Reactorul 2 de la Cernavodă, scos din funcțiune

 După ce, sâmbătă, reactorul 1 al Centralei Nucleare Cernavodă a intrat în avarie, fiind deconectat de la sistem, apoi repus în funcțiune dumincă seara, ieri, Reactorul 2 a fost scos programat din producție, pentru reparații. În ambele cazuri, pentru acoperirea deficitului de producție, Hidroelectrica a intervenit, uzinând mai multă apă. Problema a fost chiar complicată sâmbătă, când, laolaltă cu U1, au ieșit din funcțiune și o bună parte din turbinele eoliene dobrogene care n-au mai putut funcționa din cauză că vântul bătea prea tare. A fost un test energetic în perspectiva iernii, după cum a spus ministrul Energiei Sebastian Burduja, pe care România l-a trecut cu bine. L-a trecut cu bine însă pentru că Hidroeelctrica a avut ce să uzineze, pentru că termocentralele pe cărbune, care altădată putea intra imediat în producție de echilibrare, acum sunt mai mult închise. Nu știm ce se va întâmpla la iarnă, într-un scenariu similar, dar cu apa lacurilor înghețată.
Revenind la Reactorul2 , Nuclearelectrica a anunțat bursei că sunt necesare lucrări de remediere a unui echipament inaccesibil cu reactorul în funcţiune.

„SN Nuclearelectrica SA anunţă că Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost oprită în mod controlat în data de 20 noiembrie 2023. Oprirea controlată este necesară pentru efectuarea unor lucrări de remediere a unui echipament inaccesibil cu reactorul în funcţiune. Oprirea controlată a Unităţii 2, precum şi lucrările de remediere vor fi realizate în condiţii de siguranţă, în conformitate cu procedurile specifice ale CNE Cernavodă aplicabile în aceste situaţii şi nu au impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului unităţii, populaţiei şi mediului înconjurător”, se arată în document.
În prezent, mixul energetic românesc este format din hidro – 30%, termo pe gaz – 27%, cărbune – 17%. Urmează nuclearul – un singur reactor, apoi eolian și solar.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1073 Articole
Author

6 Comentarii

  1. „A fost un test energetic”
    -japitza de burduja are tupeul la el.
    -si „covid” a fost tot un test,
    stati linistiti,
    asezati-va la locurilii dumneavoastra!

    chiar ne gandeam:
    -mashinile de incarcarea/descarcarea fasciculelor se mai strica,
    nu-i asa?

  2. e si o predestinare la mijloc:
    articolul e scris de Mihai Soare
    apropos de mixul energetic românesc și solar.

  3. Bai Burduja, ce conexiuni, competente si experiente ai matale cu energetica din Romania de-ti permiti sa -ti dai cu presupusul la acest sistem la care au transpirat altii nu voi. Cele doua firme de juveti Elcomex si anonima tehnikk de Craiova,(e plin de olteni, FLF=foame lene si folclor, peste tot de sus pana jos) etern abonate la muls vaca la nucleara de la cvoda ce fel de mentenanta fac? Mentenanta pe hartie si pe stat de plata ? A controlat careva din guvern cam ce se intampla pe la Cvoda? Voi chiar glumiti cu viata cetatenilor de acolo? La Cvoda sunt multe multe incidente pe care le mascati, ascundeti populatiei ca sa va acoperiti spagarii de acolo. Vrei exemple? In luna august, anul il afli matale daca chiar te aia grija de nucleara de la Cvoda l-ati premiat, (umplut de bani) pe domn director si pe acoliti ptr ca au uitat o scara in Calandria , au strambat(sifonat ca sa fiu mai dulce) tevile de la reactor si ati tacut malc.Acum iesi pe post sa prostesti lumea ca sa-ti aperi gasca de acolo.Niste nemernici pusi de partide in locuri care nu-s de nasul vostru.Ati infectat o tara cu fel de fel de incompetenti:peneleaua,pesedeaua,usereaua,etc.

  4. @popa, ” au strambat(sifonat ca sa fiu mai dulce) tevile de la reactor ”

    -se mai intampla,
    loaderu mai gresheste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.