România, mai coruptă în 2011 decât în 2010

România ocupă în 2011 locul 75 în clasamentul Transparency International privind percepţia corupţiei, în coborâre cu şase poziţii faţă de anul trecut.

În 2010, România ocupa locul 69 în clasament şi locul 25 între cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, în urma sa fiind Bulgaria şi Grecia. Potrivit clasamentului, la nivel global, în 2011 România este la egalitate cu China, fiind devansată de Croaţia şi Macedonia, ambele candidate la UE. Înaintea României, pe locul 73, se află, la egalitate, Brazilia şi Tunisia. Republica Moldova se situează pe locul 112.

Somalia şi Coreea de Nord ocupă împreună locul 182, ultima poziţie a clasamentului, fiind percepute drept cele mai corupte ţări. La polul opus, Noua Zeelandă ocupă primul loc, devansând trei ţări nordice, şi anume Danemarca, Finlanda şi Suedia. Majoritatea ţărilor arabe ocupă partea inferioară a clasamentului. Statele Unite se află pe poziţia 24, cu un loc deasupra Franţei, iar China se clasează pe poziţia 75, în timp ce Rusia face parte dintre ţările cele mai corupte, situându-se pe locul 143.

Aproximativ două treimi dintre cele 182 de ţări prezente în clasament au note mai mici de 5, ceea ce arată, conform organizaţiei, că mai sunt multe de făcut în cadrul luptei împotriva corupţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.