Războiul Israel – Hamas, punct și de la capăt!

A reînceput războiul Israel – Hamas. Armata israeliană a anunţat vineri că a reluat luptele împotriva Hamas în Fâşia Gaza, după ce a acuzat gruparea palestiniană de încălcarea termenilor unui acord temporar de încetare a focului de şapte zile, trăgând în direcţia teritoriului israelian, relatează Reuters.

Pauza de şapte zile, care a început în 24 noiembrie şi a fost prelungită de două ori, a permis schimbul a zeci de ostatici deţinuţi în Fâşia Gaza cu sute de deţinuţi palestinieni şi a facilitat intrarea ajutorului umanitar în enclava distrusă.

Cu o oră înainte de încheierea acordului de încetare a focului la ora locală 07:00 (05.00 GMT), Israelul a declarat că a interceptat o rachetă trasă dinspre Fâşia Gaza.

Sirenele care avertizează în caz de atac aerian au răsunat din nou vineri dimineaţă în zonele israeliene din apropierea Fâşiei Gaza, cu doar câteva minute înainte de termenul limită, a declarat armata israeliană.

Sistemul de apărare antiaeriană a „interceptat cu succes un tir dinspre Fâşia Gaza”, a indicat într-un mesaj către presă armata israeliană, cu puţin peste o oră înainte de expirarea încetării focului, care putea fi reînnoită.

Contactată de AFP, armata israeliană a declarat că acesta a fost al doilea tir cu rachetă de la începutul încetării focului în 24 noiembrie, primul având loc la scurt timp după declararea pauzei în lupte, fără să o facă să deraieze.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Hamas şi nicio grupare nu a revendicat deocamdată tirul.

Ulterior, media palestiniene au transmis că lovituri aeriene şi de artilerie israeliene au avut loc în întreaga enclavă după expirarea încetării focului.

Qatarul şi Egiptul au depus eforturi intense pentru a prelungi armistiţiul în urma schimbului de joi a ultimului lot de opt ostatici şi 30 de deţinuţi palestinieni.

Israelul stabilise anterior eliberarea a 10 ostatici pe zi ca fiind minimul pe care l-ar accepta pentru a întrerupe asaltul terestru şi bombardamentele.

„Suntem pregătiţi pentru toate posibilităţile..Fără asta, ne întoarcem la luptă”, a declarat Mark Regev, consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, la CNN, înainte de expirarea acordului de încetare a focului.

Israelul a jurat să anihileze Hamas, care se află la putere în Fâşia Gaza, ca răspuns la atacul de o brutalitate fără precedent comis în 7 octombrie în comunităţile din sudul Israelului de comandouri ale grupării, care – potrivit părţii israeliene – au ucis cel puţin 1.200 de persoane şi au luat ostatice alte 240.

Israelul a ripostat cu bombardamente intense şi un asalt terestru. Guvernul Hamas susţine că peste 15.000 de locuitori din Fâşia Gaza au fost ucişi în urma acestor bombardamente.

Astfel în pauza în lupte de o săptămână, au fost eliberaţi 105 ostatici şi 240 de deţinuţi palestinieni, conform Reuters.

În acelaşi timp, aceasta a facilitat intrarea unor ajutoare umanitare în Fâşia Gaza, după ce o mare parte din teritoriul de coastă cu 2,3 milioane de locuitori a fost devastat în urma bombardamentelor israeliene.

Mai mult combustibil şi 56 de camioane cu provizii umanitare au intrat joi în Gaza, au anunţat Ministerul israelian al Apărării şi societatea Semilună Roşie palestiniană.

Dar livrările de alimente, apă, medicamente şi combustibil rămân cu mult sub nivelul necesar, afirmă lucrătorii umanitari.

În cadrul unei reuniuni de urgenţă la Amman, regele Abdullah al Iordaniei a îndemnat joi oficialii ONU şi organizaţiile internaţionale să exercite presiuni asupra Israelului pentru a permite accesul mai multor ajutoare în enclava asediată, potrivit unor delegaţi.

Când acordul de încetare a focului a intrat în vigoare pentru prima dată în urmă cu o săptămână, Israelul se pregătea să îşi concentreze operaţiunea în sudul Fâşiei Gaza, după un asalt de şapte săptămâni în nord.

Secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în Israel în cea de-a treia sa vizită în Orientul Mijlociu de la începutul războiului, a declarat că i-a transmis premierului Benjamin Netanyahu că Israelul nu poate repeta în sudul Fâşiei Gaza pierderile masive de vieţi omeneşti civile şi strămutarea locuitorilor pe care le-a provocat în nord.

