Un proiect de program prezidențial. Cine se încumetă să-l preia?

În perspectiva alegerilor din 2024, ziarul Cotidianul a elaborat un proiect de Program politic prezidențial. Este un demers în premieră în presa românească. În SUA, în preajma alegerilor prezidențiale, fiecare ziar din mainstrem anunță deschis candidatul pe care îl va susține. Numai că, acolo, opțiunile sunt anunțate după ce candidații sunt cunoscuți. Cotidianul procedează invers – anunță profilul de președinte pe care-l consideră potrivit situației actuale din țară înainte de a se cunoaște numele candidaților.

O PREMIERĂ ÎN PRESĂ. Programul propus de Cotidianul este născut din analiza atentă a realităților din țară, raportate la standardele de democrație cerute de Constituție. Jurnalismul și politica au multe lucruri în comun. Ambele se hrănesc din realitate și au în atenție așteptările cetățenilor, ambele se adresează oamenilor și le influențează opiniile.

Alegațiile nesfârșite despre „presa independentă” sunt o ipocrizie. Presa a fost dintotdeauna dependentă – și anume de valorile pe care le afirmă și le apără. Orientarea editorială, ideile, opiniile oricărei instituții de presă sunt totdeauna dependente de valorile pe care le are în vedere.

PROGRAMUL UNOR VALORI. Proiectul propus de Cotidianul nu se referă la un om, ci la o tablă de valori. Putem bănui că toți acei candidați în al căror program politic se vor regăsi elemente, obiective, idei dintre cele cuprinse în „Platforma Cotidianul” vor avea susținerea acestui ziar. S-ar putea spune „ei, și?”. Când numirile în funcții par că nu mai rezultă din urne, ci vin în plicuri din străinătate, o astfel de susținere ar fi insignifiantă.

Problema nu este pe cine va susține Cotidianul. Proiectul nu are un sens contractual – „faci așa, țin cu tine”. Problema de fond pe care o pune acest document este nevoia de reconstrucție a democrației în funcționarea statului român. Decisivă în acest sens este reabilitarea literei și a spiritului Constituției în acțiunile instituției prezidențiale.

Programul cuprinde niște căi posibile, care pot fi contestate sau nu. Dar ele reprezintă un refuz al resemnării, o invitație la reflecție și un model de atitudine civică necesară în pregătirea unui an electoral ce poate fi decisiv pentru viitorul democratic al țării.

UN PREȘEDINTE AL CONSTITUȚIEI. Programul are în vedere faptul că, în actuala arhitectură de putere a României, președintele este cel care dă orientarea de esență a funcționării statului. „Preşedintele României reprezintă statul român”, se arată în Constituție. Nimic din ceea ce trebuie îndreptat în țara noastră nu poate fi realizat dacă viitorul președinte nu va impune o nouă paradigmă de funcționare a statului. Și nimic nu trebuie în plus față de ce oferă actuala Constituție pentru ca un președinte să poată produce o profundă schimbare în România.

Acest Program arată că resetarea funcționării statului trebuie să înceapă de la resetarea modului de exercitare a funcției de președinte.

Băsescu-Petrov considera statul pe care-l prezida ca fiind un stat mafiot. Klaus Weekend Iohannis consideră România ca fiind un stat eșuat. O continuare a unui asemenea „stil prezidențial” și o perpetuare a practicilor anti-democratice din acest regimuri ar agrava substanțial tensiunile existente în societate.

Care să fie noua paradigmă a statului român, după aceste două decenii ratate din istoria țării?

NU STAT DE DREPT, CI STAT DE DREPT DEMOCRATIC. Prin Constituție, România s-a declarat stat de drept democratic. Nu doar stat de drept, ci stat de drept democratic. Se cunosc destule cazuri de state autoritare care au fost state de drept, în sensul că s-au constituit în urma unor alegeri.

