Analiza profitului istoric făcut de Hidroelectrica

Hidroelectrica a înregistrat, la 9 luni 2021, cel mai mare profit al unei companii românești – 2,56 miliarde lei net, de două ori mai mare decât cel de anul trecut. Doar Petrom și câteva bănci străine au ajuns, istoric, la aceste rezultate. În acest moment, Hidroelectrica este, de departe, cea mai valoroasă companie a statului român, peste Romgaz.
Totuși, care este explicația acestui rezultat? Am cerut companiei prezentarea unor indicatori, pentru a disemina cifrele brute. Din răspunsurile primite, putem vedea care sunt factorii generării acestui beneficiu. În principiu, doi sunt aceștia. O dată, vorbim de o creștere de 30% a cantității de energie produsă și vândute. Iarna 2020/2021, primăvara lui 2021 și începutul verii au adus cantități mari de precipitații. Dunărea și râurile interne au avut debite mari, care au generat un grad sporit de uzinare a apei. 13,61 MWh din producția proprie(compania mai face și un mic comerț cu electricitate, alta decât a sa) a vândut Hidroelectrica, față de 10,7 MWh, anul trecut.
Drept urmare, cifra de afaceri aproape s-a dublat, până la 4,7 miliarde lei. În al doilea rând, prețul de piață al curentului efectiv a explodat în acest an, înregistrând creșteri și de 300%. Preț mai mare înseamnă profit mai mare pentru Hidroelectrica. Totuși, pentru că societatea nu se concentrează pe vânzarea spot a electricității, nivelul pieței nu s-a regăsit decât în parte în rezultatele financiare. Astfel, 305 lei/MWh a fost prețul mediu de vânzare a energiei, în creștere cu 50% față de anul trecut. În piața spot, energia s-a vândut și cu peste 1.000 de lei/MWh, însă Hidroelectrica vinde 80% din producție pe contracte pe termen mediu și lung, la preț fix, așa că nu a beneficiat decât marginal de extrem de scumpa piață a lui 2021.
Chiar și așa, profiturile realizate sunt istorice. Avantajul companiei este că are cel mai mic cost de producție din țară, în jurul a 110 lei/MWh(apa este de la natură, instalațiile de producție sunt de mult amortizate), așa că și marja ei de profit este mare. În 2021, acest lucru se vede și în lichitățile pe care le-a acumulat, ca urmare a anului excepțional. Sunt 2,5 miliarde lei în conturile societății și, la sfârșitul anului, va fi chiar mai mult, fâcând fericiți cei doi acționari, statul și Fondul Proprietatea, care de-abia așteaptă să-și încaseze dividendele, investițiile fiind lăsate mai la urmă, în nota tuturor anilor de după Revoluție.
Un aspect negativ pentru companie, în acest an, este costul cu apa  uzinată, care și el aproape s-a dublat. Astfel, Apele Române au taxat Hidroelectrica cu 443 milioane lei, față de 228 milioane lei, anul trecut. Prețul apei a fost crescut de Guvern , în acest an, și, în același timp, a fost mai multă apă folosită pentru turbinele Hidroelectrica.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, 100% verde, și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, fiind o companie vitală pentru acest sector strategic. Compania exploatează în prezent un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.
Hidroelectrica este una din pârghiile statului român folosite pentru a controla creșterea facturilor la energie, compensarea parțială pe care ministerul Energiei a demarat-o la 1 noiembrie fâcându-se cu bani din impoiztarea suplimentară a companiei pe profitul de anul trecut.
Statul, prin ministerul Energiei, are în plan să listeze un pachet minoritar din Hidroelectrica la bursă (Londra și București), procentele avansate fiind între 10 și 15%. Deocamdată, un calendar asumat al acestui proces de listare nu este în vigoare.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1083 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Să luăm aminte!
    20% din Hidroelectrica este a fenicienilor din Fondul Proprietatea ce, din 2008, este înstrăinat. Cred că așa a fost plănuit de la început.

