„Seminţe de cabane”, cu „mese de acadele, perdele de clătite şi perne de plăcintă”

Un minunat volum pentru ei, de ziua lor, cu încântătoare imagini care te fac să visezi că eşti în lumea poveştilor, cu texte vesele şi inspirate. Alternând între umor şi poezie, acest album creat de acelaşi Philippe Lechermeier, care ne-a încântat cu poveştile „Prinţeselor date uitării sau necunoscute”, propune o călătorie fantezistă, redată jucăuş de talentatul ilustrator Eric Puybaret. Cei mici vor fi captivaţi de varietatea şi de formele inedite ale cabanelor, pe când cei mari se vor lăsa încă o dată purtaţi de visele din copilărie…

Cabana zânei celei rele

O agendă de voiaj cu totul ieşită din comun! Să-l urmărim pe marele explorator, Alphonso de Copacabana, care ne invită la o încântătoare drumeţie, în căutare de cabane pe cât de minunate, pe-atât de diferite.

Cabana de nisip

„Am început să-mi pregătesc de foarte mult timp călătoria, adică din ziua când am auzit vorbindu-se despre faimoasele seminţe de cabane, seminţe pe care e de ajuns să le sădeşti şi să le uzi spre a vedea crescând cabana. Seminţe de astea se găsesc în preajma oricărei cabane, iar de cabane e plină lumea. Gata să descopăr diversele cabane de pe sol, din aer şi din apă, colecţionând cele mai formidabile seminţe. Călătoria poate să înceapă…”

Cutia de muzică

Şi ea începe într-un arhipeleag din Pacificul de Sud, al insulelor unde bate vântul ud. Zile de furtună, adieri dulci ieri, iar azi turbionare, în „cutia cu muzică”. Continuă în Marea Nordului, într-o „cabină de duş”, apoi la Paris, într-un cartier sau într-o carte, şi tot aşa, în lumea întreagă, în „cabana din fundul grădinii”, în „cabanele ruseşti”, cu zăpadă şi polei, numite deopotrivă izbe sau miniizbe „ pentru că sunt mici de tot” şi sunt construite ca Matrioştile… După atâta îngheţ şi frig, să ne luăm ochelarii, pălăria şi o umbrelă ca să ajungem la „cabanele de plajă”.

Cabana de turtă dulce

Dar cele mai faimoase dintre toate sunt „cabanele de turtă dulce”, „cu robinete cu sirop de zmeură şi apă care înţeapă limba şi care fâsâie la dop, cu mese cu picioare de acadele, perdele de clătite la ferestre şi perne de plăcintă”.

Cabana de mătase

Mică, încăpând în buzunar, „cutia nopţii”. Poţi ziua s-o deschizi oricând şi să asculţi mica muzică a nopţii din Boemia. În formă de vârtej, de vrej, de acordeon cu clape alb şi bej, există multe „case de melci”, fabricate în taină în Burgundia. De aici, mergem în „iurta mongolă”, în stepele din Dalangazgagad.

Cutie de noapte

„Să locuieşti într-una din iurtele mongole e mai hazliu decât la bloc. O iei din loc când vrei, te mişti tot anul şi, dacă iei tot ce ai cu tine, e de prisos a-şi face geamantanul”. Dar „cabana de vis”, cu cotloane să ai unde a te ascunde, cu uşi secrete, un loc numai al tău o găseşti când priveşti din pat drept în tavan.

Spectaculoasa cabană de pe marginea falezei

Spectaculoasă este „cabana de pe marginea falezei”, când un bătrân cowboy singuratic a cumpărat o sfoară de pământ pe care nimeni nu-l dorea deoarece era situat pe marginea falezei. „Pe urmă, într-o bună zi a întâlnit o preafrumoasă Squaw, fiica unui şef indian, cu care s-a căsătorit. Venindu-le pe lume un copil, i-a adăugat cabanei o cameră… Un al doilea, o a doua încăpere şi tot aşa până la 17 copii şi 17 camere…”

Cabana de la capătul Pământului

Cel mai banal model este „cabana din Troia”, în forma unui cal. Aşezaţi-vă în faţa uşii de intrare, apăsaţi butonul soneriei sau ciocăniţi destul de tare, iar când sunteţi invitaţi înăuntru ieşiţi brusc din cabană cu strigăte şi strâmbături de clown.

Cabana de carton chinezească din provincia Thin Thin

Nu lipsesc nici cabanele „cameleon”, cele „din nisip din deşert”, cea „de mătase”, din China, cabana celor „o mie şi una de uşi” din grădinile lui Hamilcar, cabanele „de umbră şi lumină” şi, mai ales, cabana „de vrăjitor”, cabana din cuburi din Suedia, cea „de pescari”, pentru a descurca plasele de peşte, a pescui cu pulpele în apă, a pune sardinele la fript, din Alexandria, „cabana zânei celei rele”, unde totul e anapoda, dar ea rămâne una dintre cele mai şturlubatice modele, cabana din „Babel”, magnifică, grandioasă, cu cel mai înalt turn din tot universul, cea a „cărţilor de joc” din localitatea „Happybirdy”…

Cabana de cărţi

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.