Roubini: Statele Unite și China se îndreaptă spre conflict

După Summitul G7 de la Hiroshima, președintele SUA a declarat că se așteaptă la un ”dezgheț” în relația cu China. Însă relațiile rămân reci, în ciuda unor recente întâlniri oficiale bilaterale, în care secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și-a exprimat speranța că va întreprinde în curând o vizită în China.

De fapt, noul război rece devine tot mai rece și summitul G7 a sporit îngrijorările Chinei legate de strategia SUA de ”îndigui, încercui și suprima” China. Spre deosebire de precedentele întâlniri, când liderii G7 nu făceau decât să vorbească mult și să facă puțin, acest summit a fost mult mai important. SUA, Japonia, Europa, prietenii și aliații lor au arătat mai limpede ca niciodată că vor să-si unească forțele pentru a contrabalansa China”, scrie economistul Nouriel Roubini, pentru Project Syndicate.

”Mai mult, Japonia (care deține președinția G7) a invitat la summit lideri din Sudul Global, printre care și premierul Indian Narendra Modi. Prin mâna întinsă unor puteri mijlocii, G7 vrea să convingă și alte țări să se alăture unei reacții ferme la ascensiunea chineză. Multe dintre aceste țări vor fi cel mai probabil de acord cu descrierea Chinei drept un stat autoritar care își proiectează tot mai agresiv forța în Asia și la nivel global.

India (care deține acum președinția G20) a adoptat o poziție neutră în ce privește războiul Rusiei în Ucraina, dar este implicată într-o rivalitate istorică cu China, datorată în mare parte faptului că cele două țări au o graniță comună din care mare parte este încă disputată. Astfel, chiar dacă India nu va deveni un aliat formal al puterilor vestice, va continua să se poziționeze ca o putere emergentă independentă, ale cărei interese sunt aliniate mai degrabă cu cele ale Vestului decât cu cele ale Chinei și ale aliaților Chinei (Rusia, Iran, Coreea de Nord și Pakistan).

Mai mult, India este un membru formal al Dialogului Cvadrilateral de Securitate, un grup din care mai fac parte SUA, Japonia și Australia și care are obiectivul explicit de a descuraja China. Japonia și India au in mod tradițional relații apropriate și aceeași atitudine ostilă față de China.

Japonia a mai invitat la Summitul G7 lideri din state precum Indonezia, Coreea de Sud (cu care Tokyo a început să dezghețe relațiile, pe fondul unor îngrijorări comune legate de China), Brazilia (o altă putere  a Sudului Global), l-a invitat pe președintele Uniunii Africane și pe președintele Ucrainei. Mesajul a fost clar: prietenia ruso-chineza ”fără limite” are consecințe cât se poate de serioase asupra imaginii Chinei in ochii altor alte puteri.

Mergând și mai departe, G7 a rezervat o parte însemnată din comunicatul final al summitului pentru a explica cum se va opune și cum va descuraja China în anii ce vor veni. Printre altele, documentul descrie politicile chineze de ”coerciție economică” și subliniază importanța unui parteneriat indo-pacific pentru a contra acțiunile Chinei pentru a domina Asia. Comunicatul critică expansionismul chinez în Marea Chinei de Est și Marea Chinei de Sud și avertizează în mod clar China să nu atace Taiwanul.

Liderii occidentali nu mai vorbesc despre ”decuplarea” de China, ci despre reducerea riscurilor, însă limbajul adoptat la summitul G7 pare unul mai degrabă al ”decuplării”. Potrivit comunicatului, acțiunile pentru îndiguirea Chinei vor fi acompaniate de angajarea în relații cu Sudul Global prin mari investiții în tranziția la energia curată.

Nu este de mirare că Beijingul nu și-a putut ascunde nemulțumirea față de G7. Pe lângă summitul Quad care a urmat imediat după întâlnirea G7, summitul de la Hiroshima a venit pe fondul pivotării NATO către Asia, pe fondul afirmării alianței AUKUS (între Australia, Marea Britanie si SUA) ca factor de contrabalansare a Chinei în Pacific.

