Valer Marian: Cum am învins Binomul într-o înscenare judiciară (II)

Saptamana trecuta am fost achitat definitiv pentru o pretinsa complicitate la santaj inventata de Binomul SRI-DNA cu mai bine de cinci ani in urma referitor la o fapta consumata cu peste 10 ani in urma. Procesul a durat asadar cinci ani, perioada in care Binomul m-a urmarit, intr-un scop vindicativ, atat in faza urmaririi penale cat si in cursul judecatii in prima instanta si in apel.

Binomul a facut presiuni prin Inspectia Judiciara

Din afirmatiile facute de procurorul Cristian Ardelean in discutia purtata in 19 ianuarie 2018 rezulta ca judecatorul Remus Nemes de la Tribunalul Satu Mare i-ar fi spus ca va finaliza dosarul Govor, in care am fost inculpat si eu, pana in vara anului 2018 intrucat este sunat si presat saptamanal in acest sens de la Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Rezulta ca discutiile dintre procurorul Ardelean si judecatorul Nemes au avut loc in 2017, an in care a inceput judecarea acestui dosar la Tribunalul Satu Mare (in cursul lunii martie) si ca se urmarea solutionarea dosarului cu maxima celeritate, pana in vara anului 2018, respectiv in circa un an de la demararea judecatii. Afirmatiile lui Ardelean denota un interes major al DNA, atat la nivel zonal cat si la nivel central, pentru dosarul in care am fost trimis in judecata, respectiv ca era un dosar cu o miza foarte importanta pentru Binomul SRI-DNA. Mai mult ca sigur ca acest interes era legat, ca si inculparea si trimiterea mea in judecata, de zecile de declaratii politice, interpelari parlamentare si articole de presa, prin care am facut dezvaluiri la adresa fostei sefe a DNA, Laura Codruta Kovesi, si a tutorilor sai de la SRI, George Maior si Florian Coldea. Totodata, DNA a urmarit ca, prin arestarea si condamnarea lui Mircea Govor, sa obtina de la acesta declaratii incriminatorii la adresa presedintelui PSD, Liviu Dragnea, cu care era in relatii apropiate si care devenise o tinta principala a Binomului in perioada respectiva.

Pentru o judecare si condamnare rapida a fost folosita Inspectia Judiciara, mai exact au fost folositi angajati ai acestei institutii, care vor trebui identificati si inculpati de Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie. Trebuie avut in vedere ca SRI avea incheiat un protocol secret de colaborare si cu Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Protocolul respectiv a fost incheiat in februarie 2016, dupa multe insistente si chiar presiuni din partea SRI, fiind semnat de inspectorul judiciar sef Lucian Netejoru si de generalul Florian Coldea, in calitate de prim-adjunct al directorului SRI, Eduard Helwig. Protocolul a fost declasificat si abrogat in septembrie 2018. Este posibil sa fi fost folosit, pentru a exercita presiuni in cauza, un angajat al Inspectiei Judiciare care era ofiter acoperit al SRI. Este posibil sa fi fost folosit in acest scop vreun procuror din Inspectia Judiciara care era mai apropiat sau aservit sefei DNA, Laura Codruta Kovesi. Nu este exclus sa se fi apelat chiar la seful Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru, care avea in perioada respectiva un dosar la DNA, in care era cercetat pentru ca nu si-a declarat apartenenta la masonerie.

O implicare plauzibila a filierei Ciocarlan-Netejoru-Matei

Conform unei sesizari penale, din care au aparut informatii in presa, judecatorul Netejoru a fost membru al Marii Loji Nationale a Romaniei, facand parte din loja masonica nr. 98 Sfantu Gheorghe impreuna cu judecatorul Ionut Matei de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si avandu-l nas de masonerie pe generalul Adrian Ciocarlan, actualmente adjunct al directorului SRI. Ciocarlan este cunoscut drept un apropiat al generalului Florian Coldea, fostul sef operativ al SRI, fiind omul de legatura al acestuia cu DNA in ultimii ani de sefie a acestuia si ocupand actuala functie in 2016 cu sprijinul sau neprecupetit. Generalul Ciocarlan a devenit in ultimii ani omul forte din SRI, continuand practicile de trista amintire ale maestrului sau Coldea si remarcandu-se prin ordinul-slogan cu iz leninist: „Cautati, cautati, cautati denuntatori pentru DNA”. Judecatorul Matei a detinut functiile de vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si de sef al Structurii de Securitate de la instanta suprema. Si el este cunoscut drept un apropiat al generalului Coldea, cu care se intalnea frecvent, conform unor martori oculari, in vilele conspirative sau de protocol ale SRI. Fosta pupila prezidentiala Elena Udrea a declarat, de altfel, in fata Comisiei parlamentare de control a activitatii SRI ca fostul sef operativ al SRI l-ar fi recomandat presedintelui Traian Basescu pentru numirea in functia de vicepresedinte al Inaltei Curti, spunandu-i acestuia ca judecatorul Ionut Matei este „omul nostru”, adica al SRI.

