UE și SUA vor avea un cod de conduită pentru Inteligența Artificială

Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au anunţat miercuri un proiect de cod de conduită comun cu privire la inteligenţa artificială (AI) deschis ţărilor democratice, care ar urma să se aplice în mod voluntar în acest sector, transmit AFP şi Reuters.

”În viitoarele săptămâni, vom prezenta un proiect de cod de conduită privind inteligenţa artificială”, a declarat vicepreşedinta executivă a Comisiei Europene pentru O Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, într-o conferinţă de presă comună desfăşurată în Suedia cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Ideea este de a exista ”foarte, foarte curând” o propunere finală asupra căreia companiile din acest sector, dominate de giganţii americani Microsoft, Meta sau Google, ”se vor putea angaja în mod voluntar”, a precizat Vestager.

Este vorba despre ”a stabili coduri de conduită voluntare care ar fi deschise tuturor ţărilor care împărtăşesc aceleaşi idei”, a spus Antony Blinken.

În prezenţa fondatorului robotului conversaţional revoluţionar ChatGPT, Sam Altman, chestiunea AI a fost unul dintre subiectele principale ale unei reuniuni a Consiliului comerţului şi tehnologiilor (CCT) desfăşurate la Lulea, în nordul Suediei.

”Uniunea Europeană şi SUA împărtăşesc punctul de vedere comun potrivit căruia tehnologiile de inteligenţă artificială comportă mari oportunităţi, dar prezintă de asemenea riscuri pentru societăţile noastre”, au declarat UE şi Statele Unite într-un comunicat final.

UE doreşte să fie prima la nivel mondial care se dotează cu un cadru juridic complet şi obligatoriu pentru a limita abaterile AI, dar intrarea în vigoare a acestui cadru nu va avea loc înainte de finalul lui 2025.

În privinţa SUA, în pofida numeroaselor discuţii, niciun proiect obligatoriu nu se află pentru moment pe agendă.

O foaie de parcurs euro-americană în cadrul CCT urmează să permită ”identificarea standardelor şi a instrumentelor pentru o AI demnă de încredere”, mai arată comunicatul final.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. „cod de etica” buna asta… acum o saptamana a aparut un scandal, si acuma e in discutie in mediul juridic, ca un avocatel a folosit AI-ul de la ChatGPT sa intocmeasca niste acte pentru o instanta, si BOT-ul a invocat ca precedente juridice care sa argumenteze pozitia lui, niste cazuri care nu exista nicaieri… efectiv AI-ul a inventat minciuni. Iar „Vestul Civilizat” si UE vrea sa foloseasca AI-ul sa detecteze si sa suprime dezinformari. O sa fie cenzura in masa si acoperita cu minciuni grosolane, inventate, mai rau decat inventeaza libtarzii si progresistii care au inceput sa editeze Wikipedia

  2. Dacă cianobacterile ar fi avut ” un cod de conduită” s-ar fi salvat oprind, evoluția vieții pe pământ la ele ? Nu cred ! Au modificat condițiile de viață, eliberând oxigen în atmosferă, până s-au autodistrus dar au pregătit evoluția regnurilor animal și vegetal. La fel și omenirea se autodistruge pregătind evoluția speciei dominante ulterioare.

  3. Daca energia libera e pusa sub obroc, de ce nu ar fi pusa si inteligenta artificiala? De ce sa progresam cand pentru unii e mai bine sa fim tinuti sub control?

  4. Aceastaa IA-inteligenta artificiala va fi promovata indeosebi in armata. Va fi o necesitate. Pentru toti cei care-si respecta oamenii (militarii). Armele autonome vor constituti apanajul celui mai puternic si care, prin asta, va avea sanse sporite de combatere in lupta. Cine va ramane codas la asa ceva, va fi invins aprioric.

  5. ce-s alea „deschis ţărilor democratice” ?

    ue si sua au o latura criminala majora ceea ce face indoielnica orice actiune pe care o intreprind.

    cod de conduita? ha ha ha ha ha ha

  6. Prea multa tevatura. Se uita un lucru simplu: cat o fi ea de inteligentza, tot are un steker, intrerupator sau o baterie. Daca te deranjeaza, il scoti din priza, ii gauresti bateria si l-ai linistit. Doar n-o sa-l lasi sa fabrice bombe nucleare, ca sa-i stii de frica precum nord-coreenilor……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.