„Iar guvernul israelian a fost de acord cu această abordare”, a spus el. Aceasta prevede măsuri concrete pentru a evita deteriorarea infrastructurii critice, cum ar fi spitalele şi instalaţiile de apă şi stabilirea clară a zonelor sigure, afirmase Blinken.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

10 Comentarii

 1. Nebunia ucigasa ca normalitate in numele pacii ce ipocrizie domne jertfa la zeii urii domne pacat avem miinile legate

 2. Deviza Izraelului susținut de SUA care ce sa vezi, cica si-a intensificat eforturile pentru prelungirea acordului de pace a fost iarăși afișată cu mândrie ” Sa dam tarii cat mai mulți civili palestinieni ucisi”. Kazarii nu au nici un respect fara de viata oamenilor nevinovați. Moartea și terorismul de stat sunt singurele gânduri care le incanta existenta.

 3. Normal ca au reluat luptele,contractele pentru gazele palestiniene din Gaza au fost deja semnate.Trebuie eliberata Gaza de palestinieni,miliarde de dolari sunt in joc.

 4. „Palestinieni deținuți ILEGAL” – de ce omiteți să precizați ca Israel nu are niciun drept să dețină cetățenii palestinieni și, mai ales, nu are dreptul să rețină nicio persoană fără proces.

 5. Care razboi? E de ajuns sa faci o comparatie intre fortele militare implicate si realizezi ca Israel mimeaza un razboi care ascunde un genocid lung de decenii.

 6. Deci o luam de la inceput. Razboiul a reizbucnit nu cand mehemezii au tras cu racheta ci cand Israelul a ripostat.
  Ca si prima oara, nu a inceput razboiul cand mehemezii au invadat localitati evreiesti unde au masacrat si apoi RAPIT civili, ci mai tarziu cand Israelul a ripostat.
  Misuna forumul Cotidianul de sustinatori ai teroristilor. Si mai grav e ca aparent sunt romani…

 7. e un razboi biblic,inceput acum 3000 de ani,fara sfarsit,nu va mai dati cu fundul de pamant

 8. Evreii din vremurile noastre se împart în două diviziuni principale: sefarzi și așkenazi. Sefarzii sunt descendenți ai evreilor care încă din antichitate au trăit în Spania (în ebraică Sepharad) până când au fost expulzați la sfârșitul secolului al XV-lea și s-au stabilit în țările care se învecinează cu Marea Mediterană, Balcani și, într-o măsură mai mică, în Europa de Vest. Vorbeau un dialect spaniol-ebraic, ladino, și și-au păstrat propriile tradiții și rituri religioase. În anii 1960, numărul sefarzilor era estimat la 500.000. Ashkenazim, în aceeași perioadă, numărau aproximativ 11 milioane. Astfel, în limbajul obișnuit, evreu actual este practic sinonim cu evreu ashkenazi. Cine sunt ashkenazi ? Khazaria, a fost un conglomerat de triburi turcice ariene, care a fost în cele din urmă distrus, dar dovezile indică faptul că, khazarii înșiși au migrat în Europa și au format leagănul evreilor occidentali (așkenazi). Evreii sefarzi sunt din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, iar ashkenazi sunt din Europa de Est via Caucaz, așa că israelienii actuali nu au niciun drept istoric asupra Palestinei. Cea mai mare parte a Bibliei este un amestec de ficțiune-adevăr și nu prea multe din ea pot justifica glorificarea poporului evreu din Palestina. Cărțile vechi ale Bibliei sunt absolut uluitoare, dar cine are acces daca nu cunoști limbile vechi? Cine dorește detalii alternative la narativa oficială politică sau biblică, poate să consulte munca lui Arthur Koestler, Jack Bernstein, Shlomo Sand ori Mauro Biglino.

 9. Con spune:
  01 DEC. 2023 LA 10:49
  Ce se va intampla? Bubyko (ce va pierde trenul curand) a zis-o deja=jigodism=genocid=ka ka khazarii nu este nimeni: sa fie sange mult, da, mult sange!!!
  O zi buna.
  Con
  P.S. Colon ishtii de acolo cu arma la purtator, sunt adevaratzii robyi ai moshiei lui Rothschild, ca sa pazeasca negotzul cu aurul negru=USD tiparit pentru petrol. Asha zic ei,le cere cel de sus la aceasta adunatoare de natzii, cu promisiunile desharte de la Rabyi ca vor fi proprietarii Planetei cu acte, dar sa-shi sacrifice copii. Pretzul este de cateva ori > ca WW2, shi asta nu conteaza, ca daca se opresc, nu mai primesc sponsorizarile haleala

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.