
”După Summitul G7 de la Hiroshima, președintele SUA a declarat că se așteaptă la un ”dezgheț” în relația cu China. Însă relațiile rămân reci, în ciuda unor recente întâlniri oficiale bilaterale, în care secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și-a exprimat speranța că va întreprinde în curând o vizită în China.
De fapt, noul război rece devine tot mai rece și summitul G7 a sporit îngrijorările Chinei legate de strategia SUA de ”îndigui, încercui și suprima” China. Spre deosebire de precedentele întâlniri, când liderii G7 nu făceau decât să vorbească mult și să facă puțin, acest summit a fost mult mai important. SUA, Japonia, Europa, prietenii și aliații lor au arătat mai limpede ca niciodată că vor să-si unească forțele pentru a contrabalansa China”, scrie economistul Nouriel Roubini, pentru Project Syndicate.
”Mai mult, Japonia (care deține președinția G7) a invitat la summit lideri din Sudul Global, printre care și premierul Indian Narendra Modi. Prin mâna întinsă unor puteri mijlocii, G7 vrea să convingă și alte țări să se alăture unei reacții ferme la ascensiunea chineză. Multe dintre aceste țări vor fi cel mai probabil de acord cu descrierea Chinei drept un stat autoritar care își proiectează tot mai agresiv forța în Asia și la nivel global.
India (care deține acum președinția G20) a adoptat o poziție neutră în ce privește războiul Rusiei în Ucraina, dar este implicată într-o rivalitate istorică cu China, datorată în mare parte faptului că cele două țări au o graniță comună din care mare parte este încă disputată. Astfel, chiar dacă India nu va deveni un aliat formal al puterilor vestice, va continua să se poziționeze ca o putere emergentă independentă, ale cărei interese sunt aliniate mai degrabă cu cele ale Vestului decât cu cele ale Chinei și ale aliaților Chinei (Rusia, Iran, Coreea de Nord și Pakistan).
Mai mult, India este un membru formal al Dialogului Cvadrilateral de Securitate, un grup din care mai fac parte SUA, Japonia și Australia și care are obiectivul explicit de a descuraja China. Japonia și India au in mod tradițional relații apropriate și aceeași atitudine ostilă față de China.
Japonia a mai invitat la Summitul G7 lideri din state precum Indonezia, Coreea de Sud (cu care Tokyo a început să dezghețe relațiile, pe fondul unor îngrijorări comune legate de China), Brazilia (o altă putere a Sudului Global), l-a invitat pe președintele Uniunii Africane și pe președintele Ucrainei. Mesajul a fost clar: prietenia ruso-chineza ”fără limite” are consecințe cât se poate de serioase asupra imaginii Chinei in ochii altor alte puteri.
Mergând și mai departe, G7 a rezervat o parte însemnată din comunicatul final al summitului pentru a explica cum se va opune și cum va descuraja China în anii ce vor veni. Printre altele, documentul descrie politicile chineze de ”coerciție economică” și subliniază importanța unui parteneriat indo-pacific pentru a contra acțiunile Chinei pentru a domina Asia. Comunicatul critică expansionismul chinez în Marea Chinei de Est și Marea Chinei de Sud și avertizează în mod clar China să nu atace Taiwanul.
Liderii occidentali nu mai vorbesc despre ”decuplarea” de China, ci despre reducerea riscurilor, însă limbajul adoptat la summitul G7 pare unul mai degrabă al ”decuplării”. Potrivit comunicatului, acțiunile pentru îndiguirea Chinei vor fi acompaniate de angajarea în relații cu Sudul Global prin mari investiții în tranziția la energia curată.
Nu este de mirare că Beijingul nu și-a putut ascunde nemulțumirea față de G7. Pe lângă summitul Quad care a urmat imediat după întâlnirea G7, summitul de la Hiroshima a venit pe fondul pivotării NATO către Asia, pe fondul afirmării alianței AUKUS (între Australia, Marea Britanie si SUA) ca factor de contrabalansare a Chinei în Pacific.