Între timp, războiul tehnologic dintre China si Occident a continuat să se întețească. Japonia a impus restricții la exporturile de semiconductoare în China restricții la fel de draconice ca și cele impuse deja de SUA. În plus, administrația Biden face presiuni pentru ca Taiwanul și Coreea de Sud să urmeze aceeași cale. În replica, China a interzis chip-urile fabricate de compania americana Micron.

Cum producătorul de chip-uri Nvidia a devenit recent o superputere – asta și datorită cererii tot mai mari pentru chip-uri destinate aplicațiilor de inteligența artificială – este de așteptat ca și acestei companii să-i fie impuse restricții la exporturile în China. Statele Unite au spus limpede că vor să țină China cu cel puțin o generație în urmă în cursa pentru supremația în domeniul inteligenței artificiale.

Există riscul ca China, care dorește să reducă din handicapul pe care îl are față de Vest, să riposteze la sancțiunile impuse de SUA prin reafirmarea rolului important în producerea și rafinarea metalelor rare cruciale pentru tranziția la energia curată. China și-a sporit exporturile de vehicule electrice cu aproape 700%, începând din 2019, iar acum scoate pe piață avioane comerciale care să concureze cu Boeing și Airbus.

Așadar, poate că statele G7 au găsit o modalitate de a descuraja China fără să ajungă la un război rece, însă percepția Beijingului sugerează că liderii vestici nu au reușit să ajusteze acordul fin. Este mai limpede ca niciodată că SUA și Occidentul sunt hotărâți să oprească ascensiunea Chinei.

Firește, chinezii știu că escaladarea de acum se datorează la fel de mult propriilor politici agresive. În interviurile oferite cu ocazia împlinirii a o sută de ani, Henry Kissinger – arhitectul deschiderii SUA față de Cina, în 1972 – a avertizat că, dacă nu ajung la o înțelegere strategică, China și SUA se vor îndrepta spre conflict. Cu cât înghețul va fi mai profund, cu atât mai mare va fi riscul unei escaladări violente.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

34 de Comentarii

 1. Să fim serioși: Japonia nu „face și drege”, ci PRIMEȘTE ORDINE DE LA Washington! Pentru că conducerea „democratică” a Japoniei din ultimele decenii a fost fidelizată „idealurilor” și mai ales procedurilor MASONE, cu epicentrul pe Potomak!
  Da’ tare mă tem că în corpul ofițeresc japonez mai circulă elemente ale codului Bushido, iar asta va mătura masonii Washingtonului în caz de evenimente externe! Abia aștept insurecția armată de la Kiev, ce va pune-capăt nazismului ukrainean sprijinit și alimentat de masonii de pe Potomak……[Rumburak]

 2. Dl. Roubini prezinta desigur doar viziunea americana a lucrurilor. Sa nu iasa lucrurile altfel decat cum sunt clocite ca va fi de RAU pentru toti

 3. Domnule Marchievici, cu respect, Roubini este un propagandist al woke-ul progresist SUA. SUA este intr-un dezastru financiar cu o inflatie creata artificial chiar de catre guvernul american. Nu pot sa uit cum la inceputul pandemiei Roubini propovaduia ajutoarele financiare date la stanga si la dreapta, ca de nu vine apocalipsa…si tocmai aceasta desantare a creat dezordinea financiara si morala pe care o vedem acum. Va recomand sa urmariti publicatia foarte veche si foarte prestigioasa AIER, American Institute for Economic Research. https://www.aier.org/ Daca aduceti publicului informatie din AIER, aceasta informatie va fi o gura de aer proaspat in mizeria media-mainstream.

 4. Numai un bosorog-senil 81 de ani, ca presedintele Statelor Unite Joe Biden poate crede ca angajarea militara pe doua fronturi cu Rusia si China va fi CADTIGATOR,mai ales azi cand Trezeroria SUA este GOALA . America este in COLAPS financiar si economic,iar hegemonia mondiala a bancherilor evrei americani este KAPUT.