Statul român trebuie deparazitat de tot ceea nu este democratic. Acesta este noul proiect de țară pe care poate să și-l asume viitorul președinte. Avem nevoie de o democrație curată și neschilodită de oameni și instituții care n-au trecut pe la examenul urnelor. Constituția actuală este suficientă pentru a transforma mult prea tocitul „stat de drept” în stat de drept democratic.

Din acest punct de vedere, Programul propus de Cotidianul este un turnesol care testează capacitatea politicienilor aspiranți la președinție de a-și asuma obiective care schimbă din temelii paradigma de funcționare a statului; care lovesc ca un picamer în zidurile statului paralel; care deschid larg ferestrele democrației, lăsând țara să respire. Și care, pe cale de consecință, s-ar putea să-i frigă la degete. Unii ar putea cere să se consemneze că nici n-au citit textul sau că nici n-au fost la lansare!

INSTRUMENTUL SCHIMBĂRII ESTE CONSTITUȚIA ACTUALĂ. Programul propus de Cotidianul este simplu. Nu cere extravaganțe, nu este condiționat de schimbarea Constituției, nu răstoarnă lumea cu susul în jos. Nu cere viitorului președinte să scadă TVA, să plafoneze facturile și să mărească pensiile. Și nici să promită schimbarea Constituției, pretinzând că textul actual nu-i lasă suficientă libertate de decizie. Dificultatea reală a modificării Constituției a fost pretextul folosit de mulți pentru a menține băltirea în care ne aflăm, ca și paravanul sub care au proliferat abuzurile de putere și practicile nedemocratice.

S-a instalat prejudecata că președintele ba „nu poate face nimic”, ba „este parte a Executivului”. Din acest balans al interpretărilor s-a născut o ambiguitate care a scuzat totul și a justificat nimicul. Nimic mai fals. Președintele poate foarte multe. „Poate face pe cont propriu un lucru esențial: să strângă poporul în jurul său – prin idei, prin empatie, prin sensibilitate, prin viziune, prin dragoste de oameni și de țară! Precum în întreaga istorie, românii vor urma necondiționat o astfel de căpetenie!”, se arată în Programul din Cotidianul.

Constituția actuală permite revenirea României la un stat de drept democratic. Pentru aceasta, ea trebuie înțeleasă și aplicată de președinte în sensurile sale fondatoare, cu devoțiune și bună credință. Este ceea ce demonstrează acest Program.

***

Se apropie un an electoral care poate fi decisiv pentru îndreptarea multor stări de lucruri din țara noastră. Totul depinde de președinte, garantul respectării Constituției și reprezentantul statului român.

Nu știm cum va fi după alegerile din 2024.

În toate cazurile, însă, instituția prezidențială trebuie să ofere exemplul cel mai înalt de înțelegere și respectare a Constituției.

Siluirea Constituției trebuie să înceteze. Reconstruirea democrației în România ar trebui să înceapă din prima zi a noului mandat prezidențial.

Să nu ne facem iluzii că va fi ușor. Amestecul serviciilor secrete în alcătuirea listelor de candidați nu poate fi stopat în timpul rămas până la alegeri; procesul de votare și stabilirea rezultatelor din urne vor fi și la anul sub control militarizat; propaganda care și-a transformat trompetele în tonomate va deveni tot mai înfloritoare.

Timpul nu mai are răbdare. Alunecarea pe tobogan este tot mai puternică. Nu demult s-a votat o lege prin care Curtea Constituțională a fost dezbrăcată de orice autoritate, iar judecătorii au căpătat libertatea de a emite inclusiv hotărâri neconstituționale.

S-a legalizat intruziunea serviciilor secrete în justiție. Câmpul tactic a fost oficializat. S-au legiferat turnătoria și delațiunea – ca „valori europene”, desigur. Camerele video Big Brother de identificare facială s-au instalat pe străzile Capitalei, ne înregistrează toate mișcările și ne transmit mutrele spre servere bine ascunse prin păduri. În procesele penale, avocaților care nu au certificat ORNISS, adică „neomologați” de SRI, li s-a interzis dreptul de a apăra anumiți inculpați, atent selectați.

