Stratul de ozon s-a subţiat la un nivel record deasupra Polului Nord

Gaura de ozon deasupra Antarcticii este un fenomen binecunoscut. Ea apare în fiecare primăvară, lăsând să intre în exces radiaţiile ultraviolete şi crescând astfel riscul de cancer de piele în emisfera sudică. Însă anul acesta au apărut probleme şi la Polul Nord.

Stratul de ozon s-a subţiat la un nivel record în Arctica, potrivit Discovery News.

„Nu vă speriaţi. Nu este motiv de mare îngrijorare. Însă trebuie să fiţi atenţi atunci când sunteţi afară, întrucât vă puteţi arde de la soare în numai 20 de minute, chiar dacă este primăvară. Oamenii nu se aşteaptă la asta în Martie”, a declarat Markus Rex de la Institutul de Cercetare Polară şi Marină Alfred Wegener din Postdam, Germania.

Zona subţiată a stratului de ozon se află momentan deasupra Arcticii, însă ea se poate muta, în funcţie de vreme şi să ajungă în zone populate, precum nordul Europei sau al Americii.

Echipa de cercetare spune că zona cu nivel scăzut de ozon o să se afle deasupra estului Rusiei la sfârşitul lunii martie şi va continua să se deplaseze. Şi România se află în zona afectată de subţierea stratului de ozon de la Polul Nord, aşa că nu vă expuneţi prea mult la soare în această primăvară, arată theozonehole.com.

În ultimele două săptămâni, nivelul de ozon a scăzut cu 50% în zonele cele mai bogate cu ozon ale stratosferei şi cu 30% în total. Vremea va duce la scăderea şi mai mare a nivelului, în următoarele săptămâni.

Distrugerea stratului de ozon este cauzată de clorofluorcarbon, cunoscut drept CFC şi folosit la frigidere şi aparatele de aer condiţionat mai vechi, şi de alte substanţe care au fost însă scoase din uz datorită protocolului din 1987 de la Montreal, dar care vor rămâne în stratosfere decenii întregi.

Şi încălzirea climatică ar putea fi un factor. În timp ce temperaturile de la suprafaţa Pământulu cresc, cele din stratosferă scad din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră, iar o stratosferă mai rece înseamnă mai puţin ozon, spune dr.Rex.

Vestea bună este însă că CFC şi celelalte substanţe nu mai intră în atmosferă în cantităţi devastatoare, aşa că cercetătorii speră ca găurile de ozon să se închidă în următoarele decenii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.