The Guardian, despre afacerile și conexiunile logodnicului Ioanei Băsescu

”In salbaticia Carpatilor Meridionali din Romania, Bogdan Binescu, un activist fervent pentru protectia mediului, se opreste langa apele inspumate ale unui parau de munte. ”Paraul acesta era singura cale inapoi catre civilizatie. Dara cum civilizatia este cea care l-a captat.” Cativa kilometri in aval lucrurile devin limpezi. Intr-un loc in care pana de curand fagii de inaltau pe malul paraului Capra, acum pe terenul noroios sta o constructie din beton gri care adaposteste turbinele unei mici hidrocentrale. Dincolo de ea raul aproape ca nu mai exista. 80-90% din debitul sau curge acum printr-o conducta de metal.”

Astfel incepe un reportaj publicat de cotidianul britanic The Guardian ce prezinta una dintre dramele muntilor Romaniei, drama provocata de coruptie si de nepasarea fata de mediu.

The Guardian mentioneaza ca Bogdan Binescu nu este numele real al activistului de mediu citat, poate si datorita influentei puternice a celor pe care urma sa ii acuze de comiterea unor ilegalitati.

The Guardian arata ca aceasta este una dintre cele peste 500 de micro-hidrocentrale operationale sau in constructie in muntii Romaniei. Ele nu produic mai mult de 4% din energia electrica a tarii. Insa, scrie cotidianul britanic, ele reprezinta o afacere buna, caci sunt finantate din fondurile europene, iar profiturile din vanzarea energiei ajung pana la 500%, datorita certificatelor verzi – subsidii ce provin dintr-o taxa impusa consumatorilor.

Cum profitul este mai mare daca raul este mai repede, investitorii incep sa construiasca hidrocentralele cat mai in creierul muntilor, de multe ori in parcuri naturale ce sunt in proprietatea statului si sunt protejate de legea nationala si de cea europeana, scrie The Guardian. Binescu spune ca ”multe dintre aceste proiecte sunt ilegale din mai multe puncte de vedere, astfel incat doar cei care au relatii la nivel inalt au acces la ele.”

The Guardian scrie ca hidrocentrala pe careau vazut-o reporterii ziarului este una dintrece zece care au fost coinstruite recent de o singura firma: Imob Expert Consulting. The Guardian scrie ca firma ”este detinuta de doi afaceristi de top in tara, unul dintre ei, Gheorghe Badea, a candidata rtecent la alegerile locale. Partenerul sau este logodnicul fficei presedintelui Romaniei, Radu Pricop, avocat a carui firma s-a ocupat de operatiunile legale pe care le-a presupus investitia.”

Investitia a fost finantata prin 2 milioane de euro din fondurile europene pentru dezvoltare rurala, iar profitul va fi de 1,2 milioane de euro pe an, din care un milion de euro va proveni doar din subsidiile oferite de guvern prin certificatele verzi, garantate pentru cel putin viitorii 13 ani, scrie The Guardian.

Criticii spun ca fata sustinere politica, asemenea proiecte ar fi imposibile. Toate hidrocentralele despre care vorbeste The Guardian se afla pe trei rauri ce strabat o zona protejata Natura 2000, precum si terenuri detinute de stat. Regulamentele de mediu aata ca proiectele sunt ilegale din cel putin trei motive. Pe de alta parte, daca terenul respectiv ar fi fost inchiriat de la stat, chiria ar fi costat un milion de euro pe an, scrie The Guardian.

”Cu toate acestea, compania a pus la cale un schiom de terenuri cu statul, primind circa 2.500 de metri patrati necesari pentru constructia hidrocentralei in schimbul unei suprafete similare de teren arabil. Firma a intocmit propriul studiu de impact de mediu, spun criticii. Cand a inceput constructia au existat inregistrari video care ar fi inregistrat incalcari ale legislatiei de mediu. Initial, Garda de Mediu a declarat proiectul si formularele de mediu drept ”absolut ilegale”. Doua zile mai tarziu, oficialii s-au razgandit si au refuzat ”sa mai vorbeasca despre asta.” Reprezentanti ai Comisiei Europene urmeaza totusi sa viziteze zona luna viitoare, pentru a decide daca constructia este legala”, scrie de The Guardian.

Omul de afaceri Badea a declarat pentru The Guardian: ”Proiectele s-au realizat cu toate aprobarile si autorizatiile necesare si functioneaza ca orice alte proiecte de micro-hidrocentrale din Europa. Insa sunt unii oameni bolnavi care nu au ce face si astfel inventeaza lucruri despre aceste proiecte.”

”Un raport oficial a identificat 4.000 de locatii potentiale pentru microhidrocentrale. Presedintele Traian Basescu a blocat recent o propunere bine intemeiata a guvernului pentru reducerea certificatelor verzi pentru micro-hidrocentrale cu 24%”, mai scrie The Guardian.

”Conexiunile politice in aceasta industrie sunt peste tot. Datorita certificatelor verzi, multi politicieni au interese foarte mari vizand energia hidro. Cred ca pot sa obtina tot ce doresc pentru ca intra in ”categoria verde”, spune Diana Popa, de la World Wild Fund, care a lucrat la un protocol pentru protejarea unor arii protejate de extinderea proiectelor hidroenergetice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.