România nu își poate asigura energia în iarna 2024-2025

România se confruntă cu o iarnă dificilă din punct de vedere energetic, conform analizei elaborate de Transelectrica, operatorul de transport și sistem energetic. În documentul intitulat „Analiza estimativă și măsuri privind funcționarea în bune condiții a Sistemului electroenergetic național în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025”, se estimează că țara noastră nu va putea acoperi integral consumul de energie electrică din producția internă în niciuna dintre lunile sezonului rece care urmează.

Prognoze Sumbre pentru Iarna 2024-2025

Transelectrica a analizat două scenarii pentru iarna 2024-2025: unul optimist, bazat pe condiții meteorologice normale, și unul pesimist, care ia în calcul o iarnă mai aspră. În ambele cazuri, România va fi nevoită să apeleze la importuri de energie electrică, atât pe parcursul întregii perioade de cinci luni (noiembrie-martie), cât și în fiecare lună în parte.

Conform estimărilor, producția totală de energie electrică pe perioada iernii va atinge 23,8 TWh, echivalentul unei puteri medii de 6.582 MW. În scenariul optimist, consumul național de energie electrică este prevăzut la 24,67 TWh, ceea ce va necesita un import total de 816 GWh pentru a acoperi deficitul. În scenariul pesimist, consumul ar putea crește la 25,6 TWh, ceea ce ar impune importuri de aproape 1,8 TWh. Luna decembrie este prognozată a fi cea mai problematică, cu un deficit de 636 GWh, necesitând importuri la o putere medie de 855 MW.

Sursele de energie și provocările lor

În ceea ce privește sursele de energie, centralele pe cărbune, odinioară un pilon al producției energetice, au acum un aport relativ modest. Din producția totală estimată de 23,85 TWh pentru cele cinci luni de iarnă, doar 2,9 TWh vor proveni din centralele pe cărbune, ceea ce corespunde unei puteri medii de puțin peste 800 MW.

Principalele surse de energie vor fi centralele pe gaze, cu o producție de 6,05 TWh, urmate de hidrocentrale, cu 6 TWh, și de centrala nucleară, cu 4,53 TWh. Parcurile eoliene vor contribui cu 3,6 TWh, iar la coada clasamentului se află centralele fotovoltaice, care vor aduce doar 550 GWh.

Transelectrica subliniază că balanța dintre producție și consum va depinde în mod direct de producția din surse regenerabile. În condiții meteorologice extreme, precum viscol sau secetă, există riscul să nu se poată acoperi vârfurile de consum din producția internă.

Riscuri și posibile soluții

Prognoza Transelectrica indică faptul că, în cazul în care temperaturile pe timpul iernii vor fi mai ridicate decât cele normale, consumul de energie ar putea scădea, reducând astfel nevoia de importuri și riscul de neacoperire a vârfurilor de consum. Totuși, în lipsa unor condiții favorabile, România va rămâne dependentă de importurile de energie pentru a face față cererii, ceea ce ridică semne de întrebare privind securitatea energetică a țării în perioada iernii.

Transelectrica recomandă măsuri proactive pentru a gestiona această situație, inclusiv optimizarea utilizării resurselor disponibile și coordonarea cu partenerii internaționali pentru asigurarea unor fluxuri stabile de energie importată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4833 Articole
Author

33 de Comentarii

  1. Au fost atatea luni de vara in care se puteau redeschide cateva termocentrale inchise de niste obedienti si vanzatori la ordinul CE. Nemtii au facut-o mai demult. Ciolacu ce a gandit?

  2. In ce hal ne-au adus PSD și PNL ,împreună cu ONG-ul usr, acești alogeni vânduți intereselor străine au ruinat țara efectiv

  3. intradevar, de 3 ani conduce USR!
    Ori esti ras pe cap, ori porti casscheta, vorba unui savant antrenor.

  4. O fi ceva, insa vecinul care se lupta cu ‘ursul cel rau’ are nevoie de energie. Vecinii au scris acum cateva zile ca, in perioada verii au importat de 4 ori mai multa energie de la noi fata de 2023, iar la noi se scria ca importam energie de la vecinii luptatori. Poftim de mai intelege ceva!

  5. Nu erau probleme în anii ’70 când țara era industrializată, iar acum când aproape toată industria grea a dispărut, nu mai avem destui electroni care sa ajungă până la prize !