Inspectia Judiciara nu se putea implica legal in solutionarea asazisului dosar Govor si nu putea solicita relatii decat daca ar fi existat o sesizare privind tergiversarea solutionarii acestuia, ceea ce nu era cazul dupa cateva luni de la demararea judecatii. Este foarte grav ca s-a ajuns sa fie folosita Inspectia Judiciara pentru a se obtine condamnari penale grabnice intr-o cauza. Sa suni saptamanal de la aceasta institutie un judecator de la un tribunal din provincie constituie o presiune extraordinara. Consider ca nu s-a ajuns la finalizarea dosarului in vara anului 2018 intrucat, pe de o parte, in vara respectiva a fost revocat din functie procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, iar, pe de alta parte, a fost declasificat si abrogat protocolul incheiat de SRI cu Inspectia Judiciara. In acelasi an inspectorul sef Netejoru a primit solutie de clasare in dosarul intocmit de DNA pentru fals in declaratii. Pornind de la faptul ca gura pacatosului si limbutului procuror Ardelean adevar graieste, Sectia speciala trebuie sa clarifice acum implicarea Inspectiei Judiciare in solutionarea cauzei, precum si daca o astfel de implicare nelegala a constituit o practica curenta dupa incheierea protocolului secret cu SRI.

Complet de executie la Curtea de Apel, complet de executie la Inalta Curte

Suspiciunile au continuat insa sa planeze in cauza si in faza de apel. La Curtea de Apel Oradea, dosarul a fost repartizat unui complet format din judecatorii Ovidiu Musta si Florin Filimon in data de 15 iunie 2020, iar acestia au fixat primul termen de judecata in cauza peste mai putin de o luna, pe 14 iulie 2020, manifestand o celeritate suspecta, avand in vedere starea de pandemie, precum si faptul ca nu era o cauza cu arestati sau cu minori. Coincidenta face ca din inregistrarea discutiei din 19 ianuarie 2018 rezulta ca completul constituit din judecatorii Musta si Filimon era considerat un complet favorabil DNA, respectiv ca dosarele avand ca obiect rechizitoriile emise de Serviciul Teritorial al DNA aveau ca finalitate solutii de condamnare daca ajungeau la acesta. In anii 2018 si 2019 am facut referiri critice si la adresa judecatorilor Musta si Filimon in cateva articole publicate in Cotidianul avand ca tema principala abuzuri ale procurorilor anticoruptie Ciprian Man si Cristian Ardelean. Cu cateva luni inainte de difuzarea inregistrarii din 19 ianuarie 2018, fapt care s-a intamplat la inceputul lunii ianuarie 2019, am publicat un articol intitulat „Victima a unor procurori si judecatori vanatori” in care am aratat ca „completul Musta-Filimon este perceput drept completul de executie al DNA la Curtea de Apel Oradea”. Ulterior am publicat un articol intitulat „Noi dovezi privind abuzuri grave ale procurorilor Man si Ardelean”, in care am aratat ca procurorii de la DNA Oradea le-au fabricat dosare penale unor membri ai familiilor judecatorilor Ovidiu Musta si Antik Levente, pe care le-au tinut la sertar, cu scopul de a-i santaja, iar, in aceste conditii, acestia au devenit judecatorii cei mai concesivi in dosarele instrumentate de DNA.

La termenul de judecata din 14 iulie 2020, avocatul subsemnatului, profesorul universitar Gheorghita Mateut, a adus la cunostiinta instantei imprejurarea ca ambii membri ai completului de judecata se regasesc intr-o situatie de incompatibilitate, avand in vedere ca se contura existenta unei stari de dusmanie existenta membrii completului de judecata si subsemnatul, ca urmare a publicarii unor articole cu referiri critice la adresa acestora. Membrii completului nu au formulat insa declaratie de abtinere cum ar fi fost normal, ci i-au pus in vedere avocatului subsemnatului sa depuna cerere de recuzare. Dupa depunerea cererii de recuzare, instanta a suspendat dezbaterile in vederea inaintarii acesteia completului competent, dar nu ne-a pus in vedere sa nu parasim sediul acesteia sau municipiul Oradea pentru ca ar fi posibil ca dezbaterile sa fie reluate in aceeasi zi daca cererea de recuzare va fi judecata si respinsa. Dupa circa 15 minute de la suspendarea dezbaterilor, avocatul meu a fost anuntat ca cererea de recuzare va fi solutionata peste 10 minute, astfel ca am revenit la sediul instantei si am participat la judecarea acesteia de catre completul de judecata format din judecatorii Mihail Udroiu si Antik Levente, care a respins-o dupa o scurta deliberare. Si judecatorii Antik si Udroiu apar in inregistrarea din 19 ianuarie 2018 ca fiind judecatori favorabili DNA.

