Sejur cu frapieră

Un Rolls Royce, trei Bentley, un Ferrari și, pierdute pe lângă ele, timid parcate pe trotuare, nenumărate și neînsemnate Range Rover, Mercedesuri matisate, sport. Un Logan ar avea acces în zonă doar impietând spațiul intim al elitei aflate în vacanță în Mamaia Sat.

Mamaia, aia bătrână, este babă, babă. VIP-urile s-au mutat în satul care s-a extins înghesuind plaja Năvodari, până sub coșurile combinatului Midia-Năvodari. Printre hotelurile de lux abia mai recunoști câteva clădiri vechi, scunde, care, pe vremuri, dominau cu statura lor marea de corturi și plaja nudiștilor unde puteai cumpăra săpunuri, Kent, blugi sau ciunga.

Azimuth este regina plajelor din sat. Un Bentley care-i poartă reclama și câțiva băieți cu ceafa lată și brațul gros cât cauciucurile mașinii îi străjuiesc intrarea zi și noapte. Este o barieră între lumi. Pe de-o parte se bronzează VIP-urile, pe cealaltă, cei care nici nu visează la cât ar putea costa un acces pe plajă și desigur, cei care încearcă să strecoare înăuntru mimând bună-starea: băieți sărăcuți, dar frezați și pensați; nelipsitele fete tunate, cu buze țuguiate și operații estetice care le fac pe toate să pară surori, un fel de ținută obligatorie care garantează succesul.

Fără cel puțin 1.500 de euro nu te poți apropia de cazarea și masa oferite de sat într-un sejur, iar dacă nu ai acești bani, te poți caza mai departe, poți mânca la „plimbă tava” și bronza pe plajele mai ieftine, private, unde scaunul costă cel puțin 50 de lei și nimeni nu te întreabă dacă vrei să bei o apă, de parcă ar face rău afacerii puțină negustorie.

Mamaia Sat înnobilează chiar și pe cel mai sărăcan românaș care-i calcă nisipul. Te simți molipsit de opulența celor care trăiesc în hotelurile de lux și mănâncă sushi de 100 de euro. Trebuie să fii cumva ca ei și să te postezi pe Facebook. Prin urmare, ce faci?! Te duci frumos și cumperi o frapieră, vin, afine și pahare cu picior înalt și fin. Le pui în mijlocul plajei și te tragi în poză pentru urmași, ca să știe din ce neam bun se trag. Te simți important, VIP, chiar dacă pe lângă tine trec vânzătorii de porumb fiert, covrigi, gogoși și zmeie.

Seara, faleza satului este plină de lume. Cățelușii chinezești care latră cu ochii lucind, baloane luminate, poze la minut pe magnet, bâlciuri, loc de dat cu pumnul pe puncte, gogoșile, vata de zahăr și înghețata îți spun clar că adevărata viață de noapte începe mai târziu. Deocamdată, familiile vizitează viața de lux, pe dinafară, circulând regulamentar, pe partea dreaptă a trotuarului. Întârziații se pot bucura din depărtare de muzica live din cluburile de pe plajă și de clinchetul paharelor de cristal. Un spectacol gratis de care te poți bucura cu o bere în mână, stând pe bordură.

Dacă ești cât de cât un ins rațional, înțelegi că niciodată nu vei putea să trăiești viața pe care ai râvnit-o în zilele care au trecut. Două lumi, două categorii de oameni pe care mijloacele de trai îi separă unii de alții și poate nici nu ai fi realizat acest lucru dacă nu ar exista acest fel de zone crepusculare, de rară întrepătrundere a ierarhiei sociale, cum este Mamaia Sat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

12 Comentarii

 1. Demagogie cat cuprinde! Asa este peste tot in lume. Diferenta este facauta de bani. Vrei standard de VIP, iesi cu banii!

 2. noile „elite” – comunitatea crimei oranizate securiste din Romania… este bine ca romanii sunt „digitalizati”, desi foarte julti nu au acces la aceasta tehnologie si chiar daca unii au nu stiu sa o foloseasca – oricum este facuta sa te dai cu capu’ „da pereti” – avem camere de supraveghere peste tot pe strada DESI NU ESTE CONSTITUTIONAL, avem parcari TAXATE PE DOMENIUL PUBLIC, PLATITI DE NOI – AKA SUPRATAXAREA OILOR – in timp ce elitele petrec sis-si cheltuiesc banutzii si-si consuma drogurile „discret”, in locuri extrem de piperate unde „vulgul” Nu are acces. hm? avem ce meritam, zic… asta NU este capitalism – adica sa muncesti LIBER si sa reinvestesti profitul, devenind apoi prosper – Ronald Reagan – asta este SOCIALISM. anumiti indivizi, corupti, care fac afaceri cu statul si cu securicii mafioti care au pus laba pe Tara.

 3. sa fim pe doua maluri unul al omului cu o viata cumpatata, decenta si onorabila si lumea ”buna” a decacadentei a simturilor unde pot fi multe de la exces culinar la ”iluzii” si dame de companie, pro… de lux, care se promoveaza nu se sanctioneaza…

 4. @ Paul Bogdan
  Sunteti ramas mult in urma. Cei din Mamaia Nord, care se cred „creme de la creme”, sunt baieti de mingi la smecherii din noul club privat, situat in zona de nord la Olimp, intitulat NOVUM BY THE SEA. Astia, incepind de la anul vor avea si port sportiv (marina), diferenta dintre ei si cei din PALM BEACH, devenind insesizabila.

 5. @ Paul Bogdan: un text frumos scris, ceea ce se întâmplă cam rar de la o vreme încoace.
  În rest, de acord cu @Anti morodani. Mârlănia este ca şi entropia: nu poate decât să crească.

 6. Acolo sunt cei care distribuie drogurile în românia!…De unde au bani interlopii ăștia?…sigur sunt loazele bugetarilor, ale securiștilor, ale parlamentarilor…

 7. Cum? E viata de lux sau e viata de neam prost in confort infect? Asta vad personal in tot ce se arata descatusat de drogagii din toate nivelele de activitate! Gasiti omul normal, omul obisnuit sau prostia infracta care l-a cuprins total pe individ uitand de sine?

 8. Nu trebuie sa mire pe nimeni ,tot ce vedem in aceste zone pe litoralul romanesc se datoreaza faptului ca nimeni din institutiile statului roman ,sau acele multe ministere de informatii ,nu intreaba pe nimeni de viata lor, de banii foarte multi si la fel de vinzarea si consumul de droguri.Toate parasutele care nu au nici-un loc de munca practica acolo prostitutia si la fel sint lasate sa faca tot ce vor.

 9. Il rugam respectuos pe domnul Vladimir Vladimirovici sa puna aceste locuri „chic” printre primele pe lista, in caz de … ! … Multumim anticipat.

 10. Vai de noi ! Tara saracita, cu „elita” de rahat, tot felul de cocalari sprijiniti de Soros si CIA ca sa indatoreze si mai mult Romania.

 11. Interlopii ( sa nu le zic tzig) colcaie, sunt peste tot . Dau spaga, masluiesc contracte, isi fac de cap, creaza haos care-i avantajeaza. Nu avem politie , nu avem ANAF. ANAF-ul urmata de politie sunt institutiile care trebuie sa aiba cele mai mari salarii nu procurorii….Suntem tara in care colcaie interlopii pentru ca nu avem ANAF si Politie ! Ne ducem in freza !

 12. Țara frumoasa, trist popor. Fără viziune, morală, frica de Dumnezeu, prostit, batjocorit și cel mai grav fără demnitate. Numai un miracol ne mai poate salva.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.