Situaţia din România, exportată în Parlamentul European

Update Parlamentul European ar urma să dezbată, în plenul de la începutul lunii octombrie, pe marginea protestului cu violențe din 10 august.

„Vă confirm că în prima săptămână din luna octombrie va avea loc o dezbatere despre statul de drept din România în plenul Parlamentului European. Acesta este singurul lucru stabilit până la acest moment despre acea dezbatere. Detaliile dezbaterii urmează a fi stabilite la următoarea conferință a președinților de grupuri parlamentare pe 13 septembrie. Cel mai important este ceea ce va avea de spus Comisia Europeană în dezbatere despre statul de drept din România, deoarece Comisia Europeană este gardianul tratatelor europene și poate oferi o evaluare obiectivă. Aceasta este doar una din dezbaterile ce vor avea loc despre România în perioada următoare. În Comisia pentru Libertăți Civile a Parlamentul European (LIBE) va avea loc curând o dezbatere cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre situația din România”, a scris europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-o postare joi pe Facebook.

Decizia organizării unei dezbaterii pe marginea violențelor de la protestul care a avut loc pe 10 august în Piața Victoriei a fost luată în unanimitate de Conferința Președinților Parlamentului European, formată din liderii grupurilor politice și președintele PE. Propunerea a fost făcută de grupul Verzilor din Parlamentul European.

Pe 17 august, liderii Grupului Verzilor din Parlamentul European cereau Comisiei Europene să activeze mecanismul de apărare a statului de drept în cazul României, în contextul protestelor antiguvernamentale violente care au avut loc la Bucureşti, relatează cotidianul The Guardian.

De regulă, la astfel de discuții poate participa și premierul țării respective, în acest caz premierul Viorica Dăncilă.

Guvernul nu a anunțat dacă prim-ministrul a primit vreo invitație de participare la dezbaterea din Parlamentul European sau dacă va fi prezentă acolo din proprie inițiativă.

Procurorii militari au înregistrat, până în prezent, 770 de plângeri depuse împotriva jandarmilor care au intervenit la protestul din 10 august.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Macovei si alte secaturi securiste asa reprezinta Romania!
    Culmea ea si altii ca ea reprezinta Romania ei care ar fi trebuit sa fie arestati pentru toate nenorocirile si abuzurile facute de el inainte si dupa 1989!
    Din tortionari care ar fi trebuit sa stea in puscarie sunt in fruntea tarii!

    • Nu ma intereseaza cine a avut initiativa , atata timp cat mizeriile legate de 10 August vor fi aduse in discutie in Plenul UE. Pentru ca ce s-a intamplat in acea zi ,este o rusine nationala,iar cei vinovati trebuie gasiti si pedepsiti. Suntem o tara UE ,unde drepturile fiecarui cetatean trebuie respectate,indiferent de culoarea politica, sex ,orientare religioasa,etc. Ceea ce am vazut pe 10 August ,arata contrariul. Nu vrem in UE,? OK. Atunci afara, macar sa stim si noi ce planuri au penalii si comunistii PSD-isti.
      In puscarie ar trebui sa fie jumatate din PSD incepand cu ipocritul si penalul Dragnea, in primul rand pentru spalarea unor creiere , a caror judecata este cam slabuta ,asa gen creierul matale , Gheorghita …..Prea multa A3 si Romania TV strica 🙂

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.