 5. Nu intekeg de ce trebuie oprita ascensiunea economica chineza. China nu are dreptul la dezvoltare? Doar anglo-saxonii au dreptul la prosperitate si dezvoltare, ceilalti trebuie cumva sa ramana sclavii lor? De ce sa nu oprim ascensiunea SUA si Marii Britanii asa cum ar fi normal, pentru ca cele doua tari au facut atat de mult rau omenirii pe care au exploatat-o in modul cel mai salbatic?

 6. @beta alfa
  Dl. Roubini exprima dorintele zionismului care dirijeaza politica americana. Doua tari imense precum China si India nu pot fi subjugate de dorintele mafiei khazare care vrea sa aiba controlul exclusiv asupra vietii pe pamant. Cum le este naravul viclean, zionistii incearca sa se joace cu focul dar folosind intermediari, cu mainile altora, asa cum au procedat in trecut si cu cele doua razboaie mondiale pe care le-au declansat si dirijat din umbra. Acum au pus ochiul lor rau pe China.

 7. Auzi, colea, ce ,,strategie,, au ,,democrații,, ăștia de amerloci ”a îndigui, încercui și suprima” China.Ei nu sunt decât consecvenți. Pentru asta nu au ezitat să-și năruiască și turnurile gemene, după care, hopa, au descoperit că dușmanul principal e ,,terorismul,, (creat de ei înșiși). Acum că s-a cam terminat cu terorismul, hopa, pandemia pe care o țin încă în priză, apoi ,hopa, Ucraina că de nu intra NATO în moarte clinică, apoi, hopa, și China. Când China, cu decenii în urmă, era săracă și ca vai de ea ziceau, uite, comunismul nu e în stare să aducă bunăstare, acum când China sub conducerea înțeleaptă a Partidului Comunist a urcat precum o rachetă zic, hopa, e pericol. Da, chiar e pericol, pencă China e un concurent nu numai economic ci mai ales bules unul sistemic. Se pare că multe țări se întreabă cum a făcut China ,,marele salt,, și găsesc că ,,socialismul de factură chineză,, pote fi o cale bună și pentru alții. De aia chițăie tovarășii capitalisti amerloci! Da cine sunteți voi măi acești capitaliști americani care AVEȚI O DATORIE PUBLICĂ PÂNĂ ÎN AL NOUĂLEA CER ȘI O SĂ INTRAȚI MINTENAȘ ÎN INCAPACIATATE DE PLATĂ, ce aia a calului mai vreți? Să nu mai sufle nimeni fără aporbarea voastră? Sper în căderea dolarului ca să vă duceți dracului! Cu China ați chiar dat-o de dracu. Bravo insulelele Soloman care au încheiat acorduri cu Beijng zicând by, by, Taiwan. NeStimați capitaliști din SUA, toată lumea vrea să vă ia Aghiuță, inclusiv ,,prietenii,,voștri. SUA =cea mai nenorocită dictatură capitalist-globalist-fascistoidă. Hai să bem un maotai/d-amerloci să facem hai/ să trăiască Erdoganu/ că iubește(!!??)-americanu! Ia mai plecați, dreacu, pe la casele voastre/că de vine iar Catrina/ iar o să kăkați prăjina!

 8. schema e cunoscuta:
  -S.U.A au fabricat a4a armata de pe Planeta – in Irak
  si tot ei au distrus-o;
  japonia,germania, „tigirii asiatici”,china- fabricatiile S.U.A,
  americanii se gandesc acum sa inchida shandramaua cu „negri”,
  plantatia nu le mai convine.

