iesita din comunism, cu ce se mananca libertatea si democratia. De aici si atunci au aparut „politicienii”, cei „cultivati” in acea perioada de „jurnalisti”. Dar nici jurnalistii nu sunt singurii de vina ci si amaratii si idiotii care suntem ce am pus botu la bazaconiile debitate in public si de unii si de altii…?!

  14. Atunci tragea „sforile” niste baiteti destepti acum se cred destepti

  15. A zburat piul cu ata!
    In anii aceea ai socialismului vopsit in comunism, investitiile in infrastructura bazelor sportive arau foarte mari. Bineinteles ca multe baze sportive erau facute si intretinute prin munca patriotica, dar existau.
    Baza de selectie era uriasa. Prin scoli umblau antrenorii de la diverse discipline sportive si selectau copii. Totul era gratis. Echipament sportiv, cantonamente.
    Doar in Parcul Herastrau erau 6 cluburi cu profil nautic. Azi, niciunul!
    In Giulesti fosta baza sportiva BTA a disparut, azi regasim blocuri acolo. Baza sportiva Pasteur, in paragina, urmeaza a fi construite blocuri. La nivelul intregii Capitale, zeci de baze sportive au disparut.
    Multi s-au luat de Hagii in `95, atunci cand a spus ca dupa generatia lor nu va mai fi nimic, deoarece nimeni nu face nimic ci doar profita de ce s-a facut inainte. Dar a avut dreptate.
    Si totusi, chiar si asa, la fotbal, pana acum 6 ani, Rapid, Timisoara, Steaua, Dinamo, Craiova, Vaslui, Bistrita, reuseau sa faca cate ceva si la nivel european. Participau, deci eram acolo. A venit DNA, i-a luat, si luat a fost totul, pentru ca ne-am ales cu praful de pe toba.
    O politica a jafului, a distrugerii, a tradarii, a prostiei si incompetentei nu poate genera decat Marele Nimic!
    Asa ca de unde?

  16. Nu trebuie să ne mirăm atâta timp cât Federațiile sportive, cu mici excepții, sunt conduse de nulități, de persoane care nu urmăresc decât partea financiară, totul pentru bani. Cluburile nu au susținere financiară, fiind lăsate în voia sorții, iar competițiile de masă, baza de selecție din timpul comunismului, au dispărut cu desăvârșire. A mai auzit cineva de campionate interșcolare în diferite ramuri sportive? Profesorii de sport, unii fiind habarniști, mai caută să formeze echipe de fotbal, handbal, volei, atletism etc., contribuind la selecții pentru diverse ramuri sportive? Și cum să faci sport de performanță când orice antrenament, în orice sport, se face pe banii copiilor? Unde este boxul de altă dată, când eram recunoscuți ca fiind o forță, când se organizau competiții la diferite niveluri? Unde sunt Centura de aur, Balcaniadele de atletism, nautice etc? Ne miram mai de mult de ce Simona Halep nu voia la echipa națională de tenis, fără a vedea că devenirea ei ca sportivă a avut loc pe banii părinților, caz și în alte sporturi. Trebuie să ne întrebăm: Câți părinți pot susține copiii la antrenamente, talentați fiind, cu șansa de a ajunge la performanțe sportive pe european sau mondial.

  17. Fotbalul este un sport care poate supraviețui mediocrității unei societăți. Se pot face performanțe în fotbal şi fără aportul politicii dezastruoase a guvernanților mediocri, incompetenți sau vânduți. Fotbalul se poate juca cu succes şi fără stadioane de sute de milioane sau baze de antrenament moderne sau infrastructură de tip „germanică”. Uruguay, Brazilia, sau Argentina sunt țări sau popoare care iubesc fotbalul necondiționat, şi care de-a lungul timpului au fost mai mereu sărace sau cu nivelul de trai foarte scăzut al cetățenilor, cu probleme sociale grave. Argentina a trecut prin multe crize economice sau chiar războaie civile, dictaturi şi lovituri de stat în ultimii 80 ani, mult mai multe decât România, şi totuşi „sportul rege” a supraviețuit vicisitudinilor istoriei, prin performanțe înalte. La fel s-a întâmplat şi în tări ca Uruguay, Brazilia şi în alte câteva din Africa. Deci, există în lume exemple de țări în care fotbalul nu a fost afectat de situația politică a acelor țări. Românii şi ziariştii de sport nu mai iubesc fotbalul necondiționat aşa cum se întâmpla în anii ’80 sau ’90. Asta este diferența dintre ziariştii români şi cei brazilieni sau argentinieni. În proporție de 90%, vina dezastrului fotbalului românesc este a presei române, 9% din vină este a românilor şi 1% este a politicienilor. Poporul român nu mai iubeşte fotbalul, doar dacă îi aduce ceva gologani la puşculiță.