Între timp, războiul tehnologic dintre China si Occident a continuat să se întețească. Japonia a impus restricții la exporturile de semiconductoare în China restricții la fel de draconice ca și cele impuse deja de SUA. În plus, administrația Biden face presiuni pentru ca Taiwanul și Coreea de Sud să urmeze aceeași cale. În replica, China a interzis chip-urile fabricate de compania americana Micron.
Cum producătorul de chip-uri Nvidia a devenit recent o superputere – asta și datorită cererii tot mai mari pentru chip-uri destinate aplicațiilor de inteligența artificială – este de așteptat ca și acestei companii să-i fie impuse restricții la exporturile în China. Statele Unite au spus limpede că vor să țină China cu cel puțin o generație în urmă în cursa pentru supremația în domeniul inteligenței artificiale.
Există riscul ca China, care dorește să reducă din handicapul pe care îl are față de Vest, să riposteze la sancțiunile impuse de SUA prin reafirmarea rolului important în producerea și rafinarea metalelor rare cruciale pentru tranziția la energia curată. China și-a sporit exporturile de vehicule electrice cu aproape 700%, începând din 2019, iar acum scoate pe piață avioane comerciale care să concureze cu Boeing și Airbus.
Așadar, poate că statele G7 au găsit o modalitate de a descuraja China fără să ajungă la un război rece, însă percepția Beijingului sugerează că liderii vestici nu au reușit să ajusteze acordul fin. Este mai limpede ca niciodată că SUA și Occidentul sunt hotărâți să oprească ascensiunea Chinei.
Firește, chinezii știu că escaladarea de acum se datorează la fel de mult propriilor politici agresive. În interviurile oferite cu ocazia împlinirii a o sută de ani, Henry Kissinger – arhitectul deschiderii SUA față de Cina, în 1972 – a avertizat că, dacă nu ajung la o înțelegere strategică, China și SUA se vor îndrepta spre conflict. Cu cât înghețul va fi mai profund, cu atât mai mare va fi riscul unei escaladări violente.”
Russai era cica „putere REGIONALA”
Ce fel de putere va fi RUSIA daca, dupa ce-a deja castigat in Syria contra USA-ISIS va castiga si impotriva intregului NATO …in razboiul proxi = > UKRAN ?
Vedeti cat de usor se poate insela OMUL PROST si protestant-biblic-fanatic ? SHALOM alor mei ❤️?! PUP !
🙁 !
QUO VADIS USA ?
„Prostii muscalesti spune: 1 IUNIE 2023 LA 9:10
Ptr ca o vad prudenta, toti prostii asiatici au impresia in prezent ca SUA este slaba……[Rumburak]”
ISTORIA NU MINTE !
Marea Britanie a fost un imperiu c-o moneda: LIRA STERLINA, forte … azi e o insula nicimacar in UE si lira e praf 🙁 !
La fel va fi, istoric imediat, cu USA, raportat la mastodontul creat din vina ei (aruncarea fortata a CHINEI[Taiwan] in bratele Russiei[Donetzk] mastodont russo-chinez si BRICS-ul de ei sustinut 🙂 !
DE CE CADE SIGUR USA ? (intrebare pentru IQ>145 !)
– Pentru ca DOLLAR-ul e praf si pulbere … nicimacar „petrol”-ul nu se mai vinde (obligatoriu!) in el ! si mai e
si PLAFON-SPART yankeu, tiparit in nestiire devalorizand economiile „TEZAURIERE” 😛 in el, ale statelor BRICS care-l vor ca infect-mucegait 🙁 deja … in afara economiilor lor !
= Nu mai vor ca pe seama fostei obligatii de-a cumpara in dollar ENERGIA, azi OPEC+ disparuta obligatia, sa lasa USA sa se re-re-insanatoseasca prin TIPARNITA pe seama lor, ca dupa VIETNAM 😛 !
