ALEGEREA lui Tudorel Toader pentru șefia DNA

Procurorul Adina Florea este propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru postul de şef al DNA, pentru care au existat şase candidaţi. 

Anunțul a fost făcut miercuri pe site-ul Ministerului Justiției: „În urma desfășurării procedurii de selecție care a avut loc în perioada 6 august – 4 septembrie 2018, la sediul Ministerului Justiției, vă aducem la cunoștință faptul că propunerea ministrului justiției Tudorel TOADER pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție este doamna Adina FLOREA. În conformitate cu dispozițiile art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, urmează ca această propunere să fie transmisă Consiliului Superior al Magistraturii în vederea obținerii avizului consultativ, și ulterior, Președintelui României, domnul Klaus IOHANNIS, pentru numirea în funcție”.

Adina Florea este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în prezent delegată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Adina Florea a cerut redeschiderea dosarului în care fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost cercetat după ce a defilat îmbrăcat într-o uniformă cu însemne naziste la o prezentare de modă din Mamaia, în iulie 2009, potrivit Mediafax. Dosarul a fost închis pentru că ținuta nu avea legături cu nazismul, însă Florea a infirmat soluția.

Adina Florea a constatat că nu au fost administrate probe, desfiinţând aspectele reţinute de subalternul său, care şi-a motivat soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) în cazul Mazăre, invocând faptul că „ţinuta purtată de Radu Ştefan Mazăre la show-ul la care a participat era o simplă imitaţie a uniformelor militare din perioada anilor celui de-al doilea Război Mondial care, din punct de vedere strict al designului, nu are nimic de aface cu nazismul”, declarau la acea vreme, surse judiciare.

Florea a declarat, joi, corespondentului Mediafax, că este extrem de onorată că a fost aleasă de ministrul Justiției și speră ca și Secția de Procurori să aibă încredere în ea.

„Sunt onorată și emoționată. Trebuie să îmi revin, pentru că am avut emoții mari, aproape că nu îmi găsesc cuvintele. Sper ca Secția pentru Procurori să aibă încredere în alegerea făcută de domnul ministru”, a spus Adina Florea.

Întrebată ce planuri de viitor are, procurorul a răspuns că este prea devreme acum pentru a le detalia.

„E atât de repede acum să vă spun ceva despre planuri. Înțeleg că proiectele (de management – nr.) s-au publicat, mai multe nu aș putea să vă spun acum. Sunt foarte emoționată”, a mai spus Adina Florea.

Procuroarea a susținut totodată, într-o intervenție la Digi 24: „Nu s-au exercitat niciodată presiuni asupra mea şi mi-e greu să cred că după 28 de ani cineva ar mai putea să exercite presiuni asupra mea, de vreun fel”.

Toader anunța marți că „au fost finalizate interviurile pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef DNA! Joi, 06.09.2018, la orele 13.00, pe pagina de internet a MJ, vom face cunoscută propunerea pentru procurorul-şef DNA, precum şi programele de management”.

După ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora i-ar transmite preşedintelui Klaus Iohannis numele persoanei pe care urmează să o desemneze pentru funcţia de procuror şef al DNA, înainte de momentul oficial al anunţului, în cadrul consultărilor care ar urma să aibă loc joi, Cotroceni, ministrul Tudorel Toader a precizat miercuri seară că nu va discuta cu preşedintele despre acest subiect.

Interviurile susţinute de cei şase candidaţi pentru postul de procuror-şef al DNA s-au desfăşurat luni şi marţi la Ministerul Justiţiei, în fiecare zi fiind programaţi câte concurenţi.

Luni, au susţinut interviul cu Tudorel Toader primii trei candidaţi declaraţi admişi – Sorin Armeanu, Andrei Bodean şi Adina Florea, iar marţi au fost programaţi procurorii Nicolae Lupulescu, Gabriela Scutea şi Paula Tănase.

Ceilalți candidați

Sorin Armeanu este prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Gabriela Scutea este fost procuror general adjunct al României şi fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Procurorul Gabriela Scutea de la Parchetul Curţii de Apel Braşov a fost secretar de stat la Ministerul Justiţiei (ianuarie 2016), anterior fiind Înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie.

