Sentință DEFINITIVĂ în cazul criminalului de război Wass Albert

Deși pare un coșmar este cât se poate de real: prin două sentințe pronunțate de aceeași instanță, Judecătoria Sfântu Gheorghe, justiția română l-a reabilitat de facto pe criminalul de război Wass Albert, vinovat de moartea unor români și evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Wass Albert poate fi adulat și cinstit în România în spații publice fără restricții.

Citește și EXCLUSIV. Rezoluția ULUITOARE a procurorului din Gheorgheni care încurajează cultul CRIMINALULUI de război Wass Albert. DOCUMENT

În luna iunie a anului trecut aduceam în atenția opiniei publice faptul că procurorii de la lângă Curtea de Apel Brașov au emis nu una ci două ordonanțe prin care, practic, îl reabilitează pe criminalul de război Wass Albert și permit adularea și cinstirea lui Wass în spații publice oriunde pe teritoriul României.

Cele două ordonanțe, emise de Procutorul șef urmărire penală Dragoș Darabană și Procurorul General Sorin Vasilache, adaugă la lege și legitimează adularea publică a scriitorului Wass Albert, criminal de război, nesocotind memoria victimelor lui Wass Albert.

Cele două ordonanțe emise de procurorii brașoveni în dosarul penal nr. 33/P/2018 vin după de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, a sesizat în scris organele de cercetare penală, în martie 2018, cu privire la faptul că în municipiul Sfântu Gheorghe s-a organizat un eveniment public de omagiere a criminalului de război Wass Albert și a fost publicat un articol prin care Wass este adulat în mod public de un jurnalist al publicației Szekely Hirmondo.

ADEC a considerat faptul ca articolul „O viaţă întreagă în slujba naţiunii / Rămâne exemplul nostru” semnat de Bedő Zoltán și publicat în paginile cotidianului Szekely Hirmondo și pe internet la adresa https://www.hirmondo.ro/kultura/peldakepunk-marad/ intră sub incidența art. 5 din O.U.G. nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, motiv pentru care a sesizat organele de cercetare penală și a solicitat demararea procedurilor legale pentru verificarea acestor aspecte și pedepsirea vinovaților.

Redau mai jos articolul în cauză, adus în atenția procurorilor, pentru ca cititorii să vadă cum este adulat în spațiul public criminalul de război Wass Albert:

O viaţă întreagă în slujba naţiunii / Rămâne exemplul nostru

Ne amintim de împlinirea a 110 ani de la naşterea (8 ianuarie 1908) grofului transilvan Czegei Wass Albert, ofiţer de armată, scriitor, poet, personalitate publică şi politician. Activitatea sa a fost o aşchie în ochii puterii bucureştene asupritoare a maghiarilor transilvani, şi nu numai în timpul dictaturii comuniste şi a pseudodemocraţiei care i-a urmat, ci şi în perioada interbelică. Într-un fel sau altul, cuceritorii i-au înlăturat întotdeauna pe aceia care şi-au apărat cosangvinii ajunşi la ananghie şi împinşi în pragul dispariţiei. Ştiau că unui popor constrâns în interiorul unor graniţe străine, privat de bunuri, evacuat şi instituţiile sale şi prigonit pe pământul său natal, nu-i mai rămâne alt sprijin decât trecutul şi personalităţile marcante ale acestuia. O comunitate care nu îşi cunoaşte istoria, renunţă, cu timpul, la limba, la cultura sa, iar atunci nu mai alcătuieşte o naţiune. Tocmai din acest motiv, puterea străină care i-a confiscat proprietăţile şi l-a obligat să ajungă în exil nu i-a iertat niciodată lui Wass Albert faptul că până în ultima clipă, acesta a rămas învăţătorul, sprijinul şi purtătorul de cuvânt al poporului său. Un tribunal comunist întrunit în grabă l-a condamnat, în baza unor acuzaţii scornite, la moarte (1946), iar din acela moment, a încercat să-i şteargă din conştiinţa publică până şi amintirea. Nu va reuşi însă niciodată. El este eroul, exemplul nostru, îndrumătorul nostru spiritual, şi aşa va rămâne în veci.