Azi „lumea a 3-a” are alternativa: CHINA si RUSIA , BRICS, unite de nevoia de-a lupta comun contra o USA in CRIZA 😀 !
PS: Si asta-i un semn ca USA + UE pierd razboiul ukran 😀 !
Daca castigau sau erau macar semne ca vor csstiga in Ukraina … BRICS-ul nu mai era asa atractiv = USA + UE perdante-n Ukraina nu mai inspira mondial … TEAMA !
IQ=?
😉
[REPET:”USA + UE perdante-n Ukraina nu mai inspira mondial … TEAMA !”]
Nici nu sti cata dreptatea ai …poate daca corelezi intelegi si URA absurda a eveoaicei NULAND
pe rusi in general , de-a valama , doar rusi
EXACT cum HITLER ura evreii de-a valma , evrei sa fie … nu doar pe bancheri evrei(anglo-francezi: ROTH…) prea lacomi dupa invingerea Germaniei in ww1 🙁 !
SHALOM !
FAPTUL ca dollarul se devalorizeaza taman din vina americanilor PERDANTI 😀 , le cad bancile din lipsa profitului „reconstructiei”, de catre yankei a: Syriei, Ukrainei, Afghanistanului, fac ca tarile in pace ale lumii sa se distanteze de DOLLAR-ul fara petrol in saptele lui , ramas ca valoare pe increderea in PLAFONUL-repetitiv-SPART 🙁 „yankeu” 🙁 !
USA is OUT ! CE I SE INTMPLA USA ACUM E ce-a fost deja odata:
USA ca imperiu si-a, deja, depasit termenul de valabilitate!
Precum USSR s-a dus naibii dupa pierderile investitive in Afghanistan, la fel se duce USA buuh dupa pierderile investitive in
razboiul afghan ! CULMEA e ca investitiile LACOME ale bancilor „yankeie” in razboiul Syrian(pierdut!) si razboiul Ukran(pierdut!) au ridicat la cer imenssa datorie de STAT americana care intre experti fie zis, CORELEAZA temporal, perfect in TIPARIREA DE EXTRA-BANI
cu razboaile sinchrone lor, ale yankeilor !
@Ileana 1 iunie 2023 la 8:57
Ileana, ce ne spui aici seamana leit cu directivele descrise in „Protocoalele inteleptilor Sionului”. Sa le fi adoptat oare si americanii? Acelasi gen de conspiratii si manipulare, aceeasi semnatura a uneltirilor. Stau si observ si sunt cuprins de uluire in fata a ce vad ca se intampla!
Nu este departe ziua in care China va decide un embargo total Occidentului pentru produsele sale vandute azi in Occident. Pietele BRICS si cele adiacente care au depus cereri de aderare sunt imense, in acelasi timp ele dispun de toate resursele naturale necesare, pot trai intr-o lume a lor paralela fara sa intefereze deloc cu Occidentul care va trebui sa o ia cam de jos cu dezvoltarea economica reala, adica productia de bunuri, nu speculatiile financiare sau consumul bunurilor produse de altii. Marea vulnerabilitate a Occidentului este ca nu mai produce concret nimic semnificativ in afara de specula financiar bancara, prosperitatea lor a venit pana acum din bunurile ieftine provenite din China sau tarile sudului global. Repunerea in functiune a unei economii eficiente bazata pe productia de bunuri va fi extrem de dificila pentru ca ei nu mai au nici oameni care poseda cunostintele necesare, universitatile lor resetate formeaza astazi doar experti in LGBT, sau ideile bolnave ale unora ca Soros sau ale asa zisei elite, o comunitate parazitara. Pana se vor forma noi generatii de experti in productie vor dura ani, timp in care China si BRICS se vor dezvolta expnential pe alte baze necunoscute in Occident.
… iar chinzii isi vad de treaba, tehnologic, economic, comercial, relational, pasnic, ceace „enerveaza” la culme!