Referendumul anti-Chirtoacă a eșuat

Referendumul local pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar al Chișinăului, organizat duminică, nu poate fi validat din cauza absenteismului de la urne.

Până la ora 21.00, când s-au închis urnele, au votat 110.502 de cetățeni, reprezentând 17,53%. Ca să fie validat referendumul, prezența la urne trebuia să fie de 33,33%.

Pentru demiterea lui Chirtoacă au votat 87,12% dintre cei prezenți, contra demiterii – 12,88%.

„Chișinăul – o cetate prea tare pentru pro-rusul Dodon”, au concluzionat, imediat după închiderea urnelor, jurnaliștii moldoveni.

Referendumul, o premieră pentru Moldova, a fost inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) al lui Igor Dodon și susținut de alte două formațiuni politice de stânga, Partidul Comuniștilor și „Partidul Nostru”.

Acțiunea a fost demarată în luna septembrie. Chirtoacă a fost arestat la domiciliu, fiind acuzat de trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, în dosarul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) din Republica Moldova privind construirea unor parcări cu plată în Chişinău. Potrivit procurorilor, Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei moldovene, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor, să semneze contractul pentru construirea parcărilor cu o anumită firmă, fără avizul Consiliului Municipal.

Dorin Chirtoacă rămâne în funcție, însă suspendat în urma deciziei Judecătoriei Buiucani.

În anul 2011 Igor Dodon, pe atunci comunist, a candidat la fotoliul de primar, însă a fost învins de Dorin Chirtoacă. Ulterior, în anul 2015, succesorul lui Dodon la șefia PSRM, Zinaida Greceanîi, a luptat pentru funcția de primar general, însă și de această dată Chirtoacă a obținut victoria în fața socialiștilor.

Reacții

Dorin Chirtoacă, primarul suspendat al Chișinăului, a declarat duminică, după invalidarea referendumului, că liderii Partidului Socialiștilor ar trebui să-și dea demisia pentru că „au abuzat de atenția cetățenilor”.

„Bun găsit la acest sfârșit de zi și de referendum-farsă pe care a trebuit cu toții să-l suportăm pe parcursul ultimilor luni. Locuitorii Chișinăului au pus la punct toată clasa politică și pe aventurierii care au cheltuit în vânt 9 milioane de lei, au adus pe agenda societății un subiect artificial și au dat peste cap viața noastră timp de jumătate de an. Fără niciun folos! Socialiștii să-și asume răspunderea și să-și dea demisia pentru faptul că au abuzat de atenția cetățenilor. Locuitorii Chișinăului cred că au transmis și un mesaj întregii Republici: că nu acceptă ce li se propune din partea celor care își bat joc de ei. La parlamentare trebuie să exprimăm ferm opțiunea pro-europeană și pro-românească, pentru o viață mai bună”, a spus Chirtoacă.

Președintele Partidului Unității Naționale (PUN), Anatol Șalaru, a apreciat că rezultatele plebiscitului sunt „începutul căderii a lui Igor Dodon”.

„Respingerea referendumului de către locuitorii municipiului Chișinău este începutul căderii lui Igor Dodon. La un an de la câștigarea alegerilor prin minciună și manipulare, timp în care nu a făcut decât să-și manifeste iubirea față de Putin, Igor Dodon primește dovada că ceea ce este construit pe înșelătorie și dezinformare nu rezistă. Dodon nu a reușit să infecteze Chișinăul. Felicit locuitorii Chișinăului pentru maturitatea politică de care au dat dovadă. Parafrazându-l pe Traian Basescu putem spune: Dodon, nici nu știi cât de mic începi să fii”, a scris Șalaru pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, președintele PAS, Maia Sandu, este de părere că referendumul „a fost un vot de blam pe care locuitorii Chişinăului l-au dat regimului oligarhic Plahotniuc-Dodon”.

„După ce justiția subordonată PD-ului a permis acest scrutin de târguială, PSRM a arătat întregii lumi că este un partid izolat, cu care nimeni nu dorește să conlucreze, în afara PD-ului, singurul lor partener de nădejde. Eșecul referendumului arată că oamenii s-au săturat de minciuni, de falsuri și de jocuri murdare. Avem primul semnal că până și alegătorii acestor două partide încep să înțeleagă cât de nocivă este această clasă politică. Alegerile parlamentare ne dau șansa să ne debarasăm de ea. Chișinăul are nevoie de un primar competent, pe care locuitorii capitalei îl merită și îl așteaptă de mult timp. Odată cu schimbarea puterii, cu plecarea legiuitorilor corupți, vom face ordine în capitală, prin schimbarea deplină a CMC-ului și a primarului”, a scris Sandu pe pagina sa de Facebook.

Președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, consideră că socialiștii vor „obține victoria” în cadrul scrutinului parlamentar din 2018 la fel, cum l-au demis pe Chirtoacă.

„Cum socialiștii au desfășurat referendumul «anti-Chirtoacă» al său, fix așa ei vor «învinge» în cadrul alegerilor parlamentare după sistemul mixt adoptat împreună cu PDM. Puteți consideră că repetiția a avut loc”, a scris el pe rețelele sociale.

