SRI n-a scăpat de oamenii generalului Coldea

O mare parte a presei s-a grăbit să titreze că ultimii oamenii ai generalului Florian Coldea au părăsit Serviciul Român de Informații, după ce, cu o săptămână în urmă, s-a anunțat că s-au pensionat și au trecut în rezervă nu mai puțin de 10 generali care au fost promovați în funcții de fostul șef operativ al SRI și au fost apropiați fideli ai acestuia. Unii jurnaliști mai apropiați de SRI au clamat chiar că actualul director, Eduard Hellvig, continuă reformarea principalului serviciu de informații din România.

Din păcate, niciuna din cele două alegații nu are acoperire în realitate. Pe de o parte, nu este vorba despre nicio continuare a reformării SRI, întrucât cei 10 generali crescuți în umbra lui Coldea au plecat dintr-un motiv pur materialist, mercantil, respectiv pentru a beneficia de o pensie mai substanțială sub imperiul legii în vigoare, în contextul în care se anunța modificarea acesteia printr-o ordonanță de urgență în cursul săptămânii trecute. Pe de altă parte, în SRI au mai rămas oameni fideli generalului Coldea și încă în funcții foarte importante. Și, ce este mai grav, nu au dispărut mentalitățile totalitare de tip Gestapo sau NKVD cultivate de generalul Coldea.

Spitalul SRI din Baloteşti, prilej de poliţie politică la Jurnalul Naţional

Amanții fideli ai generalului Coldea

O parte din generalii pensionați acum au fost trași pe linie moartă cu un an în urmă, respectiv în iulie 2016. Atunci au fost schimbați din funcție, printre alții, doi generali foarte apropiați lui Florian Coldea: Sorin Gabriel Cozma și Elena Istode, poreclită Anaconda. Generalul Cozma a fost șef al Direcției Securitate Economică (2006-2009) și șef al Direcției de Prevenire și Combatere a Terorismului (2009-2016), după care, în vara anului trecut, a fost retrogradat și marginalizat în fruntea unui oficiu legat de ORNISS. În calitate de șef al Direcției Securitate Economică din SRI, Cozma a fost protagonistul a cel puțin două mari scandaluri mediatice. În 2006 a condus o operațiune de poliție politică împotriva ziarului Jurnalul Național, după ce ziaristul Răzvan Belciuganu a publicat o anchetă despre construirea și dotarea Spitalului SRI de la Balotești, în care a fost implicată o firmă condusă de un văr primar al generalului Coldea. În 2008 a obstrucționat grav justiția în cunoscutul dosar ALRO, constituit în urma unei sesizări formulate de direcția pe care o conducea, refuzând să efectueze supravegherea și monitorizarea foștilor consilieri prezidențiali Elena Udrea și Theodor Stolojan, deși interceptarea acestora fusese autorizată de Înalta Curte de Casație și Justiție la cererea procurorului-șef adjunct al DIICOT Ciprian Nastasiu. Cozma l-a tratat cu impertinență pe Nastasiu, iar în urma demersurilor sale și ale șefului său Florian Coldea, acesta a fost demis de procurorul general al României din perioada respectivă, Laura Codruța Kovesi, care devenise de atunci un instrument al SRI.

Combinații

Generalul Cozma a fost schimbat din fruntea Direcției Securitate Economică, fiind numit șef al Direcției pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului, după scandalul sexual în care a fost implicat cu subalterna sa Elena Istode, zisă Anaconda, pe atunci colonel, care devenise amanta sa. Cu toate acestea, generalul Coldea a numit-o în locul lui Cozma, în funcția de șef al Direcției Securitate Economică, pe amanta acestuia, Elena Istode. Generalii Cozma și Istode au fost printre cei mai de încredere oameni ai generalului Coldea, care a fost implicat cu aceștia în afaceri prin firme controlate, potrivit unor foști subalterni.

Coldea, cel necercetat de DNA şi de un Klaus Iohannis îndatorat

Afaceri cu statul

O firmă favorizată de aceștia a fost Medicare Tehnics, profilată pe livrarea de aparatură și echipamente medicale pentru spitalele din România, la care președinte-director general era un văr primar al fostului șef operativ al SRI George Tudor Coldea din Cluj Napoca. Tații lor sunt frați, fiind originari din Munții Apuseni, din zona Câmpeni. Tatăl lui George Tudor Coldea s-a stabilit în județul Cluj, în timp ce tatăl generalului Coldea s-a stabilit în județul Arad, în localitatea Târnova, unde s-a căsătorit cu o verișoară a fostului general de informații Dan Gheorghe (originar dintr-o localitate învecinată, Sinta), general care l-a ajutat substanțial pe Coldea la admiterea la Academia Națională de Informații și la începutul carierei în SRI. Firma Medicare Tehnics a fost favorizată începând cu achiziționarea echipamentului medical pentru Spitalul SRI de la Balotești, reușind să câștige în timpul directoratului operativ al lui Florian Coldea circa 5.000 de contracte cu statul (din care 4.000 prin încredințare directă), în valoare de aproximativ 85 milioane euro. Cu șapte ani în urmă am devoalat printr-o declarație politică modul în care generalul Coldea a folosit structurile SRI în favoarea firmei vărului său, arătând că acesta l-a vizitat pe președintele de atunci al Consiliului Județean Satu Mare împreună cu șeful Direcției Județene a SRI, care a făcut demersuri în vederea achiziționării de aparatură medicală pentru spitalele din județ de la Medicare Tehnics.

