Pentru „un pumn de dolari în plus“

Ruinele RAFO Onești, scoase la vânzare

50 milioane dolari. Atât mai costă acum platforma industrială RAFO Onești, altădată un gigant al economiei românești, în care se investise peste un miliard de dolari, avea o capacitate de rafinare anuală de 5 milioane de tone și 10.000 de angajați.

Prețul apare în anunțul de vânzare a rafinăriei, postat de lichidatorul Casa de Insolvență Transilvania, iar cumpărătorul poate deveni proprietar pe „echipamente și instalații specifice activității de procesare primară și secundară a țițeiului, precum: instalație de distilare atmosferică în vid cu o capacitate de 3,5 milioane tone pe an, instalații de hidrofinare a benzinei și motorinei, instalații de reformare catalitică a benzinei, de hidrodesulfurare a distilatului de vid, instalații de producere a hidrogenului, instalație de producere eteri pentru benzină (licență proprie), instalație de desuflurare a gazelor și recuperare a sulfului și altele“. În plus, 265 de hectare în Onești, legate la rețeaua de energie electrică și gaze, cu linie de cale ferată uzinală și racord la rețeaua națională de transport țiței.

Licitația pentru rafinăria aflată în insolvență se va ține pe 27 aprilie la sediul lichidatorului. Este a doua încercare de a vinde întreg obiectivul industrial, prima desfășurându-se în februarie. Prețul de pornire a fost de 60 milioane dolari și nimeni nu s-a prezentat.

Se vinde și cu mai puțin

Dacă CITR nu reușește să găsească un cumpărător pe 27 aprilie, este împuternicită de către creditorii RAFO, prin planul de reorganizare aprobat în decembrie 2017, să continue licitarea platformei industriale cu încă două praguri de discount, dar nu la mai puțin de 30 milioane dolari. Practic, creditorii, dintre care majoritari sunt un grup de ruși condus de oligarhul Iakov Goldovskiy, acceptă să se vândă RAFO cu jumătate din valoarea cerută inițial

Pentru participarea la licitație este nevoie de depunerea unei garanții de 2 milioane dolari. Caietul de sarcini costă 24.000 euro.

Potrivit planului de reorganizare a RAFO, viitorul cumpărător va fi obligat să păstreze domeniul de activitate cel puţin cinci ani, astfel încât să fie preîntâmpinată dezafectarea întregii platforme. Prin vânzarea la valoarea de piață a activelor companiei, se estimează că cei care au creditat societatea își vor recupera circa 57% din creanțe, în timp ce, în ipoteza falimentului și a cedării activelor la valoarea de lichidare, gradul de recuperare ar fi de doar 34,36%, se arată în planul de reorganizare.

Rafinăria are datorii de circa 330 milioane lei şi se află de mai mulţi ani în conservare, activitatea fiind în prezent inexistentă. Unitatea mai are doar 80 de angajaţi, este capabilă să producă imediat carburanți de tip Euro 5, iar pentru repornirea ei este necesară o infuzie de capital. De-a lungul timpului, au existat zvonuri ori simple declarații ale sindicaliștilor privind investitori interesați de RAFO. Nimic nu a fost însă asumat oficial, nimic nu s-a concretizat.

„Pe parcursul perioadei de insolvenţă şi de observaţie asupra societăţii, RAFO a fost vizitată de diverse delegaţii din Iran, Irak, Italia, Luxemburg, Rusia, Georgia, Elveţia, Ucraina, Australia, SUA, Turcia şi din alte state. Delegaţii au rămas surprinşi că rafinăria există cu toate unităţile bine conservate şi, după mici teste de audit tehnic, au constatat că poate constitui un centru pentru dezvoltarea unor afaceri în domeniul prelucrării ţiţeiului şi petrochimiei. Astfel, au precizat că vor veni cu oferte pentru licitaţie“, aceasta este doar ultima dintr-o serie de declarații în acest sens a reprezentantului legal al salariaţilor, liderul sindical Ion Marian.

