Sindicaliștii din Sănătate: Plafonul de 30% pentru spitale trebuie negociat


Sindicaliștii din Sănătate au avut, luni, prima întâlnire cu ministrul Sănătății pentru a discuta regulamentul de sporuri, precizând că trebui negociate niște aspecte, în special, pentru spitale, acolo unde sporurile cumulate nu trebuie să depășească plafonul de 30% stipulat în lege.

„Regulamentul de sporuri este pioritar pentru că este important și avem ca termen foarte apropiat 1 martie. Legea 153 ne-a creat ceva probleme, mai ales în teritoriu, pentru că acolo oamenii au fost mai prost reprezentanți în ceea ce privește salarizarea. Sunt spitale foarte mari, județene, centre universitare, unde, de exemplu, sporul de la UPU va coborâ de la 100% la 80% . În același spital, mai există și secție de infecțiose, psihiatrie, deci, vă dați seama că toate aceste sporuri coroborate depășesc plafonul de 30% din articolul 38”, a declarat președintele Federației Sanitas.

Concret, conform noii legi, spitalele nu trebuie să depășească un plafon de 30%, chiar dacă unele secții primesc sporuri foarte mari, de până la 100%. De asemenea, sindicaliștii din sistemul de ambulanță spun că vor să negocieze un spor unitar, cu un procent fix.

„Aș vrea să liniștesc personalul din ambulanță, care s-a agitat foarte mult în aceste zile în care s-a vorbit despre tăieri de salarii, să-i asigur că după ce am discutat cu doamna ministru, nu se pune problema unor scăderi. Proiectul care ni s-a pus la dispoziție este unul pozitiv. Dar trebuie să stabilim pentru serviciile de ambulanță un procent fix, adică unitar în toată România. Nu putem lăsa să fie între două sporuri, va trebui să stabilim, de comun acord, un procent pentru condițiile deosebit de periculoase, să nu mai fie interpretabil de la un județ la altul. Noi suntem raționali și ne dorim să păstrăm cele 75% pe care le-am avut până în prezent”, a explicat, președintele Federației Sindicale Ambulanța, Gheorghe Chiș.

Marți, sindicatele se vor întâlni, din nou, cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pentru a discuta detaliile noului regulamet de sporuri.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, joi, că personalul medical din sistemul de sănătate va avea creşteri de la 70 la 170%, astfel un medic primar va ajunge să câştige net, de la 1 martie, peste 9.000 de lei, în timp ce medicii legişti vor primi chiar şi 4.000 de euro.

De asemenea, vor fi și scăderi pentru 3% dintre angajații din sistem, fiind vorba despre cei care lucrează în aparatul central.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Rezolvarea problemei este incadrarea pe trepte diferite de salarizare pentru cei care lucreaza in conditii extrem de periculoase si plata la ora nu la total general inclusiv pentru zilele de concediu. Nu treuie depasit nivelul de sporuri de 30% fiindca se duce dracului legea unitara de salarizare. Se revine la vechea salarizare.

  2. Doamna ministru de la sănătate, dacă n-a stat sub umbrela TelDrum ca Volguța, va gândi și va vorbi absolut degeaba. Nu se va face nimic din ce spune domnia sa. Ocoșa de la muncă îi va răspunde ca lui Grindeanu: „Vezi pulifrici să nu zbori tu…”, apoi va mai tăia ceva, măcar un 1% dar în așa fel încât, la prima vedere, să pară creștere nu scădere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.