Afacere imobiliară Coldea – Anaconda

Conform acelorași surse, trioul Coldea – Cozma – Istode a fost implicat și în mari afaceri imobiliare, în acest sens fiind devoalată implicarea fostului șef operativ al SRI în achiziționarea unei suprafețe de teren de circa 20.000 de hectare de către un om de afaceri arab. Afaceristul musulman ar fi controlat îndeaproape prin fratele Anacondei, care este angajat șofer al acestuia, cu un salariu lunar de 3.000 euro, un salariu de înalt demnitar, care, cel mai probabil, reprezintă o mită mascată pentru Elena Istode. Aceasta și colega sa Emilia Cristina Posastiuc au fost primele femei care au ajuns la gradul de general în SRI, fiind avansate în acest grad în primăvara anului 2012 de fostul președinte Traian Băsescu, la propunerea generalului Coldea. Drept recunoștință, în vara anului 2012, după suspendarea și declanșarea referendumului de demitere a fostului președinte, aceste femei general au condus ca niște amazoane celula de criză constituită în vederea salvării acestuia, celulă care a coordonat campania de denigrare a adversarilor săi din USL și de intoxicare și manipulare a opiniei publice interne și internaționale.

Acoperiții din presă

Generalul Elena Istode, zisă și Anaconda, a fost schimbat din funcția de șef al Direcției Securitate Economică în iulie 2016 și a primit însărcinări legate de ofițerii acoperiți din presă, ANAF și Ministerul de Interne. În cursul acestui an, după retragerea și pensionarea generalului Coldea în urma dezvăluirilor compromițătoare ale fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, au fost lansate în spațiul public acuzații și probe privind petrecerea mai multor vacanțe pe Coasta de Azur de către Elena Istode împreună cu un alt politician, fostul deputat PSD Cristian Rizea și soția acestuia. Generalul Emilia Cristina Posastiuc a deținut funcția de șef al Centrului de Surse Deschise, denumit și Centrul de Monitorizare Media, unitatea SRI care s-a ocupat de penetrarea, infiltrarea și manipularea presei din România. Se vehiculează că, după pensionare, în locul său va fi promovată doamna colonel Dogioiu, cumnata patroanei site-ului ­ziare.com, Ioana Ene Dogioiu, la adresa căreia au fost lansate acuzații că ar face jocurile SRI în presă. Doamna colonel Dogioiu a avut în ultimii ani însărcinări de serviciu în Bruxelles, pe linie de documente clasificate.

Cozile de topor

În acest context, este deosebit de important de semnalat că, după recenta trecere în rezervă și la pensie a celor zece „negri mititei“ ai generalului Coldea, în conducerea SRI au mai rămas doi discipoli de bază ai fostului șef operativ al serviciului. Este vorba despre doi generali care au contribuit substanțial, alături de mentorul lor Florian Coldea, la subjugarea statului de drept prin controlarea și îngenuncherea justiției, presei, administrației publice, partidelor politice, Guvernului și Parlamentului.

Adrian Ciocârlan, alta faţă a SRI-ului sau un alt mod de a fi?

Specializat în denunțători pentru DNA

Un discipol cunoscut al generalului Coldea este generalul Adrian Ciocârlan, numit adjunct al directorului de către președintele Klaus Iohannis în vara anului trecut, când funcția de prim adjunct era încă deținută de Coldea. Până la această promovare în fruntea SRI, Ciocârlan a ocupat funcțiile de șef al Direcției de Informații a Municipiului București (2010-2013) și de șef al Direcției Apărarea Constituției (2013-2016), în care a fost promovat de generalul Coldea. Ciocârlan s-a remarcat în aceste funcții ca un emul devotat al generalului Coldea. A fost atât de fidel lui Coldea, încât acesta l-a desemnat să fie o anumită perioadă omul de legătură al SRI cu DNA. Conform unor foști lucrători din structura contrainformativă a SRI, generalul Ciocârlan a dovedit un zel deosebit în racolarea și instruirea denunțătorilor pentru DNA. În ultimii ani ai directoratului operativ al lui Coldea, anterior devoalării protocoalelor încheiate de SRI cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și DNA, Ciorcârlan a transmis în mai multe videoconferințe cu șefii direcțiilor județene ale SRI următoarea solicitare sau directivă: „Racolați, racolați, racolați denunțători pentru DNA“. Denunțătorii racolați erau de regulă și instruiți de ofițeri SRI, inclusiv în sediile SRI, cu privire la ce să le spună procurorilor DNA și apoi judecătorilor care instrumentau cauzele respective. La fel de grav este și faptul că martori importanți din anumite cauze au fost instruiți de ofițeri SRI. După retragerea și pensionarea lui Coldea, generalul Ciocârlan a fost văzut de mulți drept posibilul succesor al acestuia în funcția de prim adjunct al directorului SRI.