*** Cu ocazia împlinirii a 110 ani de la naşterea scriitorului, în localitatea ungară Bonyhad a fost amplasată o statuie de bronz a lui Wass Albert. La eveniment a fost prezent şi secretarul de stat Potapi Arpad Janos, deputat de Bonyhad. Poate nu le-am putea da prigonitorilor un răspuns mai ferm decât acela că un milion de compatrioţi ai noştri maghiari de peste hotare au devenit, şi constituţional, membri ai naţiunii, iar printre ei se numără şi fiul scriitorului transilvan, groful Wass Miklos -a anunţat secretarul de stat”. (Sursa: Szekely Hirmondo din 08.01.2018, autor Bedo Zoltan, traducere a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, sursa traducere http://www.dantanasa.ro/exclusiv-cultul-criminalului-de-razboi-wass-albert-intr-un-ziar-de-limba-maghiara-din-covasna-el-este-eroul-nostru/)”

Procurorii Dragoș Darabană și Sorin Vasilache, magistrați ai statului român, își bazează ordonanțele de clasare pe ideea că cei care îl adulează pe Wass Albert în spații publice aduc de fapt un omagiu operei litarere a lui Wass nu faptelor pentru care a fost condamnat. Mai mult, procurorul Sorin Vasilache își permite chiar să afirme în Ordonanța din 12.06.2020 prin care a respins plângerea împotriva Ordonanței din 25.03.2020 prin care a fost respinsă sesizarea ADEC, că sentința de condamnare a lui Wass Albert „este lapidară în ceea ce privește dovezile produse în susținerea acuzării și condamnării”, afirmație prin care procurorul Sorin Vasilache nu doar că adaugă la lege dar își permite chiar să pună în discuție o sentință definitivă emisă de o instanță legal constituită din România (Sorin Vasilache știe foarte bine că sentința din 1946 a fost reconfirmată în 2008, atunci când fiul lui Wass Albert a încercat să-l reabiliteze pe criminal, detalii aici).

Orice persoană cu minime cunoștințe de limba română poate constata faptul că articolul prezentat mai sus nu constituie omagierea operei literare a scriitorului Wass Albert ci reprezintă un veritabil act de adulare publică a lui Wass Albert, acțiuni ce intră în mod evident sub incidența O.U.G. nr. 31/2002. Articolul în cauză nu face referire la vreo operă literară a lui Wass și nici nu face vreo analiză a vieții literare a lui Wass ci reprezintă o simplă adulare a lui Wass în spațiul public.

Ordonanțele procurorilor de la Brașov, care sugerează că de fapt Wass Albert a fost o victimă a unei justiții comuniste, servesc în primul rând interesele puterii politice de la Budapesta, care îl promovează agresiv pe Wass Albert tocmai pentru că a fost un antiromân și un antisemit până la moarte. Mai mult, prin remarcile personale, netemeinice, inserate în ordonanță, magistratul Sorin Vasilache intervine și nesocotește mai multe sentințe definitive pronunțate de instanțele din România prin care s-a constatat faptul că Wass Albert este criminal de război, vinovat de moartea unor români și evrei.

Evident, ADEC a atacat ordonanțele procurorilor la Judecătoria Sfântu Gheorghe (dosar nr. 2505/305/2020) care a pronunțat joi, 18 februarie a.c., o sentință definitivă prin care a respins plângerea ADEC (detalii aici): „În baza art. 341 al.6 lit. a C.pr.pen. respinge plângerea formulată de petenta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa, reprezentată de Dan Tănasă, împotriva ordonanţei din 25.03.2020 dată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov în dosar nr. 33/P/2018 prin care s-a dispus clasarea cauzei având ca obiect săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 5 al.1 din OUG nr. 31/2002, soluţie menţinută prin ordonanţa nr. 22/II/2/2020 din data de 12.06.2020 a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov ,ca nefondată. În baza art. 275 al.2 C.pr.pen. obligă petenta la plata către stat a sumei de 30 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Obligă petenta la plata către intimatul Bedo Zoltan, a sumei de 660 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de acesta. Respinge solicitarea petentei de obligare a intimatului la plata cheltuielilor judiciare, ca nefondată. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 18.02.2021”.

Practic, ADEC este obligată acum să plătească pentru cinstirea criminalului de război Wass Albert în România.

Procurorul General al României a susținut opinia ADEC și a infirmat din oficiu ordonanța procurorului de caz

Gabriela Scutea. FOTO: Agerpres

După ce am publicat articolul din iunie 2020 despre ordonanțele rușinoase ale procurorilor de la Brașov în cazul criminalului de război Wass Albert, Procurorul General al României, Gabriela Scutea, a reacționat și a infirmat din oficiu ordonanța de clasare a procurorului de caz.

