Şefii marilor corporaţii internaţionale îşi dau întâlnire în Rusia

Şefii mai multor corporaţii internaţionale se adună la St. Petersburg, în Rusia, pentru forumul economic anual al acestei ţări. Evenimentul, care debutează joi, 18 iunie, este aşteptat cu maxim interes de ruşi, care speră în felul acesta să atragă investiţii serioase şi să rezolve pe cât este posibil relaţiile cu restul lumii. Cele trei zile de la St. Petersburg vin într-un moment dificil pentru Rusia. Ţara este izolată în plan politic din pricina sancţiunilor internaţionale impuse de Occident după invadarea Crimeei şi declanşarea războiului din estul Ucrainei. Şi asta nu era de ajuns, pentru că economia Rusiei a fost lovită şi de ieftinirea masivă a ţiţeiului pe pieţele mondiale, de ieşirile de capital şi de creşterea inflaţiei. În 2015, beneficiind de o stabilizare a preţului la petrol, rubla a reuşit să menţină un curs de schimb stabil în faţa dolarului, la nivelul de 55 de ruble/USD, comparativ cu 70 de ruble-USD în februarie, iar inflaţia şi-a domolit galopul.

Sunt voci care susţin că forumul de anul acesta va fi mai reuşit decât cel de anul trecut, când oamenii de afaceri americani nu au participat la summit. „Mulţi directori executivi ai multinaţionalelor din Statele Unite şi Europa au confirmat prezenţa lor la SPIEF 2015 (forumul de la St. Petersburg, n.r.). Nu doar aprecierea rublei, ci şi creşterea înregistrată de acţiunile şi obligaţiunile de pe piaţa rusească fac ca această manifestare să se desfăşoare într-un context mai optimist”, a declarat Marcus Svedberg, economist şef al East Capital, citat de CNBC. Potrivit acestuia, afacerile care sunt supuse sancţiunilor creează probleme. Însă analiştii din lumea întreagă vorbesc deja de renunţarea treptată a acestor sancţiuni, nicidecum de înăsprirea lor.

Vor fi prezente 1.600 de companii. Agenţia de ştiri rusească TASS spune că 59 dintre aceste societăţi sunt prezente în topurile Forbes şi Fortune. Spre marea bucurie a ruşilor, cele 59 de companii vor fi reprezentate la forumul din St. Petersburg. Printre acestea se află Metro, Shell, Total, Boston Consulting Group, British Petroleum, TUI, Enel, Societe Generale, Eni, dar şi multe firme din Asia. Conform Business24, vor exista un forum Shanghai Cooperation Organization, unul BRICS şi unul dedicat statelor din grupul B20. De asemenea, pe parcursul celor trei zile, se vor organiza opt mese rotunde pentru oamenii de afaceri din toată lumea.

Deasupra Moscovei încă bântuie nori negri, care trag în jos speranţele de revenire. Se estimează o creştere economică slabă pentru 2015 şi 2016, fapt care dă mari de cap Băncii Centrale. În aprilie, PIB-ul Rusiei a fost cu 4,2% mai scăzut faţă de perioada similară a anului trecut. În primul trimestru al acestui an au fost retraşi din Rusia 32,6 miliarde de dolari. A fost un semnal că lumea investitorilor nu agreează riscul politic. Steen Jakobsen, economistul şef al Saxobank, spune că varianta impunerii controlului capitalului i-a intimidat şi mai mult pe oamenii de afaceri. „Am constatat o aversiune pentru derularea afacerilor în Rusia, iar aceasta este cauzată în mare parte de discriminarea ce se întrevede în aplicarea măsurilor regulatorii şi în afara serviciilor. Există această teamă, dar reprezintă un drum cu dublu sens”, a declarat Jakobsen. El a adăugat că Saxobank rămâne angajată pe piaţa rusească pentru că sunt optimişti în privinţa evoluţiei ulterioare a economiei acestei ţări. „Este o naţiune obişnuită cu vânturi potrivnice. Trebuie să căutăm portiţele care permit cooperarea directe între companii. Ultima dată când am zburat de la Londra la Moscova, avionul era ocupat doar pe sfert. Din nefericiere, aceasta este o situaţie în care toată lumea are de pierdut”, susţine Jakobsen.

La nivel politic, ridicarea sancţiunilor aplicate Rusiei e o operaţiune care se lasă aşteptată. Săptămâna trecută, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care cere statelor UE să menţină sancţiunile Rusiei şi că acestea s-ar putea prelungi până la sfârşitul acestui an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.