 9. Buba e Prietenia fara limite declarata de Xi si Putin, de China cu Rusia….din care va iesi solutia pentru scufundarea Portavioanelor americane. Fara Portavioane SUA sunt un colos cu picioare de lut…

 10. Nu era nevoie de Rubini ca sa afle lumea ca SUA-si fabrica iar un dusman, pe care sa-l sanctioneze si boicoteze, dupa ce zeci de ani de zile au trait si traiesc de pe urma lui. SUA, în schimb, trebuie sa priceapa ca nu-s nici „exceptionale”, nici „prima putere a lumii” (China este. Si-a reluat locul de prima putere economica a lumii pe care-l avea-n secolul al XIX lea. Si nici dpdv militar tara nu-i de dispretuit. Dimpotriva). Rubini, însa = divide et impera (China-India), lucru pe care n-o sa-l reuseasca (nici Rusia vs China n-a reusit). O fi India tara cu cea mai mare populatie musulmana din lume, dar îi mai are si pe budhisti si pe crestini. Chiar daca si premieri asasinati de fundamentalisti (Indhira Gandhi … ). @Hello: categoric: SUA nu pot duce razboaie -ba, înca, nu pe 2, ci pe 4 fronturi, si-n Oceanul Arctic, si-n Antarctica, chiar daca-n marile sudului sunt si Australia, si Noua Zeelanda. Evreii din SUA = la fel tuturor minoritatilor nationale care prospera-ntr-o tara – indiferent care, nu numai SUA -, devin mai catolice decât Papa. Cf., si tot sub Democrati, si polonezii din SUA. Rubini, în schimb, uita de marea comunitate CHINEZEASCA din SUA. Tipul se vede ca n-a iesit din propriul ghetto. Asa ca habar n-are de chinatowns. Si de restul oraselelor etnice din metropolele SUA. Ar fi de plâns de mila, daca nu tot un Soros ar fi, adica mai toxic decât o ciuperca.

 11. ps. Rubini-buza-umflata : China si India sunt membre BRICS. În care nu-s si SUA, sa le atâte pe una-mpotriva celeilalte. Sîc!

 12. China e o tara comunista si comunistii vor dori mereu sa raspandeasca aceasta ciuma in toata lumea. Dupa ce va primi o riposta ferma din partea tarilor democrate isi va indrepta expansiunea, culmea, inspre o alta tara ce se indreapta spre comunism, Rusia.

 13. de un an de zile au loc schimb de replici ba vizita unei venerabile doamne, ba un balon ratacitor…numai ca nu cred ca dragonul va intra in conflict…un popor pasnic si intelept

 14. Un articol din categoria : „ sa spui ceva fara sa transmiti nimic”. Dul Roubini a ” uitat” sa spuma esentialul, anume: G7 s-au intalnit pt a incerca sa salveze dolarul din degringolada in care se afla. De aceea au invitat India si Brazilia, doua state membre BRICS, organizatie care a adus dolarul in situata actuala. Sa nu uitam cat la organizatia BRIGS au mai solicitata sa adere alte 13 state, printre care Iran si Emiratele Arabe Unite.

 15. „mishteaux spune:
  15 MAI 2023 LA 0:20
  Saptamana asta va fi un atac cu Hypersonice SELECTIV pe Kiew ? ! Vorbim dupa !
  PS. Centre de comanda, politice ! = incercare de „lovitura de stat” in Ukraina ? ? Vom vedea !
  Nu va zic altceva decat: Fiti pe faza, fiti vigilenti ! Sunt complet dezinteresat de ce va urma … va fac doar ATENTI ! ?”
  SUNT CURIOUS:
  – e straniu adevarat, dupa spusele lui PUTIN, ca a fost atacat cu racehte CENTRUL INTELLIGENCE in KIEW (exact cum prognozat de misteriosul MISHTEAUX ?) si ca u murit OFITERI NATO USA 🙁 si UE (printre care 2 nemti 😀 )???
  INTREB pentru ca si mie mi-e straniu cu le stie mai bine decat insusi CIA care nu-si poate pazi … „consultantii” militari 😀 !
  MDA ! Geniul e geniu si nu tine seama de neamul in care se naste ! 🙂
  E ENORM CATE V-AS mai putea❤️, PUNCTUAL-EXACT spune ! Dar fiind neutru, dosar observ premeditate pagube, de pe margine 😐 !
  Au ucis rusii americani in KIEW la centrul de prelucrare 😉 a informatiilor ? 😛
  PROFETIA CELEBRA e pe implinite: „PUTIN v-a pierde LOCAL pentru a cstiga GLOBAL” …zisa pe intelesul …serviciilor belege ! BLEAH !
  AUD ?