În cauză, Procurorul General a emis ordonanța nr. 127/C2/27.07.2020 prin care a dispus infirmarea din oficiu a ordonanței de clasare și redeschiderea urmării penale în dosarul nr. 33/P/2018 sub aspecul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 5 din O.U.G. nr. 31/2002. Practic, Procurorul General al României a susținut argumentele logice și legale ale ADEC.

Articol preluat integral de pe dantanasa.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

26 de Comentarii

 1. un CRIMINAL DE RAZBOI … nu putea fi „albit” decat … de un magistrat (SISTEM JUDIDCIAR) TRADATOR de PATRIE si POPOR !!!!

  VAI DE MAGISTRATURA ROMANEASCA … cea 95% CORUPTA si TRADATOARE de TARA !!!!!!!!!!!!

 2. Recent doua cazuri, oameni trecuti de 90 de ani au fost condamnati, unul in Germania, unul in SUA pentru participare la Holocaust, iar un sadic ca acest Wass Albert se incearca sa fie scapat post mortem de judecata doar ca a fost „patriot”maghiar?
  Cred ca traim cu Justitia pe alta planeta, iar magistratii romani nu realizeaza
  Hai,stat roman,mai ia din privilegiile magistratilor, nu le merita, sunt infectati de prostie..

 3. Ce zic aia de la impostorul transfug si se pare din acelasi aluat iubitor de tara si romani, de la sinecura WeiSSel,(care neavind nr.pe brat, si neprimind despagubiri ne-a luat pe noi in vizor de fraier)? Confirma sau rejecteaza, ca tot romanul le da bani de la buget. Din cite stiu acest caz era de muult judecat ca si holocashul de la Bugetul nostru sarac.
  In Justitie nu exista dublu judecat decit daca evidentele sunt altele. Se mistifica nu numai istoria dar si justitia. Atunci, se pune o simpla intrebare avis Procurori: Cum de au devenit romani neaosi ca Ceaska, Antonescu, Eminescu, etc…vinovati, si mai ales in fata cui??? Deci concluzia este simpla: am devenit simpli minoritari in tara noastra, si sa stam drepti cu caciula in mina la acesti alogeni, f.f.multi din ei adevarati criminali. Desteapta-te Romane, ca uite-te la minerii lui Ilici ce mai patira, dupa sprijinul tovarasesc dat la tov.lor de nadejde la nevoie, adica tov.nostru Ilici, ce se mindrea cu luminita lui de la capatul tunelului
  O zi buna.
  Con
  P.S. Oare in tara sfinta vom avea si noi pe cineva sa se ocupe de crimele lor contra romanismului??? Nu mai spun de Hunguri, sau Rusii cei mindrii de marele macel Pobeda. Degeaba vorbim de pensii speciale, etc…cind unii ca tov.Judecator e platita de geaba!!

 4. Procurori si judecatori carora le pute istoria Romaniei, sau poate nici nu stiu de aceasta disciplina. Unul din multele, mult prea multele exemple de cozi de topor si tradatori.

 5. @ R.C.
  Ciorbă reîncălzită. Se știe de mult că, acele acuzații împotriva lui Wass Albert nu au fost dovedite. Însă, ce nu place este, un poet din cultura maghiară. Acest ”schin” trebuie extras din conștiința publică. Cetățeanu trebuie să știe că; nu există cultură maghiară, (vezi M. Eminescu, cel care a uitat că, la Buda și-a schimbat numele)
  Doar atât! Liber la înjurat unguri!

 6. Coldea & generalii nu sunt interesați să folosească influența pe care o au în justiție decât pt binele multinaționalelor și pt răzbunări personale. Patria a priori!

 7. Românii nu au voie să-și mai cinstească martirii pe motiv că sunt extremiști, în timp ce criminalii românilor sunt reabilitați de ”justiție”. Securistan ați vrut, securistan să aveți popor de idioți!

 8. Nimic nou sub soare! Asa cum GEG org. nazista a lui Ciolaniss a fost spalata curat si s-a transformat, cu patrimoniu cu tot in FDGR, asa si acest ticalos de criminal s-a transformat intr-un „poet nevinovat”! Si asta cu ajutorul unor bestii de judecatori ROMANI care ignora istoria! Or fi luat ceva banisori sau au facut-o din ignoranta?

