”Am crezut că este apocalipsa”

”Am crezut că este apocalipsa”, a declarat Melisa Salman, de 23 de ani, jurnalistă locală în Kahramanmaras, provincia în care se află epicentrul celor două puternice cutremure care au lovit luni sud-estul Turciei. Ea a mai spus că nu a văzut niciodată cutremure atât de puternice, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Este o regiune seismică, deci avem obişnuinţa cutremurelor. Dar nu am trăit niciodată aşa ceva. Am crezut că este apocalipsa”, a declarat ea pentru AFP, încă sub şoc, despre primul seism cu magnitudinea 7,8 care a lovit ţara la ora 04.17 locală (01.17 GMT).

Tânăra nu şi-a părăsit apartamentul înainte de a-şi găsi pisica, înspăimântată, care fugise să se ascundă.

„Suntem afară de la ora 4.30 în această dimineaţă. Plouă cu găleata, dar nimeni nu îndrăzneşte să se întoarcă în casă de teama noilor cutremure”, a spus ea.

Cei care au îndrăznit în cursul dimineţii să se întoarcă în locuinţele lor în aparenţă intacte au fost nevoiţi să evacueze în panică când un nou cutremur cu magnitudinea 7,5 s-a produs la ora 10.24 GMT.

Tulin Akkaya, care locuieşte la Diyarbakir, tot în sud-estul Turciei, se numără printre aceştia.

Tânăra de 30 de ani a resimţit „puternic” cutremurele, întrucât locuieşte la ultimul etaj al imobilului său în cartierul Kayapinar, din Diyarbakir.

„Am ieşit în panică. A fost aproape la fel ca în această dimineaţă. Mi-e atât de frică acum, nu pot să mă mai întorc în apartament, nu ştiu ce se va întâmpla”, a declarat ea pentru AFP.

Autorităţile au înregistrat peste 50 de replici înainte un al doilea seism puternic.

Deşi mişcările seismice nu au încetat, salvatorii, adesea ajutaţi de locuitori, continuă să caute victime.

O fetiţă de şase ani a putut fi salvată în oraşul Kahramanmaras, capitala provinciei cu acelaşi nume, după mai multe ore de muncă a salvatorilor ajutaţi de tatăl ei, care s-a alăturat efortului de salvare în mâneci scurte în timp ce ningea.

Trei copii au putut fi salvaţi în total din dărâmături din acest imobil în întregime în ruine din Kahramanmaras.

Şi alţi oameni aşteaptă însă să fie salvaţi. „Am putut să salvez trei persoane în viaţă. Dar am ridicat şi două cadavre. Nu pot să merg acasă. Rămân în caz că vor avea nevoie de mine”, susţine Halis Aktemur, muncitor de 35 de ani care a venit să-şi ofere ajutorul salvatorilor ce lucrează în ruinele unui imobil din Diyarbakir.

Temperaturile care scad odată cu apropierea nopţii îi îngrijorează pe locuitorii din regiunile afectate.

Sălile de sport şi sălile de nunţi care nu au fost afectate de seisme îi vor găzdui pe cei care nu se pot întoarce în locuinţele lor la Diyarbakir, a constatat un corespondent al AFP.


 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Cat fier beton ați băgat în pereți și structura de rezistenta? Luați exemplu de la chilieni și japonezi care au cutremure peste 7 grade săptămânal și nu le mai mor oameni!

  2. Sa nu-mi spuna cineva ca blocurile acelea care s-au dezintegrat de parca ar fi fost construite din balega, au respectat indicii de rezistenta la seismicitate corespunzatori zonei seismice respective.
    N-am mai vazut pana acum un bloc care sa se dezmembreze intr-atat incat sa nu vezi macar un capat de grinda de beton armat.
    A la turka bre!……[Rumburak]

  3. Am observat mai multe trenduri pe acest forum: sociopatii care se bucura de nenorocirea turcilor pe baza de ranchiuni geo-politice vechi sau actuale de parca Erdogan ar fi sub daramaturi, fundamentalistii religiosi care cred ca este o pedeapsa de la Dumnezeu sau Allah, cei care se cred woke si aparte de multiplele cauze naturale sau artificiale care pot sta la baza producerii unui seism, insista sa declare cu mare siguranta ca este un cutremur indus ca retaliere din partea globalista (doar pentru e posibil tehnic si exista precedente demne de amintit, de ex la Kobe, Japonia 17 ianuarie, 1995 sau uraganul Katrina unde tehnologia de tip Tesla, cel original, nu parlitul care profita de numele lui, a fost combinata cu aruncarea in aer a digurilor) catre asa zisa opozitia a lui Erdogan, un cripto-evreu care joaca la mai multe capete odata iar lideri evrei de pretutindeni il ajuta sa-si spele imaginea. Halal erou.. chiar coser

  4. Foarte Mult 7 virgula 8 Grade Richter ! La Cutremurul din 4 Martie 1977 din Bucuresti au fost 7 virgula 2 Grade Richter ! si nu puteai sa stai in Picioare ! Se Misca Blocul in Sus si in Jos si cu greu ma Tineam cu Degetele , de Tocul de Lemn de la Usa de la intrarea in Apartament . Trebuiesc de Construit Blocuri Foarte Solide , ce Cutremur i-au luat prin Surprindere si pe Arhitecti , ca trebuie sa Construiasca Blocuri foarte Puternice si Solide care sa Reziste la Cutremure Mari !

  5. Am văzut cum au căzut blocurile. Parcă erau detonate.Pe idiotul de Erdogan îl freacă grija de teroriștii kurzi și casele turcilor sunt făcute din te miri ce. Kurzii le-au construit?

  6. Case din chirpici! Nu au învățat nimic din cutremurul din Romania din 1977. Când stai pe o axa de cutremur, cum poți construi blocuri din chirpici? Din toate ruinele blocurilor nu se vede fier beton. Toate blocurile au căzut ca un castel de nisip. La pușcărie cu hoții din construcții care fac clădire nerezistente la cutremur și cer și o căruță de dolari! Huuo jigodiilor! Sa vă împuște Ceaușescu că a fost cizmar și a construit blocuri care rezista la peste 8 grade pe scara Richter!

  7. apocalipsa dupa hamurikni….dusmanii noii oranduiri de impartire a teritoriilor si de crime in masa impotriva omenirii, „uselss eaters”, trebuie sa fie eliminati din calea „globalizarii”.

  8. @Elena Popa

    -ar trebui sa va intereseze mai mult calitatea importurilor din turcia,
    asa numitele „turcisme”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.