Vuelta 2013: etapă furtunoasă şi un lider surpriză

Liderul Vueltei a pierdut „tricoul roşu” pentru o secundă. Superfavoritul Nibali a scăpat ieftin după un final de traseu care nu i-a convenit. Dramele Vueltei 2013.

După nici 10 km din această etapă, un lucru a fost clar: a început lupta directă între favoriţi. Practic se poate spune că abia duminică a început cu adevărat Turul Spaniei. Favoriţilor deja anunţaţi (Nibali, Valverde, „Purito” Rodriguez ş.a.), după ce li s-a alăturat Nick Roche în urmă cu câteva etape, acum le-a luat faţa încă un rutier: Este vorba de spaniolul Daniel Moreno de la echipa rusească Katusha Team. Acesta a declarat sâmbătă seara că rezultatele din primele 8 etape îl recomandă pentru un loc în top 10, dar el a decis să tragă pentru „tricoul roşu”. Şi nu faptul că a îmbrăcat duminică seara tricoul care îl primeşte liderul clasamentului general pare să-i confirme declaraţia, ci şi o afirmaţie a principalul om de clasament general a celor de la Katusha, „Purito” Rodriguez. Acesta a afirmat că „chiar dacă eu nu m-am apropiat de lider, este foarte bine că Daniel Moreno este acolo în faţă”. Această declaraţie este posibil să reprezinte o schimbare de ultimă oră a strategiei celor de la Katusha, care este posibil să mizeze acum pe Moreno pentru câştigarea Vueltei. Nu este exclusă nici varianta unui joc la „două capete”, pentru că şi „Purito” Rodriguez este încă în cărţi, el fiind la 56 de secunde de colegul său, Moreno, noul lider al cursei. Un lider surpriză, chiar dacă Moreno face parte din cortegiul consacraţilor.

În etapa de duminică, plutonul nu a lăsat nicio şansă celor care au evadat, mai mult, favoriţii au profitat de cele 3 căţărări de pe traseu şi au lansat atacuri pentru a-şi distanţa rivali. Parţial s-a reuşit „urcarea” la peste un minut întârziere a trei dintre rutierii cu mai pretenţii: Haimar Zubeldia, Rigoberto Uran şi Rafael Majka. Alţi doi rutieri care sperau la top 10 sunt scoşi complet din top: este vorba de Bauke Mollema şi Roman Kreuziger. Ultimul a avut un parcurs slab în ultimele două etape, în a IX-a, clasându-se pe penultimul loc, adică pe locul 193. Cehul are însă o scuză. Nu doar că a muncit enorm pentru Alberto Contador în Turul Franţei, dar a tras şi pentru el, ocupând în final locul 5 şi se pare că oboseala şi-a spus cuvântul.

Secunda care a schimbat liderul

Finalul etapei a fost unul extrem de fierbine. Pe ultima căţărare a atacat norvegianul Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling), a luat un avans de 13 secunde faţă de pluton cu 3 km înainte de sosire, dat nu a mai rezistat şi a fost ajuns când mai erau 1,6 km. Cum sosirea era în rampă, dar nu una de 3 sau 4%, ci de 27% (aproape abruptă deci) se aşteptau atacuri pe ultima sută de metri. Primul care a atacat cu 1,1 km înainte de finish a fost italianul Ivan Basso (Cannodale), dar acest a fost întrecut de Tanel Kangert (unul dintre locotenenţi lui Vicenzo Nibali), trimis special înainte pentru a obţine victoria de etapă şi de a „sufla” secundele de bonicaţie pe care le-ar fi luat vreunul dintre favoriţi. Cu 700 de metri înainte de linia de sosire, Daniel Moreno lansează un atac devastator, plecă singur spre victoria de etapă şi nu mai este prins, şi obţine a doua victorie de etapă din Vuelta. De menţionat că au reacţionat dar cu o mică întârziere Valverde şi „Purito” Rodriguez, dar surprinzătoare a fost lentoarea cu care a reacţionat Nick Roche, cel care purta tricoul roşu. Roche a ajuns la 8 secunde după Moreno şi astfel a pierdut, pentru o secundă, tricoul roşu. Dacă avea o întârziere de 7 secunde, îşi păstra postura de lider. Şi Nibali, favoritul numărul unu, a pierdut secunde bune faţă de noul lider. Până duminică, Nibali era la 1 secundă în spatele lui Moreno, acum este la 20 de secunde, dar se poate spune că italianul a scăpat ieftin, ţinând cont că un finish în pantă de 27% nu-i este deloc pe plac.

Faţă de ediţia de anul trecut, aşa cum se anticipa, cea de anul acesta este mult mai echilibrată. În 2012, după 9 etape, rutierul clasat pe locul 10 avea o întârziere faţă de lider de 3 minute şi 27 secunde. Dintre rutierii aflaţi acum în top 10, în 2012, ocupau poziţii de frunte, „Purito” Rodriguez (locul 1), Alejandro Valverde (4), Daniel Moreno (6), Nick Roche (7).  

