Alertă OMS: „Boala papagalului“ se răspândește la om

„Boala papagalului“ sau Psitacoza se răspândește la om avertizează OMS, citată de rainews.it. 

Psitacoza este o boală respiratorie cauzată de o bacterie care infectează în principal păsările, dar care, la om „poate provoca și forme grave care duc la deces“.

De aceea, Organizația Mondială a Sănătății a lansat o alertă privind creșterea numărului de cazuri umane în UE, „întrucât comunicarea la timp a acestor riscuri ne poate ajuta sa avem intervenții cat mai anticipative ale unei posibile noi situații de urgență infecțioasă”.

Fabrizio Pregliasco, virolog la Universitatea din Milano, comentează raportul OMS privind o tendință de creștere a infecției umane cu Chlamydophila psittaci în Uniunea Europeană între 2023 și începutul anului 2024, deosebit de marcată în noiembrie și decembrie trecut. „ Trebuie să primim aceste alerte cu simț de responsabilitate și atenție, fără a exagera în alarmism – precizează expertul – dar nici subestimându-le”.

„Trăim într-un ecosistem format din interacțiuni continue între virusuri, bacterii, animale și oameni”, explică Pregliasco. De aici și necesitatea unei abordări „One Health” care necesită „responsabilitatea și atenția tuturor – reiterează el – și mai ales a instituțiilor, chemate să efectueze controale din ce în ce mai intense și numeroase în cadrul unei rețele internaționale complexe și extinse, care este finanțată, astfel încât să poată garanta o sensibilitate adecvată” pentru a detecta urgențele viitoare la timp, și alimentat de „rapoarte constante care trebuie colectate și împărtășite rapid. Aceasta este lecția pe care am învățat-o de la Covid: comunicare, atenție, responsabilitate și „ingrijorare” .

Ce este psitacoza

Psittacoza, numită și ornitoză sau boala papagalului, este o infecție pe care oamenii o contractează de obicei de la păsări, din cauza unei bacterii numită Chlamydia psittaci. Păsările capabile să transmită această boală infecțioasă sunt ​​papagalii, canarii, vrăbiile, porumbeii etc.

Boala poate fi contractată dacă o persoană ia contact direct cu urina, fecalele, ouăle sau penele animalelor infectate.
Formele mai puțin severe de psitacoză pot fi asimptomatice sau caracterizate prin simptome asemănătoare gripei; formele mai grave pot da însă naştere la pneumonie.

OMS este îngrijorată de răspândirea acestei boli

Într-un buletin lansat marți, 5 martie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează asupra creșterii cazurilor de psitacoză în Europa. În cursul anului 2023 și începutul lui 2024, Austria, Danemarca, Germania, Suedia și Țările de Jos au raportat cazuri pe teritoriul lor. În fiecare dintre aceste țări, au fost înregistrate câteva zeci de cazuri în ultimele luni, „o creștere neobișnuită și neașteptată”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

17 Comentarii

  1. In Romania cam toti au boala papagalului. Se manifesta prin cereri repetate „Vrem in Schengen” care nu se opresc desi stapanul ii arde una peste bot de fiecare data. Normal papagalul repeta cele doua cuvinte si asteapta…

  2. Vrem iar în bulă! Să stăm închişi în case, cu injecții Pfizer, ca să nu ne infectăm şi să nu-i infectăm pe cei dragi, fiindcă asta-i adevărata libertate!
    Trăiască OMS care ne iubeşte!

  3. Papagalu a aparut iar in presa sa ne indemne sa ne inrolam copii in armata

  4. Alertă! In politica românească exista boala papagalului mincinos, escroc, hot! Ce tratament exista la nivel global pentru vindecare?!
    P.s. mai au în depozite flacoane și trebuiesc vândute😉?! Bă idioților, Romania nu e tara in care trăiesc papagalii ca specie sa se reproducă masiv, în tarile calde dar nu va accepta manipularea cu intepaturile?!

  5. Uitati-va numai la televiziunile de pubela si o sa vedeti papagali cu duiumul. Daca insistati sa-i urmariti, va pricopsiti cu toate bolile. Si mai ales, nu va mai luati dupa OMS.

  6. Hai cu vaccinul! Boostere peste boostere, cate 5 la un booster! Ursuleana a început deja „negocierile”, hai tu ursa !

  7. Ingrozitor. Singura solutie, lockdown total si ciparea populatiei, pentru siguranta.

  8. ei ne anunta, daca tine, planul continua (oamenii ar trebui sa iasa masiv in strada, asa cum sunt fermierii in europa acum!). nu a tinut nici „schimbarea climei”, dar iaca-ta ca intr-o lume fara de reactie, ei implementeaza planul de saracire si genocid pe somnul tau, OMULE! exemplu clasic: omul caruia ii plac vacantele afara – plateste obedient taxa pe codoi, da? atat timp cat abominatiile de incalcare a drepturilor fundamentale vin DE SUS IN JOS, DAR NI SE SPUNE CA SUNTEM DEMOCRATI, IAR NOI ACCEPTAM, AVEM EXACT CE MERITAM! continuati sa platiti taxele aberante deja,la care vad ca nu va sinchisiti, dara va plangeti prin colturi, si cele care vor mai urma, precum si „reglemetarile” care vor strange latul pe gatul libertatii, precum si uciderea in masa a pasarilor, animalelor si in final, a intregii existente „aici” – de mao si uciderea vrabiilor, va amintiti? mai, draga, mai…

  9. Intai trolii prorusi sunt afectati.Apoi noi, ceilalti.Nu-mi explic cum…

  10. Alta zoonoza, orocare e buna ca scopul scuza mijloacele, si iar declara OMS o pandemie, sa se faca vinzare buna la BigPharma, ca doar spaga e deja a schimbat proprietarul! Cu MoncyPops n-a functionat cum se dorea in culise, poate acuma merge mai bine cu profitil …

  11. @ Mulți bețivi, ”care trag la măsea” , or fi angajat și pe la OMS, ? Rafila, Arafat consumă, ? Arafat se certa cu Băsescu pe funcții, ?

  12. ONG-urile care militeaza in favoarea adoptiei de animale de companie trebuie sa suporte o cota parte din pretul medicamentelor si procedurilor medicale necesare prevenirii si tratamentului bolilor induse oamenilor de catre animalele de companie. ONG-urile sa suporte consecintele traficului lor de influenta in favoarea adoptiei de animale de companie.

  13. Psitacoza= boala transmisa de papagali.

    Ornitoza= boala transmisa de porumbei.

    Am diagnosticat, in anii 90, o ornitoza, a copilului tanar (un coleg asistent medical). Am si tratat-o. Atunci aveam permisiunea: Parafa mea= raspunderea personala, medico-legala, asumata . Regulile impuse, azi, imi interzic.

    Bat-o vina de „SCOALA VECHE”!

    La scara vietii, patologia nu se schimba. Putine sunt „bolile, cele noi”, sub Soare.

    Sanatate tuturor!

  14. cand eram mic am vazut un film in care victima a murit de la pasarea din colivie…deci de foarte mult timp sa cunoste existenta unor boli care se transmit de la pasari/animale

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.