Anul trecut, în august, părea că RAFO va mai primi o șansă. La acel moment, mai multe companii de stat și investitori privați păreau să se fi pus de acord să reînvie platforma petrochimică Borzești – Onești. Romgaz Mediaş, Conpet Ploieşti şi Oil Terminal Constanţa, plus finanţatori privaţi, precum Banca Transilvania şi SIF Moldova, au semnat un protocol de colaborare privind înființarea unui consorțiu denumit Compania de Energie, Chimie și Petrochimie Moldova, care ar fi reunit RAFO, Uton, Carom și termocentrala Borzești, recreând platforma care genera vânzări de sute de milioane de dolari, înainte de Revoluție, în țară și străinătate. Proiectul a rămas doar la stadiul de proiect, RAFO fiind scoasă la vânzare acum pentru câteva zeci de milioane de dolari, Carom este și ea în portofoliul unui lichidator, termocentrala se află, de ani de zile, în conservare, instituția ei tutelară fiind Ministerul Economiei.

Acționariat obscur

RAFO a fost înfiinţată în 1956, cu scopul de a procesa ţiţeiul nesulfuros, fiind una dintre cele mai mari rafinării de la noi din ţară. Are o capacitate de rafinare de 3,5 milioane tone pe an.

Până în 1990, rafinăria a funcţionat aproape exclusiv cu ţiţei din import, în special iranian, greu. După 1990, rafinăria a fost alimentată cu ţiţei din Azerbaijan, Kazahstan, Turkmenistan şi Rusia. Rafinăria are instalaţii de distilare atmosferică şi în vid, reformare şi cracare catalitică, complex de extracţie aromate până la separarea paraxilenului şi de conversie a toluenului în benzen, instalaţii de hidrofinare (benzină, motorină şi distilat de vid), instalaţii de cocsare şi extracţie a sulfului.

În 2001, RAFO a fost vândută de statul român unei companii portugheze, după care, în 2003, a fost revândută către o companie înregistrată la Londra. În prezent, rafinăria este în proprietatea unei companii austriece care are acţionari din Rusia. La ultima revânzare, care s-a făcut în anul 2006, actualul proprietar a plătit pentru RAFO suma de 543 milioane dolari.

În anul 2009 a fost întreruptă activitatea de rafinare pentru a fi implementat un program de retehnologizare în urma căruia rafinăria trebuia să crească producţia de substanţe aromate destinate unei unităţi noi de producţie polietilentereftalat (PET). Lipsa unei surse de finanţare a dus la stoparea proiectului şi la conservarea instalaţiilor de rafinare, care au rămas în această stare până în prezent.

După repetate scandaluri şi privatizări îndoielnice, rafinăria a ajuns în mâinile ruşilor, în anul 2009. Astfel, RAFO a fost cumpărată, în anul 2009, de Petrochemical Holding – proprietatea fostului oligarh rus Iakov Goldovskiy, care a deţinut colosul petrochimic Sibur până la venirea la putere a lui Vladimir Putin. Ulterior, Goldovskiy a fost arestat pentru şapte luni, după care a fost eliberat, a părăsit Rusia şi a înfiinţat Petrochemical Holding în Austria, companie aflată printre primele din Europa la producerea de PET-uri.

RAFO Onești a reintrat în insolvență pe data de 27 octombrie 2016, după ce în 2011 ieșise dintr-o procedură de reorganizare care durase şapte ani.

Peste 90% din datoriile de acum ale RAFO sunt către fostul acționar majoritar al companiei, Petrochemical Holding, grup înregistrat în Austria și controlat de omul de afaceri rus Iakov Goldovski. În vara anului trecut, pachetul de 96,5% din acţiuni a fost preluat de compania Anders Capital GmbH, înregistrată în Austria și controlată de doi oameni de afaceri din Republica Moldova. Câteva luni mai târziu, acţiunile rafinăriei au ajuns la compania de consultanţă şi training Result-4-You BVBA, înregistrată în Belgia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Mihai Soare 1057 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Domnule, incontestat mare lider al Partidului Social Democrat, L. DRAGNEA, preocupați-va nu de mutat ambasada României la Ierusalim, și hâre ieftine cu guvernatorul BNR, ci de salvat RAFO Onești și ce mai stâ în picioare cu locurile lor muncă pentru românii moldoveni și ci ceilalți. Ce a rămas din splendida industrie petrochimică din zona Onești- Borzești? Nu-i numai vina DNA că tot ce a fost industrie a statului român sau industriaș român a fost nimicit și muncitorii de înaltă calificare au luat cale străinătății, e și vina PSD. Ungurii construiesc combinat de mase plastice pe gazul ce-l așteaptă de la noi. Despre așa ceva convorbiți cu domnul Isărescu. Inflația este rezultatul scăderii TVA la mâncare. La toate trebuia scăzut numai la mâcare nu. Pâinea care la TVA 24 % era 4 lei costa acum 6 lei. Făina are același preț iar benzina costa în 2012, 6,06 lei! Când vă uitați în frumoșii ochi ai celor de 23 de ani gâdiți-vă și unde vor lucra cei cei au, fiindcă nu poate fi toată lumea avocat sau economist!