 16. Cacaline,Rusia unde ai lasat-o? Gata,te indrepti spre China ? Limbosule care esti.

 17. Novak Ba da, are,dar nu prin furt de tehnologie sau copiere .Este o dictatura China, in veci nu va accede la lumea civilizata.Ei cauta prin orice mijloace sa controleze,sa verifice,sa urmareasca. Si apoi, nu are ce oferi China pana nu traiesc acei oameni cu adevarat liber.Nu-ti mai explic de ce ca nu ai intelege.

  • Costi ce dreak intelegi tu prin lumea „civilizata”? Cand China avea civilizatie, in Europa inca nu se formasera statele nationale.
   Sa iti spun ca SUA e ca stat de 200 de ani si este un amalgam de „imprumuturi” de franturi de cultura? Cand s-a format civilizatia americana? Sa iti spun ca actuala SUA se lafaie pe cadravele a sute de mii de amerindieni pe care „democratia” americana ii tine in REZERVATII, luandu-le bogatiile si pamanturile>
   Despre ce dreak de civilizatie vorbesti?
   Asia tinea la curatenie pe cand pe coridoarele Luvrului siroiau paraurile de urina, iar pudra si parfumul acopereau putoarea nespalatul.

   Diferente culturale exista. Occidentul vorbeste despre drepturile individului (e adevarat ca in ultimul timp tot mai putin), iar in Asia se vorbeste despre familie si comunitate.
   Asta nu inseamna ca civilizatia asiatica este inferioara civilizatiei europene.

   Pe ce s-a dezvoltata asa zisa civilizatie occidentala? Pe colonialism, sclavagism si jefuirea altor popoare!!!

 18. cei care vonfuc acum sua,ue,uk,s au lamurit ca a departa,rusia,o tara crestina,pentru o suprafata de teren in ukr a facut sa apara brics care va atrage pe multi.vestul e pe calea distrugerii sale si e pacat,lasa loc venirii comunismului chinez in lume.ati observat cum fosti ministri de est sint primiti in china?subteran,deja se fac miscari de apropiere de rusia si china pentru ca prin bis ort ro se stie(prin vazatorii cu duhul de la athos) ca vor fi distruse ue si sua,ca bucurestiul va fi demolat de cutremurul masiv ce se apropie,ca romania va fi atacata de rusia si probabil invinsa deci va bascula iar tradind aliatii germani ca de obicei.
  da,europa va fi distrusa,asa spun cei care au vazut,foarte multi.asa se explica haur,o miscare sintetica a secu prin care se vrea o miscare de jos,opusa globalismului.
  china va invada alaska si vestul canadei.vestul sa si retraga toate fabricile si afacerile din china,oricum nu le vor mai putea folosi pentru ca urmeaza ww3 de vreo 5luni(incepe vara dar are radacini in siria) si la sfirsitul lui va fi un fenomen in care vor dispare 3sferturi din omenire(3zile de intuneric,pe net).pamintul va fi un urias cimitir(si politistii tip garcea,profesorii care nu s buni,astia cu sanatatea la care lumea merge vie si iese moarta,astia vor bani),centrul germaniei va fi la fel mai inainte de asta,rusii ajung pina acolo.din paris ramine turnul eiffel,parizienii isi dau goc la iras(asa sint ei,mai nebuni).populatia lumii va fi de maxim 2miliarde,a romaniei de 4…5mil foarte probabil pina in 2030.dumnezeu tatal numeste asta purificare.oamenii prosti,restartare.
  acelasi drac.