 9. Da, dar nici-o institutie romaneasca nu-l va reabilita pe Antonescu. Si nici pe Ceausescu. Ca sa fii laudat de romani, e MUSAI sa fii strain si ANTI-national.

 10. Nu intelegeti ca tara este condusa de adeptii lui Wass Albert, pe numele lor din Romania, Klaunus Magnus Stupidus si Orban Sica Mandolina!!

 11. CUIB-ul legionar al Securitatii pe forum condus de Generalul „Humoroid” si-a trimis sluga cea mai batrana in ANTISEMITISM,
  „Con/c.g./Sandu Chira pensionar” sa dejecteze prin invaluire sustineri ale cauzei criminalului de razboi Wass!!! Asa arata
  „patriotismul” ticalositilor in dogma marxist/bolsevica/nazista”!!! Ura viscerala, bolnava, descreierata fatza de evrei
  a acestor forme primare de viata nu mai poate fi mascata rabufnind ca un vulcan…Ei uita si de ura fatza de unguri ce
  si-o manifesta intre doua eruptii antisemite…Ma mir ca aceasta le padatura nu a condamnat Tribunalul care l-a declarat
  CRIMINAL DE RAZBOI pe Wass pentru ca A OMORAT…OAMENI, ticalosilor, oameni care aveau dreptul la viata!!!

 12. „Justinianus”, mereu manifesti amnezii in faza decisiva a unei evaluari critice, de data asta ai uitat ca alaturi de toti
  alogenii indicati care urand Romania si romanii il acopera pe Wass stau antisemitii din CUIB-ul legionar al Securitatii!!!
  Acum le-a facut Cominternul-Centrala moscovita partid, tot asa cum Cominternul-Filiala Langley/Deep de State a creat USr, ambele fiind introduse cu…forcepsul in vaagina politica securista romaneasca…!

 13. Acest „singur” e o clona Editat dizgratioasa la concurenta cu „Con” si „Humoroid” pe care nu-i mai redau cu toate pseudonimele de front fiind una si aceeasi persoana!!! Ne norocitule, Antonescu si Ceausescu au urat romanii mai tare
  decat cel mai bolsevizat strain legendat de Comintern in Romania!!! Antonescu, ticalos bolsevic, a impins Romania in razboi contra URSS in loc IMPOTRIVA Germaniei HITLERISTE care ne furase Ardealul, culmea, seca tura, dandu-l ungurilor!!! Si nu in ultimul rand, Antonescu nu a oprit inaintarea cu pierderi uriase a Armatei romane dupa recucerirea teritoriilor furate de URSS, trimitand soldatii romani prost echipati si inarmati la mii de kilometrii in plina iarna sovietica sa degere de frig si sa moara de foame, sa fie decimati de tancuri si aviatie, sa fie luati prizonieri si sa dispara pt totdeauna sau sa reapara dupa un deceniu de prizonierat!!! Nu exista cuvinte care sa va descrie mizeria caracteriala…
  Sa spuna slugile generalului din Faget care filosofeaza citand din altii, sunt acestea ADEVARURUI ISTORICE?

 14. @ Charlie,.Când ești in plop, când in bananier,..dar mereu pe lângă temă,..Evident nu prea pricepi ceea ce citești.. Dar,..Wass Albert nu era criminal de război, ci era un erou al armatei maghiare in ww2, care nu a ”intors armele”..A emigrat in america, unde are patru fii, din care doi sunt generali in armata americană, deci s-ar putea să mai scapi odată de Ardeal,. Cu siguranță ceea ce deranjează cel mai mult pe român, sunt operele lui literare, deși n-ar trebui, căci românu e analfabet sau nu citește, mai ales nu un Wass Albert,.Deci lucrările lui sunt motivul real al acuzării, ca și in cazul lui Nyirő Jozsef, pe care de asemenea românii l-au făcut criminal de război, exclusiv pentru scrierile sale.