  6. Iaca-ta un nou motiv serios pentru a-l scumpi si de a creste veniturile la buget. Mai rabdati?

  7. Romania de azi in care ponderea consumului este cel casnic nu poate avea probleme cu energia electrica. Dar daca ai sarcini sa livrezi curent Ucrainei care nu mai produce aproape deloc este normal sa ai probleme acasa.

  8. Stay izzy! A vorbit Burdujel- Don Quijote cu Tov. Zeu Eol să depășească planu și pe mineri în Întrecerea capitalistă pe ramură ( de copac vrâncean IKEA) Să vedeți cănd o sufla el cu Eol în foale , de 5 ori mai tare de căt eșapează un cazan la Rovinari . Deci CEO cu 2,9 și Eol singur cu 3,6 TWh .Acuma vede el cănd suflă în foale , de obicei noaptea , dar să domol, că dacă e viscolit sau geruit , morile de vănt îngheață sau înțepenesc . Dacă-și ia ”liber de Reveion no problem ! Cu ce mai importăm , cu industria la ATI Pantelimon , trai Neneacă pe banii Babachii Ur$ula . D-aia eu zic că e o ”fumigenă poluantă de la CET Grozăvești sau se ”bate șaua să priceapă iepșoara Săndica și harmasaru Zdrelea . / Și cănd te găndești că penalu Dragnia avea 10000 Mw , ca să nu mai vorbim de Dictatoru cu 20000 . Acum am rămas cu ei , vreo 5000 de MWaci .

  9. Trăiască și înflorească Catu und Virgil Popescu cei mai mari liberali și făuritori de Românie dependenta de importuri și credite ! Liberalismul e mare , iar astăzi românii după ce au muncit o viață , sunt la cheremul vecinilor care le dau mâncare, energie și credite pentru a le cumpăra , în vreme ce liberalul oacheș , speculează tot și face bani din sărăcie și din distrugere a avutului comun. Să trăiți bine ! Sunteți demni urmași ai bardului Flota Kanci , și să aveți multe succesuri !

  10. Situatia cere din nou Virgil Popescu si conglomeratul PSD PNL USR UDMR care in tura precedenta au distrus cateva centrale esentiale pe carbuni si gaze, dupa care in nemarginita intelepciune bruxeleza au liberalizat pretul la energie. Winning! IN loc de Mintia vom avea frumoase blocuri de locuinte.

  11. Aici am ajuns cu tara condusa de rolex bogdan, ala cu case de la 3 coceni, soldatul AAA, Ma ciuca, gasca LGBT si omul nostru din Buzau, mandriile penelea,userea si pesedea. De 30 de ani se cearta ca chiorii,mint cu nerusinare,ciordeala o au implementata ca ocupatie de baza,diplome si studii la final de viata,in prag de pensie. Votati-i dragi romani,crema natuinii!

  12. In econoia de piata functioneaza principiul cererii si ofertei.Parca asa stiam, nu ? Este factotumul dezvoltarii Apusului. De ce sunteti rautaciosi acum ? Cererea mare si oferta mica va duce la cresterea pretului( ca alegeri vor fi doar peste 5 ani )cresterea pretului va duce la scaderea cererii( dar scaderea cererii nu va duce la scaderea pretului, ci la disparitia industriei producatoare.Ceea ce va fi si mai bine ) Q.E.D.

  13. Nu conteaza romanii! Esential este sa se asigure cele necesare ucrainenilor si trupelor straine cazate pe teritoriul fostei tari invinse in WWII, actualmente colonia Romania.

  14. Mare Greu (gratis ?) și PRIETENILOR UrCraci !
    Al căror sistem energetic a fost făcut muci & terci, măR😪g…
    ● mElena PoMpa 1 – CioRba ●

  15. Sa-l intrebam ve Virgil Popescu,ecare a inchis termocentralel, cum vom trece peste acest handicap. Acest tradator de tara nu s-a gandit ca vantul nu bate cind vrea el sau soarele nu-i decit in zilele fara nori, iar noaptea e intuneric. Oameni buni, acest individ cu cei care l-au mentinut in functie, trebuie spulberati in alegewri!