 19. Saddam Hussein Obama Fraiere,Japonia este aliata SUA.Si se vede diferenta. Coreea de Nord s-a aliat cu Rusia.Si,ce a rezultat? Ce mama naibii aveti de nu ganditi rational? Tu ai o gandire de sclav. De ce nu este Ro un stat puternic cum este de exemplu Elvetia? Pentru ca daci liberi,prosti si fudui.Dar lasi si conspirationisti.

 20. sua este condusa de tradatori americani vinduti israelului si Editat…politica externa si finantele sint direct influentate de israel prin Editat americani ca blinken ,chuck schumer feinstaen etc …china a fost propulsata de americani si occidentali indetrimentul americanilor de rind carora le-au fost exportate joburile….lasindu-i someri….acum ca elevul si-a depasit elevul ,Editat incearca sa provoace un razboi cu china sau rusia…de la jidani doar crime si furturi ….israelul este in plina desfasurare……

 21. Pe mine ma amuza economistul american. Ce inteleg el prin expansiunea Chinei? Colaborarile economice si politice inseamna EXPANSIUNE? Atunci ce inseamna AUKUS? Ce inseamna 800 de baze militare americane in intreaga lume, inclusiv Romania?

  Domnul Roubini este naiv daca crede ca incercarea SUA de a dezbina Sudul Global ii va reusi. Alegerile din Turcia ar fi trebuit sa il trezeasca la realitate.
  Lula, presedintele Braziliei, invitat la G7 a refuzat sa se intalneasca cu Zelenski, iar dupa G7, Africa de Sud a spus ca ii asigura imunitate lui Putin, chiar daca tara e membra a CPI, daca participa la sumitul din Africa de Sud. Numeroase tari se indrepta spre BRICS, inclusiv Mexicul intentioneaza sa ceara aderarea la aceasta organizatie din care fac parte Beazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud. Cred ca speranta SUA de a dezbina BRICS si Sudul Global nu prea are sanse. Domnul Roubini se inseala crunt. Sudul Global s-a cam saturat sa fie jefuit de lumea anglo-saxona. In America Latina SUA mai are un singur aliat – Columbia traficantilor de droguri. Acum a venit marea lovitura din partea Venezuelei care si-a exprimat si ea intentia de a adera la BRICS. Speranta ca India sa fie extrasa din Sudul Global este o iluzie. Deocamdata relatiile acestui stat cu Rusia este prea puternica. SUA a pierdut si Orientul Mijlociu. Cand un imperiu isi pierde farmecul, acesta incepe sa se destrame si sa fie parasit rand pe rand de fostele tari-servitoare!!!
  Din pacate Europa arata jalnic. Daca pana acum mai dadea impresia de independenta, acum vasalitatea totala fata de SUA arata Europa ca o sluga jegoasa…

  Un articol plin de iluzii americane…

 22. Nu pricep de ce europeanul, organizația de mucava numită UE, nu reacționează la situația dezastruoasăa europei, la instabilitatea și haosul care se dezlănțuie din motive nu doiar politice cfi maiales economice, datorate sancționării rusului și impunerii liberalizărilor tembele de către democrații americani.. America să dispară militar din europa , iar europa să fie partener, nu subaltern falit și lichea cum e azi.. astea sunt prea vizibile și e cazul de schimbat macazul..

 23. Foarte multe dezinformari in acest articol:
  1,China domina piata mondiala a bateriilor cu 77 % productie,urmata de Polonia si apoi de SUA
  2.In dezvoltarea AI China si SUA sunt cap la cap dar eu cred ca la modul la care e sacrificata statistica pentru alte interese,China e in frunte
  3.In ceea ce priveste produsul intern brut,cea mai corecta statistica este GDP(PPP)in care China are 34 mii de miliarde dolari iar sua are 26 mii miliarde dolari la nivelul anului 2022
  Despre ce vorbim?:))
  Ca SUA vrea sa tina China in urma si nu mai poate ,China dezvoltandu-se pe baze strict capitaliste,cerere vs oferta si concurenta ,chiar daca China,prin partid unic,i-a decuplat pe chinezi de politica idioata ‘democrata” si i-a orientat catre castig material

