Premiile Uniunii Cineaştilor

Aseară, la “Cinema Studio” din Bucureşti, a avut loc decernarea Premiilor Uniunii Cineaştilor, premii care reprezintă aprecierea juriului desemnat de UCIN pentru cele mai importante realizări cinematografice şi de televiziune ale anului 2013. Marele câştigător al serii a fost „Poziţia copilului”, filmul lui Călin Peter Netzer, care a luat “Marele Premiu” şi “Trofeul Uniunii Cineaştilor”.

“Premiul pentru regie” a revenit, ex aequo, peliculelor „Domestic”, în regia lui Adrian Sitaru, şi „O vară foarte instabilă”, semnată de regizoarea Anca Damian.

“Domestic” şi-a mai adjudecat şi “Premiul pentru scenariu”, “Premiul pentru imagine”, acordat lui Adrian Silişteanu, şi “Premiul pentru scenografie”, care a mers către Cristian Niculescu.

“Premiul pentru interpretare feminină”: Ioana Flora, pentru rolul din filmul „Deja vu”, iar pandantul masculin a fost decernat actorului Cristian Ioan Gutău pentru rolul din filmul „Killing Time”.

Pentru rol secundar, Premiul de interpretare feminină a recompensat prestaţia Valeriei Seciu în rolul din filmul „Roxanne”, iar cel pentru interpretare masculin, lui Alin State, pentru rolul din filmul ”Rocker”.

Ioana Flora în Deja vu

Premiul pentru costume: Alexandra Alma Ungureanu pentru filmul „Rocker”.

Producţia “Rocker” a mai fost distinsă şi pentru Coloana sonoră, semnată de Mihai Bogos, Kai Tebbel şi Olaf Mehl.

“Premiul pentru muzică”: Nathan Larson şi Premiul pentru montaj: Ion Ioachim Stroe au răsplătit filmul „O vară foarte instabilă”.

“Premiul pentru scurtmetraj de ficţiune” i-a revenit lui Liviu Săndulescu pentru filmul “Betoniera”, iar “Premiul pentru film documentar”, peliculei „Afacerea Tănase” în regia lui Ionuţ Teianu.

La secţiunea “Filmului de animaţie” s-a detaşat “Puterea celor 10 luni”, regizat de Adrian Băluţă.

“Premiul pentru film experimental” a fost cucerit de Florin Piersic Jr pentru “Killing Time”.

“Premiul pentru imagine pentru film documentar de televiziune”: Sorin Chivulescu pentru filmul “Frescele călătoare”

Premiul “Opera Prima” a fost şi el acordat ex aequo Iuliei Rugină pentru filmul „Love Building” şi lui Tudor Cristian Jurgiu pentru „Câinele japonez”.

Cristian Ioan Gutău în Killing Time

“Premiul pentru producătorul de film”: Gabi Antal.

Au fost, de asemenea, acordate trei “Premii Academice” ale Uniunii Cineaştilor, actriţei Luminiţa Gheorghiu, pentru rolurile din filmele „Poziţia copilului” şi „Sunt o babă comunistă”, regizorului Dan Piţa, pentru importanta contribuţie la dezvoltarea artei cinematografice româneşti, şi prof.univ.dr. Manuela Cernat, pentru remarcabila contribuţie în domeniul teoriei şi istoriei filmului şi pentru o carieră academică de excepţie în învăţământul vocaţional universitar.

Tot trei “Premii de Excelenţă” ale Uniunii Cineaştilor au fost conferite Silviei Kerim, pentru importanta contribuţie în domeniul literar şi cinematografic, lui Bujor T. Rîpeanu, pentru 60 de ani de activitate deosebită în domeniul criticii şi istoriei filmului românesc, şi actorului Eusebiu Ştefănescu, pentru prestigioasa activitate în domeniul filmului, teatrului şi învăţământului universitar.

Valeria Seciu în Roxanne

“Diploma de Excelenţă” a Uniunii Cineaştilor s-a acordat doamnei Victoria Marinescu, pentru remarcabila contribuţie la dezvoltarea artei filmului de televiziune.

O a doua “Diplomă de Excelenţă” i-a revenit lui Gheorghe Dinu pentru cercetare academică în domeniul filmului prin lucrarea „Semiotica limbajului cinematografic”.

Domnului Klaus Eder, secretar general al “Federaţiei Internaţionale a Presei Cinematografice” (FIPRESCI), i s-au acordat titlul de “Membru de Onoare” şi “Trofeul UCIN”, pentru importanta contribuţie adusă în sprijinirea filmului românesc peste hotare.

Premiul “Uniunii Cineaştilor din România” a recompensat postul TVR2, pentru proiectul „Duminica filmului românesc”.

Alin State în Rocker

În cadrul “Galei Premiilor Uniunii Cineaştilor” s-au acordat şi premiile anuale ale “Asociaţiei criticilor şi filmologilor” din cadrul UCIN:

“Premiul Ion Cantacuzino”, pentru publicistică cinematografică, pentru articolele publicate în presa scrisă şi online i s-a acordat Irinei Trocan.

“Premiul George Littera” a fost atribuit, pentru volumul “Contemporary Romanian Cinema, an Unexpected Miracle”, lui Dominique Nasta.

“Premiul pentru carte de cinema” a fost obţinut de Mircea Bunescu pentru volumul “Imaginea – O incursiune estetică”.

O “Menţiune Specială” a fost acordată, pentru video-book-ul “Limbajul imaginii filmate”, Marinei Roman şi lui Ion Bucheru.

Victor Rebengiuc în Câinele japonez

De asemenea, s-au acordat diplome regizorului Cătălin Peter Netzer pentru Cel mai bun film al anului, „Poziţia copilului”, precum şi pentru Cel mai bun regizor, pentru acelaşi film.

“Premiul pentru cea mai bună actriţă”, pentru rolul din „Poziţia copilului”, i s-a acordat Luminiţei Gheorghiu, iar “Premiul pentru cel mai bun actor”, lui Victor Rebengiuc pentru rolul din “Câinele japonez”.

Gala Premiilor Uniunii Cineaştilor este un eveniment organizat de Uniunea Cineaştilor, care are loc anual în luna mai.

Parteneri: ANUC, CNC, UARF, DACIN- SARA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.