    • discuta cu covesi. Imediat ce incearca cineva sa faca ceva bun pentru tara, sa semneze niste contracte, sa ia niste bani de la EU, sa repare ceva, sa investeasca, daca ambasadele considera ca se face concurenta intereselor straine, sare covesi la comanda si creeaza niste dosare cu procurori de la unitatile de elita.

    • Nevotantule. ai uitat de JAFO? De marea propaganda a Kiorului si de cum facea el spume pe la televiziuni? Ai uitat de draghe Stolo care ameninta cu furie niste dusmani nevazuti? Si ce-a urmat? Inchiderea lui Iacubov si Gaureanu, pentru niste transferuri si compensatii cu CET Govora, privatizarea RAFO cu oligarhia rusa , iertarea rusilor de 300 Mil. USD, datorii istorice ….Jaful continua. Toate executate sub mandatul Boc-Basescu si Stolo consilier prezidential. Asa ca fii bun nevotantule,proaganda-propaganda, dar politizarea si dezinformarea sunt apanajul diviziei de presa a Serviciilor. Daca nu stii unde lucrezi, intreaba gradele superioare, sau portarul cand te duci la casierie.

  2. RAFO-Jafo
    Afish mare shi tema de campanie a PDL-marca Basescu.

    Mai tzinetzi minte.

    Acuma multzumitzii lui Basescu si clanurilor sale mafoate aflate inca la conducerea din umbra a Romaniei.
    Clanuri care au facut posibil vaazare lui Rafo de la niste nafioatzi la altzi mafiotzi cata vreme mafiotul care vaindea era cu acte in regula de 1 saptamana in puscaria la „arest preventiv” shi urma sa mai stea inca 2 saptamai dup avanzare in respectiva puscarie

    RAFO Onesti care incepuse sa maara putzin cate putzi inca de pe vremea clicilor lui Ilescu ori Constantinescu a murit definitiv odata cu venirea la putere a clicii Basescu-FMI.
    Acuma cadavrul sau este doar pus in mormant.

    PS o vreme cand inca se mai lucra am lucrat si eu acolo.
    „E shi vina PSDS-ului” hahahahahaha mai reformatorii lui peste prajit mai .
    Acuma cand tot ce atzi latrat voi cu ura si venin vi s-a inmplinit acu shi altzii sunt de vine nu asha ?
    Hai cu reforma hai cu reforma neamule.
    Mai stie cineva ce prevedea programul Bechtel finantzat de FMI de „reformare” prin lichidare a industrie petrochimice romanesti.
    Planul a izbandit respectiva industrie e „reformata” shi moarta.
    Moarta aidoma cacademicieni pentru pohta careia respectiva industrie a fost creata.
    A murit „cacademiciana” cu al sau „codoi” cu tot , v-a murit shi industria ei favorita .

    R.I.P.

    Unde vor lucra „frumoșii ochi ai celor de 23 de ani” ?
    Acasa la tac’su acasa ori negru sclav pe plantatziea altuia ca atat a mai ramas din Romania de ieri.

  3. Raiul oltenilor,..Gândește-te cât fier vechi e de cărat, valorificat.. Cât de harnic va fi juvetele când e vorba de luat. Sigur cel care o cumpără va beneficia doar de teren,..

  4. Un cantec spune ,, tot ce-i romanesc nu piere” ,dar vedem ca tot cei romanesc piere

  5. Este minunat ! Ce nevoie are Romania de RAFO ? Hai s-o vindem pe nimic ! Tara nu are nevoie de ea ! Pai , este normal, daca ne gandim , ca am vandut la straini petrolul ! Ce sa rafinam papura si paie ? La fier vechi cu ea ! Desigur , urmeaza sa se vanda si termoelectrica , hidroelectrica si nuclearelectrica ! Lasa sa-si bata capul alti cu ele !Tara va cumpara energie de la eventualii proprietari , daca or sa vrea sa ne vanda , la pretul lor ! Si uite asa Romania se dezvolta extraordinar ! Vivat !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.