 15. Inca o data, procesul lui Wass ( https://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Wass ) abunda de nereguli, incepand de la chestii procedurale, pana la refuzul de asculta sau consemna declaratiile unor martori incomozi, printre care si multi romani. Ne aflam la sfarsitul WW2, cand un conte maghiar (bogat) transilvan a trebuit sa fie dat ca exemplu de catre noile autoritati.Sa nu vorbim de averea confiscata, se pare magnet pentru mainile unse cu aracet. Wass a fost verificat si de autoritatile americane, iar acuzele din Romania au fost considerate ca nefondate. Greu de crezut ca un fiu al unui asa zis criminal de razboi ar fi putut ajunge un reputat general in US Army ( https://en.wikipedia.org/wiki/Huba_Wass_de_Czege ). Nu se vorbeste, dar nea Nicu si-a trimis comandourile securiste cu pasaport diplomatic in Florida sa-l asasineze pe batranul conte.
  Pe de alta parte, daca sovinul xenofob Tanase de la AUR e etalon p’aici: e certificatul de saracie morala al Dvs., sincere condoleante!

 16. Si,pana la urma,Ungaria i-a acordat mult-dorita cetatenie ? se auzea ca respigerea cererii l-a impins la sinucidere (oricum,era destul de batran)?Ar trebui ca tvr (emisiunea in limba maghiara) sa redifuzeze lungul interviu cu Albert Wass ,realizat inainte sa plece pe lumea cealalta ; omul recunostea ca inaintasii sai indepartati au fost „olahi”(mai spalatei,se vede)-mai precis,un oarecare Buzat(sau Buzatu),vanator priceput,a fost innobilat de rege pentru bogatele sale ofrande…si asa a inceput ( cum s-a intamplat si in cazul Teleki,despre care Szuszana Lorantffy afirma ca era descendentul porcarului „valah” Mihaly,din Teleac)…si cand ai porci,vanat sau…sapte pruni,s-a facut innobilarea

 17. Sincer, mai e de actualitate tema asta? Eu credeam ca avem alte treburi.

 18. @ Urson
  Chiar crezi ca joaca de-a Ardealul are vreo legatura cu Ungaria (landlocked country – traisca Amiralul, cu resurse naturale putine si populatie cat al unui oras mai mare)? Ni l-au dat rusii inapoi ca sa-i enerveze pe Habsburgi (cum poti fizic sa legi Ardealul de Austria? unul din scopurile „revolutiilor” iluministe a fost sa se termine cu imperiile). Faptul ca copiii lui Wass Albert au intrat in armata americana nu e decat o chestie de pragmatism.

 19. @Marele Urs: Armata ungara ar fi intors armele daca pasienta lui Horty, primul fascist al Europei dupa propria-i declaratie, aceea de a nu se sacrifica pe altarul aliantei cu Germania, i-ar fi iesit. Totusi, in martie 1944, germanii, prinzind din timp de veste, l-au pus cu botul pe labe. Pina la urma, o partre din armata ungara, cea fidela Guvernului de la Debretin, format in decembrie 1944, a intors armele contra Germaniei. Nu se poate deci vorbi de spiritul de absoluta loialitate a armatei ungare, dupa cum nu se poate vorbi nici din alta perspectiva: dupa Stalingrad, aceasta a fost retrasa in interiorul spatiului controlat de Axa pentru misiuni cu totul secundare si nu a mai aparut pe front decit odata cu avansul trupelor sovietice. Cit il priveste pe ‘eroul’ Wass Albert (unde?, cind?), sigur ca, din perspectiva ungara nu exista dovezi, cum nu exista nici pentru Ip si Traznea sau Horty. Articolul din Wikipedia nu face referire la respingerea marturiilor unor romani iar averile au fost confiscate tuturor, nu numai ungurilor, germanilor, eventual patagonezilor. Nu de teama comandourilor Securitatii a recurs Vass la glont (erou, ce mai!) ci ale altora, mult mai motivati, care nu uita si nu iarta, stii mataluta care.

 20. Sancho amigo, de ce masacrati limba romaneasca folosind barbarismul „saitul”?
  Correct este SITUL, de la situs (lat.).
  Snobismul si incultura domina Republica Securista Romania.

 21. Tanase cand castiga un proces, se lauda si se erijeaza in mantuitorul si salvatorul Neamului. Cand pierde, rar, un proces ca acesta, face scandal. Pierzand acest proces (ghinion!) are de achitat o oarescare suma, dar din leafa de bugetar special (ce noroc, are in sfarsit, un loc de munca), saracu de el, poate plati 200-300 lei, nu va muri de foame.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.