Când poate fi extrădat Cherecheș

Din practica anterioară, pe procedura obişnuită fostul primar de Baia Mare Cătălin Cherecheş poate fi extrădat între 30 şi 45 de zile, în funcţie de instanţă, a declarat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu citt de Agerpres.

Întrebat cât poate dura procedura de extrădare obişnuită, în contextul în care Cătălin Cherecheş a refuzat să fie extrădat pe procedură simplificată, Predoiu a declarat, la Antena 3, că: „Din practica anterioară, undeva între 30 şi 45 de zile, în funcţie de instanţă. (…) Este vorba despre un mandat european de arestare şi de o extrădare care se face în baza acestui mandat european de arestare, pentru că în acest caz se practică o procedură care se practică de la instanţă la instanţă. Nu sunt implicate în mod direct Ministerele de Justiţie sau de Interne, nici de la noi, nici din Germania. Este vorba de o procedură standard de reglementări europene”.

El a spus că, în materie de extrădare, procedurile sunt de un „formalism extrem de strict”.

„Practic ce trebuie să facă ţara care este solicitată cu privire la procedura de extrădare este să verifice o serie de criterii, să verifice documentaţia şi să verifice dacă există un mandat european emisă în bună regulă, o cerere de extrădare emisă în bună regulă, identitatea persoanei, să verifice infracţiunea pentru care a fost condamnat cel care urmează să fie extrădat, dacă există o corespondenţă în legislaţia statului solicitant. Sunt criterii tehnice care sunt verificate şi nu o dezbatere pe fond a cauzei. (…) Marea majoritate a cauzelor aşa se dezbat. Discuţia a apărut în ultimii ani când a generat o practică în instanţele italiene, în special Curtea de Apel din Bari care a ieşit din acest cadru şi a trecut în anumite situaţii la o analiză pe fond a cererilor de extrădare dincolo de formalismul standard al acestor cereri de extrădare şi s-a trecut uneori la a se evalua hotărârea judecătorească în baza căreia se solicită extrădarea, ceea ce este mult peste ceea ce trebuie să facă un judecător în materie de extrădare, extrădarea funcţionând în Europa pe principiul recunoaşterii hotărârilor judecătoreşti străine”, a afirmat Predoiu.

Ministrul de Interne a adăugat că instanţa din Bari a avut această abordare deoarece există o lege în vigoare în Italia şi care permite respingerea extrădării din diverse motive.

„De ce a avut instanţa din Bari această abordare? Motivul este o lege care este în vigoare încă în Italia şi care permite judecătorului ca în anumite situaţii, respectiv atunci când persoana a cărei extrădare se cere are legături economice, sau familiale, sau chiar emoţionale în jurisprudenţă cu statul italian, să se poată respinge extrădarea şi dispune executarea pedepsei în Italia, ba chiar în unele cazuri şi schimbarea modalităţii de executare a pedepsei”, a explicat Predoiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

  1. Daca nu avea ghinion cu tovarasii de afaceri, acum primarul era la tribuna cu tricolorul in piept ovationat de berbecii lui. Ce-or zice acum astia cand au vazut cum le-au tavalit nemtii alesul?

  2. la primavara,sa zica mersi’in Germania puscaria e o aroganta,hotel turcesc de 4 stele,all inclusive

  3. Ce-a facut Chereches de-l haituiti atat ?
    Eu vreau sa-l vad pe citu inlantuit pentru cele 60 MLD EURO FURATE („IMPRUMUTATE”)….

  4. Mizerabilă atitudine față de un romăn apreciat de locuitorii orașului în care trăiește . Cine dă dreptul A3 , DIGI , Romănia TV , Realitatea … , și altor trădători de neam , să facă judecăți de valoare băgînd capul în poză practicînd canibalismul de presă pentru doi lei . Să lase magistrații cu salariile și pensiile monstruoase să transpire și să-și asume responsabilitatea pentru hotărîrile lor . Fără Legea răspunderii magistraților și cea ministerială , reală … , privim filme făcute de proști pentru idioți .

  5. „formalism extrem de strict…..pe principiul recunoaşterii hotărârilor judecătoreşti străine”
    -e, uite ca la Bari si-au amintit de Suveranitatea nationala!

  6. Deocamdata toate bazmele auzite la anumite posturi TV sau scrise in ziare despre Chereches raman doar baloane cu sapun specifice mediilor romanesti, care inafara faptului ca exagereaza tot timpul ,mint de ingheata si apele.Atunci cind justitia ne va spune cu subiect si predicat pt. ce a fost arestat si invinuit Chereches ,o sa credem,dar pana atunci este caraghios sa putem crede toate povestile debitate de mediile romanestri.Despre trecerea frauduloasa a lui Chereches ,hai sa fim seriosi ,pana acum au fugit din Romania foarte multi politicieni romani care aveau functii mult mai importante in statul roman si pt. aia ,presa si televiziunile nu s-au mai excitat atit de excesiv ca acum.Cit despre ce crede pelticul de Predoiu ,poate sa fie sigur ca pedeapsa primita de Chereches, o va executa in Germania si acolo va si ramane ,avind cetatenie germana.Mai bine Predoiu ar trebuii sa se ocupe de infractorii din politica romaneasca ,toti romani de vita veche cu pedigri.

  7. Când poate fi extrădat Cherecheș ? Nu știu și nici nu mă interesează.Justiția nu se face la tembelizor si-n presă.

  8. NU va fi extrădat în România după gafele comise de către Curtea de Apel Cluj. Șefa Curții, d-na judecător Gârbovan, habar nu are ce se petrece-n bătătură, erorile juridice îl vor face scăpat pe Cherecheș și foarte probabil chiar victima unui sistem putred de corupt sau / și incompetent !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.