Am plecat de la sediul instantei cu reprezentarea ca va fi fixat un nou termen de judecata, dar completul format din judecatorii Musta si Filimon au reluat dezbaterile in aceeasi zi, in lipsa noastra, fara o incunostiintare prealabila, a constatat lipsa noastra si a fixat un nou termen de judecata, peste numai 6 zile, in data de 20 iulie 2020. Pentru termenul din 20 iulie 2020 am fost citati in mod abuziv si arbitrar prin organele de politie, care s-au prezentat in acest scop la domiciliile noastre in uniforma si cu autoturisme inscriptionate, fapt care constituie o incalcare flagranta si grava a demnitatii persoanei si normelor statului de drept. In aceste conditii, am formulat cerere de stramutare catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin care am solicitat stramutarea dosarului la o alta curte de apel. Cererea a fost repartizata unui complet de judecata format din judecatorii Ionut Matei, Florentina Dragomir si Alina Ilie, denumit „completul negru”, cei trei magistrati fiind cunoscuti ca fiind cei mai aserviti Binomului SRI-DNA. Nu mi-am facut mari iluzii, avand in vedere si relatia cunoscuta a judecatorului Ionut Matei cu generalii Coldea si Ciocarlan de la SRI, dar am sperat totusi ca la Inalta Curtea mai exista un dram de corectitudine si de dreptate. In pofida unor motive pe deplin justificate, cei trei judecatori au respins cererea de stramutare, dupa ce au lasat cauza la urma dinadins, pana cand nu s-au mai aflat alte persoane (parti sau avocati) in sala. Singura explicatie este ca nu au dorit sa auda si altii ceea ce voi spune despre neregulile din cauza si din justitie.

Procesul inscenat s-a incheiat, urmeaza procesul impotriva DNA si a ciracilor implicati

Dupa respingerea cererii de stramutare, a continuat judecata la Curtea de Apel Oradea, unde au fost reaudiati principalii martori ai acuzarii, care au risipit orice indoieli asupra nevinovatiei mele. Primarul Dumitru Pop a declarat ca nu a fost amenintat de catre subsemnatul, ca nu i-am cerut sa intervina in procedura de licitatie si ca nu i-am comunicat ca va suferi vreo paguba sau alta consecinta daca licitatia nu va fi castigata de firma invocata in rechizitor, Tehnic Asist. In urma reaudierii martorilor Sasz Lorand, Ciprian Batea si Catalin Filip, (redactor sef, redactor sef-adjunct, respectiv contabil sef la ziarul Gazeta de Nord-Vest ), s-a clarificat cine sunt autorii articolelor incriminate de DNA, rezultand ca acestea au fost redactate si publicate, primul, de catre Sasz Lorand, iar al doilea de catre Crina Dunca, directorul ziarului Gazeta de Nord-Vest. DNA Oradea nu numai ca nu a reusit sa aduca, cu ocazia judecarii apelului sau, niciun element nou in acuzarea subsemnatului, dar au fost contrazise aproape in totalitate si declaratiile de martor obtinute prin constrangere in cursul anchetei penale. Trebuie sa recunosc ca judecatorii Filimon Florin si Ovidiu Musta au dovedit ca studiat temeinic dosarul si au asigurat un mers corect al procesului , dupa respingerea cererii de stramutare, efectuand reaudieri pertinente si concludente. Dupa readministrarea unor probe esentiale, marti, 30 martie a.c., cei doi judecatori au pronuntat solutia definitiva, care a foat de mentinere a achitarii subsemnatului si a coinculpatului Mirel Vlas si de achitare totala a coinculpatului Mircea Govor, cu motivarea ca fapta nu este prevazuta de legea penala. Dupa mai bine de cinci ani s-a facut dreptate si a fost demascata inscenarea judiciara a DNA.

