Creșterea vârstei de pensionare îi „îngrijorează profund” pe procurori

Adunările generale ale procurorilor de la Parchetul General, DNA şi DIICOT, întrunite vineri la solicitarea CSM, au adoptat un punct de vedere în care susţin că proiectul de lege privind creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani propus în prezent are drept consecinţă directă crearea unei discriminări imediate între magistraţi.

Într-un comunicat transmis de DIICOT, procurorii solicită adoptarea unui sistem real de etapizare a vârstei standard de pensionare, care să evite disfuncţiile şi inechităţile din sistemul judiciar, cu asigurarea previzibilităţii şi respectării statutului constituţional al magistraţilor.

„Punctul de vedere exprimat în Adunările generale ale procurorilor reprezintă o expresie a îngrijorării profunde generată de propunerile de modificare a Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, pe fondul lipsei totale de transparenţă în procesul decizional şi fără nicio consultare prealabilă a reprezentanţilor sistemului judiciar, în pofida apelului constant la dialog, exprimat inclusiv prin Hotărârea Plenului CSM nr. 90 din data de 25.05.2022. S-a arătat că, în adoptarea reglementărilor în acest domeniu, trebuie evitată instituirea oricărei discriminări viitoare între beneficiarii pensiei de serviciu, modul de etapizare a vârstei de pensionare propus în prezent având drept consecinţă directă crearea unei discriminări imediate între magistraţi, prin impunerea unei condiţii similare de vârstă pentru majoritatea acestora, fără nicio diferenţiere reală în raport de vechimea în magistratură acumulată până în acest moment”, susţin procurorii.

În acelaşi timp, spun aceştia, aplicarea intempestivă şi fără niciun studiu prealabil de impact al acestor modificări are aptitudinea de a crea disfuncţionalităţi majore în sistemul judiciar, atât prin pensionarea imediată a unui număr semnificativ de judecători şi procurori, cât şi prin afectarea severă a capacităţii de atragere în profesie de noi magistraţi, cu riscul producerii unor consecinţe grave, pe termen lung, pentru buna funcţionare a sistemului judiciar, grevat oricum de o criză de personal fără precedent.

„De aceea, apare ca imperios necesară iniţierea unor consultări imediate a reprezentanţilor sistemului judiciar, în vederea adoptării unui sistem real, transparent şi previzibil de etapizare a vârstei standard de pensionare, care să evite disfuncţiile şi inechităţile din sistemul judiciar, cu respectarea statutului constituţional al magistraţilor şi a obligaţiilor asumate în cadrul Mecanismului privind statul de drept”, susţin Adunările generale ale procurorilor.

Reacţia procurorilor vine după ce ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat săptămâna trecută că vârsta de pensionare va creşte treptat până la 65 de ani pentru toţi românii, în urma discuţiilor cu Comisia Europeană privind eliminarea pensiilor speciale. Modificarea urmează să fie aplicată prin introducerea unor amendamente în Parlament.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Se va modifica vârsta, este logic, și rezultat firesc al ”muncii prestate de procurori”. Rețetă de carieră ”magistrat”- procuror în România: -se iau două -trei dosar”grele”, se păstrează ”în lucru”, se freacă menta bine-bine, se mai adaugă o ceartă cu parlamentarii pe motiv de pensie sau ceva cu ”independența justiției” …și gata, a venit PRESCRIPȚIA (prima zeiță a justiției române) …și la 48 de ani a venit PENSIA (a doua zeiță a justiției)!!! Ce fel de persoane sunteți? Visați la pensie din prima zi de muncă??!!

  2. Procurorii nu sunt magistrati. Doar judecatorii sunt magistrati. Considerarea procurorilor ca magistrati este o reminiscenta sovietica ! Procurorii sunt sefii politistilor si trebuie sa aiba un tratament similar sau doar usor peste politisti. Ei conduc anchete si apartin Ministerului Public adica avocatii statului. Nu sunt magistrati( adica cei care impart dreptatea )….

  3. Justitia romana este un grup infractional organizat, care a distrus cat a putut tara. Procurorii ar trebui exclusi din randul magistratilor si obligati sa munceasca tot pana la 65 de ani, iar judecatorii sa fie admisi in functie doar dupa cel putin 15 ani de ucenicie. Ce-aia judecator la 30 de ani?! Ce experienta legislativa au? Mai mult, trebuie interzisa colaborarea cu ” serviciile „, in afara cazurilor de siguranta nationala.

  4. Poate acuma revin si regulile de promovare, si nu mai cresti ca Lulutza, din porcusor de coada sapei la porcusor de Inalta Curte de Castrare a Justitiei in 5 ani, fara concursuri.

  5. …legea majorarii varstei de pensionare pt pulime a fost trecuta in fals, pe vremea robertei anastase…toata tara a vazut cum 90 si ceva de parlamentari prezenti la vot s-au transformat in 173…a fost deschis un dosar penal, inchis din lipsa de probe…deci, pt procurori, magistrati, cresterea varstei de pensionare la fel ca pt bobor, brusc si dintr-o data!…ce tie nu z ti place!…si inca ceva:pensie pe contributivitate, singura care are atribut de drept castigat…specialele nu sunt drept patrimonial castigat, sunt mita acordata prin lege, tot prin lege pot fi desfiintate mintenas…a!..am uitat, dulapul cretin si ravasitoarea au savarsit infractiuni, fals si uz de fals, etc…risca parnaia daca misca ceva in acest sens…

  6. Vai, ce m-am speriat! Credeam că-i îngrijorează profund și pe judecători. Dar nu e cazul.

  7. Trenui ca anumite catergorii de angajati ai statului (procurori, judecatori, politisti) sa fie pensionati automat dupa incheierea studiilor de specialitate. Oricum sistemul de stat este praf si pulbere in totalitate, rezultat al „lucrului bine facut” de catre Iohannis si securistii lui.

  8. Saracii, transpira de atita munca. Nu va e rusine ticalosilor? Suunteti doar slujbasi ai statului nu magistrati.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.