  16. Cică Valea Jiului fierbe! Unde este Miron Cosma? L-au liniștit organele?

  17. Vraja marii! Daca nu mai exportăm moca energie la ucraineni, avem energie de nu avem ce face cu ea!

  18. ROMANICA, OFERA IENERJIE PE GRATIS, IN MUOLDOVA , ASA CA, MUKLES..!! TOTUL ESTE UN FAKE..!! IU…

  19. Asta inseamna politica energetica a lui Iohannis prin oamenii sai Virgil Popescu aliat in familie cu Austria, daca-i fata fericita ce mai mai conteaza ca a distru sistemul energetic, Ursulica il premiaza ca a pus Romania pe butuci, Dar micul Burduja ce pazeste de un an de zile de nu finalizeaza CET Iernut si hidrocentralele ca si umplerea lacurilor dureaza, mai ales ca-i seceta…

    Oare mai exista legea cu abuz in serviciu?

    Ea nu se aplica valorilor PNL, Catu marele datornic, ce i-a facilitat lui Iohannis de la sustinut sa ajunga presedinte PNL?
    Virgil Popescu si mai nou Burduja marii demolatori energetici…

    Multa sanatate lor si familiilor lor care s-au bucurat de asemenea soti si/sau parinti!

  20. Jigodie până la capăt! După ce „steaua” armatei a fost furată de Jiji, ieri a mai fost furata încă odată de Ciolacu! Se răsucește taica-su in mormânt! O jigodie care e de partea hoților!

  21. În sfârșit,minerii se revolta! Ciolacul a luat de cei care au muncit în condiții grele și au dat la gulerele albe care s-au legat cu lanturi de jilțuri până la 70 de ani! Când se revolta medicii infecționiști,ati-isti și oncologii? Asta-i politica social democrată: ia de la cei care muncesc cinstit în condiții grele și dau la puturoși!

  22. Ia guvernu României(pe naiba al României), du-l în Sahara și Sahara rămâne fără nisip. Ipochimenii ăștia ne vor datori vânduți, ăstea sunt indicațiile de la centru.Odată vânduți, noi avem jugul robiei pe grumaz iar ei, vile-n Monaco și chefuri în Dubai cu grosul pus la păstrare.Votează-i prostane, admiră-i și votează-i!

  23. Teren minat cu creșteri de prețuri pentru consumatorii persoana fizica!
    Bune că dau gratis republicii moldova și ukrainei! Hai că ukraina e în stadiul de a fi ajutată dar pentru republica moldova, săracă țară bogată, unde se spala banii din Romania, de ce de pomana?

  24. Romania nu-si mai poate asigura foarte multe lucruri. Atunci cand esti o tara cu datorii cand nu poti plati decat fragmente din datorie si continui sa le cresti este evident ca produci mai putin decat consumi si undeva in viitor e falimentul. Desigur Romania nu e singura tara in situatia asta doar trebuie sa va uitati la tarile care au datorii si le rostogolesc amanand falimentul.

  25. Minciuni ca să nu ieftinească curentul la tarife apropiate de costurile de producție sau să-l mai scumpească.
    Mai poate fi acoperitoare pt scoaterea în cîteva luni a abuziv numitei compensări ce tot din buzunarul nostru e plătită. Azi indirect, prin banii luați la buger, mâine direct din buzunar. N-ar fi mare lucru dacă ne-ar scădea birurile cît e compensația dar nu o vor face.

  26. bine sa il injurati pe bombonel si iliescu, ei au donat Petromul, ca azi aveam gaze si petrol pentru ultimii 14 milioane de romani!
    Si Hidroelectrica ar fi duduit, mai stiti cand spuneau ca la Petrom, ca este in faliment?
    Nu mai votati politruci, votati ingineri cu experienta, ca astia au ridicat tara!

  27. Aia cu”privatizarea distribuției, că peste tot e așa”e o vaca grasă de muls pentru jmekerii patriei a cărei prostani au votat „stabilitatea” jmekerie cu pricina, minunându-se cum fac alții bani și pătrunzându-se întru votare.

  28. Nu face nimic ,noi chiar si asa in aceste conditii ,vom livra energie pe moka Republicii Moldova .

  29. IARNA DIFICILA : -1 ..MAX 5 GRADE !!!
    PUBLICITATE LA BAIETII CU „CAIETE” ,MESAJE SUBDIMINALE FAVORABILE SANTAJULUI POLITIC AL COVRIGARULUI(BATOZA ALEASA)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.