Protestul Telegram-ului

telegram

Mii de ruşi au protestat luni la Moscova față de supravegherea asupra Internetului, după blocarea de către autorităţile ruse a serviciului de mesagerie Telegram, transmite AFP. Printre manifestanți, și liderul opoziției Alexei Navalnîi.

Protestatarii au purtat pancarte cu sloganuri antiguvernamentale şi drapele. S-a scandat ”Putin este un hoţ” sau ”Nu rămâneţi tăcuţi”, potrivit jurnaliştilor AFP la faţa locului.

Alexei Navalnîi s-a adresat apoi mulţimii, mulţumindu-i cofondatorului aplicaţiei, Pavel Durov, pentru că a înfiinţat mesageria criptată, apreciată de numeroşi ruşi.

Luna aceasta, autorităţile ruse au ordonat blocarea aplicaţiei cu 200 de milioane de utilizatori (dintre care 7 % în Rusia). Blocarea serviciului de mesagerie a avut loc la puţin timp după alegerea lui Vladimir Putin pentru un al patrulea mandat şi cu mai puţin de o lună înainte de învestirea lui în funcţie pe 7 mai.

Iranul, pe urmele Rusiei

Luni, o instanță din Iran a decis interzicerea serviciului de mesagerie rapidă Telegram cu scopul de a ”proteja securitatea națională”, a relatat presa locală citată de Reuters.

”Ținând cont de numeroasele plângeri ale cetățenilor iranieni împotriva aplicației Telegram și în baza cererilor depuse de organizațiile de securitate care se confruntă cu activitățile ilegale ale Telegram, instanța a interzis folosirea Telegram în Iran”, a transmis presa iraniană.

În urma cu câteva zile, angajaților Guvernului de la Teheran li s-a interzis să mai folosească aplicația Telegram, foarte populară în rândul politicienilor, companiilor și cetățenilor iranieni.

Autoritățile iraniene au sugerat ca în locul telegram să fie folosită aplicația ”Soroush Messenger”.

Potrivit statisticilor, există aproximativ 45 de milioane de utilizatori ai aplicaţiei în Iran.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.