Andrei Năstase este însă de altă părere. „Cine a câștigat de pe urma referendumului eșuat de la Chișinău? PD-ul și personal Plahotniuc, care a preluat Primăria Generală fără alegeri prin Silvia Radu.

Practic, prin acest referendum, socialiștii – în fața cetățenilor Capitalei – au „legalizat” și „legitimat” transferul primăriei Chișinăului în mâna așa-zișilor democrați, fără alegeri, ilegitim, imoral și profund nedemocratic. În acest fel, președintele Dodon, fost lider al socialiștilor, și-a plătit datoria pe care o avea la Plahotniuc din campania electorală, când a beneficiat de sprijinul masiv al trustului de presă al președintelui așa-zișilor democrați, de resursele sale administrative și financiare. Marea vânzoleală la care am asistat în ultimele săptămâni e doar un zgomot de fond cât să acopere adevărata miză, anume aducerea în fruntea Primăriei Generale a unei persoane care nu a fost votată de nimeni și care n-are nici o legitimitate în această funcție. Problema de fond nu este demiterea lui Chirtoacă, suspendat, arestat, închis, eliberat etc, ci organizarea de alegeri locale anticipate, așa cum se face într-un stat care respectă minime norme democratice. Pe lângă aportul lui Dodon la legitimarea trecerii Primăriei Generale de la PL la PD, nu trebuie uitat însuși Chirtoacă, care refuzând să-și dea demisia și să meargă în instanță pentru a-și demonstra nevinovăția, a creat condițiile necesare pentru blocarea anticipatelor, împingând Primăria Generală în brațele lui Plahotniuc. De ce are nevoie PD-ul să controleze Chișinăul? Pentru bani și pentru voturi. Resursele Capitalei, banii, rețelele, oamenii, instituțiile, oportunitățile de afaceri, etc sunt mari pentru o țară mică cum e Moldova. Aceste resurse devin cu atât mai importante cu cât 2018 va fi an electoral, iar Chișinăul votează în general cu partide pro-europene, detaliu care neliniștește tandemul Plahotniuc-Dodon, a scris politicianul pe pagina sa de Facebook.

Liderul socialiștilor din Consiliul Municipal al Chișinăului, Ion Ceban, a cerut, duminică seară, demisia primarului suspendat Dorin Chirtoacă, după ce referendumul pentru revocarea din funcție a acestuia a fost invalidat ca urmare a prezenței scăzute la vot.

Reprezentantul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a declarat că primarul Chirtoacă ar trebui să renunțe la mandat dacă vrea ca „lucrurile să meargă înainte”.

„Eu am mari dubii că dumnealui se întoarce în fotoliul de primar. Dacă vrea cu adevărat ca lucrurile să meargă cumva înainte, ar fi foarte bine să își dea demisia, la propriu, pentru că este și el parte a acestui scenariu. Eu nu știu dacă și-a negociat cumva libertatea, dar sunt sigur că este șantajat de toate dosarele pe care le are”, a afirmat Ceban.

El a acuzat partidele de dreapta care au boicotat referendumul că au ales soluția democratică greșită, spunând că acestea ar trebui să „își asume pe deplin ce va urma”.

„.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Ca sa concluzionam, moldovenii mai informati, mai educati, din capitala Chisinau, nu pot fi prostiti de rusnaci, iar Dodon, desi e fan Rusia, s-a ales cu o …UE (Uniunea Europeana, poate nu stiti)!

  2. Ca sa concluzionam, moldovenii prefera un corupt. Un Cocoș/Udrea al moldovenilor.

    • Nu cred ca este mai „corupt” de cat al nostru „mugabe” di Tiliorman, feceoru ala de meletzian care a ajuns multimiliardar in paray!

    • Cum iti permiti, mai pilula, sa-mi folosesti nick name-ul? Bine, e si un lucru bun aici, arata ce lepre il sustin pe Bidon!

  3. Vrajeli ! Desi oamenii sint scirbiti de politicienii escroci pro europeni ,cei care s-au prezentat la referendum au votat astfel , pentru revocarea din funcţie a pro europeanului Chirtoaca au votat 87,12% dintre alegători, iar împotrivă — 12,88 la sută. Exact ca la referendumul pentru demiterea lui Basescu . Asta de ce nu o scrieti cu litere mari ?

    • Mai Editat, fa calculul pana la capat si vezi ca bolshevici care au dorit sa-l schimbe pe Chirtoaca sunt numai 15,22%, iar cei care nu s-au dus la „referendum”, sigur nu sunt iubitori de „stalin si poporul rus fericire ne-a adus”, iar tu nu Editat aerul pe aici cu postarile tale antiromanesti!

    • Aha Nasty !Deci tu esti de partea corporatilor occidentale care ne-au deznationalizat si desposedat de bogatiile naturale . Nu degeaba ti-ai ales nickneimul asta .Da sint antiroman si e corect !Roman e denominare falsa , Roma e capitala imperiala si noi nu sintem sclavii Vaticanului . Sint pro valah ! Poporul nostru se numeste poporul valah .

    • Nicu Cohen: Ai baut prea multa samahoanca si te ling ciinii pe la bot in cine ce stie ce canal din Tiraspol sau Comrat daca spui ca valah este numele autentic al romanilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.