Asistăm pasivi la renașterea practicilor de inspirație bolșevică care au dominat justiția anilor ^50.

Tăcerea în fața acestor lovituri date constituționalității statului și libertăților cetățenești este asurzitoare. Dezinteresul de politică și greața de politicieni sunt copleșitoare. Resemnarea din societate este dezarmantă.

Lipsa de speranță este depășită doar de lipsa de încredere că s-ar mai putea schimba ceva.

Și, totuși, ce se poate face acum?

Programul prezidențial propus de Cotidianul este o poartă deschisă spre un răspuns. Oferă un steag de luptă. Cine se încumetă să-l preia?

Recomanda 16
Octavian Știreanu 259 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Invitat la televiziunea magnatului Bobby Păunescu, Marian Tivilic Moroșanu Ceaușescu a dezvăluit că i s-a propus de către PNL funcția de secretar de stat în guvern. A lăsat de înțeles că ar intra în politică doar pe un post mult mai important decât atât. Mai mult ca sigur forțele ce-l sprijină din umbră îl vor arunca în lupta pt președinția României. Poate ia el programul dlui profesor Octav Știrean. Niciodată să nu spui nuciodată. Mai ales când „regizorul” lui Ceaușescu e chiar Bobby.

  2. CHARLIE , ABCD – AVETI perfecta dreptate . Dar poate nu este tirziu . Nenorocitii astia nu ar trebui sa se culce pe-o ureche .

  3. Asa e charlica mica, noi cu pensiile speciale aduse pe carucior de la 45 de ani, voi cu banutii in batista si cu rasinile B la 77 de ani !

  4. Mai, ABCD, AGENTII SOVIETICI din Securitate, Militie, Armata si institutiile centrale si judetene ale statului statului comunist care AU RAMAS PE POZITII dupa 1989 NU SUNT „EX”-i, ei servesc aceeasi IDEOLOGIE in institutii rebotezate…Nu ti se pare ca te demasti si acum ca UN PROVOCATOR ORDINAR inclusiv prin chestia cu „onorificul”, ASASINII din decembrie 1989 NEAVAND ONOARE, iar CRIMELE lor cu caracter de GENOCID meritand CONDAMNARI PE VIATA!!!

  5. Singura certitudine-smecherie sociala si financiara, ilegala, neclintita, inutila, paguboasa, nerusinata, sfidatoare – este institutia „rivolutionarilor”, care se ingrasa din Bugetul Romaniei, lunar si anual, de 33 ani in forma continuata – ca orice infractiune majora, si nu se mai termina, nimeni nu-i cunoaste pe „rivolutionarii” astia, ce fac ei, unde sunt ei, ciracii astia se cunosc doar intre ei, astfel: amante, amici de invarteli, neamuri proaste, membri din partide, Lucian Mihai ex-presedinte al CCR in prezent avocat, Ciolacu, Vela, Cristian Diaconescu, ex-militieni, ex-securisti, ex-militari, din 1000 buc. in 89′, cf. Procuraturii, s-au inmultit la cateva sute de mii in 2023, infulecand pensii necontributive, gratuitati nerusinate, imobile, terenuri. Parlamentul Romaniei trebuie sa modifice Legea cu CERTIFICATELE DE RIVOLUTIONARI, sa ramana ONORIFICI, daca le convine.

  6. Majoritatea personalitatilor actuale, inclusiv acelea vanturate in ultima vreme ca posibile variante prezidentiale au ocupat in cei 34 de ani scursi de la LOVITURA DE STAT KGB/GRU/Comintern in inalte functii in STATUL SECURIST!!! Nu conteaza daca unii nu au fost in cunostinta de cauza cu cine s-au inHAITAT sau daca altii au fost „DESTEPTOCRATI”, cu totii au contribuit la DEZASTRU!!! De aceea NU CONTEAZA daca vreunul dintre ei sau altii scosi de la sertar isi vor asuma „proiectul” vanturat pe aici, intrucat NU EXISTA GARANTIA ca NU E UN ACOPERIT al Securitatii si nici ca O SA RESPECTE PROIECTUL, doar stim ca NICIODATA indivizii legendati in Deal NU A RESPECTAT ceea ce a declarat in campanie ca intentioneaza sa faca in functie!!! Unde era Nea Octavian cand Ilici GENOCID promitea RUPTURA de trecutul BOLSEVIC si A ASIGURAT CONTINUITATEA, statul „reconstruit” de acest CRIMINAL AGENT SOVIETIC fiind EXACT STATUL ACTUAL, atat in litera, cat si in spirit?