Timp de cinci ani am trecut cu calm si stoicism, cu inconvenientele si cu umilintele aferente si inerente, pe sub furcile caudine ale unui proces penal, constient atat de nevinovatia mea cat si de nedreptatea crasa care mi s-a facut. Vreme de cinci ani am fost blocat sub aspect politic si profesional, din cauza acestei inscenari judiciare, devenind un fel de paria. Nu am mai putut candida pentru Parlament ori pentru alta functie politica sau administrativa intrucat am devenit un „penal” prin inculparea si trimiterea in judecata pentru o infractiune grava, ca si complicitatea la santaj in forma agravata, pedepsita cu inchisoare de la 2 ani si 8 luni la 9 ani si 4 lunila. Nu am putut sa redevin procuror, profesia mea de inceput si de baza, si nu am putut sa devin avocat pentru ca nu mai indeplineam conditia bunei reputatii ca urmare a inscrierii in cazier a punerii in miscare a actiunii penale impotriva mea pentru o astfel de infractiune grava. Toate acestea nu se pot uita si nu se pot ierta, nu numai prin prisma suferintelor mele si ale familiei mele, ci in primul rand pentru ca astfel de abuzuri sa fie stopate. In consecinta, voi formula plangere penala pentru abuz in serviciu si represiune nedreapta, precum si actiune civila pentru daune morale impotriva DNA si a procurorilor Laura Codruta Kovesi, Ciprian Man si Cristian Ardelean, in calitate de comitenti.

Sunt constient ca este posibil sa ma lovesc, in aceste demersuri, de obtuzitatea, lasitatea si chiar complicitatea unor magistrati, cum m-am lovit, in perioada 2016-2017, cand am formulat sesizare la Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, si actiune in raspundere civila delictuala impotriva DNA, a fostului procuror sef Kovesi, a procurorului de caz Ardelean si a ziarului Adevarul, in care a fost publicat un articol demonizator si marsav, fara sa mi se solicite punctul de vedere. Sesizarea adresata Inspectiei Judiciare a fost clasata rapid, cu raspunsul stas superficial atat de cunoscut, iar actiunea in daune morale mi-a fost respinsa, aproape la fel de rapid, de judecatori de la Tribunalul Bucuresti si de la Curtea de Apel Bucuresti, vizibil marcati de frica, cu motivarea ca exista un proces penal pe rol in care nevinovatia mea nu a fost confirmata printr-o hotarare definitiva. Cert este ca-i voi urmari si-i voi aduce in justitie pentru a raspunde penal si pecuniar, oriunde s-ar afla si chiar daca va mai dura cinci ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Valer Marian 246 Articole
Author

12 Comentarii

 1. Stati calmi, mai e unul care are aceeasi fizionomie a fetei, acelasi aluat in caracter si aceleasi metehne = barna! Daca intra in guvern cu drepturi depline, sa vedeti ce jalanie va fi in jur!

 2. Na, că iar mi-ai stricat ziua, ai pus moaca asta acră de nu mai am nevoie azi de murătură,..

 3. Si da-i si lupta, si da-i si lupta 5 ani la rand! L-ai invins greu nea Mariane! Sincer eu chiar ma si mir cum de ai reusit sa-l invingi. Multumeste-i lui Tudorel Toader ca a mazilit-o pe Kukuveaua Mov, caci Tudorel a fost Terminatorul binomului.

 4. Dle Valer Marian, e foarte bine ca s-a terminat acest dosar cu achitare! Dar dvs., nu va simtiti putin vinovat, ca ati dat apa la moara impotriva PSD, prin afirmatiile dvs si ati incurajat astfel DNA sa atace liderii acestui partid! Dl Govor, prieten cu Dragnia, devenise cel mai mare corupt din nordul tarii! Era lupta lui Basel Scaraoschi si poi Klaunus cu liderii PSD si partidul insasi! Azi acele vremuri se pare ca au revenit!!

 5. Valer Marian a fost condamnat la cinci ani de teroare judiciara, umilinta, denigrare sociala!
  Achitarile nici nu conteaza, in conditiile in care acest dosar a fost constituit avand la baza grave probleme de legalitate judiciara. Dosarul trebuia respins inca din camera preliminara. A da drumul pe fondul cauzei unui asemenea dosar inseamna in fapt batjocura la adresa cetateanului.
  Judecatori ii motiveaza activitatea profesionala, dar si veniturile, clamand numarul/volumul mare de dosare aflate in lucru, dar aceasta motivare tine de impostura judiciara in conditiile in care dosare constituite nelegal ajung pe fondul cauzei.
  Sunt mii de cauze penale, constituite atat de DNA cat si de celelalte parchete, ce au grave probleme de legalitate.
  Impostura si coruptia judiciara predomina in activitatea judiciara!
  Securisti bolsevici ordinari!