 24. Rubini fiind economist,este aici interesat de ceea ce denumeste”coercitie economică”a Chinei si vedem ca desi ca i se imputa prin”docoment”ca vrea sa „domine”Pacificul , Asia si la „nivel global”, strinsura de la G7,printre care Ursula u turul pantalonilor curgind pe ea ca un plop,Biden ametit,Macron jucind in sceneta si altii,fac totul sa diminueze exp.de conductori ,Nvidia care aa devenit recent o superputere – asta și datorită cererii tot mai mari pentru chip-uri destinate aplicațiilor de inteligența artificială – este de așteptat ca și acestei companii să-i fie impuse restricții la exporturile în China.
  China e musai sa ramina in urma cu stiinta si tehnolgia o generatie.
  Asa o fi,numai SUA sa aiba voie sa domine, sa dciteze directii prin alde Rubini,Kisinger si alti inteligenti mondiali,numai ea vrea sa faca roboti.Orict de multi ar vrea sa faca,nu va atinge miliardele de populatie ale Chinei,adica un robot la un chinez …Este clar ca este numultumita,ce-i atita prietenie ruso-chineza ”fără limite”,s-o „decuplam”,sa bagam zinzanie cu India,sa desfacem Bricsul ,sa atitam Japanul,sa tesem ,sa retesem canalele noastre canalii si retelele stiute,sa fim vigilentai tovarasi pe latura militara,spune lumii „economistul militar la secret”Rubini!
  Care e mai tare,care e mai mare, ca noi de-aicea nu plecam acasa ca familioanele noastre fanioane de miliardari-inarmati ,nu ne lasa!
  Lasati,secaturilor,omenirea in pace,mergeti secaturilor in forturile voastre si munciti cinstit,din otelul necesar robotilor,omenirea are dreptul a-si cladeasca paine si pace,nu mai instigati la conflicte si razboaie!

 25. Ptr ca o vad prudenta, toti prostii asiatici au impresia in prezent ca SUA este slaba……[Rumburak]

 26. … iar chinzii isi vad de treaba, tehnologic, economic, comercial, relational, pasnic, ceace „enerveaza” la culme!

 27. Nu este departe ziua in care China va decide un embargo total Occidentului pentru produsele sale vandute azi in Occident. Pietele BRICS si cele adiacente care au depus cereri de aderare sunt imense, in acelasi timp ele dispun de toate resursele naturale necesare, pot trai intr-o lume a lor paralela fara sa intefereze deloc cu Occidentul care va trebui sa o ia cam de jos cu dezvoltarea economica reala, adica productia de bunuri, nu speculatiile financiare sau consumul bunurilor produse de altii. Marea vulnerabilitate a Occidentului este ca nu mai produce concret nimic semnificativ in afara de specula financiar bancara, prosperitatea lor a venit pana acum din bunurile ieftine provenite din China sau tarile sudului global. Repunerea in functiune a unei economii eficiente bazata pe productia de bunuri va fi extrem de dificila pentru ca ei nu mai au nici oameni care poseda cunostintele necesare, universitatile lor resetate formeaza astazi doar experti in LGBT, sau ideile bolnave ale unora ca Soros sau ale asa zisei elite, o comunitate parazitara. Pana se vor forma noi generatii de experti in productie vor dura ani, timp in care China si BRICS se vor dezvolta expnential pe alte baze necunoscute in Occident.

 28. @Ileana 1 iunie 2023 la 8:57
  Ileana, ce ne spui aici seamana leit cu directivele descrise in „Protocoalele inteleptilor Sionului”. Sa le fi adoptat oare si americanii? Acelasi gen de conspiratii si manipulare, aceeasi semnatura a uneltirilor. Stau si observ si sunt cuprins de uluire in fata a ce vad ca se intampla!