  18. Cand Nationala de Fotbal e facuta de Becalioti si Prodance, sa-si vanda ei jucatorii, la ce performante sa te astepti?
    Ne-a binecuvantat Dumnezeu cu o tara extraordinara. Mai toate orasele mari sant strabatute de cursuri de apa sau lacuri intinse. Ati vazut acolo baze nautice pentru copii,tineret? Nu. Noi avem pe mal carciumi,cluburi sau mormane de gunoaie, ori mai tragem un Mall.

  19. După 1989, Scopul Burgheziei Proletare a fost atomizarea societăţii, antagonizând grupări profesionale, generaţii, programând spre disoluţie Marile Centrale Sindicale, dar și Galeriile echipelor de fotbal cu tradiţie, ce s-ar fi putut constitui în grupuri de presiune și protest, lucru inacceptabil Sistemului.
    Deloc întâmplător, în conducerile unor importante echipe de fotbal, au fost plasate persoane din rezerva de cadre a partidului comunist şi oameni din servicii, afaceriști de carton, băgători de seamă, bișnițari.
    Sportul în general, a constituit un segment ”rentabil” de Industrie Sportivă ce a adus glorie României.
    Ca parte a unei ”industrii românești viabile”, sportul a fost stors deliberat de resurse și falimentat ”românește” de oportuniștii Puterii.
    Fenomenul becalizării societății românești, nu doar a sportului, a început firesc și lin: Copos la Rapid, Badea, ginerele lui Ion Teleagă la Dinamo, Ghiță la baschet, Marian Iancu, Sechelariu, Mititelu, Borcea, verii Becali, Turcu, Florian Walter și alți dubioși ce au finanțat cu bani din afaceri dubioase fotbalul românesc…
    Mai toți au făcut pușcărie, luați de valul unei popularități și imunități ”populare” iluzorii.
    Sporturi precum tenisul, gimnastica, handbalul, atletismul, supraviețuiesc pe baza unor rezultate obținute de câțiva sportivi de excepție, dar NIMIC nu vine din urmă.
    Dar eu voi aminti galeria Rapidului, cea care ”nu a fost membră de partid” și susțin că este esență de spirit românesc.
    Bucurie, disperare, râs și lacrimi, oameni de vârste și educație acoperind tot spectrul imaginabil, oglinzi de suflet românesc…
    ”Suntem peste tot acasă,/ porțile ni se deschid,/ nu-i echipă mai frumoasă/ și iubită ca Rapid,/
    Inima ce-n piept ne bate,/ la nevoie e un tun,/ pentru-o singură dreptate,/ să învingă cel mai bun…”
    Rapidul este o Românie în miniatură.

  20. Exceptionala postare…Cu subiect si predicat..Cu umilinta in glas spui! Travaliul depus la aceasta scriere pe Forum de persoana din spatele pseudonimului RENE este cel putin ” egala” cu cea depusa de dl Nistorescu pentru articol..Asta denota respect pentru Ziar, Ziarist si Cititori..Asa si trebuie. Auzi tu! Burghezie Proletara!!!…Uitasem..Felicitari Rene! Aprob pozitiv! Ce sa mai zici?…

  21. @ Fekete…Fekete…
    Voi useriștii de la Unitate, vă faceți că nu vedeți realitatea incontestabilă. Pe vremea lui Sandu, Dragomir, Copos, Becali, Borcea, Nețoiu, Porumboiu, Iancu, etc… așa cum erau ei, atunci Rapid a ajuns în sferturi, Steaua în semifinale și in campionatul intern era un climat competitiv, nu era Liga Comunelor și Satelor ca acum, echipa națională se califica. Cluburile românești începuseră să ia din ce în ce mai mulți bani de la UEFA și asta nu convenea mafiei de acolo și intereselor cluburilor occidentale. Dar au venit idolii voștri de la DNA „butonați” de afară, i-au băgat pe toți cei de mai sus la pușcărie sau i-au eliminat din joc. L-au adus pe fătălăul imaculat, securisto-useristul Burleanu, idolul vostru și rezultatele se văd. Rezultatele nu mint niciodată ! Oricâtă propagandă jegoasă o să faceți voi, ăștia de teapa ta, până la urmă adevărul se vede. Sictir

  22. Ce generos esti, rene! Ar fi bine daca deviza „să învingă cel mai bun…” ar fi deviza generalizata in Romania. Fie sa castige echipele pe care le sustii!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.