  2. Listarea la bursa a Hidroelectrica este absurda in perioada asta când dispune de lichidități imense (2.5 miliarde lei). Daca se va face, este clar ca se urmărește un plan ticălos de înstrăinarea, așa cum s-a mai încercat prin falimentare. Atunci, Hidroelectrica a supraviețuit, dar acum primejdia e mai mare. Forțele care urmăresc sărăcirea statului român s-au perfecționat semnificativ.

  3. – concluzie : politica economică a României de până în 1989 a fost corectă
    – de ce l-ați asasinat pe președintele republicii
    – naționalist versus planul valev îndeplinit parțial de emanații alogeni coscoviți

  4. Pe nimeni nu impresioneaza asta?
    Pe ce se bazeaza scumpirea energiei electrice?
    Daca la gaz avem crestere, deoarece a crescut pretul gazului la nivel mondial… La curentul electric?… a crescut ca sa fie profitul mare si portofelul politic mai gros…
    Apa curge in hidrocentrale, vantul bate in eoliene, soarele in panouri… Ce a crescut?… Pretul carbunelui… Inchide tot ce e termo si poluiaza si fa mai mult unde ai resurse… Si pana atunci oricum nu se justifica creșterea pretului…
    PNL are stapanire pe resurse. Nu au liberalizat piata inutil… A fost scopul lor.

  5. Popescu are dreptate!Cresterea pretului are ca justificare doar umflarea buzunarelor actionarilor!Daca ati remarcat, productia a crescut cu cca 18% , iar cifra de afaceri cu peste 65%!Deci, profitul vine exclusiv din cresterea pretului!Mai e ceva :Hidroelectrica nu are nevoie de certificate verzi.Si inca o golanie, compania a platit sute de milioane pe un parca eolian care nu ii aduce nimic!!!Ebnergia eoliana este aproape 0 in acest moment!Cu banii astia, Hidroelectrica putea finaliza investitiile incepute de pe timpul lui Ceausescu!

  6. Oare cand se va renunta la minciuni?! Actual pret practcat de Apele Romane este cel din HG 1202/2010, adica pret la nivel de December 2010, nu a fost marit nici macar cu inflatia perioadei 2011-2020. De cate ori a crescut pretul Hidroelectrica in aceeasi perioada? Sau se vaita in avans, de teama ca se va introduce macar inflatia? De presa, ce sa spunem?! Si independenta si corecta si bine informata !!

  7. Marmota învele ciocolata, moriștile și oglinzile fac mai mult curent decît consumă, barza aduce copii.
    Fără termocentrale mai nici un sistem energetic* din lume nu are cum să meargă. (*nu unde este multă apă curgătoare și oameni puțini; Quebec, Columbia Britanică)
    CO2 are 44gr/mol (0,04%din aer), azotul 28gr/mol (78%), O2 32gr/mol (21%) ceea ce înseamnă că atunci cînd nu bate tare vântul stă jos pe pămînt unde, firesc, sînt plante ce au nevoie de hrană de CO2. Unde face efect de seră?
    Copacii din pădure, după o vreme, se usucă și putrezesc. Aceste putregaiuri cu frunze uscate cu tot fac pe an în lume mai mult CO2 decît arderea tuturor hidrocarburilor tot pe an și-n lume!
    „The world’s deadwood currently stores 73 billion tonnes of carbon. Our new research in Nature has, for the first time, calculated that 10.9 billion tonnes of this (around 15%) is released into the atmosphere and soil each year — a little more than the world’s emissions from burning fossil fuels”.