 29. USA ca imperiu si-a, deja, depasit termenul de valabilitate!
  Precum USSR s-a dus naibii dupa pierderile investitive in Afghanistan, la fel se duce USA buuh dupa pierderile investitive in
  razboiul afghan ! CULMEA e ca investitiile LACOME ale bancilor „yankeie” in razboiul Syrian(pierdut!) si razboiul Ukran(pierdut!) au ridicat la cer imenssa datorie de STAT americana care intre experti fie zis, CORELEAZA temporal, perfect in TIPARIREA DE EXTRA-BANI
  cu razboaile sinchrone lor, ale yankeilor !

 30. FAPTUL ca dollarul se devalorizeaza taman din vina americanilor PERDANTI 😀 , le cad bancile din lipsa profitului „reconstructiei”, de catre yankei a: Syriei, Ukrainei, Afghanistanului, fac ca tarile in pace ale lumii sa se distanteze de DOLLAR-ul fara petrol in saptele lui , ramas ca valoare pe increderea in PLAFONUL-repetitiv-SPART 🙁 „yankeu” 🙁 !
  USA is OUT ! CE I SE INTMPLA USA ACUM E ce-a fost deja odata:

 31. Nici nu sti cata dreptatea ai …poate daca corelezi intelegi si URA absurda a eveoaicei NULAND
  pe rusi in general , de-a valama , doar rusi
  EXACT cum HITLER ura evreii de-a valma , evrei sa fie … nu doar pe bancheri evrei(anglo-francezi: ROTH…) prea lacomi dupa invingerea Germaniei in ww1 🙁 !
  SHALOM !

 32. „Prostii muscalesti spune: 1 IUNIE 2023 LA 9:10
  Ptr ca o vad prudenta, toti prostii asiatici au impresia in prezent ca SUA este slaba……[Rumburak]”
  ISTORIA NU MINTE !
  Marea Britanie a fost un imperiu c-o moneda: LIRA STERLINA, forte … azi e o insula nicimacar in UE si lira e praf 🙁 !
  La fel va fi, istoric imediat, cu USA, raportat la mastodontul creat din vina ei (aruncarea fortata a CHINEI[Taiwan] in bratele Russiei[Donetzk] mastodont russo-chinez si BRICS-ul de ei sustinut 🙂 !
  DE CE CADE SIGUR USA ? (intrebare pentru IQ>145 !)
  – Pentru ca DOLLAR-ul e praf si pulbere … nicimacar „petrol”-ul nu se mai vinde (obligatoriu!) in el ! si mai e
  si PLAFON-SPART yankeu, tiparit in nestiire devalorizand economiile „TEZAURIERE” 😛 in el, ale statelor BRICS care-l vor ca infect-mucegait 🙁 deja … in afara economiilor lor !
  = Nu mai vor ca pe seama fostei obligatii de-a cumpara in dollar ENERGIA, azi OPEC+ disparuta obligatia, sa lasa USA sa se re-re-insanatoseasca prin TIPARNITA pe seama lor, ca dupa VIETNAM 😛 !
  Azi „lumea a 3-a” are alternativa: CHINA si RUSIA , BRICS, unite de nevoia de-a lupta comun contra o USA in CRIZA 😀 !
  PS: Si asta-i un semn ca USA + UE pierd razboiul ukran 😀 !
  Daca castigau sau erau macar semne ca vor csstiga in Ukraina … BRICS-ul nu mai era asa atractiv = USA + UE perdante-n Ukraina nu mai inspira mondial … TEAMA !
  IQ=?
  😉
  [REPET:”USA + UE perdante-n Ukraina nu mai inspira mondial … TEAMA !”]

 33. Russai era cica „putere REGIONALA”
  Ce fel de putere va fi RUSIA daca, dupa ce-a deja castigat in Syria contra USA-ISIS va castiga si impotriva intregului NATO …in razboiul proxi = > UKRAN ?
  Vedeti cat de usor se poate insela OMUL PROST si protestant-biblic-fanatic ? SHALOM alor mei ❤️?! PUP !
  🙁 !
  QUO VADIS USA ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.