  7. Nea Stireanu pluteste pe undeva prin inaltimile vazduhului vorbind cu un aer serias despre „reconstructia democratiei” intr-un STAT SECURIST cu o DEMOCRATIE SECURISTA…Chestia cu „litera si spiritul” Constitutiei e de tot hazul daca nu ar fi TRAGICA caci a fost creata in spiritul, cat si in litera CONTINUITATII, incepand cu ROLUL PRESEDINTELUI care a fost prevazut prin articole sa
    asigure insului legendat in Deal prerogative apropiate de ale unui DICTATOR BOLSEVIC precum Ceausescu, prerogative care NU AU DE- A FACE cu DEMOCRATIA intrucat NU EXISTA UN CONTROL AL FAPTELOR ACESTUIA!!!Pana si IMUNITATEA prezidentiala a fost IMPUSA datorita AMBIGUITATILOR in formulari ca fiind „INTANGIBILA” in timpul mandatului, fapt care DEMONSTREAZA absenta CONTROLULUI/POSIBILITATII
    de BLOCARE A CRIMELOR CONTRA ROMANIEI si A POPORULUI ROMAN!!! Ce face Nea StireanuP Ne propune PASTRAREA si INTARIREA/INMULTIREA PREROGATIVELOR prezidentiale si ce e mai grav, lasa de inteles ca DEZASTRUL ROMANIEI GENERICE s-a datorat in cei 34 de ani de la LOVITURA DE STAT KGB/GRU/Comintern „doar presedintilor” si nu INSTITUTIILOR DE FORTA prevazute in Constitutie sa le asigure lor, presedintilor, controlul total al statului!? Institutii care opereaza in spiritul si litera Constitutiei ce nu prevede controlul
    efectiv, nu „decorativ”!!! Nu se poate reincepe RECONSTRUCTIA DEMOCRATIEI care a fost DEMOLATA cu Constitutia in mana fara sa se prevada intr-un PROGRAM DE TARA(nu prezidential Nea Octavian!!!) REVIZUIREA CONSTITUTIEI ROMANIEI in articolele care i-au permis INCALCAREA!!!

  8. sa va intre bine-n cap ..!! in romanica , presedintele este numit nu ales , punct..!! ce-i atat de greu sa intelegeti ..?!

  9. Fara injuraturi, dar poate trebuie incercata Monarhia, pentru a evita gastile de interese care in aduc pe cate unul la putere, unul care trebuie sa multumeasca gasca in 5 ani de mandat sau 10 ! Uite asa au trecut 33 de ani degeaba ! Si in continuare credem ca noi votam presedintele ?

  10. ati inceput deja sa va certati pe ipoteticul presedinte….wow. un vis al idealistilor incalecat din fasa de disperatii dupa putere. securicii se cearta intre ei pe prezumatul „ales” …:)) am citit un articol astazi dimineata: toti trogloditii se vad „presedinti” – cho bby de dsicoteca, marele „finantist” – orlando. toti maimutzoii se vor presedintii romanilor…. cel profetit este inca ascuns. nu este inca ceasul lui.sincer, eu vad o singura persona ain acest rol, care a stat departe de nebunia politica – Calin Georgescu. si bineinteles ma veti cenzura – din nou – pentru asta.

  11. @Horațiu: ai inteles nimic din comentariu, in care de fapt, erau optiuni cu argumente! La final este scris clar: fiecare are dreptul de a alege ce vrea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.