  8. Daca Hidroelectrica ar fi o institutie onesta, ar spune care este ponderea costurilor cu apa in total costuri de productie!
    La nivel de Dec 2010, ponderea costurilor cu apa era intre 10-12% din total costuri de productie (informatie reconscuta si de Hidroelectrica in cadrul discutiilor ANAR- Hidroelectrica).
    Azi 26 noiembrie 2021, cand pretul apei practic a stat pe loc (s-a introdus doar inflatia anilor 2019 si 2020 fara a lua in calcul si per 2011-2018) iar pretul curentului practic a explodat doar anul acesta cu 300%, Oare cat reprezinta costurile cu apa din total costuri de productie??!! Sigur sub 10%. Dar neplangem ca sa nu zic mintim! „Un aspect negativ, in acest an, costul cu apa aproape s-a dublat!” Fata de ce? De anul 2010. Dar pretul energiei practic azi noiembrie 2021 fata de Dec 2010, cum e? Cam asa se face o analiza economica onesta! Si asta fara a lua in calcul faptul ca profitul Hidroelectricii se realizeaza practic prin jecmanirea Apelor Romane, altfel spus prin „fraudarea statului”. Onor Hidroelectricii si celor care raspandesc minciuni!

  9. profit mare insa investitii foarte putine,ceea ce va duce la un viitor sumbru

  10. @Gabi
    Desigur, când o companie unde statul român are 80% din acțiuni face profit mare, ea trebuie că nu mai este onestă. Dar vreți „onestitate”, nu? Atunci să aplicăm și cu Hidroelectrica modelul de succes al privatizării Petrom, ce ziceți? Când o mega-companie românească nu are profit cum a fost o perioadă Petromul căpușat la greu, o vindem imediat, FĂRĂ SĂ ÎNTREBĂM POPORUL ROMÂN, și apoi rămânem toți olteni, în curul gol, dar când are, apăi, de ce are??? Haideți să o vindem și pe asta, să o facem onestă că ne este cald cu 2 miliarde de euro pe an profit în buzunarul României. Ce, nu poate acest mizilic financiar să fie, ONEST, în buzunarul OMV, MOL, Exxon, Lukoil etc. La ce le trebuie babuinilor din România o asemenea bijuterie economică lăsată de „odiosul dictator” Nicolae Ceaușescu, fie iertat. Frate când ești slab de minte, vin corbii.

  11. După ce au folosit buda din fundul curții și au băgat apoi mâna în cuibarul găinilor din ogradă după mâncare, adică după ce pot să mai găsească printre penele de găină și găinații de acolo, trolii mancurți trec cu elan la tastatură și încep don’le profețiile grele despre viitorul Hidroelectrica. Offffffff, offf, foofoooff, ce viitor sumbru!

  12. @Saul
    Unde dai si unde crapa!
    Dar neh, poporul roman stie el mai bine!
    Imi plac oamenii care au impresia ca stiu si isi dau ei cu parerea, convinsi si convingatori chiar.
    Noroc cu ei! Prin ei, noi “sclavii” romaniei suntem chiar mai putini decat patura politica. Noroc cu voi, care credeti ca tot ce zboara se mananca! Prin ei, manipularea maselor este posibila. Prin ei, hotii ne castiga.Adica prin voi care va credeti destepti dar nu va mai are loc nici matematica in cap de atatea frustrari ce va incearca!
    Hai deschideti ochii, si vedeti cam cat platiti voi apa de la apanova, la cubul de beton in care va traiti zilele si nu mai plangeti nesatuii de hoti de la hidroelectrica. Plata pe apa uzinata este fix jumatate din ciubucul anual care ii scapa in buzunarul conducerii hidroelect, dar pe voi va arde la facturi !!! Lacrimi si doliu pt hotii de la hidroelectrica! Cat de naivi?…sa fiu elegant…la ce bun
    Jos voalul de pe ochi! Dar’ar dracii sa nu mai aiba bani apele romane, sa nu mai aibe cum sa intretina infrastructura critica de gospodarire a apelor, sa nu mai avem apa bruta pt alimentat si sa ne spele locuintele la viituri! Poate asa intelegeti importanta si anvergura acestor lucrari de mare amploare. Si poate stati strambi si va ganditi cum se intretin acestea?!
    Desteapta-te Romane! Oare???

    Iar dragei mele Presa – numai stima cu multa rima. Spagari hoti!!! Crima faceti, ordinarilor. Pt bani spalati creierul oamenilor, profitati de nestiinta lor pt a va indestula voi. Dar’ar covidul in voi!
    Amen

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.