 

Clasament etapa aIX-a: Antequera / Valdepenas de Jaen (163,7 km)

  1. Daniel Moreno (Katusha Team) – 4:18.57
  2. Alejandro Valverde (Movistar Team) + 4”
  3. Joaquin Rodriguez (Katusha Team) + 4”
  4. Nick Roche (Team Saxo-Tinkhoff) +8”
  5. Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) +9”

Clasament general – „tricoul roşu”

  1. Daniel Moreno (Katusha Team) – 35:58:54
  2. Nick Roche (Team Saxo-Tinkhoff) + 1”
  3. Vicenzo Nibali (Astana Pro Team)  +20”
  4. Alejandro Valverde (Movistar Team) + 22”
  5. Chris Horner (RadioShack Leopard) + 28”
  6. Joaquin Rodriguez (Katusha Team) + 56”
  7. Leopold Konig (Team Netapp-Endura) + 1:09
  8. Haimar Zubeldia (RadioShack Leopard) + 1:10
  9. Rigoberto Uran (Sky Procycling) + 1:24”
  10. Ivan Santaromita (BMC Racing Team) + 1:25

Clasamentul pe puncte – „tricoul verde”

  1. Daniel Moreno (Katusha Team) – 93 puncte
  2. Nick Roche (Team Saxo-Tinkhoff) – 68 puncte
  3. Alejandro Valverde (Movistar Team) – 65 puncte
  4. Michael Matthews (Orica GreenEDGE) – 53 puncte
  5. Joaquin Rodriguez (Katusha Team) – 49 puncte

Clasament căţărători – „tricoul alb cu buline albastre”

    1. Nick Roche (Team Saxo-Tinkhoff) – 15 puncte
    2. Leopold Konig (Team Netapp-Endura) – 12 puncte
    3. Daniel Moreno (Katusha Team) – 12 puncte
    4. Nicolas Edet (Cofidis) – 11 puncte
    5. Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling) – 5 puncte)

Clasamentul combinat (general+căţărători) – „tricoul verde auriu”

  1. Daniel Moreno (Katusha Team) – 5 puncte
  2. Nick Roche (Team Saxo-Tinkhoff) – 5 puncte
  3. Leopold Konig (Team Netapp-Endura) – 16 puncte
  4. Alejandro Valverde (Movistar Team) – 17 puncte
  5. Chris Horner (RadioShack Leopard) – 25 puncte

Clasament general pe echipe

  1. Movistar Team – 107:00:10
  2. Team Saxo-Tinkhoff  + 15”
  3. RadioShack Leopard +32
  4. Astana Pro Team + 1:25
  5. Team Netapp-Endura + 2:46

Trivia Vuelta 2013

 Trei zile le-a luat statisticienilor pentru a vedea dacă Turul Spaniei ar fi înregistrat un record în situaţia în care Tony Martin (Omega Pharma-Quick Step) ar fi câştigat etapa a VI-a. Reamintim, Tony Martin a evadat din pluton imediat ce s-a dat startul oficial al etapei şi a condus de unul singur cursa până cu…10 (zece) metri înainte de linia de sosire, când a fost întrecut de un rutier mai puţin cunoscut, Michael Morkov de la Team Saxo-Tinkhoff, care a luat roata lui Fabian Cancellara (acesta a declanşat un atac furibund cu 120 de metri înainte de finish, dar practic l-a ajutat pe Morkov) şi a câştigat în extremis etapa. Statisticienii au găsit că în niciunul din cele trei mari tururi (al Franţei, al Iraliei şi al Spaniei), nu a existat vreodată un rutier care să evadeze de la km 1 şi să câştige cursa. Dacă Tony Martin ar fi câştigat, atunci ar fi fost primul rutier din lume care realizează o astfel de performanţă.

  • Legat tot de „evenimentul” din finalul etapei a VI-a, foarte puţină lume ştie un amănunt de culise: Fabian Cancellara este de mai multă vreme certat (şi chiar rău de tot) cu Michael Morkov. După finalul etapei, conform unor surse din corpul tehnicilor, Cancellara a declarat că nu a ştiut că Morkov i-a luat roata şi că dacă ar fi observat, nu l-ar fi atacat pe Tony Martin pentru a crea premizele unei victorii a rivalului său de la „Saxo”.
  • Drama lui Tony Martin nu este singulară în Vuelta 2013. Tot o dramă a trăit şi belgianul Philippe Gilbert de la BMC Racing Team, chiar a doua zi, în etapa a VII-a. Gilbert a atacat pe ultimii km, şi a condus autoritar până la linia de sosire, fiind întrecut chiar pe linia de sosire (departajarea s-a făcut prin foto-finish) de către un alt ciclist venit de nicăieri, cehul Zdenek Stybar (Omega Pharma-Quick Step). Numai că belgianul a comis două erori: când mai erau 50 de metri până la linia de sosire, el s-a uitat în spate şi astfel a pierdut o zecime de secundă, perdere fatală în final. Dar şi cu această pierdere, Gilbert ar fi putut câştiga, dacă nu ar fi uitat (a declarat-o mai târziu) că Stybar este un fost rutier de ciclocros. De fapt fostul „job” l-a ajutat pe ceh să câştige. Înainte liniei de sosire, şi Gilbert şi Stybar au „forţat” ghidonul pentru a câştiga. Numai că dacă Gilbert a făcut manevra în stil clasic, Stybar a făcut-o exact ca la ciclocros şi astfel a avut 2 sau 3 milimetri în faţa lui belgianului. Dacă Gilbert nu ar fi uitat „trecutul” cehului, atunci poate ar fi forţat în alt mod ghidonul şi ar fi avut el 2 milimetri în faţă.
  • Vuelta 2013 este pentru echipa Euskaltel-Euskadi ultima reprezentare de gală. În octombrie, echipa se desfiinţează. Încă nu se ştie ce echipă din categoria UCI Professional Continental va cere licenţă pentru a intra în categoria UCI Pro Team pentru a participa la competiţiile din UCI World Tour. Conform unor zvonuri, echipa germană Netapp-Endura, cea italiană Androni Giocattoli-Venezuela şi cea britanică Vini Fantini-Selle Italia, par a fi interesate, dar numai ultima are un lot cât de cât competitiv, dar fără să poată emite pretenţii în competiţiile cu greutate.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.