În perioada  mai – august 2013 a fost consilier al procurorului general la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Între noiembrie 2006 – mai 2013 a fost adjunct al procurorului general Laura Codruţa Kovesi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, responsabil pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit . Anterior, a fost procuror la Braşov.

Andrei Bodean are 38 de ani şi este procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa.

El a instrumentat mai multe dosare vizându-l pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu. De altfel, dosarul în care Constantinescu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciul în cazul Centrului Militar Zonal a fost instrumentat de Andrei Bodean.

Paula Tănase are 47 de ani şi este procuror la Parchetul Curţii de Apel Galaţi, iar anterior, începând cu 2009, ea a lucrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi.

În perioada 2007-2009, Paula Tănase a fost procuror al Secţiei judiciar-penale din cadrul aceleiaşi instanţe, iar în perioada 2006 – 2007, procuror la Secţia Urmărire penală la aceeaşi instanţă. Ea a intrat în magistratură în 1996, ca procuror stagiar la Parchetu Judecătoriei Galaţi, după ce a absolvit Facultatea de Drept din Iaşi, cu media 9.46. Paula Tănase scria despre ea, în anul 2012, că deşi au existat perioade în care a instrumentat şi o mie de dosare pe an, avea ”stoc zero de la o săptămână la alta” şi nu a avut ”nicio restituire sau achitare în soluţiile de trimitere în judecată dispuse”.

Ea a candidat şi în 2012 pentru conducerea DNA.

Nicolae Lupulescu are gradul de general-maior şi este procuror la Secţia Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El a fost detaşat la Ministerul Apărării Naţionale, în martie 2016, pentru o perioadă de trei ani, prin Hotărârea CSM nr. 148/ 2016. Lupulescu a candidat, în martie 2015, pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT, alături de Ioana Albani, Daniel Horodniceanu, Giorgiana Hosu, Adrian Glugă şi Cătălin Borcoman.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spunea că îi cunoaşte pe unii dintre candidaţii înscrişi în concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că le cunoaşte ”evoluţiile profesoinale”, dar şi ”atitudinile etice, morale”.

Prima selecţie pentru postul de procuror-şef al DNA a început în 9 iulie, imediat după anunţul privind semnarea decretului de către preşedintele Klaus Iohannis pentru revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi și nu s-a finalizat cu o propunere. Cei patru candidaţi pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost Florentina Mirică, procurorul şef al Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA, procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob, procurorul şef al Secţiei judiciare penale din DNA Elena Grecu şi Cristian Lazăr, adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

Recomanda 1
Ioana Radu 8631 Articole
Author

5 Comentarii

  1. WHAT THE FÜCK IS THIS?
    N-are nici un sens logic decât doar în ideea în care TT a făcut caterincă de Întâiul Plăvan al Țării și i-a ridicat la fileu un cactus pe post de minge. (art. 54, alin. 3 din L 303/2004)
    FĂRĂ PENALI ÎN FUNCȚII PUBLICE! Ha-ha-ha! Ha-ha-ha-ha!
    Post-script: Tudorel am impresia că se trage din seminția hâtră a uncheșului Creangă. Bravo, Tudorel! Dacă tot n-avem parte de „STAT DE DREPT, măcar… „să ne râdem” „Să râdem, dar, viteaz răsad, / Să fie-un hohotit şi-un chiu. Din ceruri până-n iad!”

  2. Chiar sunt dezamagită!Irina Tănase era de 1000(o mie) de ori mai bună,intrebati cunoscătorii in domeniu….

  3. Numirea e una evidenta, pe placul PSD-ALDE si al Antenei 3: Paula Tanase!
    Am vazut-o ridicandu-l in slavi pe escrocul Tudorel, elogiind Modificarile la Legile Justitiei facute de coalitai toxica PSD-ALDE, NU mai trebuie nimic altceva, putea fi propusa imediat dupa plecarea dnei Kovesi!
    In fruntea DNA, dna asta va duce Romania pe culmile Teleormanistanului dorit de Dragnea!
    Iar scopul final: dl Dragnea va scape de Jilava!

  4. Evident ca, CSM va da un aviz negativ daca il va da sau va suspenda sedinta sinedie fiindca CSM-ul nu raspunde in fata nimanui. Mai mult, Johannis va citi propunerea lui TT pana la alegerile prezidentiale din noiebrie 2019 sau pana la o eventuala suspendare pana la Craciun. Succesuri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.