OMS cere Bulgariei să nu mai cultive tutun

Cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun, marcată în fiecare an pe 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut Bulgariei să renunţe la culturile de tutun care pun viaţa în pericol, a declarat miercuri, la Sofia, dr. Mihail Okoliski, reprezentantul Bulgariei la OMS.

Tema Zilei Mondiale Fără Tutun este „Avem nevoie de hrană, nu de tutun” şi are drept scop creşterea gradului de conştientizare pentru cultivatorii de tutun cu privire la producţia de culturi alternative şi oportunităţile de comercializare, şi încurajarea acestora să cultive culturi durabile şi hrănitoare. De asemenea, ea are drept scop expunerea eforturilor industriei tutunului de a interfera cu încercările de a înlocui cultivarea tutunului cu culturi durabile, contribuind astfel la criza alimentară globală.

Deşi tutunul este acum o „cultură marginală” în Bulgaria, continuă să i se acorde subvenţii mari, a remarcat economistul dr. Dimitar Sabev de la Institutul de Cercetări Economice din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe (BAS).

Sabev a adăugat că este evident că renunţarea la tutun duce la prosperitate pentru populaţia locală. El a dat exemplu, în acest sens, satul Breznitsa din municipiul Gotse Delchev din sud-vestul Bulgariei. „Acolo, din 2013, toţi sătenii au trecut la zmeură, căpşuni, alune şi ciuperci, arată datele”, a spus Sabev.

Medicul pneumolog dr. Sofia Angelova a subliniat că, potrivit datelor din 2020 de la Centrul Naţional de Sănătate Publică şi Analiză, 39,4% dintre bulgari fumează, cei mai activi fiind cei cu vârsta între 45 şi 55 de ani. Specialistul a subliniat, de asemenea, că tinerii şi copiii folosesc dispozitive electronice pentru tutun.

Tutunul este responsabil pentru aproximativ 8 milioane de decese pe an la nivel mondial, a spus Okoliski. Industria tutunului este singura din lume care ucide mai mult de jumătate dintre utilizatorii săi, a adăugat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

17 Comentarii

    • Pai progresistii mondiali au obsesia sa interzica. De construit ceva util nu sunt in stare asa ca interzic. Evident pentru a ne salva pe noi si planeta! Ce oameni nobili si cat muncesc ei ca sa interzica!

  1. Dupa reusita globala a pandemiei cu covrig 19 era si cazul ca OMS-us sa se bage in seama cu noi arahatisme de doi bani. Nu mai bine cere sa se renunte la cultura de coca in colonia merloca Columbia si de ce nu a tutunului in chiar patria lui de bastina merlocia ?

  2. Dacă duceau la prosperitate pentru populaţia locală culturile de zmeură, căpşuni, alune şi ciuperci în loc de tutun, nu mai era nevoie de recomandări. Treceau demult la astfel de culturi.
    Sa reducă și ceilalți cantitățile cultivate, nu numai Bulgaria.

  3. Good point Rumburak. I s-a cerut DOAR Bulgariei sau si celorlalti producatori, mai mari sau mai mici ? Probabil s-au luat doar de Bulgaria ca e mai pricajita. „Dreptatea” celor mari…

  4. Adica sa se treaca la cultivarea canepii ca este ceruta de cei tineri,fiind ei viitorul de haur al lumii.

  5. A cerut OMS sau Bill Gates?
    Bulgaria cred ca nu e nici în Top 100 la tutun. Sa ceara Chinei care produce cam 50%.

  6. Oare țigările bulgărești mai sînt bune? Cele din România, orice marcă, sînt mahorcă curată. Țigările ce le făceam copii din mătasea uscată a porumbului erau fine față de cele de azi.

  7. ce înseamna sa te înhaitezi cu cine nu trebuie….ti se suie în cap si da ordine….

  8. Niciodată nu s-a putut dovedi vreo legătură între fumat și cancerul la plămîni. Iar cei ce mor de cancer la plămâni sînt 0,3%!
    A doua cauză a mortalității în SUA sînt greșelile medicale! Desigur la noi sînt mai pricepuți.

  9. Peste tot in lumea „civilizata” se trece la cultivarea si culturile de canabis, pe scara larga, care se consuma de multe fumat sub forma de tigari. Cum e mai rau tutunul decat tigarile electronice sau cele de „canepa”? Ca toate put la fel de bine. De ce interzisa una incurajata alta.
    „Avem nevoie de hrană, nu de canabis”

  10. @ „paul”, 31 mai 2023 la 20:21
    Ești nedrept!
    Uite: ca slugă, o mai și laudă stăpîna, cîteodată!
    „Ambasadoarea S.U.A., Kathleen Kavalec: Am văzut o mare stabilitate în Guvern în ultimele luni. Suntem foarte mulțumiți de situația actuală”…
    Nu înțelegeai de ce „rotativa” a sucombat?
    Nu interesează pe nimeni ce credem noi, cetățenii, ăștia care i-am trimis prin vot la conducerea Statului! …pă amerloci îi interesează „dăcît” să treacă trenurili cu armament către Ukraina, șî înapoi cu cereale, iar noi să plătim anticipat cu miliarde de $$ armamentu’ second hand cumpărat dă la ei, ce ne va fi lăsat DACĂ nu-i nevoie să-l dăm GRATUIT Ukrainei naziste……[Rumburak]

  11. „Avem nevoie de hrană, nu de tutun”
    -dom’le
    nu putem manca cat putem fuma!

    -oms ar trebui sa se ingrijeasca de productia de hartie igienica,
    de celalalt capat al „productiei”,
    hartia de c#R a disparut prima in „pandemie”.

  12. Foarte bine! Să nu mai cultive tutun! Să se mulțumească numai cu culesul de țigări Marlboro, da’ iute, cât e încă 6 euro pachetul și mai ales că se scutură imediat cum le-ai atins.

  13. faptul ca nu-i bine sa fumezi si incalcarea suveranitatii unei tari atunci cand ii dai dispozitii…

  14. O fi fumatul rau pentru sanatate, dar asta nu inseamna ca in mod arbitrar trebuie ca o anume tara sa renunte la cultivarea de tutun.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.