Dumitru Dumbravă, înlocuit prin promovare la secretariatul general al SRI

Al șaselea om din SRI

Un discipol și mai cunoscut al generalului Coldea, care a rămas în sistem într-o funcție importantă, este controversatul general Dumitru Dumbravă, care a ocupat până în vara anului trecut funcția de director al Direcției Juridice din SRI, care s-a dovedit o continuatoare a practicilor Direcției VI-a a Securității. Procuror ratat cooptat de SRI, cu frustrări evidente la adresa magistraților, acest general cu nume forestier a devenit celebru după ce a devoalat că SRI a transformat justiția într-un „câmp tactic“ în ultimul deceniu. S-a ajuns până acolo ca ofițerii din cadrul Direcției Juridice a SRI să elaboreze cele mai importante acte de urmărire penală, care erau de competența exclusivă a procurorilor DNA, începând de la ordonanțe de începere a urmăririi penale sau de punere în mișcare a acțiunii penale până la rechizitorii. S-a revenit astfel la practicile bolșevice din anii ’50-’60, când Miliția și Securitatea întocmeau ordonanțele de urmărire penală și referatele de trimitere în judecată, iar procurorii doar le vizau. Generalul Dumbravă a susținut cu cerbicie și legile Big Brother promovate în Parlamentul României, care au fost denunțate de Parlamentul European și anulate de Curtea Constituțională a României prin declararea lor ca neconstituționale. Dumbravă a mers cu zelul său până acolo încât a cerut la un moment dat înmatricularea tuturor calculatoarelor din țara noastră, solicitare ironizată de marile agenții internaționale de presă, în contextul în care o parte a presei autohtone a susținut demersurile sale, iar altă parte a tăcut. După devoalarea protocoalelor dintre SRI și DNA, generalul Dumbravă a fost schimbat din fruntea Direcției Juridice și a fost numit secretar general al SRI, fapt ce constituie o promovare, în condițiile în care această funcție este a șasea ca importanță în nomenclatorul SRI, respectiv după funcția de director, funcția de prim adjunct și trei funcții de adjuncți. Această funcție este foarte importantă, este o funcție-cheie, prin prisma faptului că secretarul general asigură legătura dintre direcții și directorul SRI și adjuncții săi, toate documentele transmise acestora ori transmise de aceștia trecând prin Secretariatul General.

Omul de la care mai este aşteptată o schimbare de fond

Comisie de anchetă pentru abuzurile SRI

Pentru abuzuri și alte nelegalități crase comise în ultimul deceniu sub auspiciile SRI, generalul Florian Coldea și principalii săi ciraci (Dumitru Dumbravă, Adrian Ciocârlan, Sorin Gabriel Cozma, Elena Istode, Emilia Posastiuc) nu numai că nu merită niciun fel de mulțumiri, onoruri sau pensii substanțiale, ci trebuie trași cât mai urgent la răspundere penală, pentru ca astfel de excese să nu se mai repete. Reiterez ideea că ar trebui constituită o comisie parlamentară specială de anchetă a abuzurilor SRI din ultima perioadă, în genul celebrei comisii Church a Congresului Statelor Unite ale Americii, care a anchetat activitățile ilicite ale CIA în anii ’70, după implicarea cunoscutei agenții de informații în chestiuni politice interne (scandalul Watergate) sau externe (lovitura de stat din Chile). Precedentele torționarilor Vișinescu și Ficior, care au fost anchetați și condamnați după mai bine de o jumătate de secol de la comiterea crimelor, pot constitui un exemplu și un imbold.

În cursul lunii iunie a.c., un călugăr român de pe Muntele Athos, pe care-l cunosc din copilărie, mi-a transmis printr-o cunoștință comună că generalul Florian Coldea a fost într-o vizită de reculegere la schitul la care slujește.

Cu toată pocăința sa de ultima oră, nu cred că fostul șef operativ al SRI poate obține iertarea Celui de Sus pentru relele făcute multor români și României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Valer Marian 277 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.