 6. Cred ca scolile sekuristice care le indoctrineaza mintile unora ca Barna , Yohannis , Coldea si Bassescu le schimonoseste gindurile si fetzele transformindu-i in veritabili monstri ….

 7. In anii care vin nu vad viitor politic pentru un Maior,un Coldea ,un Dincu de la PSD: dar au o intreaga gama de marionete la dispozitie: Sosoaca (decalibrata de don general Dijmarescu),Simion,Tarziu,Lavric etc la Ciolos,Barna trecand si peste Ciolacu papusat de Dincu de la PSD
  Intre partidele romanesti nu exista inca un lider puternic,patriot,care sa atina la respect JamesBondii din servicii

 8. Da ,dl Valer Marian,e un succes personal,insa binomul e bine mersi.A devenit prof , predînd masterat la UBB si impreuna cu Dancu si altii asemenea,isi dau intalnire prin tari exotice ,pentru a pune tara la cale.Nimic nu se pierde ci totul se transforma.Succesul personal nu poate fi extins la intreaga societate,acum ati reusit sa scapati basma curata cum se zice,insa cati anonimi trec acum prin acelasi calvar fara posibilitate de a riposta v-ati pus aceasta intrebare ???? Succesul va fi deplin cand binomul ,trinomul sau cum naiba s-o mai numi va fi destructurat ,iar implicatii sa se aleaga cu ani grei de temnita.Pana atunci victoria de etapa a domniei tale ,nu are nici o rezonanta la nivel de societate,sau poate un pic malitios spus ,e frectie la un picior de lemn !

 9. De neinteles este faptul ca timp de 31 de ani de la mascarada lui ilici Romania n-a reusit sa scape de uscaturile astea din asa zisa justitie independenta.

 10. Felicitari dvs.,avocatului dvs.si Instantei d e la Cluj,toti situati d e partea legalitatii,un rezultat pe masura legii.
  In „tara procurorilor”,desi achitarile sunt numeroase, victime nevinovate tirite ani intregi ,tovarasii nomenclaturisti procurori nu invata din greseli,erori, abuzuri ,considerindu-se mai presus de lege !Ei au devenit de f.mult timp instrumentul represiv politic,orb prin care politicieni ca Iohannis ,PNL,USR,UDMR si-au indepartat opozantii,au reusit sa incalce Constitutia in mod permanent, sa instituie statul politienesc NEDREPT,aservit,sa faca din Securitate,Justitie si Min Public organizatii „private”,grupuri si cuiburi de rezist,progresite, slujbase ale UE ce incalca TR.de Aderare mentinind Romania in sclavia,influenta,presiunea ,controlul MCV instrument de imixtiune si dominatie a unei Justitii definita ca a unui Stat suveran si independent.Republica Procurorilor prin Kovesi ,Augustin lazar si alti tortionari au reusit sa subjuge Romaniia, mendrelor capitalului strain, multinationalelor, intervenind represiv impotriva oricaror opozanti si voci nationale,facind politica agresorilor externi si dominatiei Basist-Iohannista obediente imixtiunilor externe pe baza de interese publice,private,politice.Ministerul Public nu serveste intereselor Poporului Roman,valorilor supreme inscrise in Constitutie ci unui grup privilegiat ajutind la obtinerea puterii si strimbarii Legii dupa bunul plac.Pina la reinstaurarea scopului pt.care Ministerul Public slujeste cu adevarat LEGALITATEA,achitarile pronutnate de instante vor mai salva victime de la represiunea nedreapta.Sa–i puneti s aplateasca pina in pinzele albe pe strimbatorii de adevar,unelte politice in a aplica legea strimb.

 11. Felicitari domnule Valer Marian. Faceti o fapta crestineasca credeti-ma ! In aceiasi ordine de idei vreau sa spun ca in Romania nu va fi justitie ca lumea pana nu se lamuresc dosarele suspecte de retrocedari. Sunt mii si de aceea va fi greu . In aceste dosare judecatorii au luat spaga. In proportie de peste 60% dintre ei . SPAGA grasa. Cu asta ii are la mana DNA-ul si ei executa comenzi politice !

 12. Este o noua dovada ca DNA-ul cheovesisto-securist a fost o institutie de